وجود کابینتی جادار و باکیفیت در هر خانه‌ای یک نعمت محسوب می‌شود. چرا نعمت؟ به این خاطر که بدون کابینت عملا مدیریت نگهداری از وسایل و ابزارهای پخت و پز و مواد غذایی بسیار مشکل می‌شود و حتی ممکن است شما را دچار چالش کند. اما یک سوال مهم در این بین مطرح می‌شود که با وجود مدل‌های متنوع این محصول در بازار، واقعا کدامیک از کابینت‌هایی که در نمایشگاه‌های مختلف مشاهده می‌کنیم بهتر است؟ در حال حاضر دو مدل کابینت پولیشی و پلی اورتان، بسیار پرطرفدار هستند و اکثر فروشندگان آنها را به مشتریانی که قصد خرید محصولی باکیفیت و بادام را دارند پیشنهاد می‌کنند. در ادامه این مقاله هر دو این محصولات را به شما معرفی کرده و راهنمایی را در اختیارتان قرار می‌دهیم که اگر در انتخاب بین آنها دچار تردید شدید بتوانید خریدی موفق داشته باشید.

1

کابینت پولیشی

کابینت پولیشی نوعی کابینت با پوسته پولیش‌دار و براق است که به عنوان یکی از جدیدترین و مدرن‌ترین کابینت‌های بازار نیز شناخته می‌شود. برای تولید این محصول از رنگ‌های پوششی مانند پلی اورتان، پلی استر یا پولیشی استفاده می‌شود. نصب کابینت پولیشی در آشپزخانه باعث می‌شود که فضای این بخش از خانه بسیار مدرن و شیک به نظر برسد. در فرآیند تولید این محصول برای رساندن سطح کابینت به براقیت لازم بعد از زیرسازی، مرحله پولیش‌کاری را تا جایی ادامه می‌دهند که سطح کابینت کاملا براق و درخشان شود. از این تکنیک رنگ‌آمیزی هم می‌توان روی چوب طبیعی و هم فرآورده‌های چوبی مانند MDF استفاده کرد. اما از آنجایی که این رنگ پوششی است و چند بار مرحله پولیش‌کاری روی آن انجام می‌شود؛ رگه‌ها و بافت طبیعی چوب را از بین می‌برد. به همین خاطر برای کاهش هزینه‌ها، بهترین انتخاب برای ساخت کابینت پولیشی، MDF خام است. کابینت‌های پولیشی از نظر فنی جزء کابینت‌های نئوکلاسیک طبقه‌بندی شده و ویژگی‌های بارز هر دو سبک کلاسیک و مدرن را دارا هستند.

کابینت پولیشی از چه متریالی ساخته می‌شود؟

همانطور که در قسمت قبل نیز به آن اشاره شد؛ بهترین و به‌صرفه‌ترین متریال برای تولید کابینت پولیشی، MDF واناچای مالزی یا تایلند است. این دو مدل ام‌دی‌اف خام از کیفیت بالایی برخوردار بوده و سطح‌شان بسیار صاف و یکنواخت است. به همین خاطر تراکم و استحکام‌شان موجب می‌شود که رنگ‌پذیری بالایی داشته باشند.چهارچوب یا همان یونیت این کابینت‌ها، با هدف کاهش هزینه‌های تولید از ورق MDF سفید ساخته شده و نیازی نیست که رنگ شوند. اما قسمت‌هایی مانند درب‌ها که حتما باید رنگ و پولیش‌کاری شوند را با MDF خام و بدون روکش و رنگ می‌سازند.

2

 رنگ پولیش چیست؟

پولیش به نوعی رنگ خمیری شکل که از نظر بافتی مایعی غلیظ است گفته می‌شود. این رنگ را علاوه بر چوب می‌توان روی فلز و پلاستیک نیز پیاده کرد. رنگ پولیشی به حدی پوشانندگی دارد که می‌توان با آن تمامی نواقص سطح را برطرف کرد و ظاهری شفاف و براق به آن بخشید. البته این به این معنی نیست که رنگ پولیشی فقط با هدف براق کردن بدنه کابینت‌ها استفاده می‌شود؛ بلکه این ماده غلیظ یک لایه محافظ روی بدنه ایجاد کرده و از کابینت در برابر ضربه و به خصوص رطوبت محافظت می‌کند. ضمن اینکه اگر بافت مغزی کابینت آسیب ببیند؛ بهترین متریال برای رفع و ترمیم آن همین رنگ پولیشی است. پولیش دقیقا مانند سنباده عمل می‌کند و اعمال آن روی هر سطحی باعث صاف و صیقلی شدن آن می‌شود. از این رنگ فقط در صنعت کابینت استفاده نمی‌شود؛ بلکه برای تولید درب و کالاهای تزیئنی نیز می‌توان از رنگ پولیشی برای ایجاد ظاهری براق استفاده کرد. هدف استفاده از رنگ پولیشی در تولید درب، امکان ترمیم و تعمیر آن بعد از برخورد با اشیاء نوک تیز و برنده است.

 رنگ پولیش چه کاربردی دارد؟

با استفاده از این رنگ می‌توانید تمام لکه‌ها، جای سوختگی و خراش‌های روی هر سطحی را از بین ببرید؛ میزان مقاومت و استحکام محصولات چوبی به خصوص درب کابینت‌ها را افزایش دهید و سطحی صاف و شفاف ایجاد کنید.

 نحوه تولید کابینت پولیشی به چه صورت است؟

برای تولید یک کابینت پولیشی باکیفیت، ابتدا باید بدنه و درب‌ها با استفاده از نوع مناسب MDF تولید شوند. همانطور که اشاره شد؛ معمولا یونیت یا همان بدنه این کابینت را با MDF روکش سفید می‌سازند و برای درب‌ها از MDF خام استفاده می‌کنند. بعد از اتمام مرحله ساخت، طرح مورد نظر مشتری با استفاده از دستگاه CNC روی بدنه درب‌ها ایجاد می‌شود. مرحله بعدی مرحله رنگ‌آمیزی است که طی آن رنگ زیرساز با استفاده از پیستوله به صورت دستی یا با استفاده از دستگاه اتوماتیک در محیطی کاملا ایزوله روی درب‌ها پاشش شده تا سطحی یکنواخت ایجاد شود. در مرحله بعدی از فرآیند تولید این محصول نیز با استفاده از ماشین پوست و لرزان سطح کار صاف‌تر و یکنواخت‌تر می‌شود. در مرحله نهایی کار نیز با استفاده از رنگ پولیشی که به شکل مایعی غلیظ است لایه‌ای به ضخامت 3 میلی‌متر روی درب‌ها ایجاد می‌کنند. این لایه محافظ مانند لاک عمل کرده و از بدنه درب در برابر عوامل مخربی مانند ضربه، خط و خش و حتی رطوبت محافظت می‌کند. کیفیت و جنس رنگ پولیشی که در این مرحله از تولید استفاده می‌شود مستقیما روی قیمت نهایی محصول تاثیرگذار است.

3

 عوامل اثرگذار روی قیمت کابینت پولیشی

مانند هر محصول دیگری، کیفیت و جنس مواد اولیه مورد استفاده در کارخانه، اصلی‌ترین عامل اثرگذار روی قیمت کابینت است. همانطور که می‌دانید MDF به نوعی از تخته فیبری گفته می‌شود که با چسباندن خرده‌های چوب با استفاده از رزین و قرار دادن آن زیر فشار و تحت دمای بالا تولید می‌شود. هر چقدر فرآیند تولید این تخته‌ها دقیق‌تر باشد؛ جنس ورق مرغوب‌تر می‌شود. در حال حاضر ورق‌های MDF خارجی موجود در بازار نسبت به تولیدات داخلی از کیفیت بیشتری برخوردار هستند. بهترین نوع ورق MDF برای ساخت کابینت پولیشی ورقی است که 25 یا 35 میلی‌متر ضخامت دارد. جنس و نوع رنگی که در مرحله نهایی و به عنوان روکش روی درب کابینت‌ها اعمال می‌شود نیز از عوامل موثر بر روی قیمت این محصول محسوب می‌شوند. هر چقدر کیفیت این رنگ بیشتر باشد؛ میزان شفافیت و پایداری رنگ نیز بیشتر می‌شود. به غیر از این عوامل، کیفیت نهایی اجرای مرحله رنگ‌آمیزی نیز می‌تواند قیمت کابینت پولیشی را دستخوش تغییر کند. در آخر نیز جنس یراق‌آلات و خارجی و ایرانی بودن آنها نیز قیمت این محصول را افزایش یا کاهش می‌دهد. بنابراین موارد زیر مهم‌ترین فاکتورهای اثرگذار بر روی قیمت کابینت پولیشی هستند:

  • جنس ورق MDF و میزان ضخامت آن
  • کیفیت اجرا و نوع رنگ
  • کیفیت یراق‌آلات
  • طراحی محصول

مزایای کابینت پولیشی چیست؟

موارد زیر از جمله مهم‌ترین مزایای کابینت پولیشی محسوب می‌شوند:

  • در اکثر مواقع این مدل کابینت به رنگ سفید تولید شده و می‌تواند فضای آشپزخانه را بزرگ‌تر جلوه دهد. به همین خاطر کابینت پولیشی بهترین انتخاب برای آشپزخانه‌های کوچک است.
  • اعمال رنگ پولیشی روی درب‌ها باعث ضخامت بیشتر کابینت شده و مقاومت آن را در برابر عواملی مانند ضربه و رطوبت افزایش می‌دهد.
  • نظافت کابینت پولیشی کار بسیار راحتی است.
  • اگر خط و خشی روی درب‌ها ایجاد شود ترمیمش کار ساده‌ای است.
  • قدرت چسبندگی بالای این رنگ تمام راه‌های نفوذ حشرات به مغزی کابینت را مسدود کرده و اجازه ورود آب به لایه عمیق بدنه را نمی‌دهد.

4

کابینت پلی اورتان

از کابینت پلی اورتان نیز به عنوان یکی از زیباترین و باکیفیت‌ترین کابینت‌های موجود در بازار یاد می‌شود. این محصول با استفاده از رنگی به نام پلی اورتان پوشش داده شده که موجب افزایش مقاومت درب‌ها در برابر عوامل مختلف می‌شود. کابینت پلی اورتان را می‌توان با هر نوع متریال و طرحی تولید کرد. دوام بالا، کیفیت عالی و زیبایی منحصربه‌فرد از جمله مهم‌ترین ویژگی‌های بارز این محصول محسوب می‌شوند.

کابینت پلی اورتان چیست؟

کابینت پلی اورتان به نوعی از کابینت گفته می‌شود که سطح روی آن با یک رنگ خاص به همین نام پوشش داده شده است. بدنه اصلی و درب‌های این مدل کابینت را می‌توان هم با استفاده از چوب و هم با استفاده از MDF تولید کرد؛ اما از آنجایی که چوب متریال گرانی است و فقط در شرایط خاص از آن برای ساخت کابینت استفاده می‌شود به افرادی که به دنبال کابینت پلی اورتان ارزان هستند توصیه می‌شود که برای سفارش محصول از MDF خام استفاده کنند. البته این فرآورده زیبایی و جذابیت چوب را ندارد؛ اما به دلیل صرفه اقتصادی بیشتر، اکثر مشتریان آن را به چوب طبیعی ترجیح می‌دهند. گرچه چوب خام در مقایسه با MDF از دوام کمتری در برابر رطوبت و عوامل محیطی برخوردار است؛ اما می‌توان مقاومت این ماده طبیعی را با استفاده از اعمال یک لایه رنگ پلی اورتان روی آن افزایش داد.

 مواد اصلی تشکیل‌دهنده رنگ پلی اورتان

رنگ پلی اورتان از دو ماده اصلی رزین و هاردنر تشکیل شده است. هر دو این مواد بر روی فاکتورهایی مانند زیبایی، دوام و کیفیت رنگ به یک میزان اثرگذار هستند. مقاومت رنگ‌های پلی اورتانی که بر اساس معیارهای استاندارد تولید می‌شوند به حدی زیاد است که حتی اشعه فرابنفش نیز نمی‌تواند روی ظاهر آنها تاثیر داشته باشد. این ویژگی باعث شده که از رنگ پلی اورتان در صنایع حساس دیگر مانند خودروسازی نیز به وفور استفاده شود. وزن مولکولی این رنگ بالاست و به همین خاطر اعمال آن روی هر سطحی باعث محافظت بیشتر می‌شود. هر چقدر تعداد لایه‌های اعمال شده با استفاده از این رنگ روی سطح بیشتر باشد؛ مقاومت آن نیز افزایش بیشتری پیدا خواهد کرد.

کابینت پلی اورتان چه مزایایی دارد؟

کابینت پلی اورتان دارای مزایای زیادی است که به برخی از آنها در این بخش اشاره می‌کنیم.

  • کابینت‌هایی که با این نوع رنگ پوشش داده می‌شوند بسیار ماندگار و با دوام هستند و کمتر شاهد این هستیم که عوامل محیطی مانند ضربه، رطوبت و گرما بتواند روی آنها تاثیر منفی بگذارد.
  • تنوع رنگ در این محصول بسیار بالاست و مشتری می‌تواند بسته به نیاز خود رنگ مورد نظرش را از بین رنگ‌های متنوع موجود در پالت این محصول پیدا کند.
  • برای اجرای طرح و مدل روی بدنه این کابینت‌ها هیچ محدودیتی وجود ندارد.
  • میزان براقیت و مات بودن بدنه کابینت نیز به انتخاب مشتری است.
  • رنگ پلی اورتان بعد از خشک شدن بسیار مقاوم می‌شود و به راحتی آسیب نمی‌بیند. حتی اگر به هر دلیلی سطح کابینت آسیب ببیند؛ با رنگ‌آمیزی مجدد امکان ترمیم آن وجود دارد.

معایب کابینت پلی اورتان

رنگ پلی اورتان از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است؛ بنابراین برشمردن معایب برای این محصول بسیار دشوار است. اما اگر بخواهیم خیلی ریزبین باشیم باید بگوییم که قیمت بالای کابینت پلی اورتان در مقایسه با محصولات مشابه و کم کیفیت‌تر مانند کابینت هایگلاس و MDF بزرگ‌ترین عیب این محصول محسوب می‌شود. ضمن اینکه برای رسیدن به کیفیت مطلوب، مرحله رنگ‌آمیزی در تولید این مدل کابینت باید توسط افراد متخصص و حرفه‌ای انجام شود. در غیر این صورت نتیجه خروجی خط تولید آنچنان که باید باکیفیت نمی‌شود.

5

کابینت پلی اورتان را باید چطور نگهداری و تمیز کرد؟

این مدل کابینت نیاز به مراقبت خاصی ندارد؛ چرا که خودش به اندازه کافی در برابر عواملی مانند سایش و خراش مقاوم است و به همین خاطر از آن به عنوان یکی از مقاوم‌ترین کابینت‌های موجود در بازار یاد می‌شود. با این وجود اگر بتوانید نکات مهمی که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم را رعایت کنید؛ قادر خواهید بود که عمر کابینت پلی اورتان را افزایش دهید:

  • سعی کنید به صورت دوره‌ای مثلا هفته‌ای یک بار با دستمال نم‌دار شده با آب ولرم چربی روی سطح کابینت را از بین ببرید و از نفوذ عمقی آن پیشگیری کنید.
  • هرگز از شوینده‌های قوی برای شستشوی کابینت پلی اورتان استفاده نکنید.
  • درست است که رنگ پلی اورتان در برابر آب بسیار مقاوم است؛ اما نباید هنگام نظافت آن را غرق آب کنید.

امیداواریم که با استفاده از این راهنما توانسته باشیم به شما کمک کنیم که تفاوت بین کابینت پولیشی و پلی اورتان را تشخیص داده و بتوانید محصولی مناسب با نیازهای خود را سفارش دهید.