دلیل افزایش طلاق در بین زوج ها چیست؟
به نقل از وکیل خانواده آمار طلاق در سالهای گذشته به نحو چشم گیری افزایش یافته است. دلایل عامل افزایش دهنده طلاق به دلایل مختلف فردی ، اجتماعی، خانوادگی، فرهنگی، محیطی، اقتصادی بستگی دارد که باید هر کدام به صورت جداگانه مورد بررسی قرار گیرد.
عوامل و دلایل رشد درصد طلاق
بررسی این عوامل خیلی پیچیده می باشد و در این مقاله سعی شده است که با بررسی دلایل افزایش طلاق به نحوی به کاهش طلاق کمک کنیم.
طلاق به معنای پایان قانونی ازدواج و جدا شدن همسران از یکدیگر است که در پی آن حقوق و تکالیف متقابلی از میان میرود که بین زوجین هنگام ازدواج وجود داشته است.
طلاق معمولاً وقتی اتفاق می افتد که استحکام رابطه زناشویی از بین میرود و میان زوجین اختلاف و درگیری به وجود میآید. معمولاً زنان بیش از مردان در معرض آسیبهای روانی، اجتماعی و اقتصادی طلاق قرار می گیرند که می توان به تن دادن به ازدواج موقت، سرخوردگی، خودکشی، اعتیاد، انحرافات جنسی و... اشاره کرد.
به طور کلی مردان نیز از طلاق زیان می بینند؛ به همین سبب است که در اسلام، طلاق منفور ترین حلال شناخته شده و در روایات آمده است که از این واقعه عرش الهی به لرزه درمی آید.
آمار ازدواج و طلاق
آمار ازدواج و طلاق در شهرهای ایران در سال ۹۸ تعداد ۵۳۰ هزار و ۳۳۵ ازدواج و ۱۷۴ هزار و ۸۳۱ طلاق ثبت شده است و سال ۱۳۹۹ نیز ۱۲۷ هزار و ۲۴۵ مورد ازدواج و ۳۴ هزار و ۴۵۷ مورد طلاق در پایگاه اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال کشور ثبت شده است.
آمار منتشر شده سازمان ثبت احوال نشان میدهد استان های البرز، تهران و مازنداران به ترتیب ۴۶.۱، ۴۴.۴ و ۴۲ درصد از ازدواج ها منجر به طلاق میشوند! (آمار مربوط به نیمه نخست سال ۱۳۹۹)
منبع و آمار دیگر استان ها: اینفوگرام
بررسی عامل افزایش دهنده طلاق در بین زوج ها
1-عوامل اقتصادی واجتماعی
مهم ترین عامل مشکلات اقتصادی و مالی در خانواده ها می باشد که به تدریج بنیان خانواده را از هم می پاشد ومنجر به طلاق زوجین می شود. در کشورما که هر روز شاهد افزایش قیمت ها هسنیم زوجین وقتی توان پرداخت هزینه های زندگی را ندارند علی الخصوص زوجینی که تازه زندگی مشترک را شروع کرده اند وقتی نتوانند از عهده هزینه های زندگی بر نیایند این موضوع باعث اختلافات خانوادگی در بین افراد محروم و متوسط جامعه می شود.
2-بی تجربگی و عدم راهنمایی
بی تجربگی زوجین یکی دیگر از عامل افزایش دهنده طلاق بین زوجین می باشد. بار ها شاهد بوده ایم که زوجین هنگام امضا سند ازدواج فرمت اماده سند ازدواج را امضا و بدون آگاهی از شروط ضمن عقد تمامی موارد را امضا می کنند بدون اینکه هیچ آگاهی نسبت به این شروط داشته باشند.
بهتر است که زوجین قبل از ازدواج چندین جلسه به مشاوره خانواده مراجعه و تصمیم مطلوب را برای زندگی خود بگیرند. با ایجاد دوره های مشاوره قبل ازدواج به صورت اجباری راهکارهای لازم به آنها یاد داده شود تا از بروز اختلافات پیش گیری کرد.
3-اعتیاد
اعتیاد یکی از شایعترین عوامل طلاق بین زوجین است که در سالهای اخیر شاهد طلاق به دلیل اعتیاد بودیم.اعتیاد زوج منجر به بیماریهای روحی و روانی می شود و در اغلب موارد از موجبات جرم و جنایت می باشد مانند حمل و نگهداری مواد مخدر یا قاچاق مواد مخدر. با اعتیاد زوج زندگی مشترک به شدت به مخاطره می افتد و دیر یا زود منجر به طلاق می شود .
4 – بیکاری
هزینه تامین زندگی مشترک با مرد می باشد و بیکاری مرد می تواند در ایجاد اختلاف در زندگی موثر باشد. بیکاری مرد و عدم درامد وی قطعا به فقر منتهی می شود و بیکاری می تواند باعث آسیب و انحرافات شود مانند اعتیاد.
عوامل فردی و فرهنگی
از عوامل فردی و فرهنگی می توان به دخالت خانواده ها ، اختلاف فرهنگی و طبقاتی، ازدواج تحمیلی ، زورگویی، طلاق عاطفی ، فقر ، چشم و همچشمی زوجین، خیانت های زناشویی و انحرافات اخلاقی روابط زناشویی ناموفق اشاره کرد. در صورتی که یکی از این عوامل بین زوجین ایجاد شود زوجین را به سوی جدایی می برد.
دولت باید برای حل مشکلات زوجین اقدام به برنامه ریزی و فرهنگ سازی نماید و مشکلات ریشه یابی و مسایلی را که منجر به از هم پاشیدگی خانواده ها می گردد، شناسایی و رفع کند و راهکارهای حمایتی مانند تامین شغل ، تامین اجتماعی، بیمه کردن افراد بیکار و تامین شغل برای افراد جامعه برنامه ریزی کند.
به طور کلی، عوامل متعددی میتواند یک ازدواج را آسیب پذیر سازد. شدت تاثیر گذاری این عوامل در تحقیقات مختلف متفاوت ارزیابی شده است آنچه مهم است یافتن عواملی است که بر تعداد بیشتری از ازدواجها، تاثیر مخرب دارد.
در این صورت میتوان نسبت به آگاه سازی زوجین و خانوادهها ی آنان در زمینه دقت در انتخاب همسر و برخورد مناسب زوجین با یکدیگر، عوامل خطرساز بروز طلاق را در جامعه کاهش داد.
علاوه بر آن اهمیت مشاورههای روانشناسی قبل از ازدواج، در طول زندگی زناشویی و حتی در افراد متقاضی طلاق در کاهش ازهم پاشیدگی خانوادهها میبایستی مورد توجه قرار گیرد.
راهکار های پیشنهادی برای کاهش طلاق
1-ایجاد جلسات مشاوره اجباری برای زوجین قبل از ازدواج و ایجاد مراکز مشاوره رایگان برای حل و فصل مشکلات خانوادگی.
2- ایجاد تسهیلاتی برای زوجینی که قصد ازدواج و شروع زندگی مشترک دارند مانند وام های بدون بهره.
3-ایجاد تمهیداتی برای افراد بیکار و برنامه ریزی برای اشتغال جوانان.
4- تامین مسکن با قیمت مناسب از سوی دولت برای اقشار کم درآمد.
5-آگاهی دادن درباره جنس مخالف و یادگیری مهارت های ارتباطی با همسر.
6- افزایش دانش ها و مهارت های ارتباطی مردان و زنان جوان وارائه آموزش های نظری و عملی به آنها به منظور کسب آگاهی و شناخت ویژگی های جنس مخالف و پرهیز از به کارگیری کلیشه های جنسیتی در بر خورد با همسر برای افزایش قدرت تحمل و بالا بردن میزان تفاهم و سازگاری زناشویی.
نتیجه گیری
طبق تجربیات به دست آمده مشاوره های ازدواج چه پیش از ازدواج و چه پس از آن در کاهش طلاق آثار چشمگیری داشته است. مراکز مشاوره در سرتاسر کشور برای آموزش و فرهنگ سازی قبل، حین و بعد از ازدواج تشکیل شده و نقش مهمی در تحکیم خانواده و جلوگیری از طلاق دارند.
بسیاری از جوانان بدون اینکه مهارت و تجربه لازم برای تشکیل خانواده را داشته باشند، ازدواج میکنند و با اولین بحران در زندگی مشترک کارشان را به طلاق میکشانند. در این بین عنوان میشود اگر افراد قبل و بعد از ازدواج به مشاور مراجعه کنند، تا حد زیادی مشکلات آنها حل می شود.
ارسال نظر