ارتباط عود موضعی سرطان پستان با شدت درگیری غدد لنفاوی
نتایج یک پژوهش دانشگاهی نشان داد که افزایش عود موضعی سرطان پستان با بالا بودن شدت درگیری غدد لنفاوی در زنان مبتلا به سرطان پستان رابطه دارد.
به گزارش پارس به نقل از ایسنا منطقه علوم پزشکی دانشگاه تهران، مطالعه ای با هدف تعیین میزان بروز عود موضعی- ناحیه ای در زنان مبتلا به سرطان پستان و شناسایی عوامل دخیل در بروز عود، طراحی و اجرا شد.
این مطالعه توسط دکتر الهام معظم، متخصص پزشکی اجتماعی از بیمارستان سیدالشهدا دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و همکارانش انجام شده است.
در این مطالعه پرونده ی ۴۶۵۲ زن مبتلا به سرطان پستان درمان شده در مرکز آموزشی درمانی سیدالشهدا اصفهان در طی ۲۵ سال به صورت گذشته نگر از نظر بروز عود موضعی و عوامل مؤثر بر آن مورد بررسی قرار گرفت. اثر پیش بینی کنندگی عوامل بسیاری بر روی عود موضعی با کمک تحلیل تک متغیره ی Log-rank test و تحلیل چند متغیره ی Logistic regression بررسی شد.
یافته ها حاکی از آن است که طی پیگیری با میانه ی زمانی ۱۱ سال، ۲۰۸ بیمار (۴.۵ درصد) دچار عود موضعی شده بودند. میانه ی فاصله ی زمانی بروز عود موضعی از شروع بیماری ۲ سال بود. از بین عوامل متعددی که به صورت تک متغیره بررسی شدند، اندازه ی توده، وجود گیرنده ی پروژسترونی، شدت درگیری غدد لنفاوی و سن کمتر از ۴۰ سال، با عود موضعی ارتباط داشت. تحلیل چند متغیره شدت درگیری غدد لنفاوی و سن کمتر از ۴۰ سال را با عود موضعی در ارتباط نشان داد.
نتایج این مطالعه نشان داد: عود موضعی رخداد شایعی در سرطان پستان زنان در استان اصفهان نیست. خانم های جوان تر با خطر بیشتری از عود موضعی مواجه هستند. در بیمارانی که توده ی بزرگ تر دارند و شدت درگیری غدد لنفاوی آن ها بیشتر است، باید خطر عود موضعی را در نظر داشت.
نتایج این مطالعه در مجله علوم پزشکی دانشگاه اصفهان منتشر شده است.
ارسال نظر