مفاد توافقنامه امنیتی آمریکا و افغانستان
رئیس جمهوری افغانستان از شبه نظامیان طالبان و متحدانشان خواست تا به نشست لویه جرگه ملحق شوند که احتمالا اجازه حضور تعدادی از نیروهای آمریکایی پس از سال ۲۰۱۴ در این کشور را میدهد.
به گزارش پارس ، ایسنا به نقل از خبرگزاری فرانسه نوشت، انتظار می رود حدود ۲۵۰۰ تن از بزرگان قبال و رهبران مدنی پنجشنبه در نشست لویه جرگه شرکت کنند و درباره آنکه آیا پیش نویس توافق نامه امنیتی دو جانبه میان کابل و واشنگتن را بپذیرند یا خیر، تصمیم بگیرند.
حامد کرزای، رئیس جمهوری افغانسان در کنفرانسی خبری گفت: ما از آن ها دعوت می کنیم، لطفا در نشست لویه جرگه شرکت و نظرات خود را ارائه کنید.
پیش نویس توافق نامه امنیتی ماه گذشته میلادی در جریان سفر جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا به کابل تهیه شد. اما از آنجایی که کرزای گفت تنها لویه جرگه حق تصمیم گیری درباره ادامه حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان را دارد، کری بدون دستیابی به توافق نهایی به کشورش بازگشت.
این پیش نویس شامل تقاضای آمریکا برای مصونیت قضایی نیروهایش در افغانستان است. این درخواست پس از سفر کری به عنوان مهمترین مساله مورد اختلاف محسوب شد. شبه نظامیانه طالبان لویه جرگه را رد کرده و به اعضای آن هشدار داده اند که اگر این توافقنامه امنیتی را بپذیرند به عنوان خائن مجازات خواهند شد.
حزب اسلامی، یکی از شاخه های طالبان که شرکت در لویه جرگه را نیز رد کرده، این توافقنامه را قانونی کردن اشغال گری آمریکا خواند.
کرزای گفت: این توافقنامه امنیتی حامیان و مخالفانی دارد که بدون دلیل به راه خود ادامه می دهند.
اگر این توافقنامه از سوی لویه جرگه و پارلمان تایید شود، بین ۵۰۰ تا ۱۰ هزار نیروی آمریکایی برای کمک به مبارزه با شبه نظامیان القاعده و طالبان و آموزش ارتش ملی افغان در افغانستان می مانند.
به امضا نرسیدن یک توافقنامه امنیتی مشابه با عراق در سال ۲۰۱۱ میلادی سبب شد تا آمریکا تمام نیروهای خود را از این کشور خارج کند، کشوری که در حال حاضر از درگیری های فرقه ای رنج می برد.
در همین حال رنگین دادفر سپنتا، مشاور امنیت ملی، حامد کرزای که روز شنبه به مجلس نمایندگان فرا خوانده شده بود، اعلام کرد که آمریکا فقط بگرام را به عنوان پایگاه نظامی در این کشور می خواهد.
پایگاه نظامی بگرام در شمال کابل یکی از فرودگاهای مهم افغانستان است که در زمان حضور نظامیان شوروی سابق نیز بیشتر ماشین جنگی این نیروها در این پایگاه مستقر بود.
او افزود که این پایگاه تنها مرکزی خواهد بود که نیروهای آمریکایی درآن مستقر و علاوه بر آن، این نیروها از بخشی از فرودگاه کابل در مرکز، مزارشریف در شمال، قندهار در جنوب، هرات در جنوب غرب، شیندند در جنوب غرب، شوراب در هلمند، گردیز در جنوب شرق و جلال آباد در شرق افغانستان استفاده خواهند کرد.
سپنتا افزود که نیروهای آمریکایی به این دلیل در این مناطق مستقر می شوند، تا در امر آموزش نیروهای افغان مشارکت کنند و این نیروها از بخش کوچک از این فرودگاه ها استفاده خواهند کرد.
وی افزود در صورتیکه قرارداد امنیتی میان افغانستان و آمریکا امضاء و قانونی شود، این نیروها حق تردد در فرودگاه های بگرام کابل، قندهار، شیندند و هرات را خواهند داشت و اجازه دارند در این میدانها رفت و آمد کنند.
مشاور امنیت ملی افغانستان افزود که دولت آمریکا موظف است، در صورت ورود و خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان تعداد و هویت آنان را به مقامات افغان اطلاع دهد.
او افزود که به تمام نظامیان و افراد غیر نظامی که با آنان کار می کنند، کارت هویت داده می شود و سایر پیمانکاران این نیروها باید ویزای افغانستان را دریافت کنند.
سپنتا تاکید کرد که بدون وسایط نظامی تمام خودروهای غیرنظامی که این نیروها استفاده می کنند، تابع قوانین راهنمایی و رانندگی افغانستان خواهند بود.
او افزود: اگر نیروهای امنیتی افغان به وسایط نقلیه آمریکایی شک کنند، می توانند آنها را متوقف و به هیات آمریکایی مستقر در افغانستان اطلاع دهند که در حضور نیروهای افغان این خودروها را بازرسی کنند.
سپنتا توضیح داد که تاکنون نماینده های افغانستان در خارج ۱۵۱ ساعت بر سر موافقت نامه امنیتی کار کرده اند و در داخل افغانستان نیز نهادهای مربوطه ۶۷ ساعت روی این قرارداد کار کرده است.
مشاور امنیت ملی افغانستان جلوگیری از ورود نیروهای خارجی به خانه ها و بارزسی آنها را یکی دیگر از موارد توافق شده ذکر کرده و گفت که نیروهای آمریکایی حق ندارند از خاک افغانستان برای نگهداری و ترانزیت سلاح های کشتار جمعی استفاده کنند.
او درباره مصئونیت قضایی سربازان آمریکا گفت که تمام نظامیان و افراد غیر نظامی که با این نیروها کار می کنند، در صورت ارتکاب و یا متهم شدن به جرمی تحت پوشش حوزه قضایی آمریکا در داخل افغانستان و خارج از این کشور خواهند بود.
سایر افرادی که به صورت قراردادی با این نیروها کار می کنند چه اتباع آمریکا باشند و یا غیر آمریکایی در حوزه قضایی افغانستان محاکمه خواهند شد.
سپنتا تاکید کرد که احترام به حق حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و استقلال افغانستان از مفاد این قرار داد بوده که علاوه برآن به قانون اساسی، فرهنگ، دین و سایر ارزش های این خاک نیز باید احترام گذاشته شود.
او ادامه همکاری آمریکا برای تامین ثبات و رشد پایدار اقتصادی را یکی دیگر از مفاد این قرار داد ذکر کرد و افزود که آمریکا متعهد شده که سالانه ۴.۱ میلیارد دلار را برای نیروهای وزارت دفاع و داخله افغانستان براساس تعهد کنفرانس شیکاگو کمک کند.
سپنتا افزود که احترام به تطبیق قانون افغانستان، تعیین اهداف و گستره همکاری امنیتی، اجتماعی و اقتصادی، تقویت نهادهای افغانستان برای انفاذ قانون و دفاع از مرزها و آب و خاک این سر زمین از دیگر موارد توافق شده میان آمریکا و افغانستان در این قرارداد است.
او درباره تعریف تجاوز خارجی گفت که دولت افغانستان بر علاوه اینکه حمله نظامی به این کشور را تجاوز نطامی می داند، هرگونه تلاش برای بر اندازی حکومت مشروع کشور را از خارج و آموزش نیروهای مخالف دولت افغانستان و پناه دادن به آن را نیز به عنوان تجاوز خارجی تلقی می کند که آمریکا باید در زمینه با دولت افغانستان همکاری کند.
ارسال نظر