آنتیبیوتیکهای دردسرساز
تابستان که از راه می رسد خیلی از خانمها که گرمایی هستند، کم کردن دمای بدن خود را به کولر و آب تنی می سپارند، عملی که سرماخوردگی آنان را به همراه دارد و باعث می شود کلی از این فصل گله و شکایت داشته باشند. تا اینجا مشکلی نیست، مشکل از جایی آغاز می شود که این بانوان دست به خود درمانی زده و خودسرانه آنتیبیوتیک مصرف میکنند.
به گزارش پارس به نقل از حمایت، این گزارش را که در گفت و گو با « دکتر شاهین شادنیا» متخصص سم شناسی تهیه شده است بخوانید تا کمتر برای درمان، دست به بسته های قرص ببرید.
داروی مضری که انسان ها را نجات می دهد
۸۰سال از تولید داروهای ضد میکروبی می گذرد و همه ما در طول عمر حداقل یک بار مصرف این داروها را که آنتی بیوتیک جزو آن به شمار می رود تجربه کرده ایم. دارویی که به صورت شربت، قرص، کپسول و تزریق به بیمار تجویز می شود. تاثیر زود هنگام این دارو علاقه مندان زیادی را برای استفاده، به خود جذب کرده است. خوب است بدانید که این دارو تاکنون جان میلیون ها انسان را نجات داده و در درمان بسیاری از بیماری ها موثر عمل کرده است. اما همین تاثیرات خوب دارو موجب شده تا خیلی ها به محض اینکه احساس سرماخوردگی یا دندان درد می کنند بدون اینکه علت آن را تشخیص دهند با مراجعه به نزدیکترین داروخانه
آنتی بیوتیک خریداری کنند و برای درمان بیماری که نمی دانند منشا آن چیست از آن استفاده کنند.
حذف آنتی بیوتیک هنر پزشکی است
آنتی بیوتیک ها برای از بین بردن عوامل ایجاد کننده بیماری های عفونی، به صورت گسترده در سراسر دنیا به بیماران تجویز می شود. اما نکته نگران کننده اینجاست که این داروها ممکن است در درمان برخی بیماری ها بی اثر باشند که به طور کلی به این موضوع پیدایش مقاومت تعدادی از عوامل عفونی گفته می شود. میکروب ها با ایجاد ژن مقاوم در برابر آنتی بیوتیک ها، این مقاومت را از نسلی به نسل دیگر منتقل می کنند و این ژن از یک گونه میکروبی به گونه دیگری منتقل می شود. بنابراین باید گفت: نه تنها تجویز آنتی بیوتیک در مقادیر بالا، نتیجه مثبتی ایجاد نمی کند بلکه عفونت ها را پایدارتر نیز خواهد کرد.
در اصل میکروب یاد می گیرد که چگونه خود را در برابر آنتی بیوتیک ها محافظت و چطور آن را خنثی و بی اثر کند. به همین دلیل است که تشخیص درست و به موقع برای استفاده از آنتی بیوتیک ها یکی از هنرهای پزشکان است تا بیمار با مصرف کمترین تعداد آنتی بیوتیک، بهبود کامل بیابد.
میکروب های جهان سوم قوی ترند
متاسفانه به دلیل فرهنگ سازی نامناسب در زمینه مصرف صحیح دارو، در کشورهای جهان سوم خود درمانی بیشتر رواج دارد، بنابراین افراد با کوچکترین احساس دردی به آنتی بیوتیک روی می آورند. بنابراین عوارض این دارو در کشورهای جهان سوم بیشتر دیده می شود. در این میان زنان به دلیل این که ساختار بدنی حساس تری دارند از آثار این داروی پر مصرف ضربه بیشتری می بینند و بهتر است که فقط با تجویز پزشک به سوی مصرف آن بروند.
مصرف قرص با هر گلودردی ممنوع
فراموش نکنید که هر نوع آنتی بیوتیک با دوز و مصرف مشخص در درمان عفونت یا عفونت های خاصی مؤثر است، مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها ضمن اتلاف هزینه های اقتصادی و تحمیل عوارض دارویی می تواند موجب ایجاد مقاومت میکروب ها نسبت به داروهای ضد میکروبی شود.
این دارو میکروب را تقویت می کند
خیلی ها برای یک گلو درد ساده آنتی بیوتیک می خورند در حالی که شاید بیماری آنان عفونی نباشد و بدون نیاز به مصرف دارو و با گذر زمان بیماری برطرف می شود در این وضعیت مصرف دارو نه تنها بیماری را درمان نمی کند بلکه موجب پیدایش میکروب های جدید نیزمی شود. اما گاهی اوقات بیماری ها منشا ویروسی دارند که آنتی بیوتیک ها هیچ تأثیری در درمان آنها ندارند.
درمان بیماریهای ساده با هزینه گزاف
از دیدگاه زیستی میکروب ها گروه گسترده ای از موجودات، باکتری، قارچ، کپک و بسیاری از تک سلولی ها هستند و ویروس نیزبه عنوان انگل درون سلولی به آن ها اضافه می شود که داروهای ضدمیکروبی برای از بین بردن آنها از راه های گوناگون مانند آسیب به دی. ان. ای، تغییر ماهیت پروتئین ها، تخریب دیواره سلولی و روش های دیگر استفاده می کنند. بیشتر کشورهای جهان سوم با مشکل مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها مواجه هستند که بیماری های ساده نیز با مصرف این داروها درمان نمی شوند و باید از داروهای گران قیمت برای درمان استفاده کرد. هر دارویی که بی رویه مصرف شود مسمومیت ایجاد می کند، باید توجه کنیم
همه داروها را طبق دستور پزشک مصرف کنیم و این موضوع در کودکان بیشتر مدنظر است.
آسم در کمین کودکان
داروهای آنتی بیوتیک برای کودکان بیشتر به شکل شربت موجود است و اکثر بچه ها برای خوردن آن علاقه از خود نشان می دهند اما باید بدانید کودکان به دلیل توان کم جسمی که دارند ممکن است در برابر مصرف زیاد دارو علایم شدیدتری از خود نشان دهند.
شاید علم جدید توانایی مقابله با این مسمومیت را داشته باشد اما گاهی ناتوانی فرد بر علم غلبه می کند. مسمومیت با آنتی بیوتیک بیشتر در ناحیه گوارش بروز می کند و تاکنون مرگ به این دلیل گزارش نشده است ولی این موضوع چون با علایم شدیدتری در کودکان ایجاد می شود در مورد آنان متفاوت عمل می کند. البته طبق بررسی های به عمل آمده خطر ابتلا به آسم در کودکان زیر دو سال که مصرف بی رویه آنتی بیوتیک دارند، بالاتر از سایر کودکان است.
مسموم هم می شوید
شاید شما هم جزو آن دسته از افرادی باشید که فکر می کنید آنتی بیوتیک مسمومیت ندارد اما باید بدانید این دارو نیز مانند سایر داروها و مواد شیمیایی ممکن است علایم مسمومیت مانند: تهوع، استفراغ، اسهال و بروز ناراحتی های گوارشی را از جمله علایم ایجاد کند که در صورت بروز آن باید بیمار را به مراکز درمانی رساند و اورژانس بیمارستان برای رفع مسمومیت اقدامات اولیه راصورت می دهد. باید به این نکته توجه کرد که در صورت مواجه شدن با این علایم از خود درمانی پرهیز کنید، زیرا پزشکان در این وضعیت بهترین افراد برای کمک به بیمار شناخته می شوند. البته داستان به اینجا ختم نمی شود و بروز
عوارضی در آینده ممکن است فرد را تهدید کند.
رماتیسم قلبی ارمغان مصرف زیاد آنتی بیوتیک
شاید خیلی ها فکر کنند که با بروز علایم مسمومیت و درمان آن خطری آنان را تهدید نمی کند و می توانند مصرف بی رویه خود را ادامه دهند اما باید بدانید که مصرف خودسرانه و نادرست آنتی بیوتیک ها می تواند بروز عوارض کلیوی، قلبی و به خصوص رماتیسم قلبی را در آینده به فرد تحمیل کند که این موضوع منجر به هزینه های زیاد درمانی خواهد شد. بنابراین مهمترین راه های مقابله با بروز انواع نارسایی های کلیوی و بیماری های قلبی افزایش آگاهی مردم در مصرف صحیح آنتی بیوتیک ها است.
نارسایی کلیوی ۱۵ درصد از مردم
به طور کلی طبق گفته این متخصص، در ایران حدود ۱۵ درصد بیماران دارای نارسایی کلیوی هستند که مصرف این دارو نیز تاثیرمستقیم بر عملکرد کلیه ها دارد و باید نسبت به مصرف آنها با احتیاط بیشتری عمل کرد. دارویی که زنان ایرانی بیش از هر دارویی دیگری تمایل به مصرف را بدون نظر پزشک به حلق خود می ریزند.
عزم جدی برای آموزش مصرف داروها لازم است
باید توجه داشت که برای پیشگیری از ابتلا به بیماری های مزمنی که از طریق مصرف بی رویه داروهای مختلف ایجاد می شود نیازمند یک عزم جدی هستیم که در این زمینه نقش پزشکان و رسانه ها از همه مهمتر است، به طوری که با آموزش هایی که برای عموم مردم طراحی می شود می توان درصد ابتلا به این بیماری را کاهش داد. باید جنبه های حمایتی در سطح جامعه به گونه ای تأمین شود که فرد به دلیل فرار از هزینه های ویزیت و درمان اقدام به تهیه مستقیم دارو از داروخانه نکند.
چند توصیه برای سرماخوردگی
اگر بیماری به سراغتان آماده است دور قرص را خط بکشید. به جای آن شستشوی بینی با سرم شستشو یا آب نمک می تواند موجب پاکیزگی مجاری بینی شود و از میکروبی شدن ناحیه تنفسی پیشگیری کند، بنابراین از یک لیتر آب جوشیده و یک قاشق چای خوری نمک برای قرقره استفاده کنید. این عمل بیماری شما را بهبود می بخشد. پیاز را از یاد نبرید زیرا به صورت ضدعفونی کننده موثری می تواند عمل کند، پیاز پخته شده باعث تسکین گلو شده و علایم سرماخوردگی را از بین می برد. بخور دادن در دوره ی سرماخوردگی باعث انبساط رگ های خونی و افزایش سرعت جریان خون می شود. توجه داشته باشید که خود بخار تأثیر مفیدی در درمان
سرماخوردگی دارد بنابراین حمام، سونا و حتی دوش آب گرم باعث بهبود سرماخوردگی خواهد شد.
تا می توانید سیر بخورید؛ چون دارای خواص ضدعفونی کنندگی و ضدباکتریایی است. بررسی ها نشان می دهد کسانی که در سبد غذایی خود سیر را می گنجانند کمتر سرما می خورند و زمانی که دچار سرماخوردگی می شوند سریعتر بهبود می یابند.
ارسال نظر