اگر به دنبال کسب درآمد و پیدا کردن شغلی مناسب برای خود هستید، احتمالا این سوال برایتان پیش آمده است که فریلنسری  بهتر است یا شغل کارمندی. البته، هیچ‌کدام از این دو به طور مطلق خوب یا بد نیستند. باید پرسید کدام یک برای شما بهتر و مناسب‌تر است. اینجا شما و ویژگی‌های شخصیتی‌تان است که اهمیت دارد و شرایط شما عامل تعیین‌کننده است. بنابراین برای تصمیم‌گیری در دوراهی فریلنسری و کارمندی باید مزایا و معایب هرکدام را در ارتباط با ویژگی‌های خود بشناسید و براساس آن‌ها انتخاب کنید.

در مشاغل کارمندی شما به شرکت یا اداره‌ تعهد مستمر دارید و طی ساعات مشخصی در روز کار می‌کنید. در ازای این کار حقوق ثابت، بیمه و دیگر مزایا دریافت می‌کنید و می‌توانید مرخصی داشته باشید. اما کار کردن به‌عنوان یک فریلنسر تا حد زیادی انعطاف‌پذیری خواهد داشت. شما در انتخاب زمان و مکان کار خود آزادی بیشتری دارید و تابع قوانین سفت و سخت کار رسمی نیستید. در انتخاب پروژه‌ها نیز آزادید و می‌توانید تنوع بیشتری در کار خود داشته باشید. هم‌چنین در فریلنسری تعهد مستمر و رابطه‌ی رئیس و کارمندی وجود ندارد؛ به عبارتی شما رئیس خود و مسئول کار خود هستید.

با شناخت شرایط، مزایا و معایب مشاغل فریلنسری و کارمندی می‌توانید با توجه به ویژگی‌ها و شرایط خود، شغلی که برایتان مناسب است را انتخاب کنید. حال بیایید ببینیم کدام ویژگی‌ها و شرایط شما در این انتخاب تاثیرگذار خواهد بود؟

۲

ابتدا، تیپ شخصیتی خود را بشناسید.

در روانشناسی، انسان‌ها در تیپ‌های شخصیتی متفاوت با ویژگی‌های ‌ذهنی و جهان‌بینی‌های گوناگون تقسیم‌بندی شده‌اند. هر کدام از این تیپ‌های شخصیتی با طیف خاصی از مشاغل کارمندی یا فریلنسری سازگار هستند و می‌توانند در آن موفق و شکوفا شوند. بنابراین برای اینکه بتوانید شغل مناسب خود را پیدا کنید ابتدا تیپ شخصیتی خود را بشناسید. اگر بر اساس تیپ شخصیتی خود شغلی را انتخاب کنید، در آن شغل کارایی بیشتری خواهید داشت و موفق‌تر خواهید بود. همچنین رضایت شغلی بیشتری دارید چرا که این شغل بر اساس ویژگی‌ها و روحیات شما انتخاب شده است. کافی است چند دقیقه وقت بگذارید و آزمون مربوط به شناخت تیپ‌های شخصیتی را انجام دهید و سپس به راحتی درمی‌یابید کدام شغل برای شما بهتر و مناسب‌تر است.

نظم یا بی‌نظمی؛ کدام را ترجیح می‌دهید؟

آیا به نظم و قوانین مشخص علاقه‌ای ندارید؟ آیا عاشق تنوع و تجربه‌های جدید هستید و از تکرار کارها در ریتمی منظم بیزارید؟ آیا روزمرگی زندگی شما را کلافه می‌کند و حوصله‌تان را سر می‌برد؟ همه این‌ موارد نشان‌دهنده این است که شما قطعا نمی‌توانید در یک شغل کارمندی خوشحال و موفق باشید؛ اما می‌توانید یک فریلنسر با رضایت شغلی بالا باشید. در مقابل، در صورتی که نظم جاری در زندگی کارمندی به شما احساس امنیت و آرامش می‌دهد، در این نوع مشاغل رضایت شغلی را تجربه خواهید کرد.

چکاوک صبحید یا جغد شب؟

اگر علاقه چندانی به صبح‌ها و بیدار شدن در ساعات اولیه روز ندارید، اگر با گذشتن روز و نزدیک شدن شب کم کم انرژی‌تان مضاعف می‌شود، و اگر عادت دارید شب‌ها تا دیروقت بیدار باشید و کار کنید، یک شغل فریلنسری کاملا مناسب شما است. اما اگر صبح‌ها با انرژی و سرحال از خواب بیدار می‌شوید و این زود بیدار شدن به شما احساس غرور و مفید بودن می‌دهد می‌توانید یک شغل کارمندی داشته باشید.

درون‌گرا یا عاشق تعاملات اجتماعی؟

رویدادهای بیرون از خانه و تعاملات با افراد مختلف در سلامت روح و روان تاثیر به سزایی دارد. در مشاغل فریلنسری و دورکاری فرصت ایجاد این تعاملات اجتماعی و برقراری ارتباط رو در رو با افراد را از دست خواهید داد. این امر به مرور زمان باعث می‌شود احساس انزوا کنید. بنابراین اگر فردی شاد، خونگرم و خوش‌صحبت هستید، با افراد صمیمی می‌شوید و به شدت اهل برقراری  ارتباطات هستید دوری از اجتماعات در این مشاغل رضایت شغلی شما را کاهش می‌دهد. اما در صورتی که فردی درون‌گرا هستید، یعنی به راحتی با افراد صمیمی نمی‌شوید، کم‌تر صحبت می‌کنید، و تنهایی را ترجیح می‌دهید، مشاغل فریلنسری می‌تواند برایتان مناسب باشد.

چه زمان‌هایی می‌توانید کار کنید؟

همانطور که گفتیم در کار کارمندی شما موظفید در ساعات مشخصی از روز کار کنید. این مسئله تا حد زیادی آزادی عمل را از شما سلب می‌کند، باعث می‌شود ساعات کمتری را در کنار دوستان و خانواده بگذرانید، و زمان زیادی برای پرداختن به فعالیت‌های اجتماعی نداشته باشید. در مقابل، در مشاغل فریلنسری، شما در انتخاب ساعات کاری خود آزادی عمل دارید. بنابراین اگر می‌خواهید در کنار کسب درآمد، زمانی نیز برای خود داشته باشید، در کنار دوستان و خانواده خود باشید، ورزش کنید، به فعالیت‌های اجتماعی و کارهای دیگر بپردازید، می‌توانید در یک شغل فریلنسری با زمانبندی مناسب به تمام کارهای خود برسید. هم‌چنین اگر دانشجو هستید، و یا در حال حاضر شغل ثابتی دارید و می‌خواهید درآمد بیشتری داشته باشید، فریلنسری بهترین گزینه برای شما است.

۳

حالا اگر با بررسی موارد بالا به این نتیجه رسیدید که یک کار فریلنسری برای شما مناسب است، اما نمی‌دانید به عنوان یک فریلنسر چه کارهایی می‌توانید انجام دهید، ما در اینجا پیشنهاداتی برای شما داریم:

  • معلم خصوصی: اگر مهارتی دارید و یا در موضوعی که دانش‌آموزان به یادگیری آن نیاز دارند توانمند هستید، به راحتی می‌توانید به عنوان یک معلم خصوصی فعالیت کنید. هم‌چنین می‌توانید دوره‌های آنلاین برگزار کنید.
  • مشاوره: با ارائه خدمات مشاوره، می‌توانید از هر نوع مهارت و یا تجربه قابل اعتماد شغلی و تحصیلی خود کسب درآمد کنید.
  • توسعه‌دهنده وب: این روزها همه به دنبال این هستند که یک وب‌سایت شخصی یا کاری داشته باشند. اما هر کسی مهارت و زمان کافی برای طراحی وب‌سایت خود را ندارد. اگر شما این توانایی را دارید به راحتی می‌توانید از طریق آن کسب درآمد کنید.
  • طراحی گرافیک: گرافیک یک رشته هنری جذاب و پر درآمد است و این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده است. گرافیست‌های خلاق با علاقه بسیار زیاد به این کار، درآمدهای بسیار بالایی نیز کسب می‌کنند. برای طراحی گرافیک به صورت فریلنسری نیازی به مدرک دانشگاهی ندارید. تنها با کمی خلاقیت و مهارت می‌توانید درآمدزایی کنید.
  • نویسندگی و تولید محتوا: در سایت‌های فریلنسری موقعیت‌های شغلی خوبی برای نویسندگان و تولیدکنندگان محتوا وجود دارد. اگر قلم خوبی دارید و در نوشتن و اصول نگارش مهارت دارید، می‌توانید برای سایت‌ها بنویسید و یا حتی وبلاگ خود را راه اندازی کنید.

تولید محتوا نیز از حرفه‌های پرطرفدار است که این روزها رونق گرفته است. محتوای باکیفیت خواهان بسیاری دارد و اگر شما در نوشتن چنین محتوایی توانمند باشید به راحتی از این طریق کسب درآمد خواهید کرد. برای ایجاد یک محتوای باکیفیت می‌توانید از ترجمه منابع غیر‌فارسی زبان استفاده کنید و از آن‌ها در محتوای خود بهره‌ ببرید. اگر دانش کافی در زبان انگلیسی ندارید از ابزار ترجمه مانند ترجمیار استفاده کنید. شما می‌توانید همین حالا تا ۲۰۰۰ هزار کلمه را به صورت رایگان در ترجمیار ترجمه نمایید. همچنین می‌توانید از مقاله‌خوان ترجمیار برای مطالعه مقالات و منابع انگلیسی بهره‌مند شوید.

  • ترجمه: ترجمه یکی از محبوب‌ترین و در عین حال راحت‌ترین کارهایی است که فریلنسرها انتخاب می‌کنند. در برخی سایت‌ها مانند فری‌پیپر با ترجمه فریلنسری، و بدون نیاز به دانش گسترده زبان، بیشتر از متوسط افراد جامعه درآمد کسب کنید.

سخن پایانی

برای این که در دوراهی بین فریلنسری و کارمندی، شغل مناسب خود را پیدا کنید، مهم‌ترین قدم شناخت خود و ویژگی‌های روحی‌ و اخلاقی‌تان است. اگر انتخاب اشتباهی داشته باشید زمان و عمرتان در این راه اشتباه به هدر می‌رود و انگیزه و اشتیاق خود را برای هر کاری از دست می‌دهید. بنابراین در این انتخاب نهایت دقت را به خرج دهید و شغلی را انتخاب کنید که با ویژگی‌های شخصیتی‌تان تطبیق داشته باشد. در این صورت رضایت شغلی خواهید داشت و به راحتی موفق و شکوفا می‌شوید.