به گزارش پارس ، به نقل ازفارس، ۲۰ شهریورماه سال ۱۳۷۳ مجلس شورای اسلامی به ریاست علی اکبر ناطق نوری قانونی را با عنوان نظارت بر مسافرت های خارجی کارکنان دولت به تصویب رساند.

**مصوبه مجلس در دوران ریاست ناطق نوری

بر اساس این قانون برای نظارت بر امر مسافرت ها و مأموریت های غیر ثابت کارکنان دولت و کلیه دستگاه هایی که به نحوی از بودجه عمومی کشور و شرکت های دولتی استفاده می کنند، هیأتی از افراد ذیل در وزارت امور خارجه تشکیل می شود:

۱ - نماینده رییس جمهور به عنوان رییس هیأت.

۲ - معاون وزیر امور خارجه.

۳ - معاون وزیر اطلاعات.

۴ - معاون وزیر دستگاه ذیربط بدون حق رأی.

۵ - دو نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به انتخاب مجلس به عنوان ناظر.

بر اساس ماده ۲ این قانون صدور گذرنامه و بلیط برای مأمورین و پرداخت کلیه مخارج مسافرت منوط به مجوز از هیأت فوق است.

همچنین کلیه دستگاه های موضوع این قانون مکلفند تقاضای مأموریت و مسافرت و فهرست اسامی افراد اعم از این که سفر آنان بنا به درخواست طرف خارجی یا هزینه های میزبان باشد و یا دستگاه مربوطه، همراه با توضیحات کتبی حداقل یک ماه قبل برای هیأت ارسال کنند.

گزارش کلیه مسافرت های فوق الذکر حداکثر ظرف یک ماه باید به اطلاع کمیسیون مربوط در مجلس شورای اسلامی برسد.

همچنین مسئولین متخلف از این قانون به حکم محاکم قضایی ملزم به پرداخت حداقل دو برابر کلیه هزینه های ناشی از مسافرت ها به خزانه دولت هستند.

**ابلاغی با امضای عارف

اواخر دولت هشتم بود که محمد رضا عارف معاون اول رئیس جمهور آیین نامه نظارت بر مسافرتهای خارجی دستگاههای اجرایی را ابلاغ کرد.

بر اساس این گزارش در جلسه مورخ ۱۱ مرداد سال ۱۳۸۳ هیئت وزیران بنا به پیشنهاد سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، آیین نامه نظارت بر مسافرت های خارجی دستگاههای اجرایی تصویب شد.

بر اساس این آئین نامه هیئت نظارت موظف است حداقل هر دو هفته یک بار با اعلام قبلی، تهیه دستور جلسه و دعوت از اعضای هیأت نظارت، نسبت به تشکیل جلسات اقدام کند.

همچنین هزینه سفر اعضای هیأت های اعزامی به خارج از کشور از هر قوه که در آنها رییس هیأت در سطح پایین تر از وزیر باشد، از محل اعتبارات همان قوه پرداخت می شود.

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور موظفند میزان واگذاری اعتبارات ارزی و ریالی موضوع سفرهای خارجی غیرثابت کارکنان دستگاه های اجرایی را به تفکیک سطوح سازمانی مربوط تنظیم و به دبیرخانه هیأت نظارت

ارائه کند.

اعزام مأموران از طریق غیررسمی و نامعلوم به هر نحو، بدون اطلاع هیأت نظارت و عدم ثبت جزئیات آن در دبیرخانه، جز در مواردی که از شمول قانون مستثنی شده است، از مصادیق تخلف محسوب می شود.

بر اساس این آئین نامه مأموریت های کارکنان دستگاه های اجرایی به خارج از کشور باید برای انجام مذاکره و بازدید از تجهیزات، فناوری ها و اقدامات و فعالیت کشورها یا دستگاههای طرف مذاکره جهت خرید تجهیزات یا انتقال فناوری و عقد قرارداد برای انجام خدمت و یا توسعه همکاری فنی، علمی، آموزشی و تکنولوژیکی باشد.

همچنین انجام پروژه های مشترک تحقیقاتی دوجانبه یا چندجانبه، پیگیری و نظارت بر امور اجرایی مربوط به قراردادها و تفاهمنامه های اقتصادی، سیاسی، تجاری، علمی، فرهنگی و تحقیقاتی دوجانبه یا چندجانبه، نظارت بر مراحل ساخت دستگاههای خریداری شده و تست و کنترل کیفیت و بازرسی نهایی، خرید کالاهای اساسی، نظارت بهداشتی بر واردات مواد پروتئینی، نظارت بر ذبح

شرعی و بازرسی کالاهای اساسی خریداری شده نظیر گندم، برنج و روغن، پیگیری امور مربوط به زائران حج و عتبات عالیات، همراهی مقامات عالی کشور جهت انجام امور محول شده، شرکت در مناقصه های بین المللی و انجام پروژه ها و طرحها در خارج از کشور، برگزاری اجلاس کمیسیون های مشترک دو کشور، شرکت در همایش ها، سمینارها و کنفرانس ها، کارگاه ها، اجلاس ها، گروه های کاری و کارگروه های راهبردی دوره های آموزشی

ذ برپایی و شرکت در نمایشگاههای تخصصی و بین المللی و یا بازدید از نمایشگاههای مربوط، اعزام گروههای خبری و مطبوعاتی جهت انعکاس اخبار، شرکت در بازارهای فیلم به منظور خرید و بازبینی فیلم و جشنواره های هنری بین المللی، انجام تغییر و تحول، رسیدگی به حسابها و حسابرسی قراردادهای منعقد شده و

دفاتر و واحدهای خارج از کشور، برگزاری گروههای پارلمانی دوستی دوجانبه و گروههای بین المجالس در این رابطه، برگزاری دوره های آموزشی زبان و ادبیات فارسی و سایر دوره های آموزشی در مراکز

علمی کشورها، شرکت در جلسات مجامع عمومی، هیأت مدیره و کارگروه های مربوط و مواردی که دستگاه های اجرایی در آنها عضویت دارند، انجام مأموریت های موقت در دفاتر، مراکز کنسولی و نمایندگی های خارج از کشور، ارائه مقاله و ایراد سخنرانی در کنفرانس های منطقه ای و بین المللی، شرکت در جلسات و کارگروه های مربوط به پیمان ها و سازمان های همکاری های منطقه ای، نظارت بر اجرای قراردادهای خرید یا صادراتی، بررسی ایستگاه های کاری و پیگیری امور مربوط به خطوط تولیدی صنعتی در خارج از کشور، انجام مأموریت های محرمانه و دارای طبقه بندی خاص و ویژه، شرکت تیم های ورزشی دانش آموزی، دانشجویی، کارگری و مسابقات المپیادها، انجام امور مربوط به تحصیل دانشجویان، جذب دانشجویان خارجی و غیره، شرکت در جلسات مربوط به دعاوی حقوقی بین المللی و تنظیم لوایح و پیگیری های

مربوط، همکاری با پلیس بین الملل و استرداد مجرمان، پیگیری امور مربوط به اجلاس های هوایی، خرید و اورهال و رفع نقایص

هواپیماوبازرسی و حسابرسی دفاتر هواپیمایی، شرکت در اجلاس ها، مجامع بین المللی یا منطقه ای و نشست های سازمان های تخصصی بین المللی به عنوان نمایندگان دولت جمهوری اسلامی ایران یا دستگاه متبوع، شرکت در دوره های آموزشی کوتاه مدت یا بلند مدت و فرصت های مطالعاتی اعضای هیأت علمی، مطالعه و بازاریابی جهت فروش کالاها، خدمات، تولیدات داخلی و توسعه صادرات، اجرای قراردادهای آموزشی حاصل از خرید دستگاه و یا همکاریهای دانشگاهی و تحقیقاتی دیگر مواردی است که برای موضوع مأموریت های خارج از کشور دستگاه های اجرایی ذکر شده است.

بر اساس این آئین نامه سیاست اصلی دولت کاهش میزان مأموریت ها و محدود کردن آنها در حد ضرورتها است.

همچنین انجام هرگونه سفر به خارج از کشور توسط کارکنان دولت با هر نوع گذرنامه از محل بودجه عمومی و شرکت های دولتی با توجه به شرایط حاکم بر دستگاه ذی ربط، بدون رعایت فرآیند پیش بینی شده در این تصویبنامه و اخذ مجوز هیأت نظارت، ممنوع است.

همچنین مسافرت وزیران و معاونان آنها، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مقامات قضایی به خارج از کشور به عنوان میهمانان شرکت های خصوصی مجاز نیست.

بر اساس این آئین نامه به منظور حفظ شأن جمهوری اسلامی ایران و رعایت همترازی سطوح و رده های مقامات و مسؤولان نظام، شرکت نمایندگان مجلس شورای اسلامی در سفرهای رسمی هیأت های اعزامی به خارج از کشور که در آنها ریاست هیأت در سطح پایین تر از وزیر است، مجاز نیست.

همچنین درصورتی که در مسافرت های دولتی مربوط به هر یک از سه قوه، نمایندگانی از سایر قوا قصد شرکت داشته باشند، لازم است قبلاً موافقت کتبی رییس دستگاه ذی ربط یا معاون مجاز از طرف وی اخذ شود و دستگاه اجرایی ذی ربط موظف است مراتب را جهت درج در سوابق، به دبیرخانه هیأت نظارت اعلام کند.

کلیه دستگاه های اجرایی موظف به رعایت تعداد نفر روز مأموریت خارج از کشور سالانه حداکثر معادل عملکرد سال قبل هستند.

همچنین وزارت امور خارجه موظف است به نحو مناسب و شایسته درخصوص اطلاع رسانی، ارائه تسهیلات و ارشاد به دستگاه های اجرایی، حسب مورد و در چارچوب اساسنامه خود اقدام کند و کلیه دستگاه های اجرایی نیز قبل از اعزام به خارج از کشور نسبت به توجیه و آموزش کارکنان در چارچوب دستورالعمل ها، ضوابط و استانداردهای مربوط به سفرهای رسمی و غیررسمی و سایر رویه های مورد نظر ابلاغی ازسوی وزارت امورخارجه اقدام خواهند کرد.

همچنین دستگاه های اجرایی موظفند قبل از انجام سفرهای رسمی، برنامه دقیق و زمان بندی شده جلسات، بازدیدها، سطح مذاکرات و مذاکره کنندگان را جهت اطلاع رسانی به نمایندگی های ایران در کشور مقصد به وزارت امور خارجه اعلام کند.

**امید ها برای شفاف سازی فعالیت هیئت در دوره جدید

در هر صورت سفر های خارجی مسئولان از مواردی است که همواره پیگیری آن برای افکار عمومی جالب توجه است.

بر همین اساس به نظر می رسد که باید اطلاع رسانی بیشتری در رابطه با عملکرد هیات نظارت بر سفر های خارجی مسئولان ارائه شود.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی ۱۱ مرداد سال ۱۳۹۱ دو نفر را به عنوان ناظر جهت عضویت در هیئت نظارت بر مسافرت های خارجی کارکنان دولت انتخاب کردند و مرحوم سیدجلال یحیی زاده با ۱۱۲ رأی و غلام محمد زارعی با ۱۰۴ رأی از مجموع ۲۴۱ رأی مأخوذه به عنوان ناظران مجلس جهت نظارت بر مسافرت های خارجی کارکنان دولت انتخاب شدند.

در حال حاضر تقریبا یک سال از حضور دو نماینده ناظر مجلس در هیئت مذکور گذشته ولی تا کنون خبر خاصی از این هیئت ارائه نشده و یا حداقل به اطلاع عموم نرسیده است.

البته یکی از نمایندگان ناظر در این هیئت از دنیا رفته است.

در هر صورت قرار است در سال دوم از فعالیت مجلس نهم یک بار دیگر ناظران مجلس در هیات نظارت بر سفرهای خارجی کارکنان دولت انتخاب شوند و قرار است این موضوع در جلسات این هفته کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس مورد بررسی قرار گیرد.

در هر حال امید آن می رود که در دوره جدید فعالیت هیئت نظارت بر سفرهای خارجی کارکنان دولت که با شروع به کار دولت جدید هم متقارن شده شاهد اطلاع رسانی دقیق تری در مورد فعالیت ها و روند کار این هیئت باشیم و اطلاعات دقیقی در این رابطه به اطلاع افکار عمومی برسد.