دیر نیست که رهبر ایران در سوریه خطبه پیروزی بخواند
یک روزنامه سعودی سیاست خارجی عربستان طی ۳ دهه گذشته در مقابل ایران را شکست خورده توصیف کرد.
به گزارش پارس ، کیهان به نقل ازالحیات چاپ لندن: چرا سیاست خارجی عربستان از بیش از سه دهه گذشته تاکنون ناکام بوده است؟ این شکست ها را در عراق و سرزمین شام، حتی در بحرین و یمن شاهدیم که در هیچ کدام ریاض هیچ موفقیتی به دست نیاورده است. چند دلیل مهم برای این ناکامی وجود دارد. اول از همه ضعف نظامی، این بدان معنا نیست که توانایی های نظامی عربستان به معنای کلمه ای و حرفی آن ضعیف است، بلکه برعکس، توانایی های نظامی عربستان قوی تر از هر زمانی است، عربستان از سلاح های هوایی و دفاعی ای بهره می برد که در منطقه بهترین هستند. اما با این حال توانایی نظامی کلی
اش نسبت به حجم جغرافیایی و دموگرافیک و اقتصادی آن کوچک است. همچنین نقش منطقه ای که این توانایی های نظامی می بایست ایفا کنند و مسئولیت هایی که بر عهده دارند نیز ناچیز است. به عبارت دیگر فاصله بسیار بزرگ دولت با توانایی های نظامی اش سبب شده تا سیاست خارجی عربستان توانایی مانور نداشته باشد، برای همین است که عربستان برای حل مشکلات منطقه ای نمی تواند به فکر استفاده از گزینه نظامی باشد.
الحیات با اشاره به نفوذ گسترده و پایدار ایران می نویسد: عربستان تاکنون در برابر این نفوذ ایران چه کاری از پیش برده است؟ چه بخواهیم چه نخواهیم باید بگوییم هیچ. ریاض نه برای کوتاه مدت، نه برای میان مدت و نه برای طولانی مدت هیچ سیاستی برای مهار توانایی ها و نفوذ ایران در منطقه نداشته است. عربستان فقط مشغول افزایش توانایی های نظامی خود با خرید اسلحه بوده بدون این که توجه کند چه نیازی به این سلاح ها دارد و قرار است از آنها در کجا و چگونه استفاده کند.
این روزنامه سعودی در تحلیل دیگری با اشاره به شکست سناریوی عبری-عربی-غربی نوشت: (آیت الله) خامنه ای، رهبر انقلاب اسلامی ایران با ایراد خطابه از بالای منبر مسجد بنی امیه در دمشق به آرزوی دیرین خود خواهد رسید. او اعلام خواهد کرد که به اتحاد اسلامی که از مدت ها پیش قولش را داده بود، جامه عمل پوشانده است. او با کبکبه از منبر پائین آمده و در کنار علمای سنی سوری خواهد ایستاد. با آنها دست داده و در مقابل دوربین های تلویزیون ها که این صحنه تاریخی را ضبط می کنند، دست هایشان را با همدیگر به هوا بلند خواهند کرد.
نشریه لوموند دیپلماتیک با اشاره به این تحلیل الحیات نوشت: در حالی که مقدمات برگزاری کنفرانس ژنو۲ درباره سوریه فراهم می شود، پیروزی نیروهای دولتی به کمک حزب الله، اوضاع را تحت تاثیر قرار داده است. سرمقاله نویس سعودی اکنون از آینده فاجعه بار زیر ضربه پارسی ها و شیعیان می گوید. سوریه از زمان انقلاب ۱۹۷۹ ایران تنها متحد مطمئن عربی این کشور بود و در لحظات دشوار از جمله تهاجم عراق در سال ۱۹۸۰ از ایران حمایت کرد در حالی که برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس به طرفداری از صدام بسیج شده بودند. بنابراین دخالت جمهوری اسلامی در ماجرای سوریه، گزینش استراتژیکی و عقلانی است. اکنون
آمریکا هم پس از شکست های عراق و افغانستان، مایل به ورود در ماجراجویی جدید در خاورمیانه نیست و به قول ریچارد هاس همکار سابق جرج بوش، « باید در آمریکا نظم برقرار کرد و سیاست خارجی را از داخل کشور آغاز نمود. مشکلات داخلی از خرابی سیستم حمل و نقل تا کمبود کارگر ماهر مانع از اعمال رهبری آمریکا در سطح جهانی است» .
ارسال نظر