مهاجرانی در گفتگو با پارس:
سیستم کیروش تاکتیک حریفان را خراب میکند
به گمان بسیاری حشمت مهاجرانی بهترین مربی ایرانی تیم ملی فوتبال ایران بوده که موفق شد برای نخستین بار تیم ملی را به جام جهانی برساند.
پايگاه خبري تحليلي «پارس»- او در دوران مربیگری خود افتخارات زیادی کسب کرد که از جمله افتخارات او قهرمانی چهار دوره پیاپی با تیم ملی جوانان ایران در آسیا بود و این رکوردی بود که تا امروز هیچ مربی ایرانی به آن دست پیدا نکردهاست؛ علاوه بر این نخستین حضور ایران با مربیگری وی در جام جهانی افتخار دیگری بود که مهاجرانی در سالهای مربیگری خود به دست آورد. با حشمت مهاجرانی که به واقع تاریخ زنده بخش مهمی از فوتبال ایران است در آستانه جام جهانی 2014 برزیل به گفتوگو پرداختیم و او که در دوبی به سرمیبرد به سؤالات پايگاه خبري تحليلي «پارس» پاسخ داد.
شروع کار شما با تیم ملی جوانان بود و شما در پرورش بازیکنان جوان موفق بودید، کمی در خصوص تیم ملی جوانان آن زمان برای ما بگویید؟
آن زمان کمیتهای تشکیل دادیم که مرحوم جعفر نامدار هم جزو این کمیته بود. کار ما در این کمیته استعدادیابی و پرورش این استعدادها بود و برای شناسایی چهرههای ناآشنا مسابقهای به عنوان مهارتهای اولیه برگزار میکردیم که نماینده هر استانی در این مسابقات شرکت میکرد. یکی از مراحل این مسابقه دویدن بود و یکی دیگر از مراحل این مسابقه در بحث تکنیک کنترل توپ بود که ما هر ساله این مسابقات را برگزار میکردیم. از دل این مسابقات ما بازیکنان منتخب را شناسایی و به تیم ملی جوانان دعوت میکردیم.
از لحاظ نتیجهگیری در این رده هم شما رکوردار هستید؟
من 4 سال با تیم ملی جوانان به مقام قهرمانی رسیدم، با تیم بزرگسالان در مسابقات جام ملتهای آسیا قهرمان شدم و برای نخستین بار تیم ملی المپیک ما به دور دوم صعود کرد و تیم ملی بزرگسالان را نخستین بار به جام جهانی رساندم اما مهمترین موضوع در خصوص حضور ایران در جام جهانی ۱۹۷۸ آرژانتین این بود که تیم ملی ایران بدون شکست به این مسابقات صعود کرد.
شما در دوران مربیگری در تیمهای ملی اعتقاد زیادی به بازیکنان شهرستانی داشتید، این اعتماد از کجا به دست آمد؟
من شهرستانی بودم و میدانستم که با آمدن شهرستانیها به تهران حق بچههای شهرستانی خورده میشود که از این موضوع خیلی ناراحت میشدم و طبیعتاً دلم میخواست که حق بازیکنان شهرستانی را بگیرم، البته شاید کار اشتباهی کرده باشم اما استخوانبندی تیم ملی را زمانی خوزستانیها تشکیل میدادند یعنی از یک تیمی که در اختیار داشتم 11 بازیکن خوزستانی در این تیم حضور داشتند. با این نگرش و دیدی که به شهرستانها داشتم هر سال بازیکنان شهرستانی میدانستند که اگر در تورنمنت شرکت کنند و خودشان را نشان دهند شانس پوشیدن پیراهن تیم ملی را خواهند داشت و در صورتی که قابلیت پوشیدن پیراهن تیم ملی را داشته باشند از وجودشان استفاده خواهم کرد. بازیکنانی مانند مرحوم حجازی و علی پروین را که در تیم جوانان حضور داشتند به بزرگسالان آوردم و به نوعی جوانگرایی کردم که خوشبختانه این جوانگرایی من هم در آن مقطع جواب داد.
به عنوان مربی تیم ملی چه خاطرهای از نخستین صعود فوتبال ایران به جام جهانی دارید؟
شما هیچ زمانی نمیتوانید نخستین افتخارات را از یاد ببرید و طبیعتاً زمانی که تیم برای نخستین بار به جام جهانی میرود این موضوع در ذهن فوتبال دوستان و مردم میماند و هیچ موقع از خاطرهها پاک نمیشود. این خاصیت «اولین»ها است که همیشه ماندگار میمانند. ما نسبت به الان بازیهای تدارکاتی بیشتری داشتیم و فوتبال بهتری ارائه میدادیم. ما پس از صعود به جام جهانی با تیم ملی آرژانتین در تورنمنت رئال مادرید بازی و با این تیم مساوی کردیم، آن زمان سزار لوییس منوتی مربی تیم ملی آرژانتین بود، وقتی تیم ملی آرژانتین به کشورش بازگشت روزنامهها از او انتقاد زیادی کردند آنها گفتند ایران فوتبالش کجاست که شما با این تیم مساوی کردید؟ آن زمان هم آرژانتین بازیکنان بسیار خوب و بزرگی داشت. متأسفانه آن گونه که ما باید در جام جهانی نتیجه میگرفتیم، موفق نبودیم البته 4 تا پنالتی به ضرر ما گرفته شد که این تعداد پنالتی در 3 بازی کمی عجیب است، در آن زمان به برخی از بازیکنان جوان میدان دادم که نمونهاش محمد پنجعلی بود، او جزو فهرست نفرات اعزامی به جام جهانی آرژانتین نبود اما دیدید که او بهترین دفاع ایران در آن زمان شد.
پس از صعود بود که کار شما آغاز شد و به تنهایی چندین بار به کشورهای مختلف سفر کردید؟
پس از صعود به جام جهانی من برای تحقیق از شیوههای تمرینی تیمهای بزرگ دنیا مسافرتهای زیادی به کشور هلند داشتم و شیوه تمرینات آژاکس را نگاه کردم و بعد از آن به مدت 3 ماه با استفان کواچ مربی تیم ملی رومانی کار کردم و به برزیل رفتم و دورههای مختلفی با مربیان بزرگ دنیا گذراندم. با مربی منچستر یونایتد کار کردم و از او نکات خوبی یاد گرفتم. تیمهای ملی برزیل، آرژانتین و هلند آن زمان خیلی قدرتمندتر از الان بودند، حتی در تیم ملی آلمان که بکن باوئر و گرد مولر در آن بازی میکردند. تفاوت فوتبال آن زمان و الان کمبود ستاره در تیم هاست اما اسکولاری حرف خوبی زد و گفت «ستارهها تیم را درست نمیکنند بلکه تیم است که ستارهها را به وجود میآورد».
کمی در خصوص بازی با اسکاتلند برای ما بگویید، بازی با این تیم برای ما بسیار سخت بود؟
اسکاتلند آن زمان بازیکنانی داشت که در تیم منچستر یونایتد بازی میکردند و خیلی معروف بودند کنی دالگلیش، گرام سونس و آرشیو گی بیل جزو بازیکنان مطرح این تیم بودند، به من اطلاع دادند در صورتی که آرشیو گی بیل را مهار کنید اسکاتلند از کار میافتد قبل از این موضوع ارنج تیم ملی را مشخص کرده بودم و از بازیکنان دیگری استفاده کرده بودم که اصغرشرفی آمد و به من گفت که ایرج دانایی فر را در بازی با اسکاتلند به زمین بفرست و این نقطه نظر شرفی هم خیلی خوب جواب داد و دانایی فر در این دیدار موفق شد دروازه اسکاتلند را باز کند.
پس از تساوی با اسکاتلند به مصاف هلند رفتیم، چه شد با وجود ارائه یک بازی زیبا در مقابل این تیم شکست خوردیم؟
اسکاتلند خودش یکی از قدرتهای برتر دنیا بود و خود هلند هم تیم بسیار خوب و قدرتمندی بود. در بازی با هلند در 25 دقیقه اول شانس گلزنی داشتیم که اگر از آن شانس گلزنی مان استفاده میکردیم شاید نتیجه جور دیگری رقم میخورد. در بازی با پرو برای برد به زمین رفته بودیم و اگر این تیم را میبردیم به دور دوم صعود میکردیم به همین دلیل در این دیدار با 3 مهاجم بازی کردیم.
جام جهانی برزیل را چطور میبینید؟ تیم ملی با کی روش چطور است؟
با روشی که کی روش برای تیم در نظر گرفته فکر میکنم که گل خوردن ما خیلی سخت میشود البته با تعداد کم مهاجمانمان ممکن است که گل زدن مان هم سخت شود اما چون با چینش بازیکنان فاصله خطوط را کمتر کرده است حالت پشتیبانی تیم بیشتر شده و این موضوع موجب میشود که بازیکنان تیم مقابل، فضای لازم را برای حرکت نداشته باشند و هر تاکتیکی که تیم مقابل داشته باشد با این سیستم کی روش خراب خواهد شد. کی روش با این روش نیم نگاهی به ضد حمله دارد تیم ملی با این روش نه صد درصد دفاعکننده است و نه صد درصد حملهکننده و حدود وظایف بازیکنان نیز در زمین مشخص است.
چقدر شانس صعود به دور دوم را داریم؟
احتمال هر اتفاقی در فوتبال وجود دارد و من به صعود تیم ملی ناامید نیستم.
تیم ملی چهار دوره به جام جهانی صعود کرد که از این 4 دوره تنها یک دوره توسط یک مربی ایرانی به جام جهانی راه یافتیم، چرا تیم ملی با مربیان داخلی در راهیابی به جام جهانی موفق نبوده؟
ما دو نوع بیشتر تمرین نداریم، یکی تمرین تقلیدی داریم و یک تمرین تحقیقی. در تمرین تقلیدی مربی سیستم تمرینی تیمهای بزرگ دنیا را نگاه میکند و براساس آن تیمش را تمرین میدهد. همانطور که گفتم در آن زمان من مسافرتهای زیادی داشتم و در این مسافرتها در خصوص تمرینات تیم ملی مطالعه کردم و با روشهای تمرینی آشنا شدم و تیم خوب و نیروی انسانی خوبی هم در اختیار داشتم علاوه بر این همه امکانات برای موفقیت تیم ملی و صعود به جام جهانی برای من فراهم شد. ما مربیان با دانشی داریم، در صورتی که فرصت و امکانات لازم را در اختیارشان قرار دهند قطعاً مربیان ما هم موفق خواهند بود.
شما به ادامه کار تیم ملی بعد از جام جهانی با کی روش اعتقاد دارید؟
این موضوع بستگی به نظر فدراسیون دارد که در کل حضور او در تیم ملی وابسته به نتیجهای است که تیم ملی در جام جهانی میگیرد، اگر تیم نتیجه بگیرد همه دنبال او حرکت میکنند و اگر نتیجه نگیرد میگویند که ما از اول گفتیم که او به درد تیم نمیخورد.
ارسال نظر