پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- احمد رنجبر- سريال ابله اين حقيقت تلخ را يادآور مي‌شود كه نام‌ها هم نمي‌توانند براي شبكه سود آور نمايش خانگي كاري كنند و سر و ته آن نياز به بازنگري اساسي دارد. كمال تبريزي قرار بود سريالي متفاوت بسازد اما بعد از چهار قسمتِ نااميد‌كننده حالا خبرهاي غيررسمي حكايت از متوقف شدن آن به خاطر نارضايتي تهيه‌كننده دارد. 

تهيه‌كننده ابله شركت تصويرگستر پاسارگاد است كه با ساخت شاهگوش تك سريال موفق شبكه خانگي را به نام خود زده است. اين شركت روي موج موفقيت سريال داود ميرباقري سراغ كمال تبريزي رفت اما حالا بي‌رغبتي شديد مخاطبان، صاحبان آن را مجاب كرده پرونده ابله را به جاي بيست و چند قسمت روي ۱۲‌قسمت ببندند تا حداقل خوشنامي و اعتبارشان حفظ شود. 

محور اين گزارش آناليز ابله و بررسي جزء به جزء دلايل ناكامي سريال كمال تبريزي نيست بلكه مستقيماً به آفتي برمي‌گردد كه از سال ۸۸ با فعال شدن سريال‌سازي در شبكه خانگي دامنش را گرفته و انگار قرار نيست آن را رها كند. 

مخاطبان با اين ادبيات آشنا هستند اما چاره‌اي جز يادآوري نمي‌ماند: قهوه تلخ بعد از شروع توفاني و جذب مخاطب ميليوني به ناگهان به كما رفت و پس از چند بار تأخير در توزيع قسمت‌هاي پاياني، پرونده‌اش ناتمام ماند و كسي همچنان از انتهاي آن خبر ندارد.
 
وضع قلب يخي بغرنج‌تر است؛ محمد حسين لطيفي مي‌خواست متفاوت‌ترين سريال شبكه خانگي را كارگرداني كند اما سريال را نيمه رها كرد و بعد از آن سامان مقدم با قصه و بازيگراني كاملاً متفاوت سراغ آن رفت. 

تلاش او هم ناتمام ماند و تازه اوايل سال جاري وسط جام جهاني فوتبال قسمت‌هاي پاياني‌اش وارد بازار شد؛‌ بدون اتفاقي خاص. لطيفي سال 90 باز هم هوس ساخت سريال براي شبكه خانگي كرد؛‌ اين بار اما به رغم توزيع كامل سريال كيفيت ساخت ايران به مذاق مردم خوش نيامد و تجربه بد ديگر به كارنامه اين شبكه اضافه شد.

يك سال بعد مهران مديري تمام هم و غمش را براي احياي اعتماد از دست رفته هوادارانش گذاشت ولي ويلاي من نام بدترين سريال اين كارگردان محبوب لقب گرفت. بدتر اينكه تلاش او در شوخي كردم هم به ثمر ننشست تا مديري آن را پيش از موعد تمام كند و به تلويزيون بازگردد. درباره عشق تعطيل نيست همين قدر اكتفا كنيم كه تنها شش قسمت از سريال بيژن بيرنگ آماده شده و ادامه ساخت آن نامشخص است. تازه كيفيتش هم نتوانسته به دل مخاطبان بنشيند. 

   موفقيتي كه تكرار نشد
شركت تصوير گستر پاسارگاد بعد از موفقيت نسبي شاهگوش، تصميم گرفت با كمال تبريزي اين موفقيت را تكرار كند. تيم تبليغات آن خيلي زود دست به كار شدند و در سريال شاهگوش و ديگر محصولات اين شركت، با ساخت و پخش چند تيزر ذهن مردم را براي يك سريال كمدي متفاوت آماده كردند. خب نام كارگردان كمال تبريزي است كه در خلق موقعيت‌هاي كمدي توانايي‌اش را بارها ثابت كرده و همين براي انتظار حداقلي از يك سريال كافي است. 

در زمان پيش‌توليد هم مانور زيادي روي نام بازيگران و گريم‌هاي سنگين آنها مي‌شد و زمينه پذيرش ابله بيش از پيش شد. خيلي‌ها منتظر بودند ببينند بعد از گريم‌هاي سنگين و متفاوت محسن تنابنده در شاهگوش، اين بار او چه خواهد كرد آن هم در نقش يك پير زن. تازه در كنار تنابنده، مجيد صالحي و بهنام تشكر هم گريم‌هاي سنگيني را تجربه كردند. 

   سرنوشت ابله بعد از چهار قسمت
تا الان چهار قسمت از سريال ابله وارد شبكه نمايش خانگي شده اما بيشتر ستايش‌ها محدود به قسمت اول است. هرچند در همان قسمت هم خيلي‌ها فضاي سريال تبريزي را نپسنديدند اما با استناد به ميزان فروش و كامنت‌هاي موجود در شبكه‌هاي مجازي وزن موافقان به خوبي مشهود و گويا بود. از قسمت دوم اما ميزان مخاطبان ريزش كرد؛ دليل اصلي به قصه و فضاي جدي سريال باز مي‌گردد كه بر خلاف انتظار مخاطبان نه‌تنها سرگرم كننده نيست كه بار طنز هم ندارد. 

   چرا در ۱۲ قسمت؟
ابتدا قرار بود ابله در سه فصل ۱۳ قسمتي توليد شود اما عدم موفقيت آن باعث شده سازندگان از ادامه ساخت منصرف شوند. طبعاً گفته‌هاي سازندگان درباره چرايي اين اتفاق مستندتر از تحليل رسانه‌اي است. طبق همين اصل با علي‌اسدزاده، رئيس هيئت مديره شركت تصويرگستر پاسارگاد به عنوان پخش كننده سريال و يكي از تهيه‌كنندگان تماس گرفتيم. به خاطر مشغله خواست ۱۵ دقيقه ديگر تماس بگيريم. در تماس دوم هنوز مشغله ادامه داشت اما بعد از طرح موضوع، پيگيري ماجرا را به روابط عمومي سريال موكول كرد. 

البته مي‌دانيم كه پاسخگويي درباره سرنوشت سريال و چرايي عدم ساخت ادامه آن در اختيار تهيه‌كننده است؛ به ويژه آنكه قرار بود اين گفت‌وگو چالشي هم باشد و نه صرفاً خبري. پيرو همين مسئله بار ديگر با اسدزاده تماس گرفتيم ولي اين بار پاسخي دريافت نشد. تلاش ما براي گفت‌وگو با ديگر تهيه‌كننده يعني محمد مسعود هم به نتيجه‌اي مشخص نرسيد تا سؤالات متعددمان بي‌پاسخ بماند. 

   نتيجه تحقيق ميداني
يكي از سؤالاتي كه قرار بود با رئيس هيئت مديره شركت تصويرگستر پاسارگاد به عنوان پخش كننده سريال مطرح كنيم، ميزان فروش ابله بود. عدم پاسخگويي باعث شد دست به تحقيق ميداني بزنيم و سراغ سوپرماركت‌هاي چند نقطه از شهر و فروشگاه‌هاي محصولات فرهنگي برويم. 

نتيجه به دست آمده جالب است؛ يعني ميزان فروش ابله در چند سوپرماركت سعادت آباد و ‌شهرك غرب با مغازه‌هاي سهروردي و منيريه تفاوت فاحشي ندارد. نخ تسبيح گفته فروشندگان، فروش پايين ابله در قياس با شاهگوش است. 

اگر خاطرتان باشد سريال قبلي شركت تصويرگستر پاسارگاد قرار بود در ۲۴‌قسمت تمام شود كه به خاطر فروش مطلوب دو قسمت ديگر به شاهگوش اضافه شد. سرنوشت ابله اما متفاوت است و به احتمال قوي عدم موفقيتش در بازار فروش يكي از عوامل اصلي متوقف شدن ساخت آن است.

جوان