بازار استیل در سطح دنیا همواره به عنوان یکی از بازارهای پررونق و با گردش مالی و درآمد بالا شناخته می‌شود؛ به نحوی که بسیاری از افراد تمایل به سرمایه گذاری در بازار استیل دارند. اما پیش از ورود به این بازار باید به طور کلی با اصول سرمایه گذاری در بازار فلزات اساسی و سپس استیل آشنا شوید. طبیعی است، با شناخت این بازار می‌توانید سرمایه‌گذاری مطمئن‌تری داشته باشید. در این مقاله سعی کردیم تا چالش‌های سرمایه ‌گذاری در بازار استیل را برای شما شرح دهیم.

111

فلزات اساسی چه هستند؟

به طور کلی فلزات اساسی فلزاتی بر پایه آهن، آلومینیم، مس، سرب، نیکل، قلع، روی و ... هستند. این فلزات در بازار جهانی برای اهداف مختلفی به فروش می‌رسند. اما برخی از آن‌ها به صورت مستقیم در بازار فولاد و استیل مورد استفاده قرار می‌گیرند.

فلزاتی مانند کروم، نیکل، کبالت و منگنز در کارخانجات تولید فولاد کاربرد گسترده‌ای دارند. برای درک بیشتر این مورد توضیحی کوتاه درباره استنلس استیل یا فولاد ضدزنگ خواهیم داد و پس از آن سرمایه گذاری در بازار استیل را بررسی می‌کنیم.

چرا فلزات اساسی در تولید استیل تاثیرگذار هستند؟

آلیاژهای استنلس استیل، آلیاژهایی هستند که از ترکیب آهن، کروم، کربن و تعدادی عناصر دیگر بنا به نیاز ساخته شده‌اند. عناصر دیگر شامل نیکل، مولیبدن، منگنز، تیتاینوم، آلومینیم، مس و ... هستند. اما این عناصر را نمی‌توان به عنوان عنصر اصلی دانست و صرفا برای دستیابی به ویژگی‌های خاص از آن‌ها استفاده می‌شود. تمامی عناصر ذکر شده از دسته فلزات اساسی هستند و قیمت آن‌ها می‌تواند بر قیمت استنلس استیل تاثیر گذار باشد.

مصرف عمده برخی از این فلزات در تولید استیل می‌باشد. به همین دلیل نیز می‌توان گفت سرمایه گذاری در بازار برخی فلزات اساسی نوعی سرمایه گذاری در بازار بزرگ استیل است. برای مثال حدود 95% از تولید کروم در جهان در تولید فولاد و استیل به کار می‌رود. در سال 2012 حدود 69% کروم دنیا برای تولیدات استنلس استیل یا فولاد ضد زنگ استفاده شده‌است.

222

سهم مصرف کروم در صنایع تولید فولاد

رشد تقاضا در بخش‌های مختلف

همانطور که گفتیم استیل یا فولاد یکی از پرکاربردترین مواد خام در دنیاست که تقریبا می‌توان گفت در تمامی صنایع مورد استفاده قرار می‌گیرد. همین امر سرمایه گذاری در بازار استیل را برای بسیاری از افراد جذاب کرده است. بخش‌های مهمی از صنعت که مصرف استیل در آن زیاد است به صورت زیر طبقه‌بندی می‌شوند:

  • صنایع نفت و گاز: خطوط انتقال سیالات از جمله نفت و گاز خام یا فرآوری شده، همگی از جنس فولاد و استنلس استیل هستند. میزان خوردگی بالا در این محیط‌ها سبب شده‌است تا هیچ متریالی نتواند جای استنلس استیل را در این صنعت بگیرد و این ماده به عنوان یکی از ستون‌های اصلی صنعت نفت و گاز به شمار می‌رود.
  • صنایع غذایی و دارویی: یکی از ویژگی‌های مهم محصولات استنلس استیل علاوه بر مقاومت در برابر خوردگی، خصوصیات بهداشتی آن‌هاست. می‌توان گفت تمامی لوله‌ها، اتصالات، شیرها و مخازن انتقال و فراوری مورد استفاده در این صنعت از جنس استنلس استیل هستند. علاوه بر این برای ساخت تجهیزات تولید، نگهداری و بسته‌بندی مواد غذایی، لبنی و یا دارویی نیز باید از گریدهای استنلس استیل استفاده شود.
  • کاربردهای دکوراتیو: به غیر از استفاده در صنایع مختلف، استیل می‌تواند به عنوان متریالی برای کاربردهای تزئینی نیز استفاده شود. برای مثال کابین آسانسور‌ها، نما و لابی ساختمان‌ها، معماری و مجسمه سازی و ... از جمله کاربردهای استنلس برای مصارف دکوراتیو هستند. گریدهای مختلفی نیز برای این مصارف خریداری می‌شوند. گریدهای 304، 316 و 201 از جمله پرکاربردترین‌ گریدهای مورد استفاده برای این کاربری هستند.

چالش‌های سرمایه گذاری در استیل

هنگام ورود به هر بازار باید با دید باز چالش‌های موجود در آن را بررسی کرد تا از زیان‌های احتمالی جلوگیری شود. سرمایه گذاری در بازار فلزات اساسی نیز، چالش‌های خاص خود را دارد و با شناخت آن‌ها و کسب اطلاعات درباره آن ها می‌توان با اطمینان بیشتر در این بازار سرمایه گذاری کرد.

  • نوسانات قیمت: یکی از چالش‌های اصلی سرمایه گذاری در بازار استیل، نوسانات قیمت است که به دلایلی مانند میزان عرضه و تقاضا و نوسانات نرخ ارز رخ می‌دهد. این نوسانات می‌توانند گاهی باعث سود و گاهی نیز باعث زیان‌های مالی شوند.
  • کالاها و قیمت‌های رقابتی: برخی از کالاها در بازار استیل بسیار رقابتی هستند و این امر سبب حاشیه سود محدودتری می‌شود. گریدهای پرفروشی مانند استیل 304 به دلیل عرضه و تقاضای بالا دارای قیمت رقابتی هستند و حجم فروش بالایی دارند. به همین دلیل این محصولات بازاری بسیار رقابتی دارند.

    از طرف دیگر کافیست نگاهی به لیست قیمت میلگرد استیل امروز بیاندازید و برای یک گرید مشخص قیمت آن را با ورق همان گرید مقایسه کنید. متوجه می‌شوید که قیمت میلگرد بالاتر از ورق است. علت آن نیز وجود تقاضا و حجم معاملات کمتر برای این محصول است.

  • شرایط منطقه‌ای و سیاسی: اتفاقات سیاسی می‌تواند به صورت مستقیم در قیمت بازار تاثیر گذار باشد و سرمایه گذاری در بازار استیل را با چالش‌هایی مواجه کند. تعرفه‌ها، تحریم‌ها، جنگ و سیاست‌های بین‌المللی می‌تواند تولید و واردات استیل را با پیچیدگی مواجه کند. همین امر نیز در نهایت قیمت محصولات را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

آینده بازار استیل

در ده‌های اخیر میزان تولید و مصرف استنلس استیل یا فولاد ضدزنگ به میزان چشمگیری افزایش‌یافته است. کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که این روند همچنان ادامه داشته باشد و این امر می‌تواند تأثیر بسیار بزرگی را بر این صنعت داشته باشد. میزان تقاضای بالا و گسترش روز افزون استفاده از استیل می‌تواند دلیلی منطقی برای سرمایه گذاری در بازار استیل خصوصا در کارخانجات تولیدی باشد.

444

با تحلیل تولید جهانی فولاد ضد زنگ از سال 2005 تا 2021 روند صعودی آن کاملا محسوس است. در سال 2005 سالانه حدود 25 میلیون تن فولاد ضد زنگ در جهان تولید شده‌است. این مقدار در سال 2021 به بیش از 58 میلیون تن رسیده‌است که بیشتر از 2 برابر نسبت به سال 2005 است. نرخ رشد تولید و مصرف استنلس استیل در سال‌های اخیر بطور متوسط بین 6 تا 7 درصد بوده است، که نرخ رشد بسیار جذابی می‌باشد.

سخن آخر

سرمایه گذاری در استیل و همچنین سرمایه گذاری در فلزات اساسی هر دو بازارهایی هستند که روز به روز در حال رشد و گسترش هستند. این بازارها به یکدیگر مرتبط هستند و بر یکدیگر تاثیر مستقیم دارند. شناخت موارد گفته شده می‌تواند ریسک سرمایه گذاری در بازار استیل را کاهش دهد.