به گزارش پارس به نقل از ایسنا، به نقل از خبرگزاری فرانسه، باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا هشدار داده است که شاخه های وابسته به القاعده نظیر القاعده در شبه جزیره عرب که یکی از واحدهای اصلی کنترل موثر بر بخش های بزرگی از کشور یمن است، همچنان به رغم تلاش ها برای از بین بردن هسته مرکزی القاعده تهدیدی جدی است.

هشدار باراک اوباما پس از آن داده شده که آمریکا چند روز پیش اقدام به بستن ۱۹ ساختمان دیپلماتیک خود در خاورمیانه و آفریقا کرد. این اتفاق پس از آن افتاد که گزارش های اطلاعاتی حاکی از برنامه ریزی القاعده برای انجام یک حمله قریب الوقوع بود.

بر اساس این گزارش ها، ردگیری های مکاتبات ارتباطاتی القاعده شامل نوعی ارتباط میان ایمن الظواهری، رهبر بزرگ القاعده و همچنین ناصر الوحیشی، رهبر القاعده در شبه جزیره عرب بود.

الظواهری پس از کشته شدن اسامه بن لادن در سال ۲۰۱۱ به مقام رهبری القاعده رسید و گمان برده می شود وی که ۶۲ سال سن داشته و اصالت مصری دارد، در مناطق مرزی افغانستان مخفی شده است.

رحیم الله یوسف زای، کارشناس گروه های افراط گرا در پاکستان گفت: با وجود آنکه هسته رهبری سنتی القاعده که در" پیشاور" پاکستان در سال ۱۹۸۸ پایه گذاری شد، همچنان دارای اهمیتی نمادین است اما مرکز ثقل عملیاتی آن به مکانی دیگر تغییر یافته است.

وی به خبرگزاری فرانسه گفت: ما می توانیم بگوییم که در خصوص تاثیر، قدرت و نیرو القاعده تغییر پیدا کرده است. دیگر پاکستان و افغانستان محل اصلی القاعده نیست و اغلب نیروهای آن و اغلب شاخه های وابسته به آن در پاکستان و افغانستان نیستند، به طور کلی طرح های این گروه دیگر از سوی ایمن الظواهری ناشی نمی شود. الظواهری که دولت آمریکا برای وی ۲۵ میلیون دلار جازه تعیین کرده، از کاریزمای اسامه بن لادن برخوردار نیست، اما مدت هاست که آن را مغز القاعده می دانند.

امتیاز گل، نویسنده و تحلیلگر امنیتی پاکستانی اظهار داشت که اگرچه رهبران عملیاتی القاعده به دیگر شاخه های منطقه آن پراکنده شده است، اما الظواهری همچنان یک نیروی الهام بخش است.

وی تاکید کرد: آنها دیگر به فردی کاریزماتیک مثل اسامه بن لادن نیاز ندارند و من فکر می کنم آنها سوخت ایدئولوژیک و مهمات ایدئولوژیک که به ادامه حرکت آنها کمک می کند را در اختیار دارد.

افشاگری اخیر درباره طرح بلندپروازانه القاعده در یمن برای تصرف دو شهر و همچنین یک پایانه صادرات نفتی نشان دهنده این است که القاعده در شبه جزیره عرب از انگیزه بالایی برخوردار است و الوحیشی در سلسله مراتب جهانی القاعده پس از الظواهری دومین مقام را در اختیار دارد.

دیوید گارتن اشتاین – راس، یک کارشناس بنیاد دفاع از دموکراسی ها در واشنگتن گفت: ارتقای مقام الوحیشی نشان دهنده این است که القاعده در حال گسترش هسته رهبران خود همزمان با افزایش دانش کارشناسی القاعده در شبه جزیره عرب است.

وی به خبرگزاری فرانسه گفت: هنگامی که ما درباره هسته القاعده صحبت می کنیم دیگر دلیلی ندارد که در این هسته فقط توان موجودیت در پاکستان و افغانستان را داشته باشد. ما شاهد تغییر مکان جغرافیایی القاعده به سمت یمن هستیم، اما این لزوما به معنی تغییر تمرکز القاعده در شبه جزیره عرب و دور شدن از هسته مرکزی نیست و آنطور که من می بینم این هسته در حال گسترش است. اخیرا سازمان های اطلاعاتی کانادا به قابلیت انعطاف و انطباق پذیری رهبران القاعده برای زنده ماندن به مدت ربع قرن اشاره کردند.

این گزارش هشدار داد که خروج نیروهای خارجی از افغانستان همزمان با ناتوانی مقامات پاکستان و یا بی میلی آنها به منظور مقابله با القاعده به این گروه پناهگاه های بین مرزی لازم برای زنده ماندن را خواهد داد.

سیف الله خان محسود، کارشناس مرکز تحقیقات در اسلام آباد می گوید: اگر افغانستان بتواند به یک دستور کار مشترک دست پیدا کند و آنها با یکدیگر توافق کنند تا یک دیدگاه سیاسی مشترک برای کشور در چارچوب یک ائتلاف میان گروه های مختلف داشته باشند، کار القاعده برای پیدا کردن پناهگاه بسیار دشوار خواهد بود.

وی افزود: اما اگر جنگ داخلی به وجود بیاید، القاعده از موضع بهتری برای پیدا کردن پناهگاه برخوردار می شود.