بسیاری از ویژگی‌های متضاد آن‌ها مکمل یکدیگر بود- باوجوداینکه نقاط قوت هر یک, پا به‌پای هم کارها را پیش می‌برد, به نظر می‌رسید زندگی آن‌ها مملو از شک و تردید است.

اما گاهی, فرید نمی‌توانست مهسا را به‌درستی درک کند-و برعکس. زمانی که مهسا ناراحت یا ناامید بود, ترجیح می‌داد جایی آرام برای تنها بودن پیدا کند, اما فرید همیشه سعی می‌کرد در کنار او باشد. او فقط می‌خواست مهساا را خوشحال کند, اما نمی‌دانست که بهترین راه برای غلبه‌ مهسا بر ناامیدی این است که کمی با خود تنها باشد.

از طرف دیگر, فرید همیشه سعی می‌کرد مهسا را با خود بیرون ببرد، تقریباًهمه‌جا. تئاتر, منزل دوستان یا سالن ورزش. رشد و شکوفایی او در گروی حضور اطرافیان بود, به همین دلیل وقتی مهسا پیشنهاد فرید را رد می‌کرد, او متوجه نمی‌شد که چرا مهسا ترجیح می‌دهد در خانه بماند. این مسئله منشأ اختلافات خانوادگی بسیاری بود.

تست های شخصیتی می‌توانند مؤثر واقع شوند

پیش از اینکه هردوی آن‌ها تست های شخصیتی MBTI را انجام دهند واقعاً نمی‌دانستند تا چه اندازه متفاوت هستند. فرید و مهسا که به ترتیب متعلق به تیپ های شخصیتی ESFP و INFJ بودند در همه زمینه‌ها به‌استثناء احساسات با یکدیگر تفاوت داشتند. بااین‌وجود, آن‌ها یکدیگر را دوست داشتند و برای هم ارزش زیادی قائل بودند, و به‌ویژه علاقه‌مند بودند که یکدیگر را بیشتر بشناسند. درنهایت, انجام تست های شخصیتی به آن‌ها کمک کرد تا به یکدیگر فرصت‌های بیشتری بدهند. برای مثال, مهسا با فرید قرار گذاشت تا حداقل هفته‌ای یک‌بار با او بیرون برود و محل آن را فرید مشخص کند. در مقابل, فرید نیز, هر زمان که مهسا نیاز داشت با خود خلوت کند, او را تنها بگذارد.  

در رابطه زناشویی, هرچند شخصیت ما ممکن است کمابیش با همسر مان تفاوت داشته باشد, اما ویژگی‌های متفاوت زوج می‌تواند گاهی مکمل یکدیگر باشد و گاهی نیز مشکلات زناشویی ایجاد کند. در حقیقت تست شخصیت شناسی ازدواج  راهی است برای اینکه زوج همدیگر را بیشتر بشناسند و بدانند که هر یک از زوج چه خصوصیات رفتاری منحصربه‌فردی دارند.

اختلافات احتمالی در چهار زمینه اصلی

بااینکه متفاوت بودن از همسرمان چیز بدی نیست, اما اگر ندانیم همسر ما چه نوع تیپ شخصیتی دارد احتمالاً با اختلافاتی در زندگی زناشویی بر خواهیم خورد. در چهار زمینه تست شخصیت شناسی MBTI, موارد زیر شامل اختلافات احتمالی است که ممکن است درنتیجه  داشتن شخصیت های متضاد   به وجود آید (اجازه دهید از مثال  فرید و مهسا استفاده کنیم):

  • شخصیت درونگرا در مقابل شخصیت برون گرا : همان‌طور که در مثال فرید و مهسا دیدیم, یکی از آن‌ها دوست داشت اجتماعی باشد اما دیگری خیر. اختلافات زناشویی آشکار آن‌ها ازآنجا ناشی می‌شود که فرید دوست دارد در محیط بیرون با دیگران ارتباط برقرار کند اما مهسا ترجیح می‌دهد در خانه‌تنها بماند. اگر فرید با شخصیت برون گرا بدون مهسا بیرون برود, هردوی آن‌ها ممکن است این احساس بد را داشته باشند که از یکدیگر حمایت نکرده‌اند.
  • شخصیت حسی در مقابل شخصیت شهودی : فرید احساس گرا است و توجه زیادی به جزئیات دارد, مانند هر چیز کوچکی که ممکن است در خانه سر جای خود نباشد, درحالی‌که مهسا از مشاهده مستقیم استفاده کرده و ترجیح می‌دهد تصویری کلی از اوضاع خانه را ببیند. فرید نمی‌تواند تصور کند که مهسا چگونه به رنگ پوسته‌پوسته‌شده روی دیوار توجهی نمی‌کند, درحالی‌که مهسا معتقد است  فرید بیش‌ازاندازه ایرادگیر است.
  • شخصیت احساسی در مقابل شخصیت منطقی. در این مورد,  فرید و مهسا هر دو احساساتی هستند, به این معنی که هردوی آن‌ها مایل به درک یکدیگر و همدلی باهم هستند. این مسئله به رابطه زناشویی زوج کمک زیادی کرده است. افراد دارای شخصیت منطقی و متفکر عموماً مسائل را تجزیه‌وتحلیل کرده و به دنبال راه‌حل هستند, درحالی‌که فرد با شخصیت احساساتی چنین چیزی را دوست ندارد چراکه فرد دارای تیپ شخصیتی احساسی به دنبال راه‌حل نیستند- آن‌ها فقط به دنبال حس همدلی ، فهم و درک هستند.
  • شخصیت ساختار گرا/ در مقابل تیپ شخصیت منعطف: مهسا اهل قضاوت کردن است. به این معنی که او عاشق ساختار است. این ویژگی یک دلیل موفقیت مهسا به‌عنوان یک نویسنده مستقل است- او تمام اوقات خود را تنظیم کرده و بر حجم کاری خود کنترل تمام دارد. هنگامی‌که قصد خرید دارد, به‌سرعت می‌رود و برمی‌گردد و نیز می‌تواند سریعاً تصمیم گیری کند. درعین‌حال,  فرید ادراک کننده است, به این معنی که دوست دارد زمان بیشتری را صرف تفکر درباره مسائل کند. او تمامی اطلاعات را جمع‌آوری کرده و برای تصمیم گیری نیازمند زمان است, حتی خرید کردن او نیز دو برابر معمول طول می‌کشد. ازنظر مهسا او کند است و نمی‌تواند تصمیم گیری کند. ازنظر  فرید, او کارها را باعجله انجام می‌دهد.

درک بهتر برابر با ارتباط بهتر است

به‌هرحال,چرا افراد تست شخصیت شناسی ازدواج را انجام می‌دهند؟ به‌طورکلی, هدف از انجام تست شخصیت شناسی، شناخت بهتر زوج قبل از ازدواج است. ازنظر روانشناسی، اگرچه همه ما منحصربه‌فرد هستیم و هر فردی ممکن است متفاوت از تیپ شخصیتی باشد که بر مبنای تست شخصیت در آن جای می‌گیرد, اما شناخت شخصیت نامزد و آشنایی با دیدگاه ها و نحوه تفکر  شریک زندگی ما می‌تواند در دستیابی به یک ازدواج موفق مؤثر واقع شود.

پیش از اینکه مهسا بداند متعلق به تیپ شخصیتی INFJ است, خود را فردی پیچیده و بی عاطفه می‌دانست. او به‌طور غریزی احساس می‌کرد مهارت هایی دارد که دیگران فاقد آن هستند, اما قادر نبود دقیقاً به این مهارت ها اشاره کند. همسر او,  فرید, از اینکه مهسا می‌توانست تنها از راه مشاهده منظور دیگران را متوجه شود شگفت‌زده بود. پس‌ازاینکه مهسا تست شخصیت شناسی ازدواج را انجام داد و به ویژگی‌های کلاسیک تیپ شخصیتی INFJ پی برد, متوجه شد که او منحصربه‌فرد و باارزش است. او هم‌چنین دریافت که چرا نویسندگی تا این اندازه او را مجذوب خود کرده است. نتایج تست شخصیت شناسی به فرید نیز کمک کرد تا خود را بهتر بشناسد, که در مقابل، هردوی آن‌ها را در برقراری ارتباط مؤثر در زندگی زناشویی  یاری نمود.

نانسی س. ماریلوس و تیم او در دانشگاه سنت ماری مطالعه‌ای درباره ارتباط رضایت از ازدواج و تیپ های شخصیتی روی بیش از 400 زوج متأهل و پیش از ازدواج بر مبنای تست مایرز بریگز انجام داده و سپس آن‌ها را به مدت هفت سال دنبال کردند.

به‌طورکلی, این مطالعه روانشناسی نشان می‌دهد زمانی که زوج قادر به برقراری ارتباط آرام و مؤثر هستند و علایقشان را با همسر خود به اشتراک می‌گذارند, احساس خوشبختی بیشتری دارند. احتمال بهره‌مندی از رابطه زناشویی مؤثرتر و آرام‌تر در میان زوج های متاهلی که به دنبال درک بهتر یکدیگر هستند بیشتر است. این همان‌جایی است که تست شخصیت شناسی مؤثر واقع می‌شود. هنگامی‌که ویژگی‌های منحصربه‌فرد همسر خود را می‌شناسیم, بهتر می‌توانیم دیدگاه او نسبت به دنیا را درک کنیم.

هر یک از تیپ های شخصیتی چگونه عشق را نشان می‌دهد

هر یک از تیپ های شخصیتی نه‌تنها زندگی را از دیدگاه متفاوتی می‌بیند, بلکه نگاهش به عشق در روابط زناشویی نیز متفاوت است. صرف‌نظر از اینکه چند سال از ازدواج تان می‌گذرد, احتمالاً متوجه این موضوع شده‌اید. مرد عشق خود را با ماساژ دادن پاهای همسرش و زن با انجام دادن کارهای کوچک منزل که مرد از انجام دادنش بیزار است نشان می‌دهد. درواقع هیچ‌یک از آن‌ها کلمه دوستت دارم را "به زبان نمی‌آورند", اما کارهایشان این جمله را بلند و آشکار فریاد می‌زند.

ازآنجاکه شخصیت زوج ها معمولاً با یکدیگر متفاوت است, ممکن است کارهایی که طرف مقابل برای ابراز علاقه خود انجام می‌دهد را نادیده بگیریم. درواقع, حتی ممکن است کارهای او را به‌نوعی مداخله گرانه, غیر صمیمی و حتی خودخواهانه تفسیر کنیم.

چگونگی ابراز عشق در هر یک از تیپ های شخصیتی بر اساس PersonalityHacker.com ازاین‌قرار است:

ENFJ, INFJ, ESFJ, ISFJ

  • تأمین نیازهای همسرش برای او در اولویت است.
  • در طول روز به همسرش سر می‌زند.
  • خوش بین است تا همسرش احساس خوشحالی کند.
  • قدردانی خود را به طریقی که همسرش دوست دارد نشان می‌دهد.

ENFP, INFP, ESFP, ISFP

  • در مقابل همسرش صبور و شکیبا است.
  • به هویت منحصربه‌فرد همسرش احترام می‌گذارد.
  • مکان و زمانی برای خلوت کردن در اختیار همسرش قرار می‌دهد.
  • بسیار وفادار است.

ENTJ, INTJ, ESTJ, ISTJ

  • همواره وفادار است.
  • برای شناخت همسرش خطر می‌کند.
  • با غرور بر سر همسرش سایه می‌افکند.
  • محافظت‌کننده است.

ENTP, INTP, ESTP, ISTP

  • درستکار است.
  • استاندارد بالائی را در نظر می‌گیرد و سعی دارد به آن دست پیدا کند.
  • از همسرش محافظت می‌کند.
  • موضوع هر چه باشد, اهل قضاوت کردن نیست.

رابطه زناشویی میان دو نفر یک انتظار شگفت‌انگیز و پیچیده است. هر فردی متفاوت از دیگری است و این تفاوت‌ها بیش از هر جای دیگر, در رابطه زناشویی میان کسانی که باهم زندگی می‌کنند و به یکدیگر عشق می‌ورزند خود را نشان می‌دهد. تیپ شخصیتی ما می‌تواند سرچشمه اختلاف باکسانی باشد که دوستشان داریم, اما با درک بیشتر می‌توانیم با همسر ارتباط بهتری برقرار کرده و یکدیگر را بیشتر دوست بداریم و به عبارتی به بهبود روابط زن و شوهری خود کمک کنیم.

در پایان توصیه می شود در صورت نیاز به رفع اختلافات و ابهامات خود در زندگی زناشویی از خدمات مشاوره تلفنی در حوزه مشاوره خانواده یا مشاوره ازدواج بهره بگیرید.