پایگاه خبری و تحلیلی آتلانتیک پست بررسی کرد؛
تاثیر خلع سلاح شیمیایی سوریه بر قدرت حزبالله
یک استاد دانشگاه ادینبورگ معتقد است که توافق روسیه و آمریکا تاثیر مستقیمی بر سلاح حزبالله ندارد. هر چند بعضی اتهاماتی درباره داشتن سلاحهای شیمیایی به این جنبش وارد میشود اما این اتهامات بیاعتبار از آن است که مورد توجه قرار گیرد.
به گزارش پارس به نقل از تسنیم، پایگاه خبری و تحلیلی آتلانتیک پست در یادداشتی به تاثیر توافق آمریکا و روسیه درباره تسلیحات شیمیایی سوریه بر قدرت حزب الله می پردازد. متن کامل این یادداشت در ادامه ارائه می شود.
سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله اخیرا هرگونه انتقال سلاح شیمیایی به گروه خود را تکذیب کرده است، این مسئله نشان می دهد، از دیدگاه حزب الله دستیابی به اینگونه تسلیحات از نظر مذهبی و اخلاقی ممنوع است.
یک منبع نزدیک به حزب الله که خواسته هویتش افشا نشود به آتلانتیک پست گفته است ایران و حزب الله داشتن سلاح های تخریب کشتار دسته جمعی از جمله سلاح های شیمیایی را به خاطر اینکه در اسلام حرام است و منجر به نابودی بشریت می شود، رد می کنند.
وی گفت که مهمترین نقش جنگ از نظر اسلام دفاع است، اسلام می گوید وقتی جنگی شروع می شود نباید سازماندهی آن به گونه ای باشد که به مردم و محیط طبیعی صدمه بزند. وی همچنین خاطر نشان کرد که اسرائیل در جریان جنگ جولای ۲۰۰۶ علیه حزب الله و لبنان از سلاح های کشتار دسته جمعی استفاده کرده است.
هرچند یک منبع از ائتلاف ۱۴ مارس معتقد است که خلع سلاح شیمیایی سوریه محور مقاومت را که از ایران شروع و با گذر از عراق، سوریه به حزب الله در لبنان می رسد، تضعیف خواهد کرد. از نظر این منبع، این تسلیحات یک سلاح استراتژیک محسوب می شود و نقش کلیدی در توازن قوا با اسرائیل و قدرت بازدارندگی برای سوریه دارد.
این منبع که ترجیح داده هویتش فاش نشود به آتلانتیک پست گفته است که عقب نشینی سوریه از سلاح های شیمیایی بر زرادخانه موشکی حزب الله تاثیر خواهد گذاشت. به همراه برنامه هسته ای ایران، زرادخانه این جنبش در لیست فشارهای بعدی بین المللی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح های هسته ای و خلع سلاح موشکی حزب الله قرار خواهد گرفت.
این منبع همچنین استنباط کرده است که حزب الله در جنگ تابستان ۲۰۰۶ با اسرائیل به دولت سوریه همراه با موشک ها، سلاح ها و امکاناتی تسلیحاتی که توسط ایران از طریق دمشق انتقال می یافت متکی بود. اما امروز دولت سوریه تضعیف شده و متکی به حمایت ایران، حزب الله و بعضی شیعیان عراقی است. هرگونه تهدید اسرائیل علیه حزب الله این جنبش را مجبور خواهد کرد تا در دو جبهه جنگ کند. یکی در سوریه و دیگری علیه اسرائیل که از حمایت علنی غرب و غیر علنی اکثر کشورهای عربی برخودار است.
این سیاستمدار امیدوار است که شرایط منطقه ای و بین المللی منجر به خلع سلاح حزب الله و اجرای قطعنامه ۱۵۵۹ شورای امنیت سازمان ملل که در سال ۲۰۰۴ به تصویب رسید، شود. این قطعنامه خواستار خلع سلاح شبه نظامیان در لبنان شده است.
وی معتقد است که روسیه بیشتر از اینکه یک متحد ایدئولوژیک باشد عملگرا است و منافع خاص خود را دارد و وقتی منافع روسیه با منافع غرب و کشورهای حوزه خلیج فارس همخوانی داشته باشد ممکن است از متحدان خود کناره گیری کند. وی در همین زمینه موافقت روسیه و آمریکا برای خلع سلاح شیمیایی سوریه اشاره می کند و معتقد است روسیه با این کار موضوع توازن قوا در برابر اسرائیل را نادیده گرفت. این سیاستمدار لبنانی در ادامه این سوال را مطرح می کند که چرا نباید روسیه زمانی دست به اقدامی مشابه در رابطه با سلاح حزب الله نزند.
اما خیلی از متخصصان استراتژیک و تحلیل گران سیاسی با این نظر موافق نیستند، در همین رابطه یکی از نمایندگان حزب الله در پارلمان لبنان به آتلانتیک پست گفت که توافق روسیه و آمریکا برای خلع سلاح شیمیایی سوریه هیچ ارتباطی به سلاح های حزب الله ندارد.
وی متعقد است که موفقیت احتمالی توافق آمریکا و روسیه لزوما به معنی پیروزی سیاست خارجی واشنگتن آنگونه که امیدوار است نیست.
این نماینده مجلس لبنان معتقد است که روسیه و سوریه برنده موضوع تسلیحات شیمیایی سوریه هستند چرا که اگر آمریکا به اقدام نظامی علیه سوریه دست می زد ضربه سنگینی به ارتش این کشور وارد می شد و موازنه قوا را به نفع مخالفان تغییر می یافت.
وی در پاسخ به این سوال که تاثیر خلاح سلاح شیمیایی سوریه چه تاثیری بر اسرائیل دارد، اظهار داشت که هیچ موازنه استراتژیکی از طریق تسلیحات شیمیایی بین سوریه و اسرائیل برقرار نبود. سوریه این توازن را از طریق اتحاد با ایران، حزب الله و عراق به دست آورده است.
باقی ماندن سوریه در محور مقاومت به عنوان کشوری که با اسرائیل مقابله می کند یک پیروزی برای این محور و قدرت حزب الله است. اگر رژیم در سوریه تغییر می یافت و به متحد آمریکا و غرب تبدیل می شد، حتی اگر سلاح های شیمیایی دمشق دست نخورده باقی می ماند و یا حتی اگر به سلاح های هسته ای دست می یافت، دیگر از مواجه با اسرائیل خودداری می کرد.
این مقام حزب الله متعقد است که مهمترین اولویت دولت سوریه ناکام گذشتن توطئه و بازسازی قدرت نظامی خود است. آمریکا به این دلیل از اقدام نظامی دست کشید که عواقب و نتایج این حمله مشخص نبود، بویژه متحدان سوریه _ایران، حزب الله و عراق_ آماده دفاع از سوریه بودند.
عظم ساولی استاد روابط بین الملل در دانشگاه ادینبورگ معتقد است که توافق روسیه و آمریکا تاثیر مستقیمی بر سلاح حزب الله ندارد. هر چند بعضی گروه ها ممکن است اتهاماتی درباره داشتن سلاح های شیمیایی به حزب الله وارد کنند اما این اتهامات بی اعتبار از آن است که مورد توجه قرار گیرد.
نادیم شهادی عضو موسسه پادشاهی برای روابط بین الملل در لندن گفته است که فکر نمی کند ارتباطی بین انهدام تسلیحات شیمیایی سوریه با خلع سلاح حزب الله وجود داشته باشد.
تفاوت بین دولت سوریه و حزب الله در این است که اولی می خواهد دولت، ارتش و نقش خود را حفظ کند و بنابرین از فشارهای اضافی بویژه دخالت نظامی نگران است اما حزب الله که از حمایت گسترده عمومی بویژه در میان شیعیان لبنان برخودار است می گوید هیچ گونه فشار عربی یا بین المللی تاثیری بر این جنبش ندارد و به دلایل مذهبی و نظامی نگران هیچگونه تهدید نظامی نیست.
ارسال نظر