اوباما برای رفع تحریمها به نظر کنگره نیاز ندارد
تحریم ها علیه ایران به نحوی تدوین شده که تبصره «چشم پوشی به خاطر امنیت ملی» را برای رئیس جمهور آمریکا قائل شده است و اوباما هر زمان بخواهد بدون مجوز کنگره میتواند به تغییر و یا رفع آنها اقدام کند.
به گزارش پارس، تسنیم به نقل از نشره فارین پالیسی نوشت، کنگره آمریکا طی ۳ سال اخیر با اعمال تحریم های شدید علیه ایرانتلاش کرد این کشور را وادار کند تا از جاه طلبی های هسته ای خود دست بردارد. در هفته های اخیر، برخی از سناتورهای آمریکا خواستار حفظ تحریم ها بدون توجه به نتایج مذاکرات هسته ای شده گروه ۱+۵ با ایران شده اند. اما این واقعیت نیز وجود دارد که اوباما تنها با یک حرکت قلم می تواند تحریم ها را رفع کند.
به نوشته فارین پالیسی تحریم های فعلی سرمایه گذاری خارجی در صنایع نفت و گاز و انرژی ایران را به شدت محدود کرده است. همچنین عملیات بانکی با ایران محدود شده و دسترسی این کشور به بیش از ۵۰ میلیارد دلار دارایی خود در خارج نیز قطع شده است. از سوی دیگر در ماه جولای (مرداد) کنگره با رای بالایی طرح تحریم های جدیدی علیه صادرات نفت ایران تصویب کرد که به احتمال زیاد در اواخر ماه جاری در سنا مورد بررسی قرار می گیرد.
این نشریه با طرح این سوال که آیا تحریم ها همچنان باقی خواهند ماند یا خیر؟ ادامه داد: کنگره می تواند طرح هرگونه تحریمی را ارائه کند، اما کاخ سفید به طرز گسترده ای برای نحوه اجرای آنها قدرت مانور دارد. قانونی که تحریم های شدید بر بانک ملی اعمال می کند برای اوباما گزینه « چشم پوشی به خاطر امنیت ملی» در نظر گرفته است که بر اساس آن رئیس جمهور آمریکا می تواند به طور موقت تحریم ها را تعدیل و یا لغو کند.
یک مقام دولت آمریکا به فارین پالیسی گفت: تحریم ها حداکثر قدرت مانور را برای رئیس جمهور لحاظ کرده است و از ابتدا بر این اساس تدوین شده اند. با این حال کنگره تلاش کرده است استفاده از این گزینه را محدود و مشروط کند. برای مثال رفع تحریم های بانکی ایران نیازمند آن است که دولت به صورت مکتوب اعلام کند که چنین اقداماتی تهدید علیه منافع امنیت ملی است.
این نشریه افزود: با این حال کاخ سفید در استفاده از این بند کوتاهی نکرده است و در موارد لزوم بدان متوسل شده است. برای مثال وزرات خارجه ماه گذشته ژاپن را ۶ ماه از تحریم ها معاف کرد چرا که بر اساس آمار خرید نفت ژاپن از ایران طی سال گذشته ۳۸ درصد کاهش یافته است. به احتمال زیاد در ماه آینده نیز با توسل به همین بند کشورهای چین، هند و کره جنوبی نیز از تحریم ها معاف می شوند.
دولت آمریکا ابتدا شروع به لابی کردن علیه تحریم های بانکی ایران می کند، و استدلال می کند چنین اقداماتی ثبات نظام مالی جهانی را تهدید می کند. هفته گذشته، وندی شرمن، معاون وزارت خارجه از کنگره خواست تا تحریم های جدیدی علیه ایران در حالی که مذاکرات هسته ای ادامه می یابد اعمال نکنند.
به نوشته فارین پالیسی: در حال حاضر دولت آمریکا بر این موضوع تمرکز کرده است که چگونه به روند جدید مذاکرات و خواست ایران برای ورود به فرایند دیپلماسی پاسخ دهد. شرمن و دیگر مقامات بلند پایه از مذاکرات هسته ای ژنو با خوش بینی بازگشتند. یک مقام آمریکایی به فارین پالیسی گفت: در پاسخ یه این وضع، کاخ سفید اکنون در حال بررسی اقدامات اعتماد سازی از قبیل رفع هم یه بخشی از دارایی های مسدود شده ایران و نیز امکان خرید قطعات هواپیماهای مسافربری برای این کشور است.
کاخ سفید اعلام کرده است هنوز درباره تحریم ها تصمیمی نگرفته است. روز یک شنبه وزیر خزانه داری، جاکوب لو گفت صحبت درباره رفع تحریم ها هنوز زود است و باید گام های عملی از ایران مشاهده کنیم.
اوباما نیازی به اجازه گرفتن از نمایندگان تندرو در باره رفع و تغییر تحریم ها ندارد. حداقل در حال حاضر، قدرتی که این اقدامات را تعیین می کند در کاخ سفید قرار دارد و نه در کنگره.
ارسال نظر