چگونه مطالعه کنیم تا فراموش نکنیم؟
مطالعه صحیح به شما کمک میکند تا ذهن خود را پرورش دهید. باید بدانید ذهن نیز مانند جسم برای سالم و ورزیده بودن، نیاز به تمرین دارد. اگر به راحتی شمارهایی را فراموش میکنید و یا در به خاطر سپردن اطلاعات با حجم اندک با مشکل مواجه هستید، شاید لازم باشد فکری برای تقویت ذهن خود نمایید. برای این منظور چرا به سراغ فروشگاه کتاب نمیروید و کتابی خریداری نمیکنید؟ آنها را بخوانید و نکات خوب آن را برای دوستان و عزیزان خود بازگو کنید. به این ترتیب ذهن خود را نیز بیش از گذشته به کار خواهید گرفت.
جدیت در مطالعه چه تاثیری در فراموش نشدن آن دارد؟
چند بار برای شما اتفاق افتاده است که مطلبی را خواندهاید، اما بلافاصله پس از پایان آن و یا حداقل چند ساعت پس از آن، نمیتوانید مطالب خوانده شده را بازگو نمایید. با این مشکل بیشتر در کتابهای درسی مواجه خواهیم شد. درست روزی که قرار است امتحان بدهیم، گویی لحظهایی را برای مطالعه کتاب صرف نکردهایم.
شاید مشکل در نوع مطالعه باشد. در این صورت احتمالا مطالعه ما کیفیت لازم را نداشته تا نکات به حافظه بلند مدت ما منتقل شود. به همین دلیل تا کتاب را میبندیم، با همه مطالب آن غریبه میشویم. اما شاید شاه کلید فراموش نکردن مطالب، مرور کردن صحیح باشد. ما نتوانستهایم در طول مطالعه، مروری سازماندهی شده و هدفمند داشته باشیم. عدهایی بر این باور هستند که مرور مطالب، بلافاصله پس از خواندن میتواند موثر باشد. اما باید بدانید که براساس یک زمانبندی مناسب باید اقدام به این امر نمایید تا مطمئن شوید، اطلاعات به حافظه بلند مدت شما انتقال داده شده است.
چگونه برای مطالعه برنامه ریزی کنیم تا مطالب را فراموش نکنیم؟
وقتی صحبت از برنامهریزی میشود، یعنی باید بتوانید هدفگذاری کنید، عوامل موثر و مهم برای رسیدن به هدف را تعیین کرده و آنها را الویتبندی نمایید. از سویی دیگر باید بر اساس توانایی و امکاناتی که در اختیار دارید، زمانی مشخص برای رسیدن به اهداف خود در نظر بگیرید. هدف خود را رویایی و دور از دسترس قرار ندهید. شما بیشتر از هر کسی دیگری بر توانایی و امکاناتی که در اختیار دارید، واقف هستید. باید بدانید با آنچه که دارید، باید بهترین نتیجه را کسب را نمایید. تمرکز و قدرت خود را برای اجرایی کردن برنامهریزی خود صرف نمایید.
سعی کنید در هنگام مطالعه، برای خود کدگذاری کنید. نکته مهم در این تکنیک این است که بتوانید نکات کلیدی را رمزگذاری کرده تا با یادآوری آنها، سایر اطلاعات نیز در ذهن ماندگار شود. گاهی اوقات افراد چنان در این مورد زیادهروی میکنند که رمزگذاری و مطالب را با هم به فراموشی میسپارند.
تمرین را فراموش نکنید. برای اینکه مطالب در ذهن محفوظ بمانند، به تمرین نیاز دارید. ممکن است دوست شما با یکبار تمرین و مرور، مطالب را به خاطر بسپارد، اما شما به تمرین و مرور کردنهای بیشتری نیاز داشته باشید. هرگز خود را در این زمینه با کسی مقایسه نکنید.
مثبت اندیشی چه تاثیری در مطالعه خوب دارد؟
همیشه به افراد توصیه میشود تا در زندگی مثبت فکر کنند. این امر سبب میشود تا به طور ناخودآگاه به آرامش درونی برسید. زمانی که در آرامش هستید، ذهن آمادگی بیشتری برای پذیرش خواهد داشت. این اتفاق دقیقا در مطالعه نیز خواهد افتاد. البته به این موضوع دقت داشته باشید، افراط در این زمینه به شما آسیب خواهد زد. در کنار مثبتاندیشی در مطالعه، باید تکنیکهای صحیح آن را نیز رعایت کنید، چرا که ذهن مثبتاندیش به تنهایی نمیتواند شما را به موفقیت برساند. مثبتاندیشی یعنی با توجه به شرایطی که دارید، بهترین نتیجه را بگیرید و پس از آن به فکر هدف بعدی باشید.
به طور کلی زمانی که کتاب مورد علاقه خود را مطالعه میکنید، ناخودآگاه ذهنی آرام خواهید داشت. انتشارات افراز مجموعهایی از بهترین کتابها را برای شما گردآوری کرده است که با خرید و مطالعه آنها پا به دنیای جدیدی خواهید گذاشت.
خلاصه نویسی به شما کمک می کند تا مطالب را از یاد نبرید.
یکی از تکنیکهای موثر و کارآمد در یادگیری و مطالعه، این است که بتوانید مطالب خوانده شده را خلاصه نویسی کنید. باید بدانید خلاصه نویسی به این معنا نیست که جملات را از روی کتاب خوانده و در دفتر به صورت کوتاه خلاصه کنید. باید بتوانید مطلب مورد نظر با زبان خود در کوتاهترین شکل خود یادداشت نماید، بدون آنکه نیاز به مراجعه کتاب داشته باشید. در واقع دریافت خود از مطلب مورد نظر را بیان خواهید کرد. خلاصه نویسی باید مطالب مهم را در بر بگیرد و منبع خوبی برای مرور کردن نکات باشد. نظم و پیوستگی مطالب، از دیگر خصوصیات خلاصه نویسی خوب است. .
استفاده از نقشه ذهنی در مطالعه مفید
نقشه ذهنی یکی از تکنیکهای جذاب و موثر در مطالعه است. شاید همه ما در برهههای مختلف از آن به طور ناخودآگاه استفاده کرده باشیم. در واقع نقشه ذهنی، یک تکنیک بصری است که در آن با استفاده از رنگ، شکل و نشانهها مطالب مهم به صورت تصویری بیان میشوند. به این ترتیب هر زمان در ذهن خود آن را تجسم کنیم، مطالب مهم و کاربردی به شکلی منظم و موثر یادآوری خواهد شد. نکته مهم در مطالعه این است که از همه حواس خود برای یادگیری استفاده نماییم.
بحث و گفتگو با دوستان در خصوص مطالعه
زمانی که مطلبی را مطالعه کردید، سعی کنید آن را برای کسی که در این زمینه اطلاعات و آگاهی دارد، بازگو کنید و در مورد موضوع از نظرات یکدیگر بهره ببرید. با این تکنیک در مرحله اول سعی خواهید کرد تا آنچه را که یاد گرفتهاید، با کلمات خود بیان نمایید. ممکن است اختلافی بین آنچه که شما یاد گرفتهاید با آنچه که دوستانتان یاد گرفتهاند، وجود داشته باشد. این امر سبب میشود متوجه اشتباهات شوید. یافتن اشتباه و تصحیح کردن آن یعنی یادگیری موثر و صحیح.
حل نمونه سوال به شما کمک می کند تا مطالب را فراموش نکنید.
برای داشتن مطالعه صحیح، از حل نمونه سوال های موجود درکتاب های گاج غافل نشوید. سوالات میتوانند تستی و یا تشریحی باشند. مهم این است که با تمرین و حل نمونه سوال، مطالب برای شما مرور خواهد شد و در عین حال، پی به اشتباهات خود خواهید برد.
ارسال نظر