به گزارش از پارس به نقل از همشهری آنلاین،محمدحسن طالبیان همچنین از رویکرد جدید و اجتماع‌محور سازمان میراث فرهنگی برای تدوین پرونده‌های ثبت جهانی خبر داد.

  • نظر مثبت ارزیاب یونسکو در پرونده قنات‌ها

او در مورد آخرین وضعیت پرونده ثبت جهانی قنات‌ها و بیابان لوت گفت: ارزیاب یونسکو پس از بازدید از 3استان کشور و گفت‌وگو با جامعه محلی به ایران اعلام کرد که از وضعیت حفاظت از قنات‌ها اطمینان یافته چون متوجه شده است، مردم محلی به‌دلیل آنکه خود بهره‌بردار قنات هستند از قنات‌ها حفاظت می‌کنند. طالبیان همچنین از دگرگونی معیشتی در جوامع ساکن در حاشیه بیابان لوت همزمان با تدوین پرونده ثبت جهانی این بیابان و ارسال آن به یونسکو خبر داد و گفت: جامعه محلی اطراف لوت از این بابت بسیار خوشحال است.

معاون میراث فرهنگی کشورگفت: اهمیت قنات‌ها به لحاظ امنیت جوامع بیش از ارزش‌های اقتصادی آنهاست. چون اگر به دلایل مختلف منابع آب کشور قطع شود، قنات‌ها منبع پایدار آب در کشور هستند.

محمدحسن طالبیان در بخش دیگری از گفت‌وگوی خود با همشهری به اهمیت پرونده ثبت جهانی شهر یزد اشاره کرد و گفت: شهر یزد دارای قنات و مناسبات اجتماعی خاص است و مساجد، حسینیه‌ها و آب انبارهای آن نیز واجد اهمیت هستند. او تأکید کرد: شهر یزد یک مجموعه است که باید همین امروز فکری برای جهانی شدن آن کرد. طالبیان در بخشی دیگر از این گفت‌وگو به وضعیت بافت‌های تاریخی کشور اشاره کرد و گفت: در بافت تاریخی شهرهای مهم کشور گرفتاری‌هایی وجود دارد که برخی از آنها حاصل اجرای طرح‌های نادرست است.

معاون میراث فرهنگی کشور گفت: در برخی شهرها طرح‌هایی تهیه و برای مسئولان ارسال می‌شود و آنها نیز گمان می‌کنند که طرح‌های ارائه شده درست هستند و دستور اجرا صادر می‌کنند، درحالی‌که این طرح‌ها از نظر مطالعات دقیق تاریخی و اجتماعی و فرهنگی ساختار محکم ندارند. وی تأکید کرد: نمی‌شود به یک نفر گفت شش‌ماه یا یک‌سال برود در دفتر کارش بنشیند و طرح توسعه‌ای در بافت‌های تاریخی تدوین کند.

او طرح‌های ناقص را مقصر اصلی وضعیت ایجاد شده در بافت‌های تاریخی کشور خواند و افزود: تدوین طرح‌های توسعه‌ای باید از مبنا درست انجام شود و سازمان میراث فرهنگی نیز تلاش دارد همین اتفاق بیفتد.

طالبیان همچنین از تهیه پرونده دیگری برای ارسال به یونسکو خبر داد و گفت: با همان رویکرد اجتماع‌محور، پرونده محور ساسانی فارس با عنوان منظر باستان‌شناسی ساسانی فارس در حال تدوین است که بخش‌هایی از فیروزآباد و بیشاپور با روستاها، راه‌ها و جامعه محلی این مناطق را شامل می‌شود.

  • تخصیص بودجه دستگاه‌ها برای صیانت از میراث

وی در پاسخ به این سؤال همشهری که آیا امکان الزام دستگاه‌ها از سوی دولت برای اختصاص درصدی از بودجه برای صیانت و حفاظت از میراث فرهنگی کشور وجود دارد؟ گفت: دولت به همه دستگاه‌ها ابلاغ کرده که می‌توانند درصدی از بودجه خود را صرف حفظ میراث فرهنگی کشور کنند که اگر دستگاه‌ها به این درخواست توجه کنند اتفاق خوبی در کشور رخ می‌دهد.

وی افزود: اگر وزارت راه در مورد آثار بین راهی مثل پل‌ها و کاروانسراهای تاریخی به درخواست دولت توجه کند کار بزرگی انجام می‌شود. اگر وزارتخانه‌های نیرو و جهادکشاورزی به توسعه بخشی از قنات‌های کشور که تعداد آنها 40هزار است توجه کنند پایداری منابع انرژی تضمین می‌شود. یا اگر وزارت صنایع درصدی از بودجه خود را صرف تاریخ صنعت کند و کارخانه‌های تعطیل شده را تبدیل به موزه و فضای فرهنگی کند کار مهمی انجام داده است. حتی اگر شرکت نفت نیم درصد از بودجه برخی بخش‌ها را صرف خوزستان کند همه اقتصاد خوزستان را از محل میراث فرهنگی، حفظ محیط طبیعی و گردشگری تأمین می‌کند.

طالبیان همچنین از اقدام یکی از بانک‌های کشور در اختصاص 8میلیارد تومان به توسعه موزه پاسارگاد خبر داد و گفت: در برنامه ششم توسعه اختصاص درصدی از بودجه دستگاه‌ها برای صیانت و حفظ میراث فرهنگی و تاریخی کشور گنجانده شده است.