آلمانها مجازات عاملان شنود را خواستارند
مردم آلمان از شنود مکالمات تلفنی صدراعظم خود توسط آمریکا خشمگینند. بسیارند کسانی که خواستار مجازات عاملان آن هستند، اما آیا در آلمان یا اتحادیه اروپا قوانینی برای مجازات عاملان چنین اقدامی وجود دارد؟
به گزارش پارس ، ایسنا به نقل از شبکه خبری دویچه وله، ناخشنودی و خشم مردم آلمان از شنود مکالمات تلفنی صدراعظم این کشور افزایش یافته است. این شنود از سال ۲۰۰۲ میلادی، بیش از ۱۰ سال ادامه داشته و سبب شده تا لحن سیاست مداران آلمان نسبت به این اقدام آمریکا تغییر کند.
شمار کسانی که خواستار تشکیل کمیسیون ویژه ای در بوندستاگ، پارلمان فدرال آلمان، برای بررسی دقیق شنودهای تلفنی دستگاه های جاسوسی آمریکا هستند، همواره افزایش می یابد.
هانس پتر فریدریش، وزیر کشور آلمان در مصاحبه با روزنامه آلمانی بیلد آم زونتاگ گفت: آمریکایی ها با شنود تلفن های همراه شهروندان آلمانی قوانین این کشور را نقض کرده اند. این اقدام آمریکا نقض حاکمیت آلمان است و از جانب ما پذیرفتنی نیست.
اکنون پرسش های زیادی در آلمان در باره شنود تلفنی صدراعظم آلمان و قوانین این کشور برای مجازات چنین اقدامی مطرح شده اند؛ سوالاتی مانند: جرم بودن این اقدام، محاکمه متهمان در دادگاه های این کشور یا بازجویی از ادوارد اسنودن، کارمند سابق آژانس امنیت ملی آمریکا در این رابطه.
اقدام آمریکا در ارتباط با شنود تلفنی صدراعظم آلمان برطبق ماده ۹۴ حقوق جزایی آلمان که به موضوع خیانت می پردازد، جرم محسوب می شود.
ماده ۹۹ کتاب حقوق جزایی آلمان نیز به موضوع جاسوسی می پردازد و جاسوسی از بخش های مخفی این کشور را از طرف عوامل خارجی جرم می داند.
اما آیا می توان پرونده ای برای به دادگاه کشیدن مجرمان تهیه کرد؟
دادستانی آلمان به طور رسمی علیه این اقدام آمریکا وارد عمل نشده است، زیرا برای تهیه پرونده و طرح مسئله در دادگاه باید مجرمانی که بتوان به دادگاه آورد موجود باشند. قوانین جزایی آلمان هدف شان اثبات جرم افراد مشخص است.
این مجرمان را باید ابتدا به آلمان آورد و سپس در دادگاه به جرم شان رسیدگی کرد. اما مسئولان سفارت دارای مصونیت دیپلماتیک هستند و تنها کاری که علیه آنها می توان کرد اخراج آن ها از خاک کشور است.
مصونیت حقوقی دیپلمات ها در ماده ۳۱ تفاهم دیپلماتیک کشورهای اتحادیه اروپا در ارتباط با روابط دیپلماتیک تنظیم شده است. در این ماده آمده است که اگر دیپلمات ها در کشور مهمان جرمی مرتکب شوند می توان آنها را اخراج کرد. اما آیا می توان از ادوارد اسنودن بازجویی کرد؟
پرسش دیگر مطرح شده، دعوت مقامات قضایی آلمان از ادوارد اسنودن، کارمند سابق آژانس امنیت ملی آمریکا است تا در باره شنود تلفنی صدراعظم آلمان توضیحاتی بدهد. این اقدامی قانونی است و می تواند در آلمان عملی شود. بر طبق قوانین این کشور می توان از شهودی که در خارج از آلمان زندگی می کنند خواست برای کمک به حل موضوع پرونده، در باره موضوعی خاص نظرشان را مطرح کنند.
در صورت تمایل آلمان به این موضوع باید مقامات این کشور چنین خواستی را با مقامات روسیه مطرح کنند. آنها در صورت توافق روسیه می توانند با ادوارد اسنودن، کارمند سابق آژانس امنیت ملی آمریکا، ملاقات کنند و سوالات خود را با او در میان بگذارند.
البته این امکان هم وجود دارد که اسنودن به آلمان دعوت شود و در این کشور به سوالات مقامات حقوقی آلمان پاسخ گوید. در چنین شرایطی دولت آلمان بر طبق قوانین اتحادیه اروپا متعهد است تحقیق کند آیا امکان تحویل اسنودن به آمریکا وجود دارد یا نه.
گرچه بعضی کشورهای جهان جاسوسی را جرم دانسته اند، اما قوانین بین الملل آن را ممنوع نکرده است. به طور معمول اما هر کشوری اعلام می کند در ارتباط با کشورهای دوست خود اقدام به جاسوسی نخواهد کرد.
در تفاهم نامه وین نیز تنها در ارتباط با روابط دیپلماتیک کشورهای اتحادیه اروپا به طور غیرمستقیم به این موضوع اشاره شده و در باره آنچه نباید در ساختمان سفارت انجام شود آمده است: « در سفارت خانه ها نباید اقداماتی انجام شوند که با وظایف قانونی آنها ناهماهنگ باشند. »
ارسال نظر