افراد دیابتی چه نوع الگوی غذایی را باید رعایت کنند؟
یک متخصص تغذیه درباره بهترین الگوهای غذایی برای کسانی که به دیابت نوع یک و دو مبتلا هستند توضیحاتی را ارائه داد.
نرگس جوزدانی متخصص تغذیه و رژیم درمانی درباره دیابت گفت: دیابت به نوع یک و دو تقسیم میشود که افراد در دیابت نوع یک از دوران کودکی به آن مبتلا میشوند و خیلی قابل کنترل و پیشگری نبوده و به صورت ارثی بروز پیدا میکند.
جوزدانی با اشاره به دیابت نوع دو اظهار کرد: افراد بیشتر در سنین بالاتر به دیابت نوع دو مبتلا میشوند و عادتهای غذایی و میزان اضافه وزن در این نوع دیابت تاثیر زیادی دارد؛ چرا که هرچه افراد با افزایش اضافه وزن روبه رو میشوند به گیرندههای مربوط به انسولین و کنترل دهنده قند خون حساسیت کمتری نشان داده و در نتیجه قند خون افزایش پیدا میکند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: از آنجایی که میزان حساسیت گیرندههای انسولین در افرادی که به دیابت نوع دو مبتلا هستند کاهش پیدا میکند احتمال ابتلا به دیابت آنها بالا میرود؛ بنابراین افراد چاق در سنین بالا به دیابت نوع دو مبتلا خواهند شد.
او افزود: در بعضی افراد سابقه خانوادگی یا الگوبرداری از تغذیه نامناسب و اضافه وزن هم میتواند منجر به بروز دیابت شود.
جوزدانی افزود: دیابت نوع یک درمان ندارد و افراد تا آخر عمر باید بر اساس نوع قند خون از انسولین استفاده کنند و دیابت نوع دو یک دیابت پیشرونده است، در صورتی که فرد رژیم غذایی را کنترل کند، وزن خود را پایین آورد و ورزش کند تاثیر زیادی در بهبود آن خواهد داشت.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی اظهار کرد: افراد دیابتی میتوانند با رعایت نکات تغذیهای به سطحی برسند که متخصص مورد نظر آنها داروهایشان را قطع یا کم کند و به این صورت بهبودی در آنها حاصل شود.
جوزدانی افزود: اگر افراد دیابتی تغذیه خود را کنترل نکنند، ممکن است بدن آنها در مقابل مصرف داروهای شیمیایی واکنش نشان ندهد و در این صورت مجبور به استفاده از انسولین شوند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به اصول تغذیهای افراد مبتلا به دیابت نوع یک اظهار کرد: اگر شما اضافه وزن دارید و نگران ابتلا به دیابت هستید، بدانید که تنها با کاهش ۷٪ از وزن بدنتان ۵۰٪ ریسک احتمال ابتلا به دیابت را در خود کم میکنید بدون اینکه به رژیم خاصی نیاز برای دیابت داشته باشید.
او افزود: افراد مبتلا به دیابت نوع یک باید در ساعات معین غذا بخورند؛ چرا که بدن بهتر میتواند قند خون و وزن را هنگام غذا خوردن در ساعات معین تنظیم کند.
مصرف صبحانه را جدی بگیرید
جوزدانی تصریح کرد: مصرف صبحانه نه تنها وزن را کنترل میکند بلکه میزان قند خون در طول روز هم بهتر کنترل خواهد شد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی درباره نکات قابل کنترل و پیشگیری کننده از دیابت نوع دوم گفت: افرادی که به دیابت نوع دو مبتلا هستند باید حداقل ۶ وعده منظم در روز غذا بخورند به این صورت که سه وعده اصلی و سه میان وعده به کاهش حجم بشقاب و تنطیم قند خون آنها کمک خواهد کرد.
جوزدانی افزود: افراد مبتلا به دیابت نوع دو باید هر روز یک میزان، کالری به بدن خود برسانند. یک روز پرخوری نکنند و روز دیگر رژیم بگیرند.
او اظهار کرد: یافتهها نشان میدهد کسانی که برنامه مشخص غذایی روزانه دارند و از غذاهای خود یادداشت برداری میکنند میتوانند دو برابر وزنشان را کم یا کنترل کنند؛ چرا که آنها در وعدههای اصلی پرخوری دارند یا میان وعده هایشان حجیم و پرکالری است. همچنین یادداشت کردن به شما این امکان را میدهد که از چیزی که میخورید، چرا میخورید و به چه میزان میخورید آگاهی داشته باشید که این امر میتواند باعث کاهش ریزه خواری و خوردن احساساتی در طول روز شود.
جوزدانی درباره تاثیر فعالیتهای بدنی بر افراد مبتلا به دیابت نوع دو گفت: ورزش کردن برای مبتلایان به دیابت نوع دو بسیار مهم است؛ چرا که آنها نه تنها وزن کم میکنند بلکه حساسیت گیرندههای انسولینی را نیز افزایش میدهند.
او افزود: لازم نیست که ورزشکار حرفهای باشید. برای شروع ۳۰ دقیقه پیاده روی سبک ۵ روز در هفته یا بیشتر و شنا و دوچرخه سواری میتواند بسیار عالی باشد شما باید در هنگام ورزش کردن کمی عرق کنید و کمی سختتر نفس بکشید. حتی فعالیتهای خانگی هم میتوانند جزو فعالیتهای شما به حساب بیایند.
چگونه برنامه ریزی غذایی مناسبی داشته باشیم؟
این متخصص تغذیه با اشاره به ابزارهای برنامه ریزی تغذیه ای اظهار کرد: روش تهیهی بشقاب مناسب، بررسی وضعیت کربوهیدراتها و بررسی اندیس گلایسمیک غذاها ابزارهای برنامه غذایی سالم هستند که در بهبود وضعیت گلوکز خون، فشار خون، میزان کلسترول اهمیت دارد و به کنترل وزن شما کمک میکند.
جوزدانی افزود: افرادی که دیابت دارند باید مراقبت بیشتری درباره تعادل غذایی دریافتی با انسولین و داروهای دریافتی خود داشته باشند و انجام فعالیت بدنی برای کنترل سطح گلوکز خون اهمیت دارد.
او اظهار کرد: میزان کربوهیدرات موجود در مواد غذایی را بشناسید این یکی از روشهای کنترل سطح قند خون است و اینکه چه مقدار کربوهیدرات استفاده کنیم؟ کاملا بستگی به شرایط و وضعیت بدنی، داروهای مصرفی ودیابت شما دارد. یک ایده این است که در هر وعده ۴۵-۶۰ گرم کربوهیدرات استفاده کنید. ممکن است میزان نیاز شما به کربوهیدرات کمتر یا بیشتر از این مقدار بسته به کنترل وضعیت دیابت شما داشته باشد.
جوزدانی درباره غذاهای حاوی کربوهیدرات گفت: غلاتی مانند: برنج، جو، نان، غلات آماده مصرف کرن فلکس (سریل)، ماکارونی و کراکرها، سبزیجات نشاستهای، سیب زمینی، ذرت، نخود فرنگی، میوهها و آب میوه ها، شیر و ماست، حبوبات، سویا و محصولات آن، اسنکها و شیرینی ها، کیک، کلوچه، چیپس، نوشابهها و آب میوههای صنعتی حاوی مقدار زیادی کربوهیدرات هستند.
ارسال نظر