سید محسن دهنوی در گفت و گو با پارس نیوز:
قیمت گذاری خودرو در بورس بر اساس بازار آزاد تعیین می شود
عضو هیئت رئیسه و عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی از تعیین قیمت گذاری خودرو در بورس براساس بازار آزاد خبر داد و گفت: در حال حاضر علت بالا بودن قیمت ها، حضور دلالان است. آنان از این تفاوت قیمت سود می برند و اگر در قالب طرح ساماندهی بازار خودرو، دلال ها حذف شوند، قیمت ها واقعی خواهد شد.
سید محسن دهنوی در گفت و گو با پارس نیوز اظهار کرد: بحث خودرو یکی از مهمترین موضوعاتی است که طی ماههای گذشته باعث اخلال در بازار و بی نظمی در نظام اقتصادی کشور شده و مردم ما از این وضعیت ناراضی هستند. این موضوع را در کمیسیون صنایع آسیب شناسی کردیم و متوجه شدیم حل شدن مسائل خودرو در گرو دو بخش مهم است، یک بخش مرتبط با تولید و بخش دیگر هم مسائل مرتبط با عرضه خودروست. به این معنا که یک جا بحث کیفیت را داریم و اینکه چرا کیفیت محصولات داخلی پایین است و تولید ما بهره وری ندارد و چرا قیمت تمام شده در کارخانه بالاست؛ این موارد مربوط به بخش تولید است اما اینکه می گوییم چرا بازار خودرو به هم ریخته و آشفته است و چرا قیمت بازار با قیمت کارخانه تا به این حد متفاوت است و چرا مدل ثبت نام ها اینگونه است و خودروها به چه کسانی واگذار می شود و یا چه کسانی از این وضعیت سود می برند و چرا مردم تا به این حد برای تهیه اتومبیل باید به زحمت بیفتند، مباحث مربوط به خرید و بازار خودرو است و آنچه در اولویت نخست کمیسیون قرار دارد، ساماندهی است که این موضوع قابل حل بوده و راحت تر می توان مدیریت کرد. ثانیا این موضوع به شدت مردم ما را آزار می دهد و ازاین مسئله ناراحت هستند که باید با زحمت بسیار زیاد ماهها در انتظار دریافت خودروی بی کیفیت بمانند و بعدهم خودروی تحویل داده شده با خودرویی که به آنان وعده داده شده بود متفاوت است. از طرفی مردم مجبورند از بازار با قیمتی بیشتر از نرخ کارخانه، اتومبیل موردنظر خود را خریداری کنند. براین اساس طرحی برای ساماندهی و تحول این حوزه آماده شد که در کمیسیون صنایع کلیت آن به تصویب رسید و طرح در صحن علنی اعلام وصول و در حال حاضر روی مواد آن بحث شده است.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در مورد جزئیات این طرح توضیح داد: تمام خودروهای صفر کیلومتر تولیدی، فقط در بورس کالا عرضه می شوند و هرکس خودرویی می خواهد باید از بورس خریداری کند و قیمت گذاری ها نیز مطابق بازار آزاد است. به عنوان مثال پراید در بازار 115 میلیون تومان است و در بورس کالا هم با همین نرخ عرضه خواهد شد و آن رانتی که باعث می شود، یک عده اتومبیل را از کارخانه 45 میلیون تومان بخرند و در بازار آزاد با قیمت 140 و 150 میلیون بفروشند، از بین می رود.
این نماینده مجلس در پاسخ به این پرسش که «ما به التفاوت آن سودی که در بورس حاصل شده چه می شود؟» اظهار کرد: ما قیمتی که به کارخانه پرداخت خواهیم کرد همان 50 میلیون تومان است و مابه التفاوت 50 میلیون تا آن 115 میلیون، 65 میلیون تومان است که این میزان را دولت به عنوان مالیات برمی دارد و برای توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی و افزایش کیفیت خودرو تخصیص خواهد داد، بنابراین مهمترین نکته ای که در طرح ساماندهی هدف گرفته ایم و به زودی در کمیسیون هم مصوب شده و برای تصویب نهایی به صحن علنی می آید، ساماندهی بازار، قطع دست دلالان و برچیدن بساط رانت و شفافیت این بازار برای مردم است و کسی که خودرو می خواهد نباید وارد سایت شده و یا به نمایندگی مراجعه کند بلکه باید به بورس کالا برود، این مسئله شفاف بوده و خریداران هم مشخص هستند. در این زمینه شروط و موانعی هم قرار داده شده ازجمله اینکه، هرکس می تواند یک خودرو ثبت نام کند و باید دارای گواهینامه باشد و خودروی دیگری به نامش نباشد. بی تردید اگر این طرح مصوب شده و اجرایی شود به زودی قیمت خودرو پایین می آید و به قیمت واقعی نزدیک می شود. در حال حاضر علت بالا بودن قیمت ها، حضور دلالان و کسانی هست که از این تفاوت قیمت سود می برند و اگر در قالب طرحی که ارائه کرده ایم دلال ها حذف شوند، قیمت واقعی خواهد شد.
این نماینده مجلس در مورد خروج صنعت خودرو از حالت شبه دولتی بیان کرد: برای این مسئله در یکی از موارد طرح ساماندهی بازار خودرو، پیشنهادی ارائه کرده ایم اما چند موضوع در این بخش حائز اهمیت است، اول اینکه صنایع خودروسازی فعلی ما به لحاظ سهامداری مشکل دارند. یعنی بخش از سهامداران این ها دولت است و بخشی هم شبه دولتی است و در نهایت هم صنعت خودروی ما دولتی اداره می شود، ضمن اینکه دربخش غیردولتی هم اتفاق بسیار بدی رخ داده و در آنجا هم انحصاری ایجاد شده و بخشی از زنجیره خودروسازی که زنجیره قطعه سازی بوده، در گروه مادر یا خودروساز- مالک شده و این ها باعث شده مدیریت خودروسازی کشور ما، مدیریت مطلوبی نباشد. در این زمینه چند پیشنهاد داریم، اول اینکه دولت و مجموعه های شبه دولتی و خصولتی ها سهامشان را در بورس به مجموعه های واقعی خصوصی واگذار کنند و نکته دوم این است که باید به خودروسازی های کوچک هم در کشور اجازه تولید داد. در دنیا بسیاری از خودروسازی های موفق و بزرگ، خودروسازی های پرتیراژ هستند و ماهم این را قبول داشته و برآن قائلیم اما در همه دنیا، خودروسازی هایی هم داریم که با تیراژ بسیار پایین تولید می کنند و این ها سرمایه اولیه کمتری می خواهد و این موضوع باعث می شود انحصار شکسته شود. مهمترین آفتی که باعث شده کیفیت خودرو در کشور ما پایین بیاید بعد از مسئله مدیریت دولتی و غلط، مسئله انحصار است. بعضی ها معتقدند برای شکستن این انحصار خوب است که خودروی خارجی وارد کنیم، اما شکستن انحصار به قیمت اینکه ارز از کشور خارج شده و مملکت را به بیگانگان وابسته کنیم، درست نیست و ما شکستن انحصار را به این معنا درست می دانیم که اجازه دهیم خودروسازی های دیگری هم در کشور رشد کرده و پا به عرصه بگذارند. چه اشکال دارد که به جای دو تا سه خودروساز اصلی، دارای 50 خودروساز باشیم. اگر اینگونه باشد، رقابت شکل گرفته و برای مردم امکان انتخاب بیشتری فراهم است و خودروسازها نیز به این ترتیب کیفیت را بالاتر خواهند برد.
ارسال نظر