ماجرای قدیم ندیمها
گفتند؛ برو جلوی آینه و یک نگاه به خودت بینداز تا دیگر اینهمه رجز نخوانی! و یارو بعد از مشاهده حال زار و نزار خود در آینه، گفت؛ آینه هم، آینه های قدیم!
به گزارش پارس به نقل از تسنیم، سعی کرده ایم در این مقام طنز اکثر روزنامه های کشور را جمع کنیم تا دستکم در اینترنت گردی روزانه، لبخندی روی لب تان بنشیند.
**کیهان: قدیم ندیم ها (گفت وشنود)
گفت: نشریه آمریکایی « هافینگتون پست» نوشته است « آمریکا باید بپذیرد که قدرت گذشته خود را از دست داده است. »
گفتم: چند ماه قبل، روزنامه نیویورک تایمز هم نوشته بود « اوباما نباید ایران را تهدید به حمله نظامی کند، امروزه آمریکا به اندازه یک بند انگشت هم توان ورود به یک جنگ دیگر را ندارد. »
گفت: ولی آمریکا هنوز هم تصور می کند که مانند گذشته قدرتمند است.
گفتم: به شخصی که بدجوری پیر و فرتوت شده و از کار افتاده بود، ولی هنوز هم رجز می خواند و برای این و آن خط و نشان می کشید، گفتند؛ برو جلوی آینه و یک نگاه به خودت بینداز تا دیگر اینهمه رجز نخوانی! و یارو بعد از مشاهده حال زار و نزار خود در آینه، گفت؛ آینه هم، آینه های قدیم!
**تهران امروز: شاهان خودپسند و شاعران دروغگو
خودستایی و خودنمایی با آنکه چیز خوشایندی نیست اما پادشاهان و امیران این کارها را خوشایند می دانستند واطرافیان خود را عادت داده بودند که در این کار به آنها کمک کنند.
یعنی وقتی پادشاه از خودش تعریف می کرد، باید اطرافیان روی آتش خودستایی او هیزم و نفت می ریختند و بادش می زدند تا شعله ور بشود. شاعران درباری هم وظیفه داشتند که همان پرت و پلاهای شاه و اطرافیانش را یک کلاغ، چهل کلاغ کنند، و با وزن و قافیه وتشبیه و استعاره، بزک و دوزک کنند و به خورد خلایق بدهند.
پادشاهان و امیران خیال می کردند آن دروغ هایی که اطرافیان می گویند و شاعران می سرایند لابد واقعیت است یعنی کم کم باورشان می شد که آنها واقعا سلطان آسمان و زمین هستند و ماه و خورشید و ستارگان و حتی گردش آسمان به فرمان آنهاست.
حتی از آن خنده دارتر و ابلهانه تر اینکه دعاهای دروغین شاعران را درباره جاودانگی عمر و سلطنت خود باور می کردند، مثلا وقتی انوری شاعر می سرود:
تو را عطیه عمری چنان که هیلاجش
کند کبیسه سالش عطای کبرا را
ستاره شناسان و ریاضی دانان دربار برای شاه حساب می کردند که این مقدار که شاعر گفته است، می شود به عبارتی صدو هفتاد وپنج هزار و دویست سال، بعد آن شاه نادان خیلی خوش به حالش می شد و کیف می کرد و در بستر شاهانه اش خر غلت می زد چون خیال می کرد که حالا حالاها هست و می تواند سلطنت کند و عدالت بگسترد و شاعربپرورد یکی از یکی چاپلوس تر و خالی بندتر! و سراینده* بیت هایی از این قبیل:
چون جهان از دولت طغرل تکین دارد نظام
تا جهان باقی ست بادا دولت طغرل تکین
مدت طغرل تکین چندان که دوران سپهر
وام خواهد روزگار از دولت طغرل تکین
یعنی به عبارت خودمان دوران حکومت آن طغرل تکین موردنظر شاعر که معلوم نیست چه ظالمی بوده است، آنقدر طولانی بشود که آسمان بیاید و از او زمان قرض بگیرد!
به خاطر همین دروغ های شاخدار و خوشایند امیران است که شاعران اجازه داشتند که به خودستایی بپردازند و مشابه همان لاف و گزاف ها را درباره خودشان و شعرشان به هم ببافند.
یعنی هر چقدر که توی دربار پادشاه تحقیر می شدند و خود را خاک پای سلطان و حتی خاک پای سگ سلطان می نامیدند به جای آن می توانستند در برابر مردم و شاعران دیگر به خودشان لقب هایی بدهند به این بزرگی! یکی از یکی خوشگل تر و البته پوشالی تر!
با این حال آن شاعران بینوا دلشان به همین لقب های تو خالی و ادعاهای پوشالی خوش بود و بنابراین دیگر هر روز ناگزیر نبودند که از خودشان ادایی در بیاورند تا توجه دیگران را جلب کنند، مجبور نبودند که هر هفته و هر ماه هی نظریه و تئوری ادبی بسازند و هی تحول زیربنایی در شعر ایجاد کنند تا اسم شان مطرح باشد.
مجبور نمی شدند که دهه بازی و جریان سازی کنند، سخنرانی و مصاحبه به هم ببافند تا اسم شان سر زبان ها بیفتد و کتاب شان به چاپ چندم برسد.
شعبده بازی های مربوط به چاپ چندم کتاب و فوت و فن آن را در یادداشت بعدی می نویسم.
* قابل توجه ویراستاران گرامی! این کلمه (سراینده) به معنای کسی است که شعر می سراید و از مصدر سرودن است همانطور که در نوشته قبلی در جمله (هجو بسراید) فعل جمله از همین مصدر بود که با عنایت ویراستاری تبدیل شده بود به (هجو به سراید! )
**سیاست روز: باران اسیدی عامل اصلی بود… نبود
سرپرست دادگاه کیفری تهران: متهمان پرونده ایران « دوباره» محاکمه می شوند.
جمله بالا یادآور کدام شعرشیرین فارسی است؟
الف) باز « دوباره» صبح شد / من هنوز بیدارم / کاش می خوابیدم / تو رو خواب می دیدم
ب) « دوباره» می سازمت وطن اگر چه با خشت جان خویش / ستون به سقف تو می زنم اگر چه با استخوان خویش
ج) از گل و شعر و ستاره / به تو می رسم « دوباره»
د) اینروزا از اون روزا / غرور من بیشتره / صد دفعه بخشیدمت / این دفعه آخره
هم اکنون کشور به لحاظ اقتصادی در سخت ترین و حادترین شرایط طی چندین سال اخیر قرار گرفته است.
جمله فوق از کیست و در چه راستایی بیان شده است؟
الف) یکی از سران فتنه در راستای براندازی نرم
ب) یکی از اعضای جریان انحرافی در راستای تشویش افکار عمومی
ج) یکی از عوامل وابسته به امپریالیسم در راستای سیاه نمایی
د) برادر طیب نیا – وزیر اقتصاد – در راستای خودزنی
جمله حکیمانه زیر از کدام یک از « جواد» های زیر است؟
ماشین پنجر را که ته دره نمی اندازند.
الف) جواد خیابانی
ب) جواد نکونام
ج) جواد هاشمی
د) جواد شمقدری
مدیر کل محیط زیست خوزستان: به دلیل بی سابقه بودن مراجعات مکرر مردم پس از بارندگی و وجود میزان بالای نیترات و سولفات در آب باران، احتمال دادیم که عامل اصلی این اتفاق باران اسیدی باشد اما بعدا چند عامل دیگر مطرح شد.
به نظر شما منظور از « عامل» دیگر در بیماری شهروندان اهوازی کدام یک از گزینه های زیر است؟
الف) وقوع سونامی در شرق اندونزی
ب) ازدواج یک پیرمرد هشتاد و سه ساله در اتیوپی
ج) برکناری سفیر میانمار در گینه بیسائو
د) خطای انسانی خلبان هواپیمای توپولف خط باکو - تفلیس
ارسال نظر