مراحل خرید و فروش خودرو در سال ۱۴۰۳ تغییر کرده است؛ پس اگر می‌خواهید خودرویتان را بفروشید، بهتر است از تغییرات مراحل حقوقی فروش خودرو آگاه شوید.

ما در ادامه به شما خواهیم گفت که مدارک لازم برای نقل و انتقال خودرو چیست، هزینه انتقال خودرو در سال ۱۴۰۳ چقدر است و چه مراحلی را باید پشت سر بگذارید تا خودرویتان را بدون دردسر بفروشید؛ پس تا پایان با ما همراه باشید.

مراحل خرید و فروش خودرو کارکرده و صفر

بعد از اینکه خریدار خودرویتان را پیدا کردید، باید فرایند اداری انتقال خودرو را آغاز کنید. این فرایند پنج مرحله دارد که به‌ترتیب زیر است:

  1. آماده‌سازی مدارک نقل و انتقال خودرو؛
  2. پرداخت هزینه‌های ضروری مانند مالیات نقل و انتقال خودرو؛
  3. دریافت نوبت تعویض پلاک و مراجعه به مرکز تعویض پلاک؛
  4. صدور برگه سبز خودرو برای خریدار؛
  5. تحویل خودرو به خریدار.

در ادامه‌ی مقاله، هر یک از مراحل بالا را به‌طور کامل توضیح می‌دهیم.

۱. آماده‌سازی مدارک لازم برای نقل و انتقال خودرو

مدارک لازم برای نقل و انتقال خودرو بر اساس اینکه شما خریدار هستید یا فروشنده، متفاوت است؛ به همین خاطر، در این بخش هم به مدارک مورد نیاز برای هر دو طرف اشاره می‌کنیم.

مدارک لازم انتقال خودرو برای فروشنده

فروشنده خودرو یا همان مالک قدیمی، باید اصل مدارک زیر را برای تعویض پلاک همراه خود داشته باشد تا فرایند فک پلاک بدون دردسر انجام شود:

  • شناسنامه؛
  • کارت ملی؛
  • کارت ماشین؛
  • بیمه‌نامه دارای اعتبار؛
  • برگه سبز سند مالکیت خودرو؛
  • کارت تاییدیه معاینه فنی معتبر؛
  • برگه عدم خلافی خودرو.

مدارک لازم انتقال خودرو برای خریدار

خریدار خودرو یا همان مالک جدید نیز باید در زمان مراجعه به مراکز تعویض پلاک،‌ مدارک لازم را به همراه داشته باشد. این مدارک عبارت‌اند از:

  • اصل و کپی شناسنامه؛
  • اصل و کپی کارت ملی؛
  • برگه وکالت فک پلاک در صورت عدم همراهی فروشنده در مراکز تعویض پلاک؛
  • اصل و کپی مدارک احراز محل سکونت (سند خانه، اجاره‌نامه یا …)؛
  • قبض آب، برق یا گاز محل سکونت خریدار.

نکته ۱: در فرایند تعویض پلاک، لازم است خریدار و فروشنده همراه با خودرو در مراکز فک پلاک حضور پیدا کنند؛ در غیر این صورت، تعویض پلاک انجام نخواهد شد.

نکته ۲: اگر محل سکونت خریدار به نامش نباشد، باید مدارک شناسایی مالک محل سکونت و مدارک لازم برای تاییدیه نسبت مالک با خود را همراه داشته باشد. در صورت ناقص بودن هر یک از مدارک، روند انجام کار با مشکل مواجه خواهد شد.

a8d1062c-ef0f-48c3-be13-ded0f3d3d178

۲. پرداخت هزینه‌های انتقال خودرو

در زمان نقل و انتقال خودرو باید هزینه‌های مختلفی را پرداخت کنید. بخشی از این هزینه‌ها مربوط به فرایند اداری نقل و انتقال خودروست و برخی دیگر هم مربوط به هزینه‌هایی مانند خلافی، عوارض آزادراهی، عوارض سالیانه شهرداری و … است. در این بخش، به‌طور کامل به هزینه‌های انتقال و فروش خودرو اشاره می‌کنیم.

مالیات نقل و انتقال خودرو

مالیات نقل و انتقال خودرو مبلغی است که دولت برای جبران هزینه‌های خود از رانندگان دریافت می‌کند. پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو بر عهده مالک یا فروشنده است و او باید پیش از دریافت نوبت تعویض پلاک، برای پرداخت مالیات انتقال خودرو اقدام کند؛ سپس کد پیگیری پرداخت خود را در سامانه نوبت‌دهی تعویض پلاک وارد کنید.

نکته: پس از پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو در سامانه مالیاتی، حتما گواهی وصول را دانلود کنید؛ چراکه برای دریافت نوبت فک پلاک به این گواهی نیاز دارید.

محاسبه و نحوه پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو

هزینه مالیات خودرو بر اساس نوع خودرو، ارزش و سال تولید آن تعیین می‌شود. جدول مالیات نقل و انتقال خودرو ۱۴۰۳ در زیر آمده است:

خودرو خارجی

خودرو داخلی

سال تولید خودرو

۲٪ ارزش روز خودرو

۱٪ ارزش روز خودرو

۰-۱ سال پس از تولید

٪۱.۸ تا ٪۱ ارزش روز خودرو

٪۰.۹ تا ٪۰.۵ ارزش روز خودرو

۱-۶ سال پس از تولید

٪۰.۸ ارزش روز خودرو

٪۰.۴ ارزش روز خودرو

۶-۱۰ پس از زمان تولید

 

برای محاسبه آنلاین و پرداخت مالیات خودرویتان نیز می‌توانید از سرویس استعلام و پرداخت مالیات انتقال خودرو سامانه قبضینو استفاده کنید.

خلافی و جریمه خودرو

یکی از مدارکی که باید در زمان مراجعه به مرکز تعویض پلاک داشته باشید، گواهی عدم خلافی است. برای دریافت این گواهی، ابتدا باید استعلام خلافی خودرویتان را بگیرید و جریمه‌های آن را پرداخت کنید.

در ادامه، با مراجعه به یکی از دفاتر پلیس +۱۰ می‌توانید گواهی عدم خلافی خود را دریافت کنید. هزینه صدور گواهی عدم خلافی ۱۴۰۳ حدود ۲۰ هزار تومان است. برای پرداخت جرایم رانندگی نیز می‌توانید به‌صورت اینترنتی و غیرحضوری، از سرویس پرداخت خلافی سامانه قبضینو استفاده کنید.

طرح ترافیک

یکی دیگر از هزینه‌هایی که باید پیش از فروش خودرویتان تسویه کنید، جریمه طرح ترافیک است. جریمه ورود به طرح ترافیک برای خودروهایی ثبت می‌شود که به‌صورت غیر مجاز و بدون رزرو طرح ترافیک، وارد محدوده‌های این طرح می‌شوند. این جریمه بر اساس ساعت طرح ترافیک، نوع معاینه فنی خودرو و محل سکونت افراد تعیین شده و برای همه یکسان نیست.

با ورود غیرمجاز به محدوده طرح ترافیک، علاوه‌بر جریمه باید عوارض آن را هم بپردازید. جریمه طرح ترافیک ۱۴۰۳ برابر با ۲,۰۲۵,۰۰۰ ریال است. برای پرداخت جریمه و عوارض این طرح می‌توانید از سرویس استعلام جریمه طرح ترافیک در سامانه قبضینو استفاده کنید.

36315d32-70fe-4c81-857f-d407d61101fa

عوارض آزادراهی

علاوه‌بر مالیات، خلافی و طرح ترافیک، لازم است عوارض آزادراهی خودرویتان را نیز تسویه کنید تا در مراحل انتقال خودرو با مشکلی مواجه نشوید. حداکثر مهلت پرداخت عوارض آزادراهی ۱۵ روز پس از تردد در آزادراه است و اگر طی این بازه، مبلغ عوارض را تسویه نکنید، مشمول جریمه و افزایش پلکانی این مبلغ خواهید شد.

بهترین روش پرداخت عوارض آزادراهی نیز پرداخت الکترونیکی آن است؛ به همین خاطر، پیشنهاد می‌کنیم برای استعلام عوارض آزادراهی با جزئیات و پرداخت آن، از طریق سرویس پرداخت عوارض آزادراهی در سامانه قبضینو اقدام کنید.

عوارض سالیانه شهرداری

پیش از فروش خودرو، باید مبلغی را با عنوان عوارض سالیانه خودرو به شهرداری بابت تردد در معابر داخل و خارج شهر بپردازید. مهلت زمان استعلام عوارض خودرو و پرداخت آن از آغاز هر سال تا پایان همان سال است؛ یعنی یک سال فرصت دارید تا عوارض سالیانه خودرو را تسویه کنید.

مبلغ عوارض به ارزش خودرو، سال تولید آن و شهر محل سکونت مالک بستگی دارد. جریمه پرداخت نکردن عوارض خودرو نیز معادل ۲ درصد از مبلغ عوارض به ازای هر ماه است؛ یعنی، اگر شما ۶ ماه تأخیر داشته باشید، باید حدود ۱۲ درصد مبلغ عوارض را به همراه اصل مبلغ آن پرداخت کنید.

۳. دریافت نوبت و مراجعه به مرکز تعویض پلاک

پس از پرداخت هزینه‌های لازم مانند هزینه نقل و انتقال خودرو، باید برای گرفتن نوبت از سامانه نوبت‌دهی تعویض پلاک اقدام کنید. در صورتی که در این سامانه عضو نیستید، ابتدا باید ثبت‌نام کنید. مراحل ثبت‌نام و ورود به سامانه نوبت‌دهی را در این بخش توضیح خواهیم داد.

ثبت‌نام در سامانه نوبت‌دهی تعویض پلاک

ابتدا به سامانه نوبت‌دهی تعویض پلاک به آدرس nobatdehi.epolice.ir مراجعه کرده و از نوار بالای صفحه، روی گزینه «ثبت‌نام»‌ کلیک کنید. در ادامه، مراحل زیر را دنبال کنید: 

  1. در پنجره‌ای که برایتان باز شده است، شماره تلفن همراه مالک خودرو و عبارت تصویر امنیتی را وارد کرده و در آخر، روی گزینه «ارسال کد تایید» کلیک کنید.
  2. در پنجره جدید، کد ارسال‌شده را وارد کرده و روی گزینه «بعدی» کلیک کنید.
  3. نام، نام خانوادگی و کد ملی مالک خود را وارد کرده و پس از تعیین رمز عبور، روی گزینه «تکمیل ثبت‌نام» کلیک کنید. رمز عبور باید ترکیبی از اعداد، حروف انگلیسی و کاراکترها مانند ستاره (*) باشد.

با تکمیل این مراحل، ثبت‌نام شما در سامانه نوبت‌دهی تعویض پلاک با موفقیت انجام می‌شود و در ادامه، با ورود به این سامانه، می‌توانید برای نوبت‌گیری تعویض پلاک اقدام کنید.

afb084c6-9970-4f1e-bb1d-1e6013f480c4

ورود به سامانه نوبت‌دهی تعویض پلاک

برای ورود به سامانه نوبت‌دهی، پس از تکمیل ثبت‌نام باید از نوار بالای صفحه، روی گزینه «ورود» کلیک کرده و مراحل زیر را دنبال کنید:

  1. شماره موبایل مالک خودرو، رمز عبور و کد امنیتی را وارد کرده و روی گزینه «ورود» کلیک کنید.
  2. از منوی بالای صفحه، روی گزینه «خانه» کلیک کنید.
  3. در صفحه جدید، استان و شهر خود را تعیین کنید.
  4. از قسمت «انتخاب نوع خدمت» گزینه‌ی «نقل و انتقال» را انتخاب کرده و پس تعیین نوع وسیله نقلیه، روی گزینه جست‌جو کلیک کنید. 
  5. حالا اسم و آدرس مراکز تعویض پلاک به شما نشان داده می‌شود. شما با انتخاب مرکز و کلیک روی گزینه‌ی «دریافت نوبت» وارد صفحه جدیدی می‌شوید.
  6. در صفحه جدید، باید دوباره نوع خدمت مدنظرتان را انتخاب کرده و تیک مربوط به آن را بزنید. به قسمت «درباره» که در بالای صفحه است دقت کنید. ممکن است آن مرکز، تعویض پلاک وسیله نقلیه مورد نظر شما را انجام ندهد.
  7. روز مدنظرتان را برای مراجعه به مراکز تعویض پلاک را از بین روزهای سفیدرنگ انتخاب کرده و در ادامه، ساعت مراجعه را نیز تعیین کنید.
  8. حالا با تعیین نوع وسیله نقلیه، شماره پلاک فعلی و فعال کردن تیک گزینه‌ی «شرایط و مدارک لازم جهت نقل و انتقال را مطالعه کرده‌ام» را فعال کنید. در انتها روی دکمه‌ی «نوبت» کلیک کرده و نوبت خود را دریافت کنید.

پس از دریافت نوبت، لازم است همراه با مدارکی که در ابتدای مقاله به آن اشاره کردیم، به مرکز تعویض پلاک مراجعه کرده و مراحل اداری فک پلاک را طی کنید.

هزینه تعویض پلاک ۱۴۰۳

هزینه تعویض پلاک برای خودروهای داخلی و خارجی یکسان بوده و مبلغ آن در سال ۱۴۰۳ برابر با ۳۷۵ هزار تومان است. هزینه وکالت تعویض پلاک برای خودروهای داخلی و خارجی نیز یکسان است که نرخ آن در سال ۱۴۰۳، برابر با ۱۴۰ هزار تومان خواهد بود.

۴. صدور برگه سبز خودرو

برگه سبز خودرو نوعی سند است که پلیس راهور پس از تعویض پلاک خودرو صادر می‌کند. در این سند، اطلاعات هویتی خودرو و مالک آن نوشته شده است و بر اساس قانون جدید انتقال سند خودرو، شما می‌توانید از برگه سبز خودرو به‌عنوان سند رسمی مالکیت آن استفاده کنید.

لازم است بدانید برگه سبز خودروهای کارکرده در مرکز تعویض پلاک صادر می‌شود؛ اما برگه سبز خودروهای صفر از طرف شرکت خودروساز برای مالک خودرو ارسال خواهد شد.

۵. تحویل خودرو به خریدار

بعد از تکمیل مراحل اداری، باید تاییدیه نهایی را همراه با برگه سبز خودرو از مرکز تعویض پلاک دریافت کرده و خودرو را به خریدار تحویل دهید. این تاییدیه نشان‌دهنده اتمام مراحل انتقال مالکیت و قانونی شدن فروش است.

در زمان تحویل خودرو بهتر است یک قرارداد فروش نیز تنظیم کنید تا تمامی جزئیات معامله به‌صورت مکتوب ثبت شود.

نکات مهم انتقال خودرو

در زمان معامله خودرو باید به چند نکته بسیار مهم توجه کنید. این نکته‌ها در زیر آورده‌ایم:

  • بررسی اصالت خودرو: با استعلام اصالت و بررسی سوابق خودرو در سامانه قبضینو می‌توانید تمامی اطلاعات مورد نیاز مانند تاریخ بیمه‌نامه، میزان خلافی، تعداد نقل و انتقال، ماشین و… را مشاهده کنید؛ همچنین پیامی دریافت می‌کنید که قابل انتقال بودن یا غیرقابل انتقال بودن خودرو را نمایش می‌دهد.
  • تنظیم قرارداد فروش: حتماً یک قرارداد فروش رسمی و دقیق تنظیم کنید. این قرارداد باید شامل اطلاعات کاملی از خریدار و فروشنده، مشخصات خودرو، قیمت توافق‌شده و شرایط پرداخت باشد.
  • انتقال بیمه‌نامه: اگر خودرو دارای بیمه‌نامه معتبر است، باید آن را به خریدار جدید منتقل کنید یا با او درباره نحوه انتقال بیمه توافق کنید؛ همچنین، می‌توانید بیمه‌نامه را فسخ کرده و مبلغ باقی‌مانده را دریافت کنید.
  • اطلاع به بیمه‌گر: حتماً به شرکت بیمه‌ای که بیمه‌نامه خودرویتان را صادر کرده است، فروش خودرو را اطلاع دهید. این کار می‌تواند از بروز مشکلات بیمه‌ای در آینده جلوگیری کند.
  • بررسی صحت اطلاعات: مطمئن شوید که تمامی اطلاعات مربوط به خودرو و خریدار به درستی در اسناد و مدارک ثبت شده است؛ چراکه هرگونه اشتباه یا نقص در اطلاعات می‌تواند مشکلات قانونی به همراه داشته باشد.

0a81c75e-af53-4003-9336-8251609038ce

جمع‌بندی: پرداخت هزینه‌های نقل و انتقال خودرو با قبضینو

در این مقاله سعی کردیم همه چیز در مورد خرید و فروش خودرو را به شما بگوییم؛ از مدارک انتقال خودرو گرفته تا هزینه‌ها و نکات مهم مربوط به آن. در پایان به شما پیشنهاد می‌کنیم که هزینه‌های نقل و انتقال خود را از طریق سامانه قبضینو پرداخت کنید.

قبضینو سامانه‌ی جامع استعلام و پرداخت است که در آن می‌توانید تمامی هزینه‌های مرتبط با نقل و انتقال خودرو مانند خلافی، مالیات، عوارض آزادراهی و عوارض سالیانه را پرداخت کرده و رسید آن را دریافت کنید. در این سامانه، تسویه‌ها به‌صورت آنی انجام می‌شود و برای شروع کافیست به سایت یا اپلیکیشن قبضینو مراجعه کرده و از منوی «خودرو و موتور»، سرویس مورد نظر خود را انتخاب کنید.

سوالات متداول درباره نقل و انتقال خودرو در سال ۱۴۰۳

هزینه انتقال خودرو چقدر است؟

هزینه و مالیات انتقال خودرو با توجه به نوع خودرو، ارزش و سال تولید آن تعیین شده و برای هر خودرو متفاوت است.

هزینه تعویض پلاک ۱۴۰۳ چقدر است؟

هزینه تعویض پلاک برای خودروهای داخلی و خارجی یکسان بوده و مبلغ آن در سال ۱۴۰۳ برابر با ۳۷۵ هزار تومان است. هزینه وکالت تعویض پلاک برای خودروهای داخلی و خارجی نیز یکسان است که نرخ آن در سال ۱۴۰۳، برابر با ۱۴۰ هزار تومان خواهد بود.

پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو بر عهده کیست؟

پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو با فروشنده یا مالک اصلی خودرو است؛ مگر اینکه طبق توافق بین خریدار و فروشنده، پرداخت این مبلغ بر عهده خریدار باشد.

تعویض پلاک چند روز طول می‌کشد؟

تعویض پلاک خودرو فقط چند ساعت زمان می‌برد و اگر مدارک شما کامل باشد، تمامی مراحل در کمتر از نصف روز انجام خواهد شد.

آیا اعتبار بیمه‌نامه برای تعویض پلاک مهم است؟

بله؛ بیمه‌نامه شما برای تعویض پلاک باید دارای اعتبار باشد.

مراحل فروش خودرو و تعویض پلاک چقدر طول می‌کشد؟

مراحل فروش خودرو و تعویض پلاک، با توجه به میزان شلوغی مرکزی که به آن مراجعه کرده‌اید، متفاوت است. در این مراکز حداقل یک یا دو ساعت منتظر بمانید تا فک پلاک قدیمی و نصب پلاک جدید انجام شود؛ البته اگر پلاک شما در انبار این مراکز موجود باشد، کار سریع‌تر و راحت‌تر از حالت قبل انجام خواهد شد.

آیا گرفتن نوبت تعویض پلاک با کد ملی دیگری امکان‌پذیر است؟

خیر؛ برای گرفتن نوبت اینترنتی تعویض پلاک باید شماره موبایل و کد ملی متعلق به صاحب خودرو یا نماینده قانونی او را داشته باشید؛ در نتیجه، ثبت نوبت تعویض پلاک با کد ملی دیگری امکان‌پذیر نیست.

آیا انتخاب شماره پلاک در مراکز تعویض پلاک ماشین امکان‌پذیر است؟

خیر؛ به صورت کلی امکان گرفتن پلاک دلخواه وجود ندارد. مگر در صورتی که قصد داشته باشید بین پلاک قدیمی و جدید، یک مورد را انتخاب کنید. در هیچ شرایطی خریدار نمی‌تواند درخواست پلاک زوج یا فرد را دهد. بلکه این اتفاق به صورت تصادفی اتفاق می‌افتد.

آیا برگه سبز خودرو همان سند مالکیت آن است؟

بله؛ بر اساس قانون جدید انتقال سند خودرو، شما می‌توانید از برگه سبز خودرو به‌عنوان سند رسمی مالکیت آن استفاده کنید و برگه سبز خودرو، همان سند رسمی محسوب می‌شود.