وزیر خارجه سابق روسیه تحلیل کرد/
فرصت جدید برای مذاکراه با تهران
ایگور ایوانف با توجه انتخاب حسن روحانی را به عنوان" سیاستمداری معتدل و حسابگر" ، به بیان آنچه وی" انتظارات روسیه و جهان از دولت جدید ایران" نامید، پرداخت.
به گزارش پارس، مهر به نقل از کامرسانت، ایگور ایوانف وزیر خارجه سابق روسیه که ده سال پیش از طرف فدراسیون روسیه با حسن روحانی درباره برنامه هسته ای ایران مذاکره کرده بود در یادداشت خود ضمن اشاره به پیروزی چشم گیر روحانی در انتخابات، آن" منعکس کننده تغییرات عمیقی" در ایران دانست که در تضاد با ادعاها مبنی بر غیررقابتی بودن نظام اسلامی و عدم امکان نقش آفرینی مردم داست.
وی نتیجه انتخابات را به دلیل تغییرات اقتصادی ایران قرن ۲۱ دانست که از اکثریت جمعیت طبقه متوسط و جوانان هستند و می نویسد: " همین ایران جدید حسن روحانی، شخصیت معتدل و حسابگر را انتخاب کرد. پیروزی وی با برتری قابل توجه بر نامزدهای دیگر (روحانی بیش از نیمی از همه آرا را دریافت کرد) ، نشان می د هد که رئیس جمهور جدید ایران در واقع از مقبولیت اجتماعی برای اجرای تغییراتی برخوردار شده است که شعار این تغییرات را در مرحله انتخابات سر داد. "
ایوانف معتقد است که با توجه به ساختار نباید انتظار تحول شگرف در سیاست داخلی و خارجی ایران داشت. زیرا وی برای تغییرات باید موافقت دیگر ارکان حکومت را نیز بدست آورد.
وزیر خارجه سابق روسیه، از سوی دیگر به محدودیت های آمریکا نیز در این زمینه اشاره می کند: " باراک اوباما رئیس جمهور مجبور است روحیات نمایندگان کنگره، تمایلات محافظه کاران حزب جمهوری خواه و نوسانات افکار عمومی را در نظر بگیرد. کسی حاضر نیست تنها با استناد به این مساله، نتیجه گیری پوچی بکند که بین باراک اوباما و جرج بوش رئیس جمهور پیشین هیچ فرقی وجود ندارد. "
وی بخشی از معضلات کنونی را به دلیل مسایل مربوط به توسعه داخلی دانست که" به صورت حاد و شدید در برابر ریاست جمهوری جدید ایران قد علم کرده اند. ولی همه آنها به نحوی با چشم انداز برطرف کردن انزوای کشور ارتباط دارند. تحریم ها به ایران لطمه شدیدی می زند. بر طبق آمار رسمی، از سال ۲۰۰۹ تا سال ۲۰۱۳ نرخ رشد اقتصاد از ۴% تا ۰.۴% کاهش یافته و بیکاری به ۱۷% و نرخ تورم به ۲۲% در سال رسیده است. "
ایوانف به این جمله روحانی که بلافاصله بعد از انتخابات گفته شده بود نیز اشاره کرد: " نوسازی اقتصاد و اصلاح شرایط زندگی مردم، اولویت دست اول دولت من است. "
وی افزود: " بعید است که اوضاع اقتصادی بدون لغو یا حداقل کاهش تحریم های بین المللی اصلاح شود. و این بدان معنی است که فرصتی برای فعال کردن مذاکرات ۱+۵ و امید به انعطاف بیشتر تهران در زمینه مسایل هسته ای پدید می آید. "
ایوانف با یادآوری مذاکرات خود به عنوان نماینده روسیه به مدت دو سال با روحانی در پرونده هسته ای، وی را" سیاستمداری انعطاف پذیر" دانست که" قادر است بدون اینکه به منافع ملی لطمه بزند، راه رسیدن به توافق را پیدا نماید. "
وزیر خارجه سابق روسیه پیش بینی که" حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور می تواند بیشتر از ز مانی که شیخ دیپلمات بود، دستاوردهای جدیدی به دست آورد" .
وی در پایان نوشت: " آینده برنامه هسته ای ایران با آینده تمام منطقه و قبل از همه با اوضاع سوریه و پیرامون آن ارتباط ناگسستنی دارد. تلاش های مصرانه دائمی غرب مبنی بر حذف ایران از بررسی راه حل های اوضاع سوریه، گسترش ابعاد حمایت نظامی از جناح تندرو مخالفان سوری و تبدیل مناقشه سوریه به رویارویی بین شیعیان و سنی ها، همگی به طور عینی موقعیت رئیس جمهور جدیداً انتخاب شده ایران را پیچیده ترساخته و ناگزیر برای گفتگو با تهران درباره مسایل هسته ای عواقب منفی ایجاد خواهد کرد. بعید به نظر می آید که مسأله سوریه هم بدون در نظرگرفتن منافع قدرت های اصلی منطقه ای، حل شود. "
ارسال نظر