شب یلدا در کشورهای مختلف دیگر چگونه است + آداب و رسوم
کشورهای مختلف شب یلدا را با آداب و رسوم متفاوت جشن میگیرند که در این گزارش به برخی از آنها پرداخته ایم.
شب یلدا همواره به عنوان یک جشن کهن ایرانی در حافظه ایرانیان ثبت شده است که بلندترین شب سال یا انقلاب زمستانی را جشن می گیرند.
خانوادههای ایرانی در شب یلدا دور هم جمع میشوند و پس از سرو میوههایی چون انار و هندوانه گوش به داستانهای بزرگان خانواده میسپارند. تفال به دیوان حافظ یکی از رسوم مردم کشورمان در شب یلدا است البته برخی از صاحبنظران معتقدند که این کار پاسخی به کنجکاوی مردم درباره آینده است و الزامآور نیست اما این تفال یکی از زیباترین تفریحات ایرانیان در شب یلدا محسوب می شود.
جشن شب یلدا فقط در ایران نیست بلکه کشورهای بسیاری در این شب با آداب و رسوم متفاوت دور هم جمع می شوند و آغاز زمستان را جشن می گیرند.
امیر اسماعیل آذر استاد ادبیات فارسی و عضو کمیسیون هنر شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان،گفت:شب یلدا فقط در ایران نیست. کشورهای دیگری هم هستند که یلدا را جشن میگیرند. مصریان حدود ۴ هزار سال پیش با زاییده شدن خورشید و همزمان با یلدا، ۱۲ روز جشن میگرفتند و اگر جنگ و خشونتی هم در این شب بود، آنها را کنار میزدند و با دوستی و مودت و مهر کنار هم قرار میگرفتند.
اسماعیل آذر افزود:در فرانسه و سوئد هم شب یلدا را با نام رویون میشناسند. این کلمه به معنی بیداری است و مردم در این شب تا بامداد بیدار مینشستند.
وی ادامه داد:در جنوب روسیه هم شبهای یلدا را جشن میگرفتند و شیرینیهایی به شکل انسان و حیوان درست میکردند یعنی شیرینیهایشان شبیهسازی حیوانات و انسان و... بود. این شیرینیها را بین مردم پخش میکردند. آنها اتاقهای چوبی خود را با چرم میآراستند، روی پنجرهها پوستین میگذاشتند، از سقف پشم میآویختند و گندم و حبوبات و تنقلات را هم استفاده میکردند. مردم جنوب روسیه در این شب قربانی هم میکردند.
عضو کمیسیون هنر شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت:مردم روم باستان اعتقاد داشتند که کیوان یا زحل خداوندان زراعت هستند از این رو ۱۷ تا ۲۳ دسامبر را جشن میگرفتند. تاجیکیها هم مراسم شب یلدایشان را با نام چله میشناسند. در این روز با غذا و تنقلاتشان به خانه همسایههای خود میروند. دور کرسی که به آن صندلی میگویند، مینشینند و شادی میکنند. افغانستانیها هم مثل ایرانیها تنقلات استفاده میکنند و دور کرسی مینشینند اما فرق آنها با ما این است که هر کجا دعوت باشند، شب را هم در همانجا میمانند و به جای دیگری نمیروند.
گفتنی است؛ پاکستانیها در شب یلدا به دعا و نیایش میپردازند و حمام زمستانی می گیرند؛ مردان پاکستانی این حمام را باید ایستاده انجام دهند که از صبح تا بعد از ظهر آخرین روز پاییز ادامه خواهد داشت. زنان و دختران هم مراسم سنتی حمام را به جا میآورند و بعد از این تطهیر، مراسم آتشافروزی، جشن و پایکوبی را آغاز و غذایی که از شکمبه بز تهیه شده را سرو می کنند.
دونگژی مراسمی است که مردم شرق آسیا در شب یلدا برگزار میکنند. آنها در این شب دور هم جمع میشوند و غذایی به اسم تانگ یوآن و کوفته برنجی میخورند. ژاپنیها در این روز حمام مرکبات میگیرند تا نیروهای منفی را از خود دور کنند و در زمستان از سرماخوردگی در امان باشند.
مردم کره در شب یلدا مایع ویژهای را در اطراف خانه خود میپاشند تا ارواح خبیث و نیروهای شر را از اطرافشان دور کنند. آنها در این شب غذایی به نام سائیلسیم را میخورند. مردم کشورهای بولیوی، پرو و اکوادور هم در شب یلدا به اصطلاح خورشید را طنابپیچ میکنند. آنها در این شب به ارتفاعات میروند و در مراسمی آیینی وانمود میکنند خورشید را به سنگها بسته اند تا روزها را طولانیتر کنند.
مردم برخی از کشورهای آفریقایی هم با لباسهای عجیب و غریبی همچون کله گاو، پیکر اسب، شیطان و فرشته و… به خیابانها میآیند و موسیقیهای آیینی خود را مینوازند تا به استقبال زمستان بروند.
انتهای پیام/
ارسال نظر