امریکن انترپرایز:
۱۰ دلیل سادهلوحی اوباما در برابر ایران

یک اندیشکده آمریکایی با ذکر دلایلی معتقد است که اوباما در قبال ایران دچار زودباوری و اشتباه شده است.
به گزارش پارس به نقل از اشراف، اندیشکده « امریکن انترپرایز» در گزارشی به قلم « مایکل روبین» نوشت: در حالی که رئیس جمهور « اوباما» و « بنیامین نتانیاهو» ، نخست وزیر اسرائیل، با یکدیگر دیدار می کنند، « اوباما» شدیداً به دنبال آن است که شک و تردیدها در مورد ایران را از بین ببرد. شاید او دوران سختی را با رکود اقتصادی، جنگ داخلی سوریه و دیگر معضلات روز تجربه کرده باشد، اما باید بداند که چرا بسیاری از افراد در این زمینه دچار شک و تردید هستند. من در کتاب آینده ام، تحت عنوان رقص با شیطان، جزئیات بیش از ۳۰ سال پیشگام شدن امریکا، رد شدن پیشنهاداتش توسط ایران، و فریبکاری تهران را تشریح کرده ام. چرا اکنون « اوباما» باید خیلی محتاط عمل کند؟ ده دلیل آن در زیر آورده شده اند:
■ قضیه مربوط به اقتصاد است نه چیز دیگر ■
۱- در جمهوری اسلامی، ریاست جمهوری بیشتر سمتی ظاهری است تا بنیادی. رهبر کشور است که سیاست گذاری می کند. به عبارت ساده، اگر می خواهید قدرت نسبی رئیس جمهور « روحانی» را در نظام ایران درک کنید، او را با وزیر کشاورزی در ایالات متحده مقایسه کنید.
۲- « قضیه مربوط به اقتصاد است نه چیز دیگر! » تمایل به ایجاد روابط حسنه با ایالات متحده باعث ایجاد انگیزه عقب نشینی در ایرانیان نشده، بلکه اشتیاق تهران به لغو تحریم ها موجب این امر شده است. در اوایل این ماه، مرکز آمار ایران اذعان داشت که اقتصاد ایران در طول سال گذشته ۵.۴ درصد نزول کرده است. واضح است که « روحانی» به دنبال لغو تحریم هاست.
■ واقعاً چه چیزی برای مذاکره وجود دارد؟ ■
۳- واقعاً چه چیز برای مذاکره وجود دارد؟ شورای امنیت سازمان ملل متحد، چندین قطعنامه را به اتفاق آراء یا اکثریت آراء تصویب کرده است و طی آن ها خواستار توقف کامل غنی سازی اورانیوم شده است. قرار نبوده که قطعنامه ها نقطه آغاز مذاکرات باشند. این که « اوباما» بدین چشم به آن ها نگاه می کند، لطف بزرگی در حق ایرانیان است.
۴- آیا رهبر جمهوری اسلامی به راستی لحن و موضع خود را تغییر داده است؟ رهبر در مورد نیاز به « نرمش قهرمانانه» سخن گفته است، اما این حرف دقیقاً به چه معناست؟ نیازی به حدس زدن نیست، چون حکومت ایران همه چیز را برای ما توضیح داده است. به عبارت ساده، رهبر جمهوری اسلامی تاکتیک ها را تغییر داده است، نه سیاست را.
■ پس فتوای هسته ای چه می شود؟ ■
۵- پس فتوای هسته ای چه می شود؟ « اوباما» در ۲۷ سپتامبر اظهار داشت، « رهبر ایران فتوایی را علیه توسعه تسلیحات هسته ای صادر کرده [و] رئیس جمهور روحانی نشان داده که ایران هرگز سلاح هسته ای تولید نخواهد کرد. » مشکل اینجاست که این فتوای هسته ای وجود خارجی ندارد.
■ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، لحن و موضع خود را تغییر نداده است■
۶- سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، لحن و موضع خود را تغییر نداده است. این ارتش ایدئولوژیک همچنان از لحاظ مالی و سیاسی مستقل از « روحانی» است. گفته ها در چندین برنامه خبری ایران نشان می دهد که بر خلاف نرمش « روحانی» در مواضعش، « علی فدوی» ، رئیس نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام کرده که امریکایی ها در موضع دفاعی هستند. او اظهار داشته، « توانایی و قدرت ما باعث شده که امریکایی ها پس از حدوداً ۲۰۰ سال، استراتژی نظامی خود را تغییر دهند. » او در ادامه تشریح کرد که قرارداد « اوباما» در مورد معضل سوریه، تنها ضعف امریکا را ثابت می کند. « پیش از هر نوع حمله، آن ها باید هزینه هایش را بسنجند، و از آن جا که این هزینه ها هنگفت است، دشمن تسلیم می شود. این نشان دهنده قدرت بازدارندگی است… امریکا برای وارد شدن به هرگونه جنگی نیازمند قانون گذاری و تأیید کنگره است، و ما می دانیم که آن ها برای حمله به ایران چنین مجوز و تأییدنامه ای را دریافت نخواهند کرد. »
■ چرا گفته های « روحانی» را باور نکنیم؟ ■
۷- چرا گفته های « روحانی» را باور نکنیم؟ « روحانی» مابین سال های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۵، در طول دوران دوم ریاست جمهوری « محمد خاتمی» ، مذاکره کننده هسته ای ایران بود. دیپلمات های غربی او را فردی منعطف می دانستند، چرا که او در آن زمان داوطلبانه غنی سازی هسته ای را به حالت تعلیق درآورد. اما آن چه که این دیپلمات ها بدان بی توجه بوده اند، دلیل وی برای این کار است. « روحانی» بعدها توضیح داد که تظاهر به انعطاف پذیری کرده تا بتواند تحریم ها را تا حد ممکن به تعویق اندازد و نیاز ایران برای نصب سانتریفیوژهای جدید را برآورده سازد. بعدها، « روحانی» با افتخار اعلام کرد که استراتژی او باعث شده ایران بتواند تا بدین حد پیشرفت کند. « اوباما» نه تنها خود را بازیچه دست ایران کرده، بلکه حتی پس از آن که « روحانی» نقشه بازی اش را برملا ساخته، هنوز به این بازی ادامه می دهد.
■ اگر « روحانی» صادق است، چرا دست رد به سینه « اوباما» می زند؟ ■
۸- اگر « روحانی» صادق است، چرا دست رد به سینه « اوباما» می زند؟ این که « روحانی» پشت تلفن با « اوباما» سخن گفته، اما حاضر نیست به صورت علنی همراه با او دیده شود، نشان می دهد که احتمالاً در سخنان خود خلوص نیت ندارد.
■ رفتار ایران تغییر نکرده است■
۹- مراقب تندروها باشید. در سال ۱۹۹۸، به علت وجود استراتژی موسوم به « گفتگوی تمدن ها» ، ۱۳ بازرگان امریکایی به ایران سفر کردند تا فرصت های تازه را کشف نمایند. ایرانیانی که شعار « مرگ بر امریکا» سر داده بودند، اتوبوس آن ها را مورد حمله قرار دادند. « اوباما» نباید چنین تصور کند که این گروه مهم نیستند، چون چنین نیست. در عوض آن ها نیز بخشی از بازی هستند. ممکن است « روحانی» به این استدلال روی آورد که ما می خواهیم امتیازات بیشتری ارائه دهیم، اما نگران تندروها و افراطی های درون کشور هستیم. فراموش نکنید که در پشت پرده، خود اوست که از این افراط گرا حمایت می کند.
۱۰- رفتار ایران تغییر نکرده است. اگر ایران به راستی می خواهد سردی روابط و انزوایی که در آن گرفتار شده را بشکند، باید با تغییراتی حقیقی جلو بیاید، نه فقط لفاظی.
ارسال نظر