فاطمه بنت اسد هنگام خروج از کعبه چه گفت؟
مدیرگروه کلام و فلسفه مرکز پاسخگویی بیان داشت: در یک روایت میبینیم که حضرت علی(ع) در نامهای به مالک اشتر عدالت را مخصوص مسلمانان تنها نمیدانند؛ یعنی تمام مردم را مشمول عدالت دانستند.
حجتالاسلام عبدالرحیم رضاپور مدیرگروه کلام و فلسفه مرکز پاسخگویی و مطالعات حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه حضرت علی(ع) از پدر و مادر هاشمی است، ابراز داشت: پدرشان ابوطالب فرزند عبدالمطلب که با عبدالله عبدالمطلب برادر تنی بودند و مادرشان هم فاطمه بنت اسد است، حضرت در 13 رجب سال 30 عامالفیل متولد شد.
*مکان ولادت حضرت علی(ع) به اتفاق نظر علمای اسلام در داخل کعبه است
وی با تأکید بر اینکه به اتفاق نظر علمای شیعه و سنی مکان تولد حضرت امیر(ع) در داخل کعبه است، افزود: راوی نقل میکند میگوید من با عباس بن عبدالمطلب و گروهی از بنیهاشم در مقابل خانه خدا نشسته بودیم، بعد دیدیم فاطمه بنت اسد با حالت اضطراب و نگرانی وارد شد، میتوانستیم باردار هست و مدت زیادی از حمل ایشان گذشته است، در همانجا درد زایمان او را میگیرد و مضطرب میشود تنها کاری که میکند سرشان را به سوی آسمان میگیرد ضمن اقرار به وحدانیت خدا و پیامبران و کتابهایی که خدا فرستاده است میگوید خداوند من تو را به حق فرزندی که در شکمم دارم، قسم میدهم که این حمل را برای من آسان قرار دهی.
حجتالاسلام عبدالرحیم رضاپور اظهار داشت: راوی نقل میکند ما دیدیم دیوار پشت کعبه یعنی آن رکن یمانی شکافته شد و فاطمه بنت اسد وارد کعبه شد، بعد ناپدید شد، بعد جلو رفتیم، دیدیم دیوار بهم چسبیده است، هر کاری کردیم، باز نشد، کلید را آوردیم که قفل را باز کنیم باز نشد، متوجه شدیم این امر اتفاقی نیست و حساب شده است، در نتیجه صبر کردیم بعد از چهار روز دیدیم همانجا که شکافته شده بود دوباره باز شد و فاطمه بنت اسد در حالی که فرزندی به دست دارد از درون کعبه بیرون آمد.
*مباهات فاطمه بنت اسد پس از خروج از کعبه/چرا خداوند او را علی نامید
وی ادامه داد: وقتی بیرون آمد گفت: من بر زنان دیگر از جمله آسیه، مریم و همه اینها برتری دارم، من وارد خانه خدا شدم و از میوهها و نعمتهای بهشتی آنجا خوردم. زمانی که خواستم از خانه کعبه بیرون بیایم ندایی آمد که فاطمه نام او را علی قرار بده، چرا که او بلندمرتبه است، حاکم نیشابوری در کتاب «المستدرک» میگوید این روایاتی که در مورد ولادت حضرت علی(ع) در داخل کعبه شده است، متواتر است.
این کارشناس دینی با بیان اینکه حضرت علی(ع) در تمام فضایل و سجایای اخلاقی سرآمد هستند، خاطرنشان کرد: در زهد، تقوا، ترک دنیا، حتی مسائلی همچون نبرد با دشمن، کفرستیزی، عدالت بیهمتا هستند، دوست و دشمن، مسلمان و غیرمسلمان در مورد عدالت حضرت امیر(ع) سر تعظیم فرود آوردند؛ یعنی هیچ فردی نمیتواند عدالت حضرت علی(ع) را منکر شود.
* عدالت اجتماعی دشمنساز است
وی با اشاره به اینکه عدل دارای جنبه فردی و اجتماعی است، گفت: به تعبیر شهید مطهری عدالت فردی و شخصی باعث محبوبیت میشود، اما عدالت اجتماعی دشمنساز است، بنابراین گفتند که «قتل علی فی محرابه لشدة عدله» یعنی به تعبیر دیگر قاتل علی(ع) عدالت علی است، اگر عدل علی نبود آن طور کشته نمیشد.
حجتالاسلام رضاپور بیان داشت: عدالت اجتماعی و عدل را دو نوع معنا کردند، گفتند هر چیزی را جای خودش دادند یا هر صاحب حقی را به حقش رساندند، این معنای عدالت است. طبیعتاً انسانها دو گونه هستند عدهای به حقشان راضی هستند، اما عدهای به حقوقشان راضی نیستند؛ یعنی اینها دست به اموال مردم دارند، پس انسانهایی که خودمحور هستند، با عدل کنار نخواهند آمد.
*امیرالمؤمنین(ع) عدالت را تنها مخصوص مسلمانان نمیدانست
وی افزود: در ابتدای خلافت حضرت(ع) همان کسانی که روزی مشوق حضرت برای خلافت بودند، بزرگترین دشمنان حضرت محسوب شدند، چون دیدند با حضرت نمیتوانند کنار بیایند، اینها توقع داشتند مقامی یا درجهای بگیرند، اما در همان ابتدا متوجه شدند نمیتوانند با چنین شخصی کنار بیایند، حضرت(ع) میفرماید به خدا قسم اگر از کسی به ظلم و ستم مالی گرفته باشد و آن را مهر زنانشان قرار داده باشد، من از مهر زنانشان میگیرم و حق را به حقدار میدهم، پس این عدل دشمنساز است.
مدیرگروه کلام و فلسفه مرکز پاسخگویی گفت: این همان عدلی است که در مورد کمتر از پنج سال جنگ صفین، نهروان و جنگ طلعه و زبیر رخ میدهد، یعنی همه اینها به خاطر زیر بار عدل علی(ع) نرفتن بوده است، عدلی که جلوی خودمحوریها و ستمگریهای دیگران را میگیرد، در یک روایت میبینیم که حضرت علی(ع) در نامهای به مالک اشتر عدالت را مخصوص مسلمانان تنها نمیدانند؛ یعنی تمام مردم را مشمول عدالت دانستند.
وی ادامه داد: حکومتی که بخواهد علوی باشد، معیارش علوی و عدالت اجتماعی باشد، قطعاً دشمنی زیاد دارد، سختیها و مقاومتها زیاد است، مانند حضرت علی(ع) زمانی که به قدرت رسیدند، مخالفتها شروع شد و به نحوی که جنگها را ترتیب دادند تا بتوانند جلوی عدالت حضرت علی(ع) را بگیرند. طبق شعر معروف «دشمن طاووس آمد پر او/ای دو شه را بکشته فر او/ گفت من آن آهوم کز ناف من/ ریخت این صیاد خون پاک من» یعنی همانطوری که طاووس را به خاطر پر زیباش میکشند، مولای علی هم قربانی زیبایی عدل خودش شد، اگر این عدل علوی نبود، قطعاً مخالفتها هم با آن حضرت نمیشد.
ارسال نظر