به گزارش پارس به نقل از ایسنا، پیش از رای مخالف مجلس به این طرح، نادر قاضی پور به عنوان اولین مخالف کلیات این طرح گفت: ما طرفدار سرسخت تولید ملی هستیم و من در تمام مراحل رسیدگی این طرح بودم. در کمیسیون صنایع از ۵۶ ماده، ۲۵ ماده را حذف کردیم یعنی ۴۴ درصد طرح در کمیسیون تخصصی حذف شد.

 

وی با بیان اینکه کلیات این طرح هیچ نفعی برای تولید ندارد، گفت: این طرح در واقع تشویق متخلفان است و با تصویب آن، تعداد زیادی از قوانین مادر خدشه دار می شود؛ به ویژه که برخی از مواد با برنامه پنجم مغایرت دارد.

 

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با اشاره به نامگذاری سال ۹۱ به نام سال حمایت از تولید ملی، گفت: شعار سال مختص یک سال نیست و باید تداوم یابد. حمایت از تولید نیز باید عملیاتی شود و کسانی که با تمام مشکلات به تولید ادامه دادند باید مورد تقدیر قرار بگیرند. ما معتقدیم باید از تولیدکننده واقعی حمایت شود نه پیمانکار، بساز و بفروش.

 

وی با بیان اینکه در طرح حمایت از تولید ملی توجهی به دامداران به عنوان یکی از اقشار تولیدکننده نشده، خاطرنشان کرد: کلیات این طرح برای حمایت از کارخانه دارانی است که مالیات و بیمه سه سال گذشته را پرداخت نکرده اند و با تصویب این طرح، میلیاردها تومان حیف و میل می شود.

 

کمال الدین پیرموذن نیز به عنوان موافق کلیات این طرح، اظهار کرد: اقتصاد ایران سال هاست برخلاف تحولات عصر تولید شنا می کند. در شرایط فعلی به دلیل رکود تورمی، هزینه تولید بالا رفته و سیاست های نادرست ارزی دولت باعث کمبود نقدینگی تولیدکنندگان شده است.

 

وی در ادامه عدم بها دادن به اقتصاد مولد و فشار سیستمی به کارخانجات صنعتی را از جمله مشکلات تولیدکنندگان دانست و یادآور شد: متاسفانه دولت از اجرای قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار که از قوانین پایدار برای تقویت تولید ملی است سر باز زد و این قانون توسط رییس جمهور متوقف شد.

 

نماینده مردم اردبیل در مجلس شورای اسلامی کاهش تسلیحات اعطایی از سوی بانک ها به بخش تولید و صدور بخشنامه های مخالف با سیاست های اصل ۴۴ را منجر به تعطیلی بنگاه های صنعتی دانست و اظهار کرد: پیش نیاز تحقق حماسه اقتصادی، بها دادن به این طرح است.

 

وی همچنین گفت: بر اساس گفته عادل آذر رییس مرکز آمار، دولت ۷۰ هزار شغل ایجاد کرده و نه ۷ میلیون شغلی که رییس جمهور گفته است.

 

علیرضا محجوب نیز در مخالفت با کلیات طرح حمایت از تولید ملی اظهار کرد: این طرح مجموعه ای مشتمل بر ۴۳ ماده است که بیشتر موارد آن به اصلاح مقررات مالیاتی و بانکی آن هم بدون ملاحظه قوانین و مقررات مربوط می شود.

 

وی افزود: در ماده ۱۱ این طرح، قانون بیمه ساختمانی را برداشته اند و در واقع بیمه محروم ترین اقشار حذف شده است. اگر بیمه با تولید ملی منافات دارد پس حمایت از تولید معنا و مفهومی ندارد.

 

این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه برخی موارد این طرح جنبه ای توسعه ای دارد، اظهار کرد: موارد این طرح همچنین به گونه ای است که برای دولت بار مالی ایجاد می کند.

 

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: ما بیش از شما طرفدار تولید هستیم اما از این طرح حمایت از تولید و صنعت حاصل نمی شود. همچنین در این طرح نیامده که هر جا تولید داخل کفاف نیاز را می دهد واردات ممنوع شود.

 

محجوب همچنین یادآور شد: این طرح به هفت کمیسیون ارجاع شده اما تنها یک کمیسیون نظر خود را ارائه کرده است و به نظر کمیسیون صنایع هم اهمیتی داده نشده لذا بهتر است کلیات این طرح رد شود تا طرح مجددا در کمیسیون بررسی شود و چیزی به تصویب برسد که در شان تولید ملی است.

 

این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی همچنین خاطرنشان کرد: در این طرح تمام حمایت ها برای بنگاه ها پیش بینی شده و در واقع اصلاح قانون نظام مالیاتی و بانکی در دستور کار است بنابراین اگر این طرح از دستور خارج شود و به کمیسیون تخصصی برگردد به نفع مجلس است.

 

رضا رحمانی رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز در موافقت با کلیات این طرح، گفت: در پی نامگذاری سال ۹۱ به نام سال حمایت از تولید ملی، ما در مرکز پژوهشها دور هم جمع شدیم تا طرحی را مدون کنیم در این زمینه چند دغدغه هم داشتیم؛ یکی از آنها دغدغه بار مالی طرح برای دولت بود و دیگر اینکه در مردم توقع ایجاد نکنیم که این طرح جامع و حلال مشکلات است.

 

وی با بیان اینکه طرح حمایت از تولید ملی ساختار منطقی دارد، اظهار کرد: مشکل ما ایجاد ارتباط دانشگاه با صنعت است و اینکه ایده ها به پروژه تجاری و محصول تبدیل نمی شوند.

 

رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: در این طرح حمایت از صادرات که موجب حمایت از تولید، اشتغال و پویایی واحدهای تولیدی است پیش بینی شده است. هدف ما در واقع حفظ چرخه تولید است و اینکه نگذاریم صنعت به خاطر تهاجم اقتصادی دشمن زمین بخورد. ما می خواستیم برخی موانع را رفع کنیم و اقدام به صلاح ساختارها کنیم.

 

وی با بیان اینکه طرح حمایت از تولید ملی شامل صنعت، معدن، کشاورزی و انرژی است، اظهار کرد: ما باید این طرح را یک بسته ببینیم و از ظرفیت آن استفاده کنیم.

 

رحمانی در پایان گفت که دولت منتخب نسبت به این طرح نظر مثبت دارد و این طرح را اجرا خواهد کرد.

 

روح الله عباسپور نماینده مردم بویین زهرا و آوج در مجلس شورای اسلامی نیز ضمن تقدیر از کمیسیون حمایت از تولید ملی برای توجه به منویات رهبری، گفت: در این طرح بیشتر تمرکز روی مسائل مالی، بانکی و مالیاتی است و مغایرت های قانونی زیادی از جمله با اصل ۷۵ قانون اساسی، برنامه پنجم، قانون پولی و قانون بیمه اجتماعی دارد.

 

وی افزود: در این طرح همچنین صراحتا آمده که یکی از مصوبات مجمع تشخیص مصلحت نظام ملغی اعلام می شود، در کجا آمده که مجلس می تواند مصوبه مجمع را ملغی کند؟

 

نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی این طرح را یکجانبه و موجب ایجاد مشکل برای تولید دانست و گفت: با تصویب این طرح، مالیات که پشتوانه مالی کشور و بودجه عمومی است تهدید می شود در حالی که در شرایط کاهش درآمد نفتی جهت گیری نظام، منابع مالیاتی است که ۴۰ درصد بودجه ۹۲ را نیز تشکیل می دهد.

 

عباسپور خاطرنشان کرد: ما حامی تولید ملی هستیم؛ زیرا این نظر رهبری است و باید تامین شود اما طرح حمایت از تولید ملی به نفع تولیدکنندگان نیست و لازم است به کمیسیون برگردد تا فکری برای آن شود.

 

نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از اظهاراتش، گفت: احتمالا رییس مجلس مصمم است که کلیات این طرح به تصویب برسد.

 

مهدی دواتگری موافق دیگر کلیات طرح حمایت از تولید ملی با اشاره به اینکه نامگذاری چند سال اخیر از سوی مقام معظم رهبری به موضوعات اقتصادی مربوط می شود، گفت: ما باید کارنامه مجلس را بررسی کنیم و ببینیم که برای تحقق این شعارها چه کرده ایم.

 

وی افزود: تشکیل صندوق نوآوری و شکوفایی که در این طرح پیش بینی شده، در جهت تبدیل علم و اندیشه و نوآوری به ثروت است. بر همین اساس معافیت مراکز دانش بنیان از پرداخت مالیات پیش بینی شده است و در بخش دیگری از طرح نیز به واحدهایی که افزایش تولید داشته باشند تخفیف داده می شود.

 

نماینده مردم مراغه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه منابع مالی این طرح در ماده ۴۲ آن پیش بینی شده گفت: این طرح همچنین قابل اصلاح در صحن علنی است.

 

وی با تاکید بر اینکه طرح حمایت از تولید ملی به بخش کشاورزی توجه ویژه داشته است، گفت: در این طرح پیش بینی شده که ۲۵ درصد تسهیلات بانکی به کشاورزی اختصاص یابد و در آن بازنشستگی عشایر و روستاییان هم پیش بینی شده است.

 

دواتگری رکود تولید را ریشه بیکاری دانست و افزود: از رییس فراکسیون کارگری مجلس انتظار حمایت از این طرح می رود. کمیسیون های فرعی هم که در ماه های گذشته طرح به آنها ارجاع شده بود نسبت به بررسی آن اقدام نکردند اما اکنون با آن مخالفت می کنند در حالی که اگر نظری داشتند، می توانستند اصلاح مدنظرشان را اعمال کنند.

 

نماینده مردم مراغه در مجلس شورای اسلامی در پایان از نمایندگان خواست تا برای حمایت از تولید و رفع معضل بیکاری به این طرح رای بدهند.

 

ابراهیمی نماینده دولت نیز با اعلام مخالفت دولت با کلیات این طرح گفت: اکثر نمایندگان مغایرت طرح با قانون اساسی و برنامه پنجم را عنوان کردند. بررسی اجمالی این طرح نشان می دهد که طرح برای برون رفت تولید از وضع کنونی تنها نسبت به اصلاح نرخ های مالیاتی، بیمه و پرداخت تسهیلات بانکی اقدام کرده است.

 

وی با بیان اینکه اکثر موارد این طرح ربطی به تولید ملی ندارد، گفت: ما نباید به گونه ای طرح را معرفی کنیم که اگر تصویب شود همه مشکلات تولید و اشتغال حل می شود.

 

نماینده دولت همچنین اضافه کرد: محور اصلی طرح، کاهش مالیات های مستقیم و غیرمستقیم است در حالیکه در قانون بودجه، دولت مکلف شده درآمد نفتی را کاهش دهد و روی درآمد مالیاتی متمرکز شود.

 

ابراهیمی با بیان اینکه بخش اعظمی از تولید، ارتباط با سیستم بانکی دارد، اظهار کرد: با تصویب این طرح، سیستم بانکی با مشکلات عدیده مواجه می شود و دولت آتی هم با کسری بودجه روبرو خواهد شد.

 

وی طرح حمایت از تولید ملی را فاقد انسجام عنوان کرد و گفت: این طرح با قوانین موجود تعارض دارد و اگر به خاطر حمایت از یک بخش، قانونگذاری جدید شود فعالان اقتصادی سردرگم خواهند شد.

 

در ادامه محمد نهاوندیان رییس اتاق بازرگانی از نمایندگان خواست به کلیات این لایحه که مورد توجه رییس جمهور منتخب است رای دهند.

 

وی در اظهارات خود گفت: شرایط اقتصادی کشور در سال گذشته و سال جاری به نحوی است که اقتضا می کند کار جدی برای ایجاد رونق در اقتصاد کشور صورت گیرد.

 

رییس اتاق بازرگانی افزود: این قابل قبول نبوده و نیست که نرخ رشد تولید ناخالص داخلی که قرار بود به سمت هشت درصد حرکت کند به سمت صفر تمایل پیدا کند یا منفی شود. مدیریت هوشمندانه اقتضا می کند که اگر علائمی در اقتصاد دیده شد که شرایط عادی نمی تواند ما را به اهداف مان برساند اقداماتی صورت دهیم که فضای تولید پیام مثبت دریافت کند و بتوان مجددا تولید را در مسیر خود قرار داد.

 

نهاوندیان با تاکید بر لزوم تسریع فرآیند تصویب قانون، اظهار کرد: در دو سه سال اخیر موانع جدی بر سر راه تولید ایجاد شده است، موانع خارجی و برخی ناهماهنگی های داخلی قاعدتا اقتضا می کند برای کمک به تولیدکنندگان کشور و فائق آمدن بر مشکلات، تسهیلاتی برای تولیدکنندگان در نظر بگیریم.

 

وی با تاکید بر لزوم افزایش اعتماد اجتماعی در اقتصاد، گفت: هم فعال اقتصادی باید به دولت اعتماد کند و هم دولت باید به فعال اقتصادی اعتماد داشته باشد زیرا فضای بدبینی به فعالان اقتصادی جز ضرر به تولید و اشتغال حاصلی ندارد.

 

رییس اتاق بازرگانی افزود: اینکه مشوق ها ممکن است درآمد دولت را کم کند جای نگرانی نیست زیرا افزایش درآمد مالیاتی تنها با افزایش نرخ حاصل نمی شود. پایه مالیاتی در کشور ما ضعیف است و بسیاری از فعالیت های اقتصادی در اقتصاد ایران مالیات پرداخت نمی کنند که این غلط است. نباید در درآمد مالیاتی دولت فقط به تولید رسمی ملموس و محسوس توجه کنیم و فعالیت های پنهان غیرمشهود را مورد توجه قرار ندهیم.

 

وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر ما به تولیدکننده مشوق بدهیم تولید بالا می رود و درآمد مالیاتی هم افزایش پیدا خواهد کرد.

 

حمیدرضا فولادگر رییس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی نیز در دفاع از طرح حمایت از تولید ملی، گفت: کمیسیون های فرعی پیشنهادات خود را در مورد طرح ارائه کرده اند و عملا دو سه کمیسیون پیشنهاداتشان را نداده اند که ما امیدوار بودیم این اتفاق بیفتد.

 

وی اضافه کرد: اینکه نمایندگان می گویند طرح بار مالی دارد درست نیست زیرا ما در ماده ۴۲ طرح منابع مالی را پیش بینی کردیم و اگر هم نمایندگان نظری در این رابطه داشتند می توانند ارائه کنند.

 

رییس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی با بیان اینکه اگر موادی از طرح با قانون برنامه مخالف باشد برای تصویب به رای دو سوم نمایندگان نیاز دارد، اظهار کرد: در مورد معافیت های مالیاتی که برخی دوستان می گویند باید بدانیم که همین الان شرکت های دانش بنیان از مالیات معاف هستند و آنچه ما در اینجا پیش بینی کردیم معافیت پلکانی است که به ازای افزایش تولید، تولیدکننده را تشویق کنیم. سازمان امور مالیاتی هم می گوید که با شفاف سازی، درآمدهای مالیاتی افزایش می یابد.

 

وی خاطرنشان کرد: اگر مشکل صنعت، تعطیلی کارخانجات است باید هم از کارخانه دار و هم از کارگر حمایت شود در واقع باید سه جانبه گرایی یعنی توجه به کارگر، سرمایه دار و حکومت در این زمینه در نظر گرفته شود.

 

فولادگر با اشاره به فعالیت ۱۰ ماهه کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی برای تدوین این طرح، گفت: اگر از کلیات طرح حمایت شود، پیشنهادات نمایندگان در جریان رسیدگی به جزئیات قابل طرح خواهد بود.

 

علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی نیز در همین رابطه گفت: همان طور که برخی دوستان می گفتند به دلیل اینکه برخی مواد اشکال دارد و نیاز به بررسی مجدد در کمیسیون است لذا لازم است این طرح دو شوری شود یعنی اگر شور اول آن رای آورد آن را به کمیسیون ارجاع می کنیم تا اشکالاتش رفع شود و پیشنهادات نمایندگان نیز در کمیسیون مطرح شود.

 

پس از اظهارات مخالفان و موافقان، کلیات طرح حمایت از تولید ملی به رای مجلس گذاشته شد که نمایندگان با ۹۸ رای موافق، ۱۰۶ رای مخالف و ۱۰ رای ممتنع از مجموع ۲۳۱ نماینده حاضر با کلیات آن مخالفت کردند.

 

رییس مجلس شورای اسلامی نیز از کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی خواست تا با توجه به نظر مخالف نمایندگان مجددا روی این طرح کار کنند و طرح خلاصه تری به مجلس ارائه کنند.