به گزارش پارس ، به نقل ازمجله زندگی ایده آل: سالی دیگر گذشت و ماه رمضان و فرصتی دیگر برای عبادت و پاکسازی روح فرا رسید. اما گاهی اوقات این پاکسازی با اشتباهاتی که روزه داران درمورد تغذیه شان مرتکب می شوند به قیمت از دست دادن سلامت جسمی تمام می شود. بدون جسم سالم نمی توان به راحتی از فضایل این ماه پربرکت بهره برد. پس توصیه های ما برای حفظ سلامت در ماه رمضان را از دست ندهید.

یبوست

در ماه رمضان به علت ناشتایی طولانی مدت، تغییراتی در دستگاه گوارش ایجاد می شود از جمله اینکه ترشح اسید معده افزایش می یابد و به دلیل اینکه بدن به اندازه کافی مواد غذایی، آب و مایعات دریافت نمی کند، حرکات دستگاه گوارش کم می شود. درنتیجه فرد دچار بیوست خواهد شد.

راه حل: در افطار و سحر حتما باید میوه و سالاد به همراه روغن زیتون میل شود. به خصوص در وعده سحر کاهو را فراموش نکنید چون کاهو در مقایسه با سایر سبزیجات از آب بیشتری برخوردار است، مضاف براینکه حاوی مقدار زیادی فیبر است و فیبر از یبوست جلوگیری می کند. علاوه براین، می توان از خیسانده برگه آلو، زردآلو، انجیر، قیصی و خورش های ملین مانند خورش آلو و سبزیجات استفاده کرد. از مصرف غذاهای سنگین و پرچرب در طول افطار تا سحر خودداری کنید زیرا دفع آنها از معده کندتر است و باعث یبوست می شود. ورزش کردن در حد راه رفتن آهسته و انجام ورزش های کششی نیز مفید خواهد بود.

کم آبی

مصادف شدن ماه رمضان با فصل تابستان، طولانی بودن روزها احتمال کم آبی و به دنبال آن ضعف و بی حالی را افزایش می دهد. کم آبی می تواند برای همه افراد به خصوص افراد مسن و بیماران قلبی و کلیوی بسیار خطرناک باشد.

راه حل: اولین نکته مهم، نوشیدن آب کافی بین زمان افطار تا سحر است. اما حواس تان باشد که یکدفعه مقدار زیادی آب وارد معده تان نکنید بلکه به تدریج و برای مثال هر ساعت یک لیوان آب بنوشید. علاوه براین، مصرف سبزیجات و میوه ها به خصوص کاهو و هندوانه در وعده سحر باعث می شود در طول روز آب بیشتری در بدن باقی بماند. همچنین باید توجه داشته باشید هر نوشیدنی به غیر از آب به خصوص چای، قهوه و نسکافه به شدت مدر است و باعث می شود که آب بدن در ساعات اولیه روز از دست برود و در نهایت فرد خیلی زود تشنه شود، بنابراین توصیه این است که در وعده سحربیشتر از یک فنجان و روی هم رفته طی روز بیشتر از ۴ استکان چای، قهوه و نسکافه کمرنگ و تازه مصرف نشود. همچنین باید از مصرف غذاهای خیلی شور، شیرین یا ترش خودداری کرد.

لختگی خون و سکته

کاهش مصرف مایعات در طول روز باعث می شود خون غلیظ شود و احتمال ایجاد لخته و گرفتگی عروق افزایش یابد. گرچه برخی افراد مبتلا به فشار خون ممکن است با روزه داری فشارشان پایین بیاید اما بسیاری از آنها با روزه داری فشارخون شان از کنترل خارج می شود.

راه حل: افرادی که سکته قلبی کرده اند یا فشارخون بالا دارند یا به طور کلی مبتلا به بیماری های عروق کرنر هستند باید حتما با مشورت پزشک معالج خود روزه بگیرند. بهتر است که این افراد یک بار روزه بگیرند و در طول روز فشار خود را مرتب اندازه گیری کنند و ببینند که آیا فشارخون شان از کنترل خارج می شود یا مشکلی ندارند و با همان دارو هایی که در سحر و افطار می خورند فشارشان کنترل می شود یا خیر. علاوه بر این، خوردن غذاهای چرب و شیرین بیش از حد مجاز کلسترول، آلبومین و قند خون را افزایش می دهد، در نتیجه خون غلیظ می شود و احتمال سکته بالا می رود، بنابراین باید در این ماه پروتئین، گوشت و کلسترول کمتری مصرف کرد. نوشیدن آب به اندازه کافی از غلیظ شدن خون جلوگیری می کند.

بوی بد دهان

گاهی اوقات این مشکل آنقدر شدید می شود که فرد روزه دار ترجیح می دهد با هیچ کس از نزدیک رو به رو نشود!

راه حل: بوی دهان ممکن است علل بسیار متفاوتی داشته باشد اما بیشتر بر اثر رفتارهای غذایی بد ایجاد می شود. از طرف دیگر، عدم رعایت بهداشت دهان و مسواک نزدن بعد از وعده سحر باعث می شود باقی مانده خوراکی ها در دهان بوی بدی را ایجاد کنند. علاوه براین، مشکلات گوارشی مانند ریفلاکس نیز می توانند باعث بوی بد دهان شوند. بعضی از مشکلات گوارشی علل فیزیولوژیک دارند و باید توسط متخصص گوارش بررسی شوند تا در صورت نیاز برای بیمار دارو تجویز شود. اگرفردی تمام موارد مربوط به الگوی غذایی و بهداشت را رعایت کرد اما هنوز این مشکل را داشت حتما باید به متخصص گوارش مراجعه کند.

ریفلاکس معده

بسیاری از روزه داران به خصوص کسانی که دچار اضافه وزن هستند بعد از افطار و سحر از اسیدی شدن معده خود شکایت دارند و مجبور می شوند از داروهای کاهنده اسید استفاده کنند.

راه حل: بعد از خوردن افطار به هیچ وجه دراز نکشید چون این کار ریفلاکس را تشدید می کند. سیگار کشیدن نیز باعث باز شدن دریچه بین معده و مری می شود و ریفلاکس را تشدید می کند. علاوه براین، کسانی که ریفلاکس دارند باید سعی کنند موقع سحر و افطار یکدفعه حجم زیادی از غذا را وارد معده شان نکنند و از مصرف چربی، نوشابه های گازدار، آب یخ، چای و قهوه غلیط خودداری کنند.

سنگ کلیه

بسیاری از افرادی که سابقه سنگ کلیه داشته اند در ماه مبارک رمضان دوباره دچار سنگ سازی می شوند.

راه حل: کسانی که در گذشته حداکثر یک تا دو بار سابقه سنگ کلیه یا سنگ های ادراری داشته اند و امروز دیگر سنگی ندارند مجاز به روزه گرفتن هستند منتها باید مصرف مایعات را بیشتر کنند و بین افطار تا سحر ۸ تا ۱۰ لیوان آب بنوشند. همچنین در مورد کسانی که سنگ ساز نیستند اما الان در قسمتی از کلیه شان یک سنگ دارند اگر سنگ شان در جای حساسی نباشد و سال ها این سنگ را داشته باشند و رشد و تغییری نکرده باشد معمولا می توانند روزه بگیرند. از طرف دیگر، کسانی که سنگ ساز مکرر هستند توصیه می شود روزه نگیرند زیرا هر لحظه که میزان اشباع ادرارشان از بعضی املاح افزایش پیدا می کند سنگ می سازند.

دامپینگ

خوردن آب سرد به مقدار زیاد برای شروع افطار می تواند بسیار زیانبار باشد و باعث دل درد و سوء هاضمه شود. حتی می تواند با ایجاد پدیده ای به نام دامپینگ باعث ضعف و بی حالی شدید در افراد شود.

راه حل: بهتر است افطار با یکی از مایعات ولرم آغاز شود از جمله چای، شیر نسبتا گرم یا آب ولرم. افطار را نباید با نوشیدنی های یخ مانند آب یخ و نوشابه های گازدار آغاز کرد زیرا وقتی مقدار زیادی نوشابه یا آب با یخ می نوشید معده حالت اتساع پیدا می کند و باعث می شود خیلی زود سیر شوید. علاوه براین، شما می توانید تشنگی تان را با خوردن انواع سبزیجات و میوه ها به خصوص هندوانه برطرف کنید.

افت قند خون و سردرد

باتوجه به اینکه در فصل تابستان حدود ۱۵ تا ۱۶ ساعت روزه داری به طول می انجامد، قند خون پایین می افتد و آب بدن خیلی کم می شود. افت قند خون نیز باعث می شود بسیاری از روزه داران در طول روز با نزدیک شدن به زمان افطار دچار سردرد شوند.

راه حل: باز کردن روزه با استفاده از یک مقدار آب، شیر یا چای رقیق و گرم به اضافه ۲ تا ۳ خرمای کوچک، از یک طرف آب بدن را پاسخ می دهد و از طرف دیگر قند خون را به حالت طبیعی بر می گرداند. به این ترتیب بدن آمادگی بهتری برای استفاده از موادغذایی دیگر را پیدا می کند. علاوه براین، افراد دیابتی حتما باید با کمک یک متخصص تغذیه برنامه غذایی شان را از نظر مقدار کربوهیدرات ها و بقیه وعده ها و میان وعده های غذایی طی روز تنظیم کنند تا دچار افت قند خون یا اختلالات افزایش قند خون در وعده افطار یا سحر نشوند.