به گزارش پارس به نقل از باشگاه خبرنگاران، فصل نقل و انتقالات لیگ برتر فوتبال ایران بستر گسترده ای برای خبرسازی است. ۱۲ باشگاه لیگ برتری بدهی های مالی کلانی دارند، اما با وجود این باز هم در فصل نقل و انتقالات توفانی پیش می روند و از انعقاد قراردادهای میلیاردی با بازیکنان ابایی ندارند.

در شرایطی که فاصله ای تا آغاز لیگ برتر بیشتر نمانده است، چه خبری می تواند جذاب تر از پیوستن یک بازیکن مطرح به یک تیم نامی و پرطرفدار باشد؟

جابه جایی مربیان و بازیکنان با تقلای مدیران و باشگاه ها به اوج خود می رسد و گاهی حتی اهمیتی بیشتر از لیگ برتر و آغاز این رقابت ها پیدا می کند. جنب و جوش باشگاه ها در فصل اخیر نقل و انتقالات نیز ادامه داشته و دارد، اما به نظر می رسد برخی باشگاه ها مسیر نادرستی را برای جذب بازیکنان و مربیان مورد نظر خود طی می کنند.

در حال حاضر بخش عمده بازیکنان شاغل در لیگ برتر خواهان انعقاد قراردادهایی بالای ۷۰۰ میلیون تومان هستند و عجیب آن که باشگاه ها حتی آنها که بدهکار هستند برای جذب این بازیکنان سر و دست می شکنند، اما در همه اتفاق های نامطلوب و سرشار از تخلف فصل نقل و انتقالات واقعا چه کسی بیشتر مقصر است و چه کسی راه نقل و انتقالات را برای تیم هایی که به فکر رسیدن به مهره های مورد نظر خود هستند ناهموار و دشوار می کند؟

نقش پررنگ بازیکنان​

هر چند در فصل نقل و انتقالات، دلالان غیر قانونی نقش عمده ای در شکل گیری اوضاع نابسامان جابه جایی غیرقانونی و غیرقابل عرف بازیکنان و مربیان دارند، اما در این میان نقش خود بازیکنان را نمی توان انکار کرد. آشنا نبودن بازیکنان با سیر قانونی انتقال به یک تیم دیگر و زیاده خواهی آنها می تواند اوضاع آشفته ای را به وجود بیاورد.

ماجرای اخیری که برای قاسم دهنوی به وجود آمد، می تواند منعکس کننده موارد متعدد زیادی باشد، همچون بی اطلاعی این بازیکن از مراحل قانونی نقل و انتقالات که نیازمند طی شدن است یا زیاده خواهی های بیش از اندازه او. این بازیکن به طور همزمان با بیش از پنج تیم مذاکره کرد تا لزوم بازنگری در قوانین مربوط به فصل نقل و انتقال و ایجاد جریمه هایی سنگین تر و بازدارنده تر یادآوری شود.

دهنوی در طول یک ماه گذشته با سپاهان، پرسپولیس، استقلال و راه آهن مذاکره کرد. او اکنون با سپاهان قرارداد بسته است، اما پرسپولیسی ها ادعا دارند که با این بازیکن توافق نهایی کرده بودند و این بازیکن مال آنهاست.

نقش پررنگ بازیکنان در آشفتگی بازار نقل و انتقالات به زیاده خواهی آنها و مذاکره همزمان آنها با چند باشگاه خلاصه نمی شود. برخی بازیکنان در بازار گرمی هم تبحر زیادی دارند که این تبحر را در نقل و انتقالات این روزها بیشتر نشان دادند.

ادعای برخی بازیکنان مبنی بر این که از سوی چند باشگاه پیشنهاد دارند اتفاقی معمول است، اما اتفاق جدیدی که در پایان این فصل افتاد این بود که برخی بازیکنان پا را فراتر گذاشتند و با بیان این که از تیم های خارجی پیشنهاد دارند قیمت خود را بالاتر بردند تا هم در افزایش بی رویه قیمت های بازیکنان لیگ برتری نقش داشته باشند و هم با این ادعای واهی چند باشگاه را سرگردان کنند.

یعقوب کریمی، بازیکن فصل گذشته نفت تهران نیز پس از پایان لیگ برتر عنوان داشت که از یک تیم هلندی پیشنهاد دارد، اما نام این تیم را نمی گوید. او با پرسپولیس مذاکره کرد و حتی از علاقه خود برای پیوستن به پرسپولیس گفت، اما در نهایت از سپاهان سردرآورد. او هنوز حرفی از این موضوع که نام تیم خواهان هلندی اش چه بود به میان نیاورده است.

مربیان؛ دومین عامل

مربیان دومین عامل بر هم خوردن تعادل بازار نقل و انتقالات هستند. تعدادی از مربیان نیز نسبت به سیر مراحل قانونی نقل و انتقال بی اطلاع هستند یا این که اگر نسبت به آن اطلاع کامل دارند تمایلی به طی کردن این مراحل ندارند. برخی از مربیان شناخته شده فوتبال ایران نیز به اندازه بازیکنان در بازار گرمی مهارت دارند و البته قابل انکار نیست که برخی از این مربیان در جابه جایی غیر قانونی بازیکنان و به جیب زدن درآمدهای کلان نیز نقش دارند.

مربیان در مواجهه با بازیکنانی که بازار گرمی را پس از پایان فصل سرلوحه کار خود قرار می دهند نیز کاملا بی تجربه عمل می کنند. آنها خواسته و ناخواسته بخش عمده ای از آشفتگی های مربوط به این دوران و انعقاد قراردادهای غیرمنطقی را به​ عهده دارند. ماجرای برکناری مرفاوی از صبا شاید به همین جریان نامطلوب بازار نقل و انتقالات مربوط می شود.

او با مسئولان این تیم توافق کرده بود، اما ناگهان اعلام شد که او سرمربی فصل آینده صبا نخواهد بود. مرفاوی طی گفت و گوی اخیرش عنوان داشت که واقعا نمی داند چه اتفاقی افتاد و چرا با وجود توافق اولیه کنار گذاشته شد. واقعا چه کسی می خواهد جانشین او شود؟

تنش های دلالان

دلالانی که بیشتر در لباس مدیر برنامه ها وارد بطن فصل نقل و انتقالات می شوند تنش های زیادی را در جریان نقل و انتقال ها به وجود می آورند. برای انتقال یک بازیکن توسط مدیر برنامه ها یا ایجنت آیین نامه خاصی وجود دارد و البته افرادی که به اصول این آیین نامه پایبند هستند تعدادشان زیاد نیست. بسیاری از اقدامات مدیر برنامه های بازیکنان و ایجنت ها خارج از چارچوب این آیین نامه است و آنها گاهی اقداماتی را انجام می دهند که فراتر از اختیارات قانونی آنهاست.

این اقدامات غیرقانونی دربرگیرنده منفعت های مالی بسیار کلانی است که اصول بسیاری فدای آن می شود و این ماجرا هم که طبیعتا بر هم خوردن بیشتر تعادل موجود در بازار نقل و انتقال را موجب می شود. انتقال بازیکنی به باشگاه های مختلف لیگ برتری آن هم با قیمتی گزاف در حالی که آن بازیکن دوران درخشان خود را پشت سر گذاشته یا در حد یک بازیکن درجه دو است از معمول ترین مهارت های دلالان محسوب می شود. برخی دلالان حتی پا را فراتر گذاشته و در زمینه انتقال یک بازیکن به لیگ های خارجی (تیم های عربی) نیز ایفاگر نقش عمده ای هستند.

نخستین کاری که دلالان باید انجام بدهند این است که شماره تلفن همه بازیکنان را در اختیار نداشته باشند. اگر آنها فهرست شماره تلفن ها را در اختیار نداشته باشند چگونه می توانند در جریان لیگ و در حالی که هنوز لیگ به پایان نرسیده و بازیکنان هم با باشگاه هایشان قرارداد دارند با آنها تماس بگیرند و از پیشنهادهای وسوسه کننده تیم های دیگر حرف بزنند؟

رابطه سوء مدیریت ها و تخلف ها​

ناتوانی مدیران در کنترل تنش های موجود در فصل نقل و انتقالات بسیاری از تخلفات صورت گرفته را موجب می شود. اگر سوء مدیریتی در کار نباشد و مدیران تسلط بیشتری روی امور مربوط به نقل و انتقال پیدا می کردند یک بازیکن هرگز با چند باشگاه به طور همزمان مذاکره نمی کرد، هرگز قیمت بالای ۷۰۰ میلیون تومان نداشت و هرگز صحبت از پیشنهاد تیم های خارجی به میان نمی آورد، اما مدیران فوتبال ایرانی کاملا شتابزده و عجولانه تصمیم می گیرند و برای این که از قافله جذب بازیکن عقب نیفتند هر کاری لازم باشد انجام می دهند، حتی اگر لازم باشد با قراردادی معادل یک میلیارد تومان با یک بازیکن معمولی قرارداد ببندند.

فوتبال گران تر شد!

چندی پیش جلسه ای با حضور مدیران باشگاه ها و مسئولان فدراسیون با وزیر ورزش برگزار شد که محور اساسی جلسه این بود که فوتبال بی رویه گران تر نشود و جلوی دستمزدهای میلیاردی هم گرفته شود، اما این روزها عکس این قول و قرار مشاهده می شود. فوتبال بسیار گران تر از گذشته شده است و قرارداد بازیکنان معمولی هم به مرز میلیاردی می رسد، در این میان ستاره های لیگ برتر هم که جای خود دارند.

تجدید نظر در یک آیین نامه

تجدیدنظر در قوانین مربوط به فصل نقل و انتقالات مانع از بروز تخلفاتی می شود که دو برابر شدن قیمت بازیکنان و سایر اتفاق های نامطلوب را به دنبال دارد. قطعا قوانینی که اکنون وجود دارد پاسخگوی نظم بخشیدن به امور مربوط به نقل و انتقال ها نیست، در غیر این صورت تخلفات صورت گرفته در این بازه حیاتی برای باشگاه ها هر سال نسبت به سال گذشته دو برابر نمی شد.

تجدیدنظر و تنظیم مجدد در قوانین اجرایی مربوط به فصل نقل و انتقالات بخشی از مراحل بهبود بخشیدن به اوضاع می تواند باشد، اما تشدید در جرایم بازدارنده مربوط به تخلفات نقل و انتقالات نیز اهمیت بسیار زیادی دارد.

به هر حال به نظر می رسد نخستین عنصر در شکل گیری بازار کاذب نقل و انتقالات دروغ های زیادی است که از سوی بازیکنان، مربیان و دلالان عنوان می شود؛ دروغ هایی که دربرگیرنده مواردی همچون پیشنهادهای متعدد یک بازیکن و پای تیم های خارجی را وسط کشیدن است. نقل و انتقالات فوتبال ایران اکنون با مجموعه ای از دروغ ها پیش می رود.