برای اینکه متوجه شوید آیا در خواب خروپف می کنید یا نه، باید از دیگران کمک بگیرید. دلایل متعددی باعث می شوند تا در خواب خروپف کنید. در این مطلب علاوه بر بررسی این عوامل به درمان خروپف شبانه نیز پرداخته ایم.

خروپف - درمان خروپف شبانه

خروپف چیست

خروپف کردن یک صدای نسبتا خشن است که به دلیل عبور جریان هوا در بافت گلو می باشد و باعث می شود که بافت ها هنگام نفس کشیدن کمی بلرزد .

برای بعضی از افراد این خرو پف کردن باعث مشکلات مزمنی خواهد شد و گاهی اوقات نیز نشانه مشکل جدی است . بیشتر مواقع نیز باعث آزار و اذیت کسی می شود که کنار مان می خوابد .

تغییر سبک زندگی مثل کاهش وزن ، دوری کردن از الکل مخصوصا نزدیک تایم خواب می تواند خرو پف کردن را متوقف کند. علاوه بر آن داروها و جراحی نیز می تواند این خروپف های آشفته را کاهش دهد . البته که این اقدامات برای هرکسی که خروپف می کند ، نیاز نیست .

علائم خروپف

خروپف اغلب با اختلال خواب که به آن آپنه انسدادی خواب می‌گویند همراه است. گرچه تمام موارد خرناس با این اختلال همراه نیست، اما اگر همراه با هر کدام از علائم زیر باشد برای ارزیابی‌های بیشتر باید به پزشک مراجعه کنید:

  • وقفه تنفس در خواب به صورت واضح
  • خواب‌آلودگی بیش از حد در طول روز
  • سردرد صبحگاهی
  • گلودرد به محض بیدار شدن از خواب
  • بی‌قراری در خواب
  • نفس‌زدن یا احساس خفگی در شب
  • فشارخون بالا
  • درد قفسه سینه در شب
  • خر و پف شما آنقدر بلند است که خواب شریک زندگی‌تان را نیز مختل می‌کند.
  • در کودکان اگر موجب بی‌توجهی، مشکلات رفتاری و عملکرد ضعیف در مدرسه شود.
  • الگوهای وقفه تنفس ممکن است بارها در شب تکرار شوند.
  • افرادی که دچار آپنه انسدادی خواب هستند، حداقل ۵ بار در ساعت تنفس کند یا وقفه تنفسی را در خواب تجربه می‌کنند.
 

علت خروپف شبانه

خروپف کردن به دلیل عوامل مختلفی مثل آناتومی دهان و سینوس ها ، مصرف الکل، آلرژی ها، سرماخوردگی و وزن فرد رخ می دهد .

زمانی که خواب سبک شما در حال تبدیل به یک خواب عمیق می باشد ، عضلات سقف دهان ، زبان و گلو آرام می شوند . این بافت های درون گلو می توانند به اندازه کافی ریلکس شوند تا این که جریان هوا بسته شود و بلرزند .

هرچقدر که راه جریان هوا باریک تر باشد ، نیروی بیشتری برای عبور جریان هوا وجود دارد که این اتفاق باعث افزایش لرزش بافت می شود و باعث خروپف های بلندتر خواهد شد.

خروپف بلند - درمان خروپف شبانه

آناتومی دهان

سقف دهان ضخیم و پایین بودن آن می تواند باعث تنگ شدن راه هوا شود . افرادی که وزن بالا دارند، در این قسمت دارای بافت اضافه در پشت گلوی خود هستند که راه عبور هوا را باریک تر می کنند . قسمت مثلثی این بافت از سقف دهان آویزان است که می تواند جریان هوا را به دام بیاندازد و باعث لرزش و خرو پف شود .

مصرف الکل

خروپف کردن همچنین بر اثر مصرف الکل مخصوصا قبل از زمان خواب اتفاق می افتد . الکل عضلات گلو را ریلکس می کند و خروپف نیز نتیجه دفاع طبیعی در برابر عبور جریان هوا می باشد .

مشکلات بینی و آلرژی

گرفتگی مزمن بینی نیز می تواند منجر به خروپف شود .

آشفتگی های خواب

نخوابیدن به اندازه کافی باعث ریلکس شدن بیش از حد گلو می شود .

پوزیشن خواب

خر و پف کردن معمولا زمانی که فرد به پشت می خوابد، افزایش می یابد و باعث باریک شدن راه هوا می شود .

سن بالا

زمانی که سن افراد بالا می رود، عادت های خوابیدن نیز تغییر پیدا می کند . بعضی از افراد با بالا رفتن سنشان، دیرتر به خواب می روند و در نتیجه خستگی آن ها با یک بار خوابیدن از بین نمی رود . بالا رفتن سن همچنین روی خروپف کردن آن ها تاثیر می گذارد ، بنابراین عضلات گلو و زبان آرام تر می شوند و باعث لرزش هنگام دم می شود و خروپف را ایجاد می کند .

وزن بالا

اضافه وزن داشتن می تواند باعث ضعیف شدن بافت عضلانی شود و بافت اطراف گردن و گلو را افزایش دهد و می تواند جزء علت های اصلی صداهای شبانه در گلو باشد .

بزرگ بودن غدد لنفاوی و لوزه

هرچیزی که باعث مسدود شدن جریان هوا شود ، می تواند عاملی برای سرفه کردن باشد .

اختلال وقفه تنفسی

این اختلال باعث می شود که فرد نتواند هنگام خواب نفس بکشد و در نتیجه بافت پشت گلو تخریب می شود و جریان هوا را می بندد و باعث کاهش شدید ورودی اکسیژن می شود و این اتفاق می تواند شب های زیادی رخ بدهد .

در تمام موارد زمانی که راه هوا تنگ می شود ، سیگنال هایی از مغز به بدن ارسال می شود که بدن را برای دریافت اکسیژن بیشتر بیدار کند و در نتیجه فرد بدون اینکه خودش دلیلش را بفهمد ، ناخوداگاه بیدار می شود .

خروپف نوزاد - درمان خروپف شبانه

روش های درمان خروپف شبانه با جراحی

عمل جراحی برای درمان خروپف شبانه

عمل جراحی تقریبا همیشه به خروپف کمک می کند، اما متأسفانه بعضی از مردم دوست ندارند و راه های دیگری را امتحان می کنند. نکته :ابتدا سعی کنید، نظر یک منبع بی طرف مانند جراح گوش و حلق و بینی را قبل از انجام جراحی ، بپرسید.

  • عمل بینی

اگر پولیپ بینی دارید، برداشتن آن میتواند خروپف را متوقف کند اگر وسط خط بینی شما کج شده باشد (انحراف تیغه بینی) ممکن است این کار را انجام دهد (اما نه همیشه).

برخی افراد با این مشکلات، متولد می شوند و یا برایش عمل می کنند این ،دیواری است که دو طرف بینی را از هم جدا می کند و جریان هوا را محدود می کند. ممکن است، موجب تنفس دهانی شما، در طول خواب و باعث خروپف شود و لازم باشد برای اصلاح این وضعیت عمل جراحی انجام دهید.

  • تنزیلکتومی برای درمان خروپف شبانه

این بیشتر برای بچه هایی که خرخر می کنند، مناسب است معمولا هر دو لوزه و آدنوئید(غده) برداشته می شوند. اینکار تنها برای خروپف ، انجام نمی شود، بلکه برای لوزه های بزرگ تری که ممکن است باعث مشکلات دیگری مانند آپنه انسدادی خواب یا تظاهرات منظم تاندونولیت می شود، نیز مناسب است.

  • روش درمانی UPPP

این عمل، با بیهوشی عمومی انجام می شود که در آن بخشی از بافت داخل و اطراف دهان و گلو برداشته می شود، و فضای بیشتری ایجاد می شود و این کار، شامل کوتاه کردن بافت نواری شکل است که در وسط انتهای دهانتان آویزان می شود (زبان کوچک) و برش هایی بر کام(سقف دهان) نرم شما که در پشت دهان قرار دارد. می تواند، به خروپف کمک کند، اما فقط به طور موقت، هوشیار باشید، کاری بسیار دردناک است.

  • با کمک لیزر (LAUP)

این یک روش مشابه است، اما لیزر انجام می شوداین لیزر، زبان کوچک و قسمتی از کام نرم را می سوزاند.

  • فرسایش و تخریب بسامدی رادیوییِ کام نرم برای درمان خروپف شبانه

اینکار باعث سفت شدن کام نرم می شود ،تا اینکه ارتعاش شدیدش متوقف شود ، با تزریق بی حسی در سقف دهان شروع میشود (یک بی حس کننده موضعی). یک دستگاه ،به نام الکترود در سقف دهان شما قرار میگیرد امواج رادیویی از طریق الکترود به کام نرم شما ارسال می شوند.

  • ایمپلنت های کام نرم

این ایمپلنت ها در کام نرم شما تزریفق می شوند، که آن را سفت می کند که باعث می شود تا این ارتعاشات زیاد متوقف شوند. این نیز با بی حسی موضعی انجام می شود ؛ بسیاری از این تکنیک های جراحی ،به طور رسمی اثبات نشده اند که برای توقف خروپف کار می کنند.

هرچند ممکن است امکان توقف کوتاه مدتی را برایتان فراهم کنند، اما خروپف معمولا بر می گردد به همین دلیل است، که برخی از سیستم های دولتی، مانند NHS انگلستان، سرمایه برای درمان خروپف را به عهده نمی گیرند.

  • قرار دادن ایمپلنت های پاناتولد برای درمان خروپف شبانه

همچنین به نام "روش ستونی و عمودی" معروف است، این درمان، شامل تزریق رشته های بافته شده از فیبر پلی استر به کام نرم دهانتان است این کار باعث می شود تا خروپف کاهش یابد.

  • تخریب بافتی رادیوفرکانسی (سومنوپلاستی)

این درمان جدید با استفاده از امواج رادیویی با شدت کم ،برای کاهش برآمدگی های بر روی کام نرم شما انجام می شود در جهت کاهش خروپف

دستگاه ها و لوازم جانبی برای درمان خروپف

  • گیره گوش: نه برای شما، برای شریک زندگیتان!

رقیق کننده بینی، می تواند مفید باشد، اگر سر و صدای خروپف شما عمدتا از بینی باشد ، این دستگاه ،در داخل بینی قرار میگیرد و قبل از رفتن به خواب برای باز نگه داشتن بینی استفاده می شود.

  • دستگاه بزرگ کننده فک پایین

تعدادی از برآمدگی ها و پوشش هایی وجود دارند ،که فک پایین و زبان را به سمت جلو حرکت می دهند ، قبل از خوابیدن ،این دستگاه را در دهان خود قرار دهید.

این دستگاه، فضای بیشتر هوایی را در مجرای هوایی ایجاد می کند و می تواند از خروپف که از زبان نشات می گیرد ،را متوقف کند این ها، وسیله هایی هستند که اگر توسط دندانپزشکان به درستی انتخاب شوند، بسیار موثر خواهند بود.

چانه بند - درمان خروپف شبانه

  • چانه بند برای درمان خروپف شبانه

 اینها تسمه یا بندهایی هستند که شما در زیر چانه خود قرار می دهید تا در طول شب، دهانتان را ببندد و شما را مجبور به نفس کشیدن از بینی می کند ؛ می تواند مفید باشد، اگر خروپف شما از دهان باشد.

  • استفاده از دستگاه CPAP یا همان ماسک های ضد خروپف

اگر به لحاظ پزشکی مناسب باشد، قرار دادن ماسک هوایی تحت فشار روی بینی در زمان خواب، می تواند به باز نگه داشتن راه های هوایی کمک کند. این درمان ،معمولا برای درمان آپنه انسدادی خواب توصیه می شود.

مراقب باشید چرا که در بسیاری از درمان های مربوط به خروپف که خریداری می کنید، شواهد علمی زیادی وجود ندارد پس مراقب باشید که زمان زیادی از آنها استفاده نکنید.

درمان برای خروپف با روش های درمانی خانگی و گیاهی

در بعضی از موارد ،خروپف کردن، مهم است که حتما به دنبال مراقبت از پزشکی باشید، تا بتوانید از درمان های پزشکی که نیاز دارید بهره مند شوید انواعی از خروپف ها که ناشی از عوامل بی خطر و سبک است ، مانند:وضعیت خوابیدن - که اغلب می توانند با درمان های خانگی درمان ،شود .

  • درمان خروپف شبانه وزن خود را کاهش دهید

این به کاهش میزان بافت های مزاحم گلو کمک می کند ،که باعث خروپف شما شده اند شما می توانید با کاهش مصرف کالری کمتر به وسیله خوردن مقادیر غذایی کوچکتر و سالم تر، وزن خود را کم کنید ، حتما ورزش منظم روزانه خود را انجام دهید شما همچنین می توانید برای کمک گرفتن به پزشک یا متخصص تغذیه مراجعه کنید.

  • به پهلو بخوابید

خواب به پشت، گاهی باعث می شود که زبان در پشت گلو حرکت کند، که بخشی از جریان هوا از طریق گلو را متوقف می کند. خوابیدن به پهلو، تمام کاری است که باید انجام دهید، تا اجازه دهید هوا به راحتی جریان یابد و خروپف ناشی از کاهش یا قطع جریان هوا، متوقف شود.

  • سر خود را در رخت خواب بالا ببرید

چهار اینچ بالا بردن سرتان از رخت خواب، باعث کاهش خروپف و باز نگه داشتن راه های هوایی می شود.

  • استفاده از نوار بینی یا دیلاتور خارجی بینی برای درمان خروپف شبانه

نوار های بینی چسبی را، می توان بر روی تیغه بینی قرار داد، تا به افزایش فضای داخل بینی کمک کند و می تواند، تنفس شما را بهتر کند و یا خروپف را کاهش داده یا از بین ببرد.

شما ،همچنین می توانید از دیلاتور بینی استفاده کنید، که یک نوار چسب سفت و سخت است که در بالای بینی در سراسر سوراخ بینی قرار می گیرد این ،می تواند مقاومت در برابر جریان هوا را کاهش دهد و نفس کشیدن را راحت تر کند.

  • آلرژی های مزمن خود را درمان کنید

آلرژی ها ،می توانند جریان هوا از طریق بینی را کاهش دهند، که شما را مجبور می کند تا از دهان خود نفس بکشید با پزشک خود صحبت کنید که چه نوع داروهای ضد آلرژی می توانند ،وضعیت شما را بهبود ببخشد.

  • از خوردن داروهای آرامش بخش ،قبل از به خواب رفتن، پرهیز کنید.

اگر شما خروپف میکنید و از داروهای آرامش بخش هم استفاده می کنید، با پزشک خود صحبت کنید ،تا ببینید چه گزینه های دیگری دارید پرهیز از، استفاده از آرامبخش ها قبل از خواب، ممکن است باعث خروپف شما شود.

سیگار کشیدن ،یک عادت ناسالم است که می تواند خروپف شما را بدتر کند با پزشک خود دربارۀ درمانهایش صحبت کنید -،مثل آدامس یا برچسب هایی که می تواند به شما کمک کند.

  • به مقدار کافی بخوابید

حتما هر شب هفت تا هشت ساعت بخوابید.

  • برای درمان خروپف شبانه با توپ تنیس بخوابید

شلبی هریس، دکتر و مدیر مرکز پزشکی خواب و بیداری می گوید، اگر می خواهید صدای خروپف شوهرتان را متوقف کنید، یک توپ تنیس را در پشت او بگذارید، تا یاد بگیرد به پهلو بخوابد.

  • از محصولاتی که نعناع دارند، استفاده کنید

درمان های گیاهی مثل نعناع یا روغن نعناع یا دهانشویه های نعناعی، محصولاتی هستند که میتوانند خروپف های متوسط را از بین ببرند. روغن نعناع را در اطراف بینی خود بمالید و اینکار می تواند راه های بینی شما را باز کند، و دهانشویه نعناع حتی ممکن است به کوچک شدن بافت های موجود در گلو کمک کند. اگر یک مرطوب کننده دارید، می توانید قبل از رفتن به رختخواب، چند قطره روغن نعناع را به آن اضافه کنید و مصرف کنید.

  • تنفس یوگایی برای درمان خروپف شبانه

تمرینات تنفسی یوگا، همچنین به عنوان پرانامیا نیز شناخته شده است، میتواند به بهبود جریان اکسیژن در سراسر بدن توسط کنترل تنفس کمک کند. این تکنیک ها ،می توانند در طول شب ،تنفس عمیق را بهبود ببخشند و ریه ها و عضلات گلو را تقویت کنند، تا بتوانند راه های هوایی خود را در طول شب باز نگه دارند.

اختلال خواب - درمان خروپف شبانه

درمان خروپف با تغذیه

  • شیرسویا برای کاهش خروپوف

استفاده از شیر معمولی به دلیل وجود لاکتوز، می تواند در افرادی که از اختلال عدم تحمل لاکتوز رنج می برند، منجر به ایجاد حساسیت و تورم بینی و بافت گلو شود پس بهتر است شیر سویا را با شیر گاو جایگزین کنید؛ به علاوه شیر گاو و محصولات لبنی تولید شده از آن، با افزایش مخاط در مجرای تنفسی، احتمال خروپف را افزایش می دهند. شیر گاو به شدت خلط آور است.

  • مصرف چای برای درمان خروپوف شبانه

مطالعات نشان می دهد ترکیب آب جوش و بخار گیاهان استفاده شده در چای، سبب کاهش خلط و مخاط مجاری تنفسی و بینی می شود. چای نعنا یکی از بهترین گزینه های کاهش خروپف است.

  • جلوگیری از خروپوف با مصرف عسل

عسل دارای خواص ضد باکتری و ضد التهابی است که منجر به کاهش مخاط در اطراف حنجره می شود. عسل یک گزینه مناسب برای کاهش التهاب در بافت های بینی و گلو است. ترکیب عسل و چای قبل از خواب، از ایجاد صدای خرخر گلو و خروپف جلوگیری می کند.

  • نرم شدن بافت گلو با زردچوبه

زردچوبه از باریک شدن مجاری تنفسی و ایجاد التهاب جلوگیری می کند و بافت گلو را نرم می کند.

  • مصرف ماهی برای جلوگیری از تورم گلو

استفاده از ماهی به جای گوشت قرمز یکی از مهمترین روش های جلوگیری از التهاب و تورم گلو است.

  • پیاز مناسب برای رفع التهاب گلو

پیاز با خواص ضد التهابی و ضد احتقان، سبب باز شدن مجاری تنفسی و رفع التهاب بافت های گلو می شود.

  • طرز تهیه نوعی آب میوه برای درمان خروپف شبانه

2 عدد سیب

2 عدد هویج

1/4 لیمو (یک چهارم یک لیمو فرنگی)

دو و نیم سانت چوب زنجبیل

این مواد را با استفاده از آبمیوه گیری کاملا با هم مخلوط کنید و میل کنید.

عوارض خروپف

  • خستگی و خواب‌آلودگی در طول روز
  • بدخلقی و عصبانت
  • مشکل در تمرکز
  • افزایش خطر فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی و سکته مغزی
  • افزایش خطر مشکلات رفتاری مانند پرخاشگری یا مشکلات یادگیر در کودکان دارای آپنه خواب انسدادی
  • افزایش خطر تصادف هنگام رانندگی به دلیل کم‌خوابی

خروپف کودکان -درمان خروپف شبانه

خروپف در کودکان

خرخر کردن کودکان معمولاً ناشی از آپنه انسدادی خواب است. بر اساس تحقیقات مرکز کودکان جانز هاپکینز شایع‌ترین علت این امر بزرگ شدن لوزه‌ها در کودکان است.

کودکانی که هنگام خواب خروپف می‌کنند ممکن است در طول روز به علت خواب ناکافی از خود علائمی مانند بی‌توجهی، بیش‌فعالی، خواب‌آلودگی یا دیگر مشکلات رفتاری نشان دهند. اگر کودک شما به کرات خرخر می‌کند حتماً او را به یک متخصص نشان دهید.

علت خروپف نوزاد در خواب

نوزاد تازه‌متولدشده معمولا تنفس پر سروصدایی دارد. گاهی این تنفس شبیه به خرناس کشیدن می‌شود. در بیشتر مواقع این حالت خطرناک نیست. زیرا مجرای بینی نوزاد کوچک است و کمی خشکی یا مخاط اضافی باعث بروز این مشکل می‌شوند.

علت خر و پف با دهان بسته

برخی افراد باوجود بسته بودن دهان هنگام خواب خرخر می‌کنند. در این شرایط معمولا علت آن شل بودن بیش از حد زبان است که راه تنفس را بسته و جریان هوا را به ریه‌ها مسدود می‌کند. دلیل دیگر می‌تواند آپنه خواب باشد که بافت نرم و ماهیچه‌های گلو شل شده و تنفس را مشکل می‌کنند.

خروپف چه زمانی خطرناک است؟

خروپف­های بلند می­تواند اختلال جدی آپنه انسدادی خواب باشد. آپنه انسدادی خواب (OSA) انسدادی است که باعث قطع تنفس و اختلال در خواب می‌شود. اگر شب­ها در خواب با صدای بلند خروپف می­کنید و یکی یا چند مورد از نشانه­های زیر را هم دارید، خروپف خطرناک است و بهتر است حتماً به پزشک مراجعه کنید:

  • در هنگام تنفس مکث می­کنید
  • در طول روز به شدت احساس خواب‌آلودگی می­کنید
  • اختلال خواب دارید
  • سردردهای صبحگاهی به سراغتان می­آیند
  • مشکلات تمرکز یا حافظه دارید
  • فشار خونتان بالاست
  • تحریک‌پذیر یا افسرده شده­اید

چه زمانی خروپف نگران کننده است و باید به پزشک مراجعه کنید؟

اگر خروپف شما برای خودتان یا دیگران آزاری نمیرساند، لازم نیست که پزشک بروید ولی در برخی شرایط باید حتما به پزشک مراجعه کنید که این شرایط شامل:

اگر ،به طور منظم با نفس نفس زدن بیدار شوید (این می تواند مشکل دیگری را نشان دهد، مانند یک مشکلی در قلب).

همسرتان می گوید که در طول شب، تنفس را متوقف می کنید (اگر شما اضافه وزن دارید و این اتفاق می افتد، ممکن است آپنه انسدادی خواب داشته باشید).

در طول روز، احساس خستگی یا خواب آلودگی می کنید به خصوص در زمان هایی که باید کارهایی را که لازم است انجام دهید، مثل کار و رانندگی با اطمینان.

خروپف شما، واقعا بر شریک زندگیتان و یا رابطه شما تأثیر می گذارد.

پزشک شما، بعضی از سؤالات را می پرسد و سپس دلیل را بررسی می کند ، مواردی مثل قد و وزن شما را بررسی می کنند و همینطور بینی، دهان، گلو و گردنتان را ؛ برای این مشکل معمولا هیچ آزمایشی لازم نیست ولی اگر خروپف واقعا بد باشد، ممکن است شما را به یک متخصص گوش و حلق و بینی، ارجاع دهند.