به گزارش پارس نیوز، 

چگونه خانه را گرم کنیم ؟ 

اگرچه ایران چهارمین تولیدکننده گاز در دنیا به شمار می‌آید، سومین مصرف کننده گاز در دنیا نیز قلمداد می‌شود. در حالی که هر خانواده ایرانی با رعایت اصول ساده صرفه جویی در مصرف انرژی، می‌تواند میزان انرژی مصرفی خودرا تا یک سوم کاهش دهد.

 براساس اطلاعات پایگاه اطلاع رسانی کمپانی نفت و گاز پارس، 38 درصد سوخت گازی کشور در ساختمان‌ها مصرف می‌شود که در مقایسه با دیگر بخش‌ها حاوی صنعت، حمل و نقل و کشاورزی سهم قابل ملاحظه‌ای‌ هست و همین موضوع ضرورت صرفه جویی در مصرف انرژی در ساختمان‌ها را بیشتر محرز می‌کند.

مصرف بهینه سوخت در ساختمان‌ها افزون بر کاهش میزان مصرف سوخت باعث کاهش هزینه‌های‌ پرداختی شهروندان و همچنین کاهش آلودگی محیط زیست ناشی از مصرف سوخت‌های فسیلی می‌شود. برای آگاهی از روش‌های صرفه جویی در مصرف گاز با ما همراه باشید:

نکاتی برای گرم کردن آسان خانه

عایق بندی موتورخانه

یکی از مهم‌ترین مواردی که در بحث صرفه جویی در مصرف گاز در ساختمان‌ها باید مد نظر قرار گیرد موتورخانه هست . زمانی که از صرفه جویی در مصرف انرژی در موتورخانه صحبت می‌کنیم؛ مواردی از جمله انتخاب مناسب تجهیزات تا عایق بندی و سرویس منظم را درنظر داریم.

نصب شیر ترموستاتیک رادیاتور

برای این که بتوانیم دمای هوای فضایی راکه رادیاتور در آن نصب شده هست به صورت خودکار بازرسی کنیم، بهرهگیری از شیرهای ترموستاتیک رادیاتور توصیه می‌شود.به غرض بهینه سازی مصرف سوخت در منازلی که از شوفاژ بهرهگیری می‌کنند، نیاز هست که سیستم رادیاتور به شیر ترموستاتیک مجهز باشد.

شیر ترموستاتیک رادیاتور با قابلیت تنظیم دما از طریق ترموستات، دمای اتاق را در درجه حرارت مورد نظر اثبات نگه می‌دارد و با تنظیم دمای اتاق در محدوده 21-18 درجه سانتی گراد بیشترین مقدار صرفه جویی در مصرف سوخت رابه دست می‌دهد.

بطور کلی بر زمینه آزمایش ها، کاهش هر یک درجه سانتیگراد و جلوگیری از افزایش بی مورد دمای اتاق، واسطه کاهش مصرف سوخت به میزان ۶ درصد می‌شود.

هنگامی که دمای اتاق بر اثر گرمای خروجی از رادیاتور و یا هر منبع تولید گرمای خارجی «مثل تابش خورشید، افزایش تعداد ساکنان و یا تجهیزات و لوازم برقی» افزایش یابد ودر محدوده تنظیم دمای ترموستات قرار گیرد، ترموستات به شیر فرمان می‌دهد و جریان آب گرم در رادیاتور کاهش می‌یابد و از افزایش گرمای اتاق از طریق رادیاتور جلوگیری می‌شود.

در نتیجه ضمن تأمین شرایط آسایش حاضران در اتاق، کاهش مصرف انرژی و هزینه‌های سوخت مصرفی را نیز برآورده می‌کند.

در غیر این صورت افراد حاضر در اتاق وادار می‌شوند پنجره‌ها را باز کنند و این امر واسطه می‌شود که هزینه پرداختی صرف گرم کردن هوای بیرون منزل شود و به هدر رود! نتایج بررسی ها، نشان دهنده این هست که هزینه خرید و نصب شیرهای ترموستاتیک رادیاتور حداکثر طی دو دوره سرما از محل صرفه جویی در هزینه سوخت مصرفی قابل برگشت خواهد بود.

عایق کاری حرارتی ساختمان

موثر هست بدانید که 50 درصد هدر رفت حرارتی ساختمان هایی که عایق کاری نشده هست. از طریق پوسته خارجی «دیوارها، سقف و کف» اتفاق می‌افتد. انواع گوناگون عایق ها؛ حاوی عایق‌های معدنی مثل پشم شیشه و پشم سنگ، عایق‌های پلیمری مثل پلی استایرن «یونولیت» و عایق‌های اسفنجی و… هست.

نوع عایق با دقت به محل مورد بهرهگیری و خواص فیزیکی آن گزینه می‌شود . هرچه مقاومت حرارتی عایق بیشتر باشد گرمای کمتری ازآن عبور می‌کند.

بهرهگیری از پنجره‌های‌ دوجداره

حدود 20 تا 30 درصد تلف انرژی ساختمان، از طریق پنجره‌ها اتفاق می‌افتد که با بهرهگیری از پنجره‌های‌ دوجداره استاندارد، می‌توان آن رابه دست کم مقدور رساند. برای کاهش تبادل حرارتی از طریق پنجره ها، بهرهگیری از قاب‌های‌ آلومینیم ترمال بر یک«UPVC» استاندارد بسیار موثر هست.

یک پنجره با شیشه تک جداره تقریباً 10 برابر یک دیوار عایق‌کاری شده هم اندازه خود تلف حرارتی دارد. با دو جداره کردن پنجره‌ها تلف حرارتی پنجره به نصف کاهش می‌یابد. در برخی پنجره‌های دو جداره، فضای میانی را با گازهایی مثل آرگون و کریپتون پر می‌کنند تا کارایی آن ها حدود 10درصد افزایش یابد.

راه دیگر برای بالا بردن کارایی پنجره‌های موجود، نصب ورقه‌های پلاستیکی شفاف روی پنجره هاست. این ورقه‌های شفاف رامی  توان از طریق چسب‌های دوطرفه، طوری به شیشه چسباند که چند میلیمتر با شیشه‌ها فاصله داشته باشند.

کار ساده تری که می‌توان انجام داد این هست که در چند هفته از سال که هوا خیلی سرد هست روی پنجره‌ها نایلون کشید و دور تا دور آن چسب نواری پهن چسباند.

از طرفی نصب پرده‌های پر چین که پنجره را دقیقاً بپوشاند جلوی تلف حرارت رابه مقدار زیادی می‌گیرد. این پرده‌ها در فصل تابستان نیز جلوی تابش خورشید را می‌گیرند و به خنک نگه داشتن داخل ساختمان کمک شایانی می‌کنند به ویژه اگر آستر براق داشته باشند.

گزینه بخاری گازی مناسب

بخاری باید با مساحت اتاقی که قرار هست آنجا را گرم کند، متناسب باشد. یک بخاری بزرگ را هرگز نباید برای یک محیط کوچک تهیه کرد گزینه یک بخاری کوچک برای فضایی بزرگ نیز اشتباه هست.

ضروری هست در گزینه بخاری به برچسب انرژی روی آن دقت شود.

پکیج و ۲ مضمون

شاید هنوز هم در برخی از نقاط کشور بهرهگیری از کرسی‌های‌ زغالی و بخاری‌های‌ نفتی رایج باشد، ولی حقیقت این هست که فراوانی گاز طبیعی و برقراری امکان دسترسی به این موهبت الهی، فناوری را بر آن داشته، تا راهکارهای جدیدی را برای بشر مهیا سازد.

در حال حاضر، دستگاه پکیج، معمول ترین وسیله ایجاد گرمایش در سراسر دنیا قلمداد می‌شود و ازآن جا که مزایای بسیاری از جمله اشغال نکردن فضای مفید، ایمنی بسیار بالا، استقلال کامل هر واحد مسکونی و … را دارد.

بتدریج دوران جایگزین آبگرمکن دیواری و سیستم موتورخانه مرکزی شده و آب گرم مورد نیاز برای تامین گرمایش محیط، به وسیله رادیاتورها و آب گرم بهداشتی برای مصارف روزمره از قبیل شست وشو، استحمام و … را فراهم می‌کند.

راندمان این دستگاه، به مراتب از موتورخانه مرکزی بالاتر بوده و باعث می‌شود مصرف گاز دست کم به میزان ۴۰ درصد کاهش یابد.

اگرچه محل نصب پکیج باید فضای کافی و امکان تهویه مناسب داشته باشد تا عمل احتراق با حداکثر بازده انجام شود. همچنین محل نصب تا حد امکان باید به محل‌های زیاد مصرف آب گرم مصرفی «مثل آشپزخانه» نزدیک باشد.

اجاق گاز و نکاتی برای خانم ها

اجاق گاز از جمله لوازم گاز سوزی هست که در تمام فصول سال، مورد بهرهگیری قرار می‌گیرد. رعایت برخی نکات درکاهش مصرف سوخت تاثیر بسزایی خواهد داشت :

* اجاق گاز را تمیز و شعله‌ها را تنظیم کنید. غذای سوخته روی اجاق گاز باعث کاهش عمر این وسیله و مصرف بیشتر انرژی می‌شود.

* ظروف کوچک را روی شعله‌های‌ بزرگ قرار ندهید، چون مصرف گاز را برای پخت تقریبا ۲ برابر می‌کند.

* هنگام پخت مواد غذایی در ظرف را بسته نگه دارید.

* پوشاندن اجاق با فویل باعث کاهش جریان هوا و افزایش دوران طبخ می‌شود.

نکات کاربردی در مصرف آب گرم

حدود 15 تا 20 درصد انرژی مصرفی هر خانوار صرف تامین آب گرم بهداشتی می‌شود. لذا برای صرفه جویی در این بخش باید:

1. دوران استحمام را کوتاه کنید.

2. دمای آبگرمکن را بین 55 تا 60 درجه سانتی گراد تنظیم کنید.

3. اطمینان حاصل کنید شیرهای آب گرم نشتی ندارد و چکه نمی‌کند؛ زیرا چکه کردن یک قطره در هر ثانیه برابر با 200 لیتر در ماه هست.

4. بهرهگیری از آبگرمکن دارای نشان استاندارد و رده انرژی بالا حتماً باید مد نظر قرار گیرد.

میزان صرفه جویی در مصرف انرژی با بهره گیری از اقدامات گوناگون بهینه سازی

اقدام میزان صرفه جویی در مصرف سوخت

نصب سیستم بازرسی هوشمند در ساختمان‌های‌ اداری 40 درصد ، مسکونی 15 درصد

نصب شیرهای ترموستاتیک رادیاتور ۲۰ درصد

عایق کاری حرارتی ساختمان ۳۰ درصد

بهرهگیری از پنجره های دوجداره با قاب استاندارد ۲۰ درصد