آیا شما هم به تلفن همراهتان اعتیاد دارید؟
یک کارشناس ارشد روانشناسی در استان کردستان، با اشاره به اینکه بیشتر معتادان به تلفن همراه فاقد اعتماد به نفس و در برقراری روابط اجتماعی با دیگران مشکل دارند، گفت: نوجوانانی که ساعات طولانی از تلفنهای همراه استفاده می کنند، پس از مدتی با اختلالات روانی مواجه و به استفاده بی رویه و نادرست از این وسیله معتاد می شوند.
به گزارش پارس ، ساحره عبدالملکی کارشناس ارشد روانشناسی عمومی در گفت وگو با ایسنا، منطقه کردستان، اظهارکرد: نوموفوبیا اصطلاحی است که برای اولین بار در سال ۲۰۰۸ به وسیله پژوهشگران بریتانیایی استفاده شد که خلاصه شده ای از no-mobile-phone phobia است و اشاره به افرادی دارد که وقتی دسترسی آنها به تکنولوژی همراه مانند موبایل قطع می شود، دچار تشویش و اضطراب زیادی می شوند.
این کارشناس با اشاره به اینکه این افراد هرگز نمی توانند موبایل خود را خاموش کنند، مدام از تمام شدن باتری در هراسند، مرتب موبایل خود را برای دیدن پیامک یا تماس های از دست رفته یا ایمیل های جدید چک می کنند، بیان کرد: معتادین به تلفن همراه، همواره احساس می کنند که نیازمند ارتباط با دیگران هستند، لذا تنها تفاوت میان این نوع از اعتیاد و اعتیاد به الکل و یا مواد مخدر این است که استفاده از تلفن همراه همه گیر شده و غیر قانونی نیست.
وی با بیان اینکه" رفتارهای اعتیادی" موضوعاتی چون" روابط جنسی" ، " اینترنت" ، " پرخوری" و" تلفن همراه" را در بر می گیرد، افزود: وجه مشترک تمامی رفتارهای اعتیادی، این است که وقتی فرد به این رفتارها مبتلا شد، نمی تواند از انجام آن دست بکشد و دچار" تکانه" یا" اضطرار" برای مبادرت به این رفتار می شود.
عبدالملکی با بیان اینکه هسته اصلی یک رفتار اعتیادی از آنجا ناشی می شود، که فرد به دنبال شیوه ای برای حل یکی از مشکلات خود است و در این راه انجام یک رفتار را برای حل مشکل خود مناسب می بیند، تصریح می کند: فزاینده و صعودی بودن رفتار، عدم موفقیت برای قطع رفتار توسط شخص، عدم قدرت فرد در خودداری از این رفتار برغم وجود پیامدهای منفی، ایجاد رنجش برای خود و دیگران به دلیل رفتار اعتیادی و احساس گناه داشتن از جمله مؤلفه های یک رفتار اعتیادی است.
وی افزود: انجام این رفتارها موانعی را در قبال عملکرد اجتماعی و شغلی فرد ایجاد می کند.
عبدالملکی با بیان اینکه با گسترش استفاده از تلفن همراه این وسیله ارتباطی به نوعی اسباب بازی و همدم لحظات تنهایی بسیاری از مردم تبدیل شده است، ادامه داد: دسترسی زودرس به دوستان، قابلیت مخفی نگاه داشتن مکالمات از خانواده، بهره مندی از سیستم پیام کوتاه برای مخفی کاری بیشتر از جمله مزایای دیگر استفاده از تلفن همراه برای جوانان و نوجوانان است.
این کارشناس با توجه به دسترسی راحت و ارزان قیمت به سیم کارت های اعتباری، بیان کرد: کودکان و نوجوانان در بسیاری از موارد با کمترین پس انداز به راحتی و حتی بدور از دید والدین خود می توانند یک و یا دو سیم کارت را تهیه کنند.
وی با ذکر این نکته که شش درصد از کاربران تلفن همراه، معتاد به این وسیله هستند، گفت: وابستگی این افراد به تلفن های خود به درجه ای می رسد که اگر احیاناً تلفن همراه خود را در مکانی جا بگذارند، دچار استرس می شوند و در بسیاری موارد خاموش بودن تلفن همراه برای این افراد نگرانی و تشویش، بی خوابی، تشنج و سوء هاضمه ایجاد می کند.
کارشناس ارشد روانشناسی عمومی با بیان اینکه در واقع افرادی که تلفن همراه آن ها وسیله کار و فعالیت روزانه آن ها محسوب می شود، در زمره معتادان به این وسیله ارتباطی به شمار نمی روند، گفت: اعتیاد به تلفن همراه دربر گیرنده افرادی می شود که در حالی که نیازی به استفاده از این وسیله ندارند، خود را درگیر آن می کنند، به طوری که قادر به دوری از این وسیله ارتباطی نیستند، اما در بسیاری از مواقع کاربران از نظر صحبت کردن با تلفن همراه اعتیاد ندارند، بلکه آنها به طور قابل توجهی و بیش از حد از نرم افزارهای نصب شده به روی تلفن خود، ارسال پیامک و استفاده از بلوتوث می کنند.
وی افزود: بخشی از محبوبیت پیام های کوتاه برای نوجوانان و جوانان از آنجا ناشی می شود که آنها به تلفن همراه خود به عنوان بخشی از هویت خود می نگرند که وسیله شخصی و خصوصی است که به جوانان برای تحرک و برقراری ارتباط همزمان، احساس استقلال می دهد.
عبدالملکی در مورد عوارض ناشی از ارسال پیامک های نامناسب در میان کودکان و نوجوانان، افزود: بسیاری از پیامک های ارسالی برای کودکان مناسب نیست، بر این اساس خانواده ها باید محدودیت هایی در این زمینه برای کودکانشان اعمال کنند و در برخی موارد با محدود کردن تعداد افرادی که می توانند به فرزندشان پیامک ارسال کرده در پیشگیری از عوارض آتی اقدم نمایند.
وی با ذکر این نکته که میزان استفاده از « بلوتوث» در میان پسران بیشتر از دختران است، افزود: پخش و نشر فیلم ها، تصاویر و پیام های غیراخلاقی از طریق این وسیله ارتباطی در میان کودکان و نوجوانان از آفات استفاده نادرست از تلفن همراه است، لذا با توجه به این مسائل، فرهنگ سازی مناسب برای استفاده درست از تلفن همراه در میان کودکان و نوجوانان امروزه بیشتر از همیشه لازم و ضروری است.
عبدالملکی در پایان با اشاره به اینکه وجود موبایل باعث شده است، تا افراد خود را در تنهایی خود غرق کرده و از منظر این دستگاه ارتباطی با دیگران مرتبط شوند، خاطرنشان کرد: برای رهایی از دام اعتیاد به موبایل باید در ابتدا تعداد پیامک ها یا زنگ هایی که به گوشی می رسد را کاهش داده چراکه این کار باعث می شود تا فرد گوشی را تنها یک وسیله ارتباطی در موارد ضروری دانسته و در کنار این برنامه باید استفاده خود از این وسیله را محدود و تنها وقتی از آن استفاده کرد که نیاز به زنگ زدن داشته باشیم.
وی ادامه داد: بهتر است بازی های گوشی را پاک کرده و گوشی خود را به عنوان یک وسیله ارتباطی ساده پنداشته و در هیچ موردی به دنبال چک کردن پیامک ها یا تماس های رد شده در هنگام آماده شدن برای خواب نبوده و افراد باید سعی کنند تا عادت نگاه کردن هر از گاهی به صفحه نمایش گوشی خود را ترک کنند.
ارسال نظر