به گزارش پارس به نقل از فارس، رضا فرجی دانا وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در مدت وزارت خود شیوه‌های جدیدی را برای تعیین ریاست دانشگاه‌ها انجام داد که با این شیوه‌ها برخی دانشگاه‌های کشور پس از گذشت چندین ماه هنوز بدون رئیس و با سرپرست اداره می‌شوند.

با روی کار آمدن دولت یازدهم، وزارت علوم به دلیل زمان زیادی که برای تعیین وزیر به طول انجامید در صدر اخبار قرار گرفت، رئیس جمهور در ابتدا جعفر میلی منفرد را به عنوان وزیر علوم به مجلس معرفی کرد که وی نتوانست رای اعتماد مجلس را جلب کند و پس از آن جعفر توفیقی که همه از وی به عنوان کاندیدای وزارت علوم یاد می‌کردند به عنوان سرپرست در وزارت علوم مشغول به کار شد.

توفیقی در زمان سرپرستی چند تن از روسای دانشگاه‌ها را تغییر داد ولی به عنوان کاندید وزارت به مجلس معرفی نشد و رضا فرجی دانا توانست پس از معرفی شدن به مجلس، رای اعتماد نمایندگان را جلب کند.

فرجی دانا از زمان جلوس بر عالی‌‌ترین کرسی وزارت علوم روسای بسیاری از دانشگاه‌ها را تغییر داد، در زمانی که جعفر توفیقی سرپرست وزارت علوم بود روسای دانشگاه‌های صنعتی اصفهان، علامه طباطبایی و یاسوج را تغییر داد و فرجی دانا نیز پس از رای اعتماد از مجلس روند جا به جایی‌ها در این وزارتخانه را ادامه داد.

در سال 92 فرجی دانا 30 رئیس دانشگاه را تغییر داد و پس از آن نیز از ابتدای سال 93 دوباره روند تغییرات و عزل و نصب‌ها در دانشگاه‌ها آغاز شد به طوریکه وزیر علوم در مدت 24 روز  7 رئیس دانشگاه را تغییر داد یعنی هر 4 روز تقریبا یک رئیس دانشگاه جا به جا شد.

وزارت علوم دولت یازدهم علاوه بر اینکه در تعداد تغییرات رکوردی را برجای گذاشت نوع تغییراتش نیز مورد توجه بود و روش‌های جدیدی را برای عزل و نصب به کار گرفت.

اولین تغییر در میان روسای دانشگا‌ه‌های کشور در دولت یازدهم با حکم توفیقی سرپرست وزارت علوم در حالی به نام دانشگاه صنعتی اصفهان خورد که رئیس سابق این دانشگاه خبر برکناری خود را تنها در مکالمه 30 ثانیه‌ای از توفیقی شنید.

نحوه جابه جایی‌ها به این شکل ادامه یافت که در یکی از دانشگاه‌ها زمانی که رئیس دانشگاه در اتاق خود حضور نداشت رئیس جدید بدون اطلاع قبلی به اتاق وی رفت و خود را به عنوان سرپرست دانشگاه معرفی کرد.

اعزام گروه‌های 3 نفره برای ارزیابی کار روسای دانشگاه‌ها نیز در نوع خود جالب توجه بود که در مقطعی از زمان صورت گرفت و وزیر علوم این روش را نیز نوعی دموکراسی برای بهره‌گیری از نظرات اعضای هیات علمی برشمرد.

* اعمال روش‌های جدید انتصاب رئیس در دانشگاه‌های بزرگ کشور

دانشگاه تهران

روش دیگر فرجی دانا برای تعیین وزیر علوم در دانشگاه تهران انجام شد، به طوریکه پس از اتمام زمان حکم فرهاد رهبر و در زمان سرپرستی محمدحسین امید شورایی متشکل از 50 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه تشکیل شد تا برای تعیین رئیس دانشگاه تصمیم گیری کند.

حال اینکه افراد این شورا چگونه و با چه شاخص‌هایی انتخاب شدند، رای گیری‌ها با نظارت چه کسی و بر چه مبنایی صورت گرفت، گزینه‌ها چطور انتخاب شدند جای سوال دارد که وزیر علوم هرگز به این سوالات و البته به اعتراض شورایعالی انقلاب فرهنگی درباره این نحوه انتخاب روسای دانشگاه پاسخ نداد.

دانشگاه تربیت مدرس

تعیین رئیس در دانشگاه تربیت مدرس به صورت انتخابات اینترنتی انجام شد به طوریکه در ابتدا یک کمیته مخفی برای تعیین کاندیدهای ریاست دانشگاه تعیین شده و سپس یک فرم نظرسنجی برای اعضای هیئت علمی ایمیل شد تا اعضا نظر خود را در رابطه با اعضای هیات علمی مورد نظر خود اعلام کنند و گزینه‌هایی هم در این رابطه مطرح شد که در پایان نظرسنجی اینترنتی، محمدتقی احمدی به عنوان سرپرست دانشگاه انتخاب شد.

البته شورایعالی انقلاب فرهنگی به نحوه انتخاب رئیس دانشگاه‌ به صورت انتخاباتی در دانشگاه تهران و پس از آن در دانشگاه تربیت مدرس اعتراض داشت ولی با اینکه این مسائل سبب بروز حاشیه در دانشگاه‌ها می‌شد، وزیر علوم نه برای تشکیل کمیته‌های مخفی در دانشگاه‌ها قبل از برکناری رئیس قبلی و نه برای انتصاب انتخاباتی هیچ پاسخی نداد.

دانشگاه صنعتی شریف

در دانشگاه شریف نیز این روند انتخاباتی ادامه یافت و یک کمیته هفت نفره مامور انتخاب کاندیدهای ریاست شد که پس از آن با رای گیری از اعضای شورای دانشگاه محمود فتوحی و مسعود نیلی به وزیر علوم معرفی شدند که رئیس جمهور با ریاست مسعود نیلی مشاور اقتصادی خود در دانشگاه شریف مخالفت کرد و فتوحی به عنوان تنها گزینه باقی ماند.

وزیر علوم در این دانشگاه علاوه بر ادامه انتصاب انتخاباتی روش جدید دیگری را نیز رونمایی کرد.

وی بدون صدور حکمی، فتوحی را که گزینه قطعی ریاست دانشگاه صنعتی شریف بود مستقیم به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی کرد.

به طور معمول وزیر علوم حکم سرپرست یک دانشگاه را مستقیم صادر می‌کند و بعد از مدتی این سرپرست برای تائید ریاستش به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی می‌شود.

دانشگاه جامع علمی و کاربردی

فرجی دانا همچنین مسعود شفیعی سرپرست دانشگاه فنی‌ و حرفه‌ای را با حفظ سمت به عنوان سرپرست دانشگاه جامع علمی و کاربردی منصوب کرد تا این نکته به ذهن دانشگاهیان متبادر شود که در آموزش عالی قحط‌الرجال رخ داده است.

در حالیکه نمایندگان مجلس و جامعه دانشگاهیان اعم از دانشجویان و اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها به شیوه انتخاب روسای دانشگاه‌ها از سوی وزیر علوم معترض بودند و حتی اعضای شورایعالی انقلاب فرهنگی چندین بار در رابطه با این مسئله به وزیر علوم تذکر دادند وزیر علوم یک سرپرست را بر دو دانشگاه منصوب کرد.

* برخی دانشگاه‌ها همچنان با سرپرست اداره می‌شوند

در ادامه روند غیرمعمول دانشگاه‌های کشور، وزیر علوم برای برخی دانشگاه‌ها سرپرست انتخاب کرد ولی با توجه به اینکه مدت حکم یک سرپرست 3 تا 6 ماه است باید در این مدت حکم آن‌ها به شورایعالی انقلاب فرهنگی ارائه می‌شد تا ریاستشان تائید شود.

برخی از سرپرست‌های دانشگاه‌ها هنوز از سوی وزیر علوم به شورا معرفی نشده‌اند و برخی دیگر نیز با مخالفت اعضای شورا روبه رو شده و همچنان سرپرست باقی مانده‌اند.

به طور مثال 19 آذرماه سال گذشته با حکم وزیر علوم، محمدحسین رامشت از ریاست دانشگاه اصفهان برکنار شد و هوشنگ طالبی (ریاست سابق دانشگاه اصفهان در دوران اصلاحات) به سرپرستی این دانشگاه منصوب شد.

مطابق قانون، وزیر علوم باید وظیفه معرفی افراد را به شورای عالی انقلاب فرهنگی دارد هرچند در قانون پیش بینی شده که در صورت مشغله شورای عالی انقلاب فرهنگی و مطرح نشدن معرفی افراد، سرپرست دانشگاه نهایتا تا 6 ماه می‌تواند در این سمت باقی بماند.

این در حالی است که با اتمام این مدت هنوز هیچگونه اقدامی در معرفی ریاست دانشگاه اصفهان صورت نگرفته و حکم ریاست دانشگاه اصفهان از طرف شورای عالی انقلاب فرهنگی صادر نشده است.

می‌گویند طالبی نتوانسته امتیازات لازم را برای ادامه این مسیر دارا باشد و نظر مساعد اعضای شورا را برای ریاست دانشگاه اصفهان کسب نکرده است. حال این سوال مطرح است که با این وجود چرا با گذشت این مدت زمان هنوز هیچ اقدامی در خصوص این دانشگاه مادر که از بزرگترین دانشگاه‌های دولتی کشور است انجام نگرفته است؟ و آیا این بی ثباتی مدیریتی به ضرر دانشجویان و دانشگاهیان تمام نخواهد شد؟

در حالی که برخی اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی مسئله عدم تائید طالبی در شورا را عنوان کردند ولی وزیر علوم در مصاحبه‌های خود با خبرنگاران این موضوع را انکار کرده و اعلام کرد پرونده طالبی در شورا مورد بررسی قرار نگرفته و به رای گذاشته نشد.

هم اکنون دانشگاه‌های یاسوج، علوم اقتصادی،  پیام نور،  اصفهان، تفرش، جندی شاپور، اراک، خوارزمی، جامع علمی کاربردی، تربیت مدرس، تهران، فنی حرفه‌ای، امیرکبیر، مراغه، حکیم سبزواری، صنعتی هویزه، جامع گلستان و چند دانشگاه دیگر بدون رئیس و با سرپرست اداره می‌شوند.