بعد از قطر،
تلاش آمریکا برای انتقال قدرت در اردن
آمریکا سعی دارد پروژه انتقال قدرت را بعد از قطر در رژیمهای عربی دیگر آغاز کند که اردن در این زمینه در اولویت قرار دارد.
به گزارش پارس، تسنیم به نقل از المنار، اجرای الگوی مشابه قطر برای کشورهای عربی بر حسب شرایط و اوضاع داخلی این کشورها، این روزها به اولویت آمریکا در تمامی رژیم های پادشاهی و امیرنشین در منطقه تبدیل شده است.
در این میان بر اساس شرایط موجود در اردن، این کشور بعد از قطر در اولین اولویت قرار دارد، این کشور که در همسایگی سوریه قرار دارد، از زمان آغاز درگیری ها در سوریه از سوی آمریکا برای دخالت نظامی در سوریه انتخاب شده بود.
دولت آمریکا در این راستا به دنبال به قدرت رساندن حمزه بن حسین برادر پادشاه کونی است، ملک حسین پادشاه سابق اردن وی را به عنوان ولیعهدی و عبدالله دوم انتخاب کرده بود، اما عبدالله بر خلاف وصیت پدرش عمل کرد و برادر خود را از ولیعهدی عزل و در تاریخ ۲ ژولای سال ۲۰۰۹ پسرش را به این سمت منصوب کرد.
بر اساس این گزارش تمایل آمریکا برای رسیدن قدرت به حمزه به مادر وی یعنی نور بر می گردد که تابعیت آمریکایی دارد و ارتباطات قوی با سران حاکم در این کشور بویژه با دموکرات ها دارد. برای یادآوری می توان گفت که هنوز یکی از ارکان اصلی ستاد انتخاباتی خاندان کلینتون در دور دوم ریاست جمهوری بیل کلینتون و از اعضای ستاد انتخاباتی هیلاری کلینتون برای رسیدن به نامزدی دموکرات ها در انتخابات بوده است.
آمریکا اعتقاد دارد پادشاه کنونی در اردن از تمامی برگه های خود استفاده کرده و اوضاع در زمان وی به حد انفجار رسیده است؛ با این وجود پادشاه به دنبال جایگزین کردن پسر خود است، وی در این راستا فرمانبداری از آمریکا در راستای دخالت نظامی در سوریه از طریق اردن را افزایش داده تا نظر آمریکایی ها درباره جانشینی حمزه بن حسین در مسند قدرت در این کشور را تغییر دهد.
البته منبع آگاه عربی اعلام کرده اند که تصمیم اردن در دخالت در سوریه با پاسخ منفی ارتش و دستگاه اطلاعاتی این کشور مواجه شده که نفوذ زیادی در محافل حاکمیتی دارند.
این منابع تاکید دارند که فرماندهی ارتش اردن و سازمان جاسوسی این کشور گزارش های مفصلی را درباره عدم تامین منافع اردن در دخالت در سوریه به پادشاه این کشور داده اند. این منابع تاکید دارند که فرمانده جبهه شمالی ارتش اردن به یک هیئت عشایری اعلام کرده که ارتش این کشور دخالت در سوریه را حتی در صورت صدور دستور پادشاهی رد خواهد کرد.
بنا بر اعلام این منابع شاه اردن نیز در این راستا در تلاش است تا نقش دستگاه های اطلاعاتی را که بیشتر از عشایر این کشور تشکیل شده و مخالفت ورود به حمله نظامی به سوریه است را تضعیف کند، این سازمان تاکید دارد که ورود در جنگ سوریه پیامدهای بدی در اوضاع شکننده داخلی در این کشور دارد و حتی ترس از بین رفتن آرمان فلسطین و خطر موجودیتی برای کیان اردن قابل تصور است. دستگاه اطلاعاتی اردن معتقد است که پادشاه برای راضی کردن آمریکا برای به قدرت رساندن پسرش به دنبال این اقدام است و حتی به واشنگتن چراغ سبز امکان حل آرمان فلسطین به نفع رژیم صهیونیستی را نیز داده است.
بر این اساس دستگاه های اطلاعاتی اردن در دو زمینه اقدام کرده اند، اول اینکه همکاری خود را با دستگاه های جاسوسی آمریکا در سوریه و منطقه افزایش داده و در عین حال همگرایی خود را با دستگاه اطلاعاتی سوریه نیز ادامه می دهد، چرا که نگران از بین رفتن حاکمیت کنونی در اردن است.
اردن همچنین در این راستا از سقوط حاکمیت اخوان المسلمین در مصر استفاده کرده تا از نفوذ جبهه عمل اسلامی شاخه وابسته به جماعت اخوان المسلمین در منطقه بکاهد؛ این موضوع باعث تحرک دستگاه های اطلاعاتی اردن در راستای همگرایی با حماس شده و محمد نزال عضو دفتر سیاسی حماس دیدارهایی را از اردن داشته تا ترتیب حضور آرمان فلسطین بعد از تحولات مصر و سوریه و از دست دادن این دو متحد خود در منطقه را در دستور کار مقامات عمان قرار دهد.
به این ترتیب اردن می تواند مناسبات خود را با طرف فلسطینی بر اساس دیدگاه های خود و مطالبات درخواستی از طرف مقابل ترتیب دهد و از طرف فلسطینی نیز بخواهد که مانع از تلاش های آمریکا در راستای اجرای کنفدراسیون اردن و فلسطین در اردن شود.
در همین راستا سرویس های اطلاعاتی اردن نظارت بر مرزهای خود با فلسطین اشغالی را کم کرده اند تا به این ترتیب عملیات های انتقال از طریق مرزهای دو طرف انجام شود.
ارسال نظر