به گزارش  خبرگزاری صدا و سیما ، فرصت ۵ ساله وزارت کشور برای نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی شهر‌های بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت به پایان رسیده است؛ سال ۹۶، مجلس شورای اسلامی، به منظور کاهش آلودگی هوا، قانون هوای پاک را تصویب و در ماده ۹ این قانون وزارت کشور را مکلف به نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی شهر‌های بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت کرده بود.

آغاز نوسازی در پایان مهلت ۵ ساله

مهدی جمالی نژاد رئیس سازمان شهرداری‌های وزارت کشور در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در خصوص میزان تحقق این تکلیف با پایان مهلت ۵ ساله گفت: در همه شهر‌ها در نقطه آغازین هستیم، زیرا ۱۶ هزار دستگاه اتوبوس عدد زیادی هست.
 
رئیس سازمان شهرداری‌ها گفت: برای نوسازی ۱۶ هزار دستگاه اتوبوس در سطح کشور ۲۰۰ هزار میلیارد تومان پول لازم است.

بودجه ۹۰ میلیون تومانی در سال ۱۴۰۰

به گفته معاون وزیر کشور پارسال مجلس برای نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی کشور ۹۰ میلیون تومان بودجه داه بود و اگر نمایندگان مجلس کمک کنند اعتبارات برای سال بعد بیشتر می‌شود.
 
جمالی نژاد در خصوص میزان تحقق نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی در تهران گفت: در تهران از ۳ هزار دستگاهی که به عنوان نقطه هدف مشخص شده بود، ۲۰۰ دستگاه نوسازی شده است.

میزان رضایتمندی شهرداری‌ها از عملکرد وزارت کشور

اما در برخی شهرها، شهرداری‌ها رضایت چندانی از عملکرد وزارت کشور به تعهداتش ندارند.
 
شهردار مشهد در گفتگو با خبرگزاری صدا و سیما گفت: روزانه ۱۳۰۰ اتوبوس در مشهد سرویس می‌دهند که ۴۰ درصد آن‌ها نیاز به نوسازی دارند.
 
به گفته ارجائی در طول ۴ سال گذشته وزارت کشور به تعهدات خود برای نوسازی حمل و نقل عمومی عمل نکرده است. ولی امسال از ابتدای سال روندی امیدوار کننده‌ای را آغاز کرده تا حالا ۷ دستگاه اتوبوس دریافت کردیم. مشهد نیاز به نوسازی ۷۰۰ دستگاه اتوبوس تا سال ۱۴۰۴ دارد که وزارت کشور مکلف به دادن ۱۳۹ دستگاه است.
 
علیرضا زاکانی شهردار تهران به خبرگزاری صدا و سیما گفت: ۲۰۰ دستگاه اتوبوس به ناوگان اتوبوسرانی تهران اضافه شده است که با این افزایش تعداد اتوبوس‌های تهران به ۳ هزار دستگاه رسیده است. تا پایان سال هم تعداد اتوبوس‌های فعال تهران به ۴۵۰۰ دستگاه خواهد رسید.
 
همچنین طالبی معاون نظارت سازمان حمل و نقل شهرداری کرج به خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت: در سال ۱۴۰۰ تعداد ۱۵ دستگاه اتوبوس به عنوان سهمیه کرج در نظر گرفته شده بود که مبلغ ۱۵ میلیارد تومان پرداخت شده است و برای سال ۱۴۰۱ هم تعداد ۸۳ دستگاه اتوبوس در نظر گرفته شده است که مبلغ ۲۵ میلیارد تومان پرداخت شده است.
به گفته طالبی در حال حاضر ۲ دستگاه سهمیه سال ۱۴۰۰ تحویل گرفته شده و مابقی آن طبق زمان بندی تا آخر امسال تحویل گرفته می‌شود. 
 
به گفته معاون نظارت سازمان حمل و نقل شهرداری کرج دولت طی دهه گذشته هیچ یارانه‌ای برای حمل و نقل پرداخت نکرده است. اتوبوس‌های درحال استفاده در کرج برای تولید سال ۹۷ است و تمام مبالغ آن هارا شهرداری پرداخت کرده است. 
 
طالبی گفت: این ۱۵ و ۸۳ دستگاه اتوبوس سهمیه سال ۱۴۰۰و ۱۴۰۱ که از طرف وزارت کشور اعلام شده ۷۵ درصد یارانه دولتی به آن‌ها تعلق می‌گیرد و ۲۵ درصد مابقی آن را شهرداری پرداخت می‌کند. تا پایان امسال سهمیه سال ۱۴۰۰ که ۱۳ اتوبوس باقی مانده است جذب می‌شود.
 
همچنین علیرضا کریمی شهردار اراک در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت: وزارت کشور ۶۹ دستگاه اتوبوس برای شهر اراک خریداری کرده که تاکنون ۶ دستگاه تحویل شده و بقیه هم به تدریج تحویل می‌شوند. الان ۱۰۹ دستگاه اتوبوس در خطوط فعال است.
 
منابع آلاینده هوا به دو گروه منابع ثابت مثل کارخانه‌ها و نیروگاه‌ها و منابع متحرک مثل خودرو و موتور سیکلت تقسیم می‌شوند. سهم منایع آلاینده متحرک در آلودگی هوا بیشتر از منابع آلاینده ثابت است. در میان منابع آلاینده متحرک هم سهم خودرو‌های دیزلی گازوئیل سوز بیشتر است. خودرو‌های گازوئیل سوز شامل انواع اتوبوس، کامیون و مینی بوس هستند.
 
عمر مفید اتوبوس‌های درون شهری در ایران ۸ سال تخمین زده شده است. اتوبوس‌های درون شهری که از سوخت گازوئیلی استفاده می‌کنند به دلیل سرویس دهی متناوب در طول روز زودتر از سایر خودرو‌ها به سن فرسودگی می‌رسند و با ورود به سن فرسودگی میزان آلایندگی آن‌ها هم افزایش می‌یابد و لذا یا باید تعمیر شوند و یا از مدار سرویس دهی خارج شوند. 

کاهش ۴ درصدی آلودگی هوا با دادن سهمیه کامل اتوبوس‌ها

رئیس سازمان شهرداری‌ها وزارت کشور گفت: اگر برای شهر تهران در یک بازه زمانی ۱ ساله، ۲ هزار دستگاه اتوبوس تحویل دهیم، می‌توانیم آلودگی هوا در این شهر را ۴ درصد کم کنیم. در حال حاضر سهم حمل و نقل عمومی در جابجایی مسافر ۱۳ درصد است و تا پایان دولت آن را به ۳۰ درصد می‌رسانیم.
 
به گفته جمالی نژاد وزارت کشور قرارداد‌هایی منعقد کرده که تا ۱ سال و نیم دیگر همه شهر‌های بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت سهمیه خود از ناوگان حمل و نقل عمومی را دریافت می‌کنند. 
رئیس سازمان شهرداری‌های کشور گفت: در این راستا قرارداد خرید ۷۵۵۰ دستگاه اتوبوس دیزلی، ۳۰۰ اتوبوس برقی، ۱۵۰۰ مینی بوس و ۵۰۰۰ ون بسته شده است.