علت سرگیجه هنگام بلند شدن و نشستن یهویی چیست؟ آیا وجود بیماری خاصی باعث ایجاد سرگیجه می شود؟ چگونه می توانیم بدون مراجعه به پزشک سرگیجه را درمان کنیم؟ نحوه تشخیص آن چگونه است؟ چه زمانی سرگیجه خطرناک است و نیاز به مراجعه پزشک دارد؟ تا پایان این مقاله از پارس نیوز همراه باشید تا به پاسخ این سوالات برسید.

سرگیجه چیست

سرگیجه هنگام راه رفتن - علت سرگیجه هنگام بلند شدن

سرگیجه حالتی است که در آن تعادل بدن را از دست می‌دهید و احساس سبکی بیش از حد در ناحیه سر دارید. همچنین چشمانتان سیاهی می‌رود.

تعریف کامل سرگیجه؛ 

  • حس کاذب چرخش: مهم‌ترین و اصلی‌ترین ویژگی که باعث می‌شود نام سرگیجه را به وضعیت پیش آمده اطلاق کنیم، همین حالت چرخش کاذب است یعنی فرد احساس می‌کند اشیا و محیط اطرافش به گردش درآمده‌اند بی‌آن‌که واقعا این اتفاق افتاده باشد.
  • احساس ضعف یا سبکی سر: این حالت در کنار حالت اول که چرخش است، پیش می‌آید و همراه با آن است. بنابراین هرگونه احساس ضعف یا منگی یا سبکی سر را به‌تنهایی نمی‌توان سرگیجه تلقی کرد.
  • از دست دادن تعادل: احساس چرخش کاذب سبب از دست رفتن تعادل و زمین خوردن فرد می‌شود. این وضعیت خطرناک است و ممکن است آسیب‌هایی جدی برای فرد به همراه داشته باشد. به همین دلیل است که باید علت سرگیجه را بررسی کنیم و در جهت کنترل و درمان آن بکوشیم.
  • احساس شناوری یا عدم ثبات: گاهی فرد محیط اطراف را چرخان نمی‌بیند اما خود را در وضعیت شناور و بی‌ثباتی احساس می‌کند که بسیار آزاردهنده است و عملکرد فرد را دچار اختلال می‌کند. اضطراب ناشی از این وضعیت سبب می‌شود فرد نتواند تمرکز کند یا کاری را به‌درستی انجام دهد.
  • حالت تهوع: گاهی ممکن است سرگیجه با حالت تهوع همراه باشد. علت سرگیجه در این وضعیت می‌تواند موارد متعددی باشد که نیاز به بررسی فوری دارند.

علت سرگیجه هنگام بلند شدن

مسائل مختلفی می‌تواند باعث سرگیجه ناگهانی شود و برخی از آن‌ها جدی‌تر است. به همین دلیل، هرکسی که شروع هر یک از اختلالات زیرا را به صورت ناگهانی تجربه کند؛ باید به پزشک مراجعه کند.

در صورت بروز سرگیجه ناگهانی ممکن است سریعا به مراقبت‌های پزشکی نیاز پیدا کنید. به عنوان مثال برخی از مشکلات همراه با سرگیجه ناگهانی علائم سکته مغزی است. برخی از این عوامل عبارتنداز:

غش کردن - علت سرگیجه هنگام بلند شدن

مشکلات گوش داخلی

مشکلات گوش داخلی می‌تواند تعادل بدن را تحت تأثیر قرار دهد و این مسائل دلیل اصلی سرگیجه ناگهانی است. شرایطی که در گوش داخلی می‌تواند سرگیجه ناگهانی ایجاد کند شامل موارد زیر است:

  • سرگیجه وضعیتی حمله ای خوش خیم (BPPV )؛ یک بیماری شایع است که باعث بروز دوره‌های مکرر سرگیجه می‌شود.
  • لابیرنتیت(labyrinthitis)؛ باعث التهاب حلزون یا ساختارهای گوش داخلی می‌شود.

نوریت دهلیزی یا نورونیت (Vestibular neuronitis)

این وضعیت زمانی اتفاق می‌افتد که عصبی در گوش داخلی به نام عصب دهلیزی ملتهب شود. این اختلال معمولا به علت عفونت ویروسی رخ می‌دهد. اختلال در عصب دهلیزی می‌تواند مسبب سرگیجه‌های ناگهانی شود.

کم آبی بدن علت سرگیجه هنگام بلند شدن

علت سرگیجه هنگام بلند شدن و سیاهی چشم هنگامی که بدن کم آب است، حجم خون کاهش می‌یابد. این موضوع به افت فشار‌خون می‌انجامد که احتمال دارد سرگیجه یا سبکی سر را در هنگام ایستادن بیشتر کند. شایع‌ترین دلایل کم‌آبی بدن عبارتند از: عدم مصرف آب کافی، عرق کردن زیاد، بیمار بودن مانند اسهال داشتن برای درمان سرگیجه هنگام بلند شدن ناشی از کم آبی کافی است که روزانه آب و مایعات زیادی بنوشید.

وجود بیماری کم خونی

کم‌خونی هم می‌تواند یک علت سرگیجه مداوم باشد. این بیماری در بسیاری از مواقع حاد نیست اما همچنان با سرگیجه موقت خود را نشان می‌دهد. در مواقعی که فرد به سرگیجه‌های مداوم مبتلا می‌شود، نشانه کم‌خونی مزمن است. کمبود آهن، جذب نشدن آهن (به دلیل کمبود اسید فولیک و ویتامین C) و مواد مغذی در بدن باعث کم خونی می‌شود.

وقتی میزان آهن و موادمغذی کم می‌شود، گلبول‌های قرمز حاوی هموگلوبین هم کاهش می‌یابند. هموگلوبین مسئولیت حمل و رساندن اکسیژن به سایر اعضا و بافت‌های بدن را بر عهده دارد. مسلم است که با کاهش اکسیژن به مغز، فرد دچار سرگیجه می‌شود.

پزشکان برای تشخیص این بیماری آزمایش خون را تجویز می‌کنند. مصرف مکمل‌های دارویی و در پیش گرفتن رژیم غذایی به درمان سرگیجه ناشی از بیماری کم‌خونی کمک می‌کند.

سرگیجه هنگام خوابیدن - علت سرگیجه هنگام بلند شدن

بیماری منییر علت سرگیجه هنگام بلند شدن

این وضعیت پیشرونده در گوش داخلی می‌تواند باعث کاهش شنوایی و سرگیجه شود. علت اصلی بیماری منییر(menieres disease)هنوز مشخص نیست، اما این علائم به دلیل اتساع مایعات در بخشی از گوش داخلی به نام حلزون رخ می‌دهد. یکی از علائم این بیماری سرگیجه ناگهانی است.

مصرف زیاد الکل

علت سرگیجه هنگام تکان دادن سر و بلند شدن شاید شنیده باشید که با گذشت زمان، مصرف بیش از حد الکل فشارخون را بالا می‌برد. همچنین در کوتاه مدت، نوشیدن الکل به کاهش فشارخون می‌انجامد که خطر ابتلا به افت فشارخون ارتواستاتیک را افزایش خواهد داد. مصرف الکل رگ‌های خونی را باریک و جریان خون را کند می‌کند.

فشار خون پایین

سرگیجه ناگهانی می‌تواند ناشی از فشار خون پایین باشد. ممکن است فردی دچار افت فشار خون وضعیتی یا افت فشار خون به علت کاهش قند خون شود. در این حالت ممکن است افراد دچار سرگیجه ناگهانی و کوتاه به همراه سیاهی رفتن چشم شوند.

کمبود ویتامین B12 در بدن علت سرگیجه هنگام بلند شدن

یک علت سرگیجه ناگهانی، کمبود ویتامین B12 عنوان شده که به راحتی قابل تشخیص و درمان است. کمبود این ویتامین منجر به بروز مشکلات عصبی از جمله کاهش فشارخون و از بین رفتن تعادل بدن می‌شود. زمانی که نشسته‌اید و به یکباره از جای خود بلند می‌شوید، احساس سرگیجه شدید دارید و چشم‌ها سیاهی می‌رود.

در بیشتر مواقع درمان این بیماری با تجویز مکمل‌های حاوی B12 قابل درمان است. البته باید کمبود و میزان کمبود آن در بدن مشخص شود تا پزشک بتواند نوع دارو را تجویز کند.

ابتلا به بیماری میگرن

یک علت سرگیجه مداوم هم می‌تواند از بیماری میگرن خبر دهد. البته زمانی که سرگیجه دورانی همراه با سردرد شدید باشد می‌توان گفت که علت اصلی سرگیجه همان بیماری میگرن است. تقریبا در 50% از کسانی که به این بیماری مبتلا هستند، از وجود بیماری خود اطلاعی ندارند. در بسیاری از موارد هم سردردها سینوسی هستند و ارتباطی با میگرن ندارند.

سرگیجه‌های میگرنی اغلب با سردرد یک سمت سر، افزایش ضربان قلب، حالت تهوع و استفراغ همراه است. سبکی سر علامت رایج سرگیجه‌های میگرنی است.

داغ شدن سر - علت سرگیجه هنگام بلند شدن

گرم شدن بیش از حد هم بر سرگیجه اثر دارد

قرار گرفتن در گرما به تعریق بیش از حد منجر می‌شود و اگر عرق از دست رفته را جبران نکنید، کم‌آبی بدن را به همراه دارد. کم‌آبی توانایی بدن برای تنظیم دمای خود را مختل می‌کند و حجم خون را کاهش می‌دهد و به کاهش فشار خون منجر می‌شود. این امر احتمالا سرگیجه یا سبکی سر در هنگام ایستادن را در پی دارد.

اختلال هراس علت سرگیجه هنگام بلند شدن

فرد مبتلا به اختلال هراس، در دوره‌های ناگهانی و مکرر ترس شدیدی را تجربه می‌کند. این حملات پانیک نامیده می‌شوند و می‌توانند برای چند دقیقه ادامه داشته باشند. از علائم این نوع از حملات می‌توان به بروز سرگیجه شدید و ناگهانی به همراه تپش قلب، عرق سرد و احساس فشار و سنگینی در سر اشاره کرد.

ابتلا به بیماری پارکینسون

پارکینسون(Parkinson) هم یک علت سرگیجه و سنگینی سر ذکر شده است. علامت اصلی این بیماری که اغلب در افراد مسن خود را نشان می‌دهد، سرگیجه‌های مداوم است. پارکینسون یک اختلال سیستم عصبی است که بر روی حرکات اعضا بدن تاثیر می‌گذارد. این بیماری ابتدا با لرزش در یک دست شروع می‌شود و سپس خشکی و کند شدن هر دو دست و پاها را به دنبال دارد.

البته سرگیجه به تنهایی نمی‌تواند علامت ابتلا به پارکینسون باشد. بلکه این بیماری علامت‌های دیگری همچون تغییر قدرت تکلم، از دست دادن قدرت حرکت بدن و سفت شدن عضلات را به همراه دارد. در صورت وجود همه این علائم و سرگیجه‌های مداوم، باید به پزشک مراجعه کنید.

سرگیجه دوران بارداری

سرگیجه یکی از علائم رایج در دوران بارداری است. افزایش هورمون‌هایی که باعث گشاد شدن رگ‌های خونی می‌شوند، جریان خون را در به سمت جنین افزایش می‌دهند. در نتیجه فشارخون در مادر کاهش می‌یابد. در مادرانی که به کم خونی یا رگ‌های واریسی مبتلا هستند، میزان سرگیجه شدیدتر می‌شود.

یکی دیگر از علت‌های بروز سرگیجه مداوم در دوران بارداری پایین آمدن قندخون و تغییر متابولیسم بدن است. این مشکل بیشتر در سه ماهه اول بارداری خود را نشان می‌دهد.

سرگیجه در سالمندان و راه‌های رفع آن

بیماران سالمند دلایل متعددی برای از دست دادن تعادل خود دارند. افراد سالمند معمولا به علت ضعف عضلانی، ستون فقرات ضعیف و استخوان‌های شکننده ممکن است دچار عدم تعادل شوند.

علاوه بر این، علائم دیگری همچون مشکلات عروقی، کاهش قدرت بینایی، مصرف هم زمان چند دارو و سبک زندگی بی تحرک ممکن است یکی از عوامل این عدم تعادل شود.

سرگیجه ی شدید - علت سرگیجه هنگام بلند شدن

سکته مغزی (TIA) علت سرگیجه هنگام بلند شدن

حمله ایسکمی گذرا (TIA) که غالباً سکته مغزی نامیده می‌شود، مانند سکته مغزی است، اما علائم معمولاً فقط چند دقیقه طول می‌کشد. وقتی این اتفاق می‌افتد که به طور موقت جریان خون در بخشی از مغز وجود دارد.

برخلاف سکته مغزی، TIA معمولاً آسیب پایدار نمی‌زند. اما می‌تواند نشانه‌ای از بروز سکته جدی‌تر باشد. اگرچه این اتفاق نادر است، TIA می‌تواند دلیل سرگیجه ناگهانی باشد.گاهی اوقات، بروز سرگیجه ناگهانی تنها علامت TIA است. در مواقع دیگر، ممکن است علائم دیگری نیز وجود داشته باشد.

گرچه شایع نیست، اما سرگیجه ناگهانی نیز می‌تواند در اثر سکته مغزی، به ویژه سکته ساقه مغز ایجاد شود.

دلایل بسیاری دیگر برای این مسئله وجود دارد، از جمله:

  • عوارض جانبی داروها
  • گرمازدگی
  • کمبود آب بدن
  • استرس، اضطراب، عصبانیت و ترس
  • نارسایی کمبود آهن
  • دریازدگی
  • عفونت گوش
  • میگرن
  • قند خون پایین، در افراد دیابتی
  • سرگیجه سرویکوژنیک(Cervicogenic vertigo)، سرگیجه ناگهانی همراه با درد گردن

سرگیجه در کودکان به چه علتی رخ می‌دهد

سرگیجه در کودکان(vertigo children) ممکن است به دو صورت دیده شود؛ یا احساس دَوَران باشد، مانند هنگامی که کودکتان بعد از بازی با چرخ و فلک سرش گیج می‌رود، یا به این صورت باشد که گویی جهان اطراف به دور سرش می‌چرخد یا نوسان دارد.

گه‌گاه، سرگیجه کودکان می‌تواند بر اثر گرفتگی بینی در سرما خوردگی یا رسیدن عفونت به سیستم وستیبولار، که بخشی از گوش داخلی است و بر تعادل تاثیر می‌گذارد، برای کودکان اتفاق بیفتد. به غیر از موارد گفته شده، زمانی که کودکی دچار سرگیجه‌های مکرر یا مداوم شود، معمولا با بیماری یا شرایطی دیگر در ارتباط است.

علت دقیق سرگیجه در کودکان همیشه شناخته شده نیست. ولی چنانچه کودک مشکل گوش داخلی داشته باشد، ممکن است مغز پیام‌های اشتباهی دریافت کند که می‌تواند به  احساس سرگیجه بیانجامد. موارد زیر شایع‌ترین علل مشکلات گوش داخلی در کودکان هستند:

1- گرفتگی بینی
2- لابیرنت
3- ضربه به سر
4- سندروم منییر
5- سرگیجه خوش خیم وضعیتی کودکان
6- میگرن

عوارض سرگیجه ناگهانی

همه عواملی که مسبب بروز سرگیجه‌های ناگهانی اند، علت مشخصی ندارند. عارضه اصلی سرگیجه یا vertigo خود شامل عدم ثبات و افتادن است. هر کسی که ممکن است دچار سرگیجه ناگهانی هنگام بلند شدن شود باید از عصا استفاده کند و از ایستادن یا تغییر سریع موقعیت خودداری کند.

گاهی اوقات، مشکلات تعادلی ناشی از شرایط گوش داخلی،مانند لابیرنتیت یا نوریت دهلیزی، می‌تواند برای مدت طولانی، حتی سال‌ها ادامه داشته باشد.

سوت کشیدن گوش - علت سرگیجه هنگام بلند شدن

چه کارهایی به کاهش شدت سرگیجه ناگهانی کمک می‌کند؟

با استفاده از توصیه‌های زیر می‌توانید شدت سرگیجه ناگهانی خود را کاهش دهید و یا از عوارض آن جلوگیری کنید. توصیه‌هایی که می‌تواند به شما کمک کند عبارتنداز:

  • در اتاقی تاریک و ساکت دراز بکشید.
  • سر را به آرامی و با احتیاط حرکت دهید.
  • سعی کنید آرام باشید، مانند استفاده از تکنیک‌های آرام سازی.
  • برای کاهش احتمال زمین خوردن از عصا استفاده کنید.
  • با کمی بلند کردن سر، بخوابید و از دو یا چند بالش استفاده کنید.
  • به آرامی از رختخواب بلند شوید و قبل از ایستادن لحظه‌ای روی لبه بنشینید.
  • اگر در طول شب بلند می‌شوید، چراغ را روشن بگذارید.
  • همچنین سعی کنید از خم شدن برای برداشتن اشیا و کشش گردن خودداری کنید. به جای خم شدن، برای پایین آوردن بدن چمباتمه بزنید.

چه زمانی سرگیجه و عرق کردن با هم اتفاق می‌افتد؟

در برخی از بیماری‌ها ممکن است علائمی همچون سرگیجه ناگهانی و عرق سرد با هم اتفاق بیافتد این بیماری‌ها عبارتند از

  • هیپوگلیسمی(hypoglycemia)
  • پرکاری تیروئید
  • گرمازدگی
  • حمله قلبی
  • بیماری حرکتی؛ زمانی که فرد در ماشین، هواپیما یا قطار مینشیند اتفاق می‌افتد
  • اختلال هراس
  • سرگیجه وضعیتی حمله‌ای خوش خیم

درمان سرگیجه - علت سرگیجه هنگام بلند شدن

چگونه سرگیجه صبحگاهی را کاهش دهیم

دلایل مختلفی برای سرگیجه وجود دارد. به طور کلی، سرگیجه صبحگاهی چیزی است که گهگاه برای بسیاری از افراد اتفاق می‌افتد و چندان نگران کننده نیست.

اگر صبح بلافاصله پس از بیدار شدن از خواب دچار سرگیجه می‌شوید، این می‎تواند نتیجه تغییر ناگهانی تعادل باشد زیرا بدن شما از حالت خوابیده به حالت ایستاده تغییر وضعیت می‌دهد. سرگیجه می‌تواند هنگام جابجایی مایعات در گوش داخلی شما به هنگام تغییر سریع موقعیت نیز ایجاد شود.

در صورت سرماخوردگی یا مشکلات سینوسی، ممکن است احساس سرگیجه بدتر شود زیرا در سینوس‌های خود مایعات و تورم اضافی دارید که با گوش داخلی در ارتباط هستند. در ادامه به برخی از اختلالاتی که منجر به سرگیجه صبحگاهی می‌شوند؛ می‌پردازیم.

1- آپنه خواب

2- کمبود آب

3- قند خون پایین

4- فشار خون پایین

5- لابیرنتیت(labyrinthitis)

6- داروها

مهمترین کاری برای کاهش سرگیجه صبحگاهی، برخاستن ارام بدون شتاب از حالت خوابیده به ایستاده است، این اقدام از حرکت و تغییر جهت ناگهانی مایع گوش جلوگیری می‌کند. همینطور حفظ آب بدن در طول روز یک اقدام موثر در کاهش این حالت ازاردهنده است. حتی اگر احساس تشنگی نکنید، بدن شما هنوز هم می‌تواند در معرض کمبود آب بدن قرار گیرد.

نوشیدن حداقل 8 لیوان آب در روز و یا بیشتر به افراد بسیار فعال، باردار یا افرادی که تعرق زیاد می‌کنند، توصیه می‌شود. از نوشیدن الکل به خصوص قبل از خواب خودداری کنید و قبل از خواب و بعد از بیدار شدن یک لیوان آب کامل بنوشید.

اگر این اقدامات موثر نباشد، ممکن است بیماری جدی داشته باشید که باعث سرگیجه می‌شود. در این حالت باید به پزشک مراجعه کنید تا علت سرگیجه شما را مشخص کند.

راه‌های درمان سرگیجه

سرگیجه اغلب بدون درمان بهبود می‌یابد. در صورت نیاز به درمان سرگیجه، پزشک متناسب با علت و علائم سرگیجه، مصرف دارو و تمرینات تعادلی را برای بیمار تجویز می‌کند. حتی اگر هیچ علتی برای بروز سرگیجه تشخیص داده نشود؛ داروهای تجویز شده و سایر روش‌های درمانی ممکن است علائم را کنترل کنند. در ادامه برخی از روش‌های درمان شرح داده شده است.

سرگیجه بارداری - علت سرگیجه هنگام بلند شدن

داروها

  • قرص آب؛ اگر فردی به بیماری منیر مبتلا باشد، پزشک ممکن است یک قرص آب (ادرار آور) برای فرد بیمار تجویز کند. مصرف این قرص به همراه یک رژیم غذایی کم نمک ممکن است به بیمار در کاهش دوره‌های سرگیجه کمک کند.
  • داروهای ضد سرگیجه و ضد تهوع؛ پزشک ممکن است برای تسکین و رفع فوری و سریع سرگیجه، گیجی و حالت تهوع، داروهایی را تجویز کند. این داروها شامل داروهای آنتی هیستامین و داروهای آنتی کولینرژیک هستند.
  • داروهای ضد اضطراب؛ دیازپام (والیوم) و آلپرازولام (زاناکس) جزو گروهی از داروها به نام بنزودیازپین‌ها هستند که ممکن است باعث اعتیاد و خواب آلودگی شوند.
  • داروهای پیشگیری برای میگرن؛ برخی از داروها ممکن است به جلوگیری از حملات میگرن کمک کنند.

درمان‌های حرکتی

مانورهای درمانی ویژه‌ای برای جابجایی کریستال‌های گوش داخلی وجود دارد که به درمان سرگیجه منجر می‌شود.

  • توانبخشی تعادل و سرگیجه؛ در این نوع از درمان توانبخشی، به فرد بیماری تمرینات خاصی آموزش داده می‌شود تا سیستم تعادل نسبت به حرکت کمتر حساس شود.
  • روان درمانی؛ این نوع درمان ممکن است به افرادی که سرگیجه ناشی از اختلالات اضطرابی دارند،کمک کند.

برای تشخیص سرگیجه چه باید کرد؟

  1. ابتدا می بایست از بیمار شرح حال دریافت کرد و با توجه به علائم ذکر شده بایدنوع سرگیجه بیمار را مشخص نمود. یکی از مهم ترین پرسش ها در زمان گرفتن شرح حال از بیمار پرسش درباره سابقه تروما می باشد.
  2. معاینات بالینی مورد دیگری است که با استفاده از آن می توان وجود آتاکسی همزمان را تشخیص داد.
  3. اگر سرگیجه بیمار همراه با وزوز گوش باشد سرگیجه را به نفع سندرم منیر و نوروم آکوستیک (تومور واقع در زاویه مخچه – پل مغز) می توان تشخیص داد.
  4. اگر بیمار علایمی مانند دوبینی، اختلال تکلم، اختلال تعادل، اختلال هوشیاری و گزگز اطراف دهان را داشته باشد می توان نوع سرگیجه را سرگیجه مرکزی تشخیص دا که احتمال و استروک و TIA را مطرح می نماید.
  5. نکته بسیار مهم دیگری که باید در زمان گرفتن شرح حال باید مورد توجه قرار بگیرد. پرسش درباره مدت زمانسرگیجه است. معمولا حمله سرگیجه خوش خیم تقریبا چند ثانیه طول می کشد و پس ار مدت کوتاهی برطرف می شود. در صورتی که سرگیجه ای که مربوط به بیماری منیر می باشد از چند ساعت تا چند روز ممکن است طول بکشد. نوع دیگر سرگیجه که پایدارتر بوده و به سرگیجه مزمن تبدیل می شود در بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) است که ممکن است این نوع سرگیجه ۴-۲ هفته ادامه یابد.
  6. یکی دیگر از راه های تشخیص سرگیجه سنجش میزان شنوایی در برخورد با بیمار مبتلا به سرگیجه است. بیماری منیر و نوروم آکوستیک با کاهش شنوایی همراه است. اما در سرگیجه وضعیتی خوش خیم شنوایی نرمال است و بیمار مشکلی در شنوایی ندارد.
  7. سن بیمار: سرگیجه ای که در سنین پایینتر و البته کودکان اتفاق می افتد بیشتر نشان دهنده نوعی از میگرن می باشد.

سیاهی رفتن چشم - علت سرگیجه هنگام بلند شدن

آزمایش‌های تشخیص نوع سرگیجه

انجام برخی از آزمایش‌ها می‌تواند به شما کمک کند تا به موقع نوع سرگیجه را تعیین کنید. این آزمایش‌ها عبارتند از:

آزمون رانش سر

در این آزمایش بیمار به بینی آزمون‌گر نگاه می‌کند و آزمون‌گر سرش را به سرعت به طرفی حرکت می دهد. سپس به دنبال حرکت درست چشم می گردد.

آزمون رومبرگ

در این آزمون بیمار باید با چشم‌های بسته و پاهای روی هم گذاشته بایستد. سپس چشم‌هایش را ببندد و سعی کند تا جای ممکن تعادل خود را حفظ کند.

آزمون Fukuda-Unterberger

در این آزمایش از بیمار خواسته می شود تا در حالی که چشم‌هایش بسته است، بدون این‌که به پهلوها حرکت کند، در جا بزند.

آزمون دیکس- هالپایک

در این آزمون بیمار در حالی که روی میز معاینه قرار دارد، به سرعت از موقعیت نشسته به موقعیت خوابیده می‌رود. در حالی که سرش اندکی به سمت راست و یا اندکی به سمت چپ خم است. در این میان پزشک حرکات چشم‌ها را بررسی می کند تا بیشتر به علت سرگیجه پی ببرد.

آزمون‌های تصویربرداری

در برخی مواقع آزمون‌های تصویربرداری بهترین گزینه برای تشخیص هستند. از جمله پرکاربردترین آزمون‌های تصویربرداری برای بیماری مرتبط با سرگیجه عبارتند از:

  • سی تی اسکن
  • ام آر آی

بیهوش شدن - علت سرگیجه هنگام بلند شدن

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر سرگیجه ناگهانی ادامه پیدا کرد ؛ تکرار شد و یا در موارد زیر رخ داد فرد باید به پزشک مراجعه کند.

  • از دست دادن شنوایی
  • صدای زنگ در گوش
  • افتادن به زمین و سایر اختلالات در راه رفتن
  • مشکل در صحبت کردن
  • درد قفسه سینه
  • هرگونه تغییر در بینایی، مانند تاری
  • بی حسی در اندامها یا صورت
  • حالت تهوع
  • سردرد غیرمعمول یا شدید

در صورت رخ دادن موارد زیر باید سریعا به نزدیک ترین مرکز درمانی مراجعه کنید.