بی قانونی کردستان در آفرود
(بیراهه نوردی) ورزش و تفریحی است که اگر طبق قانون انجام شود می تواند هم به ارتقای سلامت و هم گردشگری کمک کند اما در کردستان بی قانونی در این رشته ورزشی حکمرانی می کند.
طبیعت گردی در قالب تیم و گروه باید با مجوز میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری صورت گیرد اما کسی مسئولیت تیم های آفرودی که هر از چندگاهی بدون توجه به مسئولیت های آن اداره و محیط زیست وارد طبیعت می شوند را بر عهده نمی گیرد.
تیم های آفرودی با خودروهای خود به دل طبیعت نحیف کردستان می زنند و توجهی هم ندارند که فصلی که برای این کار انتخاب می کنند در کنار مشخص نشدن مسیرها توسط کارشناسان دستگاه های مربوطه، می تواند میزان آسیب زایی این حرکت شان به طبیعت را بشدت افزایش دهد.
فصل بهار علاوه بر اینکه گیاهان مراتع تازه سر از خاک برآورده اند و آماده می شوند تا منبع غذایی برای دیگر موجودات شوند، زمان زادآوری بسیاری از حیوانات است و ویراژ خودروهای آفرودی در این طبیعت حساس می تواند مخرب باشد.
اخیرا گروهی در کردستان که طبق بررسی های خبرنگار ایرنا از طریق اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، محیط زیست و هیات اتومبیلرانی و موتورسواری کردستان مجوزی ندارند فراخوانی برای جذب علاقه مندان به آفرود (بیراهه نوردی) در فضای مجازی منتشر کرده است.
این گروه از علاقه مندان در سراسر کشور خواسته با شماره تلفن همراهی که اعلام شده تماس بگیرند تا در روز سه شنبه 15 خرداد در برنامه آفرود منطقه کوسالان کردستان شرکت کنند.
** هیچ هماهنگی با محیط زیست نشده است
رئیس اداره نظارت بر حیات وحش حفاظت محیط زیست کردستان می گوید: تیم هایی که می خواهند در مناطق طبیعی استان حضور پیدا کنند باید با سه ارگان مرتبط هماهنگی کرده و مسیری مورد تایید برای آنها مشخص شود تا موجب تخریب منابع طبیعی و آلودگی محیط زیست نشوند.
حیدر ویسی با بیان اینکه بیشتر مناطق کوسالان تحت مدیریت حفاظت محیط زیست است، افزود: این گروه هیچگونه هماهنگی با این اداره کل انجام نداده و حضور آنها در این مناطق مورد تایید نیست.
وی اظهار داشت: گروه های آفرود تنها می توانند با هماهنگی از جاده های بین روستایی عبور کنند و نمی توانند به میان طبیعت بروند.
ویسی با تاکید بر اینکه بهار فصل مناسبی برای حضور گروه های آفرود در طبیعت نیست، اضافه کرد: پیشتر قرار بود با دستگاه های مرتبط در مورد افزایش هماهنگی ها نشستی برگزار شود که تاکنون نشده است.
**عجله در برگزاری تور قبل از دریافت مجوز
رئیس گروه توسعه گردشگری و بازاریابی معاونت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان ضمن اشاره به اینکه با این گروه آشنایی دارد، گفت: این گروه درخواستی برای کسب مجوز آژانس گردشگری ارائه کرده اما قبل از دریافت مجوز اقدام به فراخوان شرکت در تور کرده است.
آوات مکاری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: اگر فردی برای چنین تورهایی مجوز کسب کند امکان نظارت، راهنمایی و پیگیری فعالیت های آن وجود دارد.
وی اضافه کرد: اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان اخیرا 2 تور آفرودی برگزار کرده که یکی از آژانس ها مجری برگزاری آن بود و ما سیاست گذار تور بودیم.
مکاری با اشاره به اینکه در این تورها از میراث ناملموس روستاها دیدن و از جاده های خاکی عبور کردند، اظهار داشت: هدف از این نوع تورها ارتباط با جامعه بومی، افزایش گردشگر و رشد درآمد ساکنان بومی منطقه است.
وی گفت: یکی از آژانس ها با جذب تعدادی از رانندگانی که پیشتر مجبور بودند به کار قاچاق بپردازند آنها را به سمت این نوع از گردشگری هدایت کرده است.
وی یادآور شد: این آژانس که مجوزهای لازمه را کسب کرده در هر آفرود تعدادی از خودروهای این رانندگان را که خود ساکن منطقه هستند مورد استفاده قرار می دهد و برای آنها کسب درآمد می کند.
**هیات اتومبیلرانی این گروه را نمی شناسد
رئیس هیات اتومبیلرانی و موتورسواری کردستان هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه این گروه را نمی شناسد، تاکید کرد که این گروه هیچ ارتباطی با هیات ندارند.
عارف قادرزاده افزود: اگر گروهی اقدام به کسب مجوز کند و با ما هماهنگ شود باید از مسیرهای معینی عبور کند و هیات هم بر فعالیت آنها نظارت می کند.
وی با اشاره به اینکه هیات مخالف برگزاری تورهای آفرودی در این فصل است، اظهار داشت: بعید است ورزشکاری تحت پوشش هیات اتومبیلرانی در این تور حضور داشته باشد و اگر کسی حضور پیدا کند مطمئنا بدون هماهنگی با هیات است.
آفرود یا بیراهه نوردی بیشتر در مناطق بیابانی و کوهستانی انجام می شود که دارای پوشش گیاهی بسیار کمتری است و در صورتی که آفرود در مناطقی با پوشش گیاهی و تنوع جانوری بالا برگزار شود باید نظارت های دستگاه های مرتبط هم وجود داشته باشد تا آسیبی به محیط زیست نزند.
منطقه شاهو و کوسالان که این گروه قصد اجرای یک تور آفرود در آن را دارد دارای 117 گونه پرنده، 23 گونه پستاندار، 17 گونه خزنده و 242 گونه گیاهی شناسایی شده است که عدم نظارت و هماهنگی با محیط زیست می تواند به این گنجینه های طبیعی آسیب بزند.
دستگاه های مرتبط بویژه اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان که مسئولیت اصلی را در این زمینه برعهده دارد باید حساسیت بیشتری به این فعالیت های غیرقانونی نشان دهند.
فعالیت هایی که بوسیله گروه های شناخته شده ای صورت می گیرد که حتی نگرانی ندارند از اینکه در فضای مجازی برای تورهای آفرود خود تبلیغ کنند.
ارسال نظر