1

 

به گزارش پارس به نقل از ایسنا‌، بهرام کلهرنیا اظهار کرد: در روند شکل‌گیری و سیاست‌گذاری این جشنواره نزد سایر دوستان شاگردی کردم و باید بگویم چنین جشنواره‌ای سبب ریشه‌دار کردن آرزوها و یادگارهای ذهنی در جهان فکری ما می‌شود.

این گرافیست ادامه داد: این روزها شاهد برگزاری جشنواره‌های زیادی هستیم که با شکل‌های گوناگون برگزار می‌شوند، اما «پاتوغ» بستر دیگری فراهم کرده است که جایش در این میان خالی بود. ذات این جشنواره، دانشجویی است و چیزی میان بحث آموزش و آرزوهای توسعه فرهنگی را مطرح می‌کند.

او با بیان این‌که در ایران تجربه‌ای این‌چنینی نداشته‌ایم، افزود: «پاتوغ» می‌تواند شرایط خوبی برای دانشجویان ایجاد کند. این جشنواره با ایجاد دبیرخانه ثابت و پایدار می‌تواند تشکل‌های فکری را کنار یکدیگر قرار دهد. واقعیت این است که نظام دانشگاهی هنر، چند کارکرد مختلف دارد؛ فارغ‌التحصیلان ما که از مراکز دانشگاهی بیرون می‌آیند‌، لبه تماس آن‌ها با جامعه حرفه‌ای گنگ باقی‌ می‌ماند و باید بررسی شود که آیا آموزش‌دیدگان دانشگاه، شانسی دارند که با سفارش‌دهنده تماس داشته باشند یا به پرسش سفارش‌دهندگان پاسخ منطقی دهند؟

کلهرنیا در ادامه سخنانش بیان کرد: آرزو داریم دانشجویان حرفه‌ای بار بیاوریم. جشنواره «پاتوغ» نیز می‌تواند به این فاصله که میان فارغ‌التحصیلان و فضای حرفه‌ای وجود دارد، پاسخ دهد. این جزو خواسته‌های اصلی ما است. البته برای دوره‌های بعدی جشنواره دوست داریم دانشگاه‌های دیگری هم به ما بپیوندند.

دبیر علمی این جشنواره با بیان این‌که «پاتوغ» می‌خواهد بهترین فرآورده‌های هنری را داشته باشد نیز گفت: آثاری که در این جشنواره روی دیوار می‌روند، نمایش پیروزی ما است. در روز اختتامیه هم باید گزارش کاملی درباره عملکرد دانشجویان دانشگاه‌های مختلف ارائه شود.

این گرافیست اضافه کرد: ما در برابر آینده مملکت مسؤولیت داریم و پرچم این مسؤولیت را در این جشنواره در دست گرفتیم.

او با انتقاد از نظام آموزشی معلم‌محور، گفت: نظام آموزشی ما معلم‌محور است، یعنی نظارت و پیگیری در سیستم آموزشی وجود ندارد. هر معلمی، آموخته‌های شخصی خود را براساس مهارت‌هایش به دانشجو منتقل می‌کند، اما آیا این کافی است. نظر من این است که در راستای این جشنواره، نقدی هم درباره وضعیت آموزش صورت گیرد.

او درباره داوری در جشنواره نیز توضیح داد: این جشنوار هیئت داورانی از میان مراکز مختلف دانشجویی داشت و من هم روز داوری از همه آن‌ها خواستم نگرش‌های عمومی خود را درباره آثار بیان کنند. این جشنواره کار سنگینی بود و باید به یافته‌های آن افتخار کرد.

کلهر‌نیا در بخش پایانی سخنانش درباره وجهه بین‌المللی جشنواره نیز گفت: بین‌المللی بودن، برچسبی است که به جشنواره‌ها می‌خورد و آن‌ها را گرفتار می‌کند. این جشنواره رویکردش متفاوت است. البته گروه آلمانی که چندی پیش از دانشگاه علمی - کاربردی دیدن کرد، گروهی صاحب نگرش است و اگر میان آن‌ها و مراکز علمی - کاربردی همکاری شکل بگیرد‌، بسیار ارزشمند است.

در نشستی که صبح 23 آذرماه در سرای اهل قلم برگزار شد، دبیر اجرایی جشنواره «پاتوغ» نیز اظهار کرد: این جشنواره، یکی از اولین جشنواره‌هایی است که با شرکت دانشجویان دانشگاه‌های هنر‌، الزهرا (س)، علم و صنعت‌، سوره‌، دانشگاه‌ آزاد اسلامی‌، مراکز علمی - کاربردی و ... شکل گرفته است.

شاهین فرزانه گفت: جلسه شورای سیاست‌گذاری جشنواره، ماه رمضان امسال برگزار و متن آن فراخوان نیز مشخص شد که براساس آن، محمد سلطانی‌فر به‌عنوان رییس شورای سیاست‌گذاری و بهرام کلهر‌نیا به‌عنوان دبیر علمی انتخاب شدند.

وی افزود: «پاتوغ» با بخش‌های معماری‌، نقاشی‌، گرافیک و عکاسی‌، کار خود را شروع کرد و این دوره با عنوان تجسم هنر آغاز شد. افتتاحیه نمایشگاه 30 آذرماه در خانه عکاسان حوزه هنری خواهد بود و اختتامیه نیز ششم دی‌ماه در پژوهشکده فرهنگ و هنر برگزار می‌شود. مبنای جشنواره امسال «تجسم هنر» است و موضوع آن در سال‌های آینده تغییر خواهد کرد. در واقع جشنواره هر سال به موضوعی خاص اختصاص خواهد داشت.

فرزانه در پاسخ به این پرسش که آیا این جشنواره ظرفیت بین‌المللی شدن دارد؟ گفت: چندی پیش، گروهی از کشور آلمان به دانشگاه جامع علمی‌ - کاربردی دعوت شد تا با آن‌ها به تفاهم برسیم. اگر این تفاهم‌ها انجام شود، توانایی داریم در این راستا با این کشور همکاری داشته باشیم، زیرا آلمان هم مثل کشور ما نظام علمی - کاربردی دارد.

دبیر اجرایی جشنواره درباره جوایز برگزیدگان نیز توضیح داد: برای برگزیدگان هر بخش، جوایز نقدی همراه لوح تقدیر و تندیس جشنواره در نظر گرفته شده است. نفر اول دومیلیون تومان، نفر دوم یک‌میلیون و 200هزار تومان و نفر سوم 800هزار تومان به‌عنوان جایزه دریافت خواهند کرد.

در ادامه این نشست رئیس شورای سیاست‌گذاری جشنواره «پاتوغ» نیز گفت: انتخاب زیرکانه کلمه «پاتوغ» برای این جشنواره، خیلی دل‌نشین است و به نظرم از خوبی‌های آن محسوب می‌شود. «توغ» یک کلمه ترکمنی است که معنای پرچم دارد و «پاتوغ» هم به کسانی گفته می‌شود که دور یک پرچم جمع می‌شوند و درباره مسائلی صحبت می‌کنند. ذات این کلمه بسیار دلنشین است و ما ایرانی‌ها آن را می‌پذیریم.

محمد سلطانی‌فر گفت: امیدوارم این جشنواره که امسال اولین دوره‌اش برگزار می‌شود، ادامه‌دار باشد. شاید هم در سال‌های آینده بتوانیم حوزه‌های بیشتری را در زمینه تجسمی به این جشنواره اضافه کنیم. امیدوارم این دوره به‌خوبی برگزار شود و سال‌های آینده با حمایت‌های بیشتری همراه شود.

او درباره شرکت‌کنندگان جشنواره نیز گفت: در بخش معماری 75 شرکت‌کننده‌، در بخش عکاسی 174 شرکت‌کننده‌، در بخش گرافیک 183 شرکت‌کننده و در بخش نقاشی 145 شرکت‌کننده حضور پیدا کرده‌اند. البته باید ورک‌شاپ‌هایی هم برگزار شود، زیرا نگاه ما در این جشنواره، آموزشی است و تقویت قدرت نوآوری همراه ایجاد زمینه برای فرصت‌های شغلی از اهداف مهم ما محسوب می‌شود.

سلطانی‌فر معتقد است: این جشنواره قطعا رقابت سالمی خواهد داشت و از بهترین داوران و استادان برجسته در جشنواره استفاده شده است.

رئیس شورای سیاست‌گذاری جشنواره «پاتوغ» در بخش پایانی سخنانش درباره انتشار کتاب جشنواره نیز گفت: تعداد آثاری که در این جشنواره تولید می‌شوند قطعا بیش از یک‌هزار اثر خواهد بود و تنظیم آن‌ها در یک کتاب بسیار ارزشمند است. البته بین‌المللی کردن و چاپ کتاب جشنواره در تیراژ بالا نیازمند هزینه‌های زیاد است و به این راحتی نمی‌شود یک جشنواره را بین‌المللی کرد، زیرا مثلا هزینه هر یک مهمان خارجی دست کم 15 میلیون تومان خواهد بود، اما قطعا کتاب جشنواره در تیراژ محدود منتشر خواهد شد.