به گزارش پارس به نقل از مجله مهر، « احمدی نژاد که هوشمندترین و وفادارترین پیرو امام زمان (عج) بوده و نیابت او را پیروی کرده است، در رجعتی دیگر، همراه با امام عصر (عج) حکومتی مطلوب را پیگیری خواهد کرد. »

این، روایت سایت « شبکه ایران» از سخنرانی خبرساز سخنگوی دولت در مراسم تجلیل از رئیس جمهور است. ۴ماه پس از پیش بینی احمدی نژاد از « رجعت هوگوچاوز همراه با امام زمان (عج) » ، حالا سخنگوی دولت او، امیدوارانه از رجعت احمدی نژاد در رکاب امام عصر (عج) می گوید.

سخنرانی « غلامحسین الهام» که پرحاشیه ترین بخش مراسم سوم تیر ۹۲ بود، حالا به تیتر اول رسانه های خبری و سایت های اینترنتی تبدیل شده تا باردیگر احمدی نژاد را با موضوع های مربوط به مهدویت، وارد جنجال و حاشیه سازی کند و ماجرای دنباله دار حاشیه سازی های دینی دولت دهم را وارد فاز جدیدی کند.

از رجعت چاوز تا رجعت احمدی نژاد

« تردید ندارم که او بازخواهد گشت و به همراه همه صالحان و حضرت مسیح (ع) و تنها باقیمانده از نسل پاکان، انسان کامل، خواهد آمد و جامعه بشری را در استقرار صلح و عدالت کامل و مهربانی و کمال یاری خواهد کرد. » این بخشی از پیام محمود احمدی نژاد به مناسبت درگذشت هوگوچاوز بود. استفاده از مفهوم « رجعت» توسط رئیس جمهوری اسلامی ایران برای رئیس جمهور تازه درگذشته کشور ونزوئلا در حالی بود که همان وقت هم پیام احمدی نژاد با واکنش های گسترده مراجع تقلید، ائمه جمعه و کارشناسان امور فقهی و مذهبی روبه رو شد.

۴ ماه بعد اما دوباره استفاده از مفهوم « رجعت» این باربرای خود احمدی نژاد به کارگرفته شد. آن هم توسط حقوقدان سابق شورای نگهبان که دوباره چندماهی است ردای سخنگویی دولت را هم بر دوش انداخته است.

در پایگاه تخصصی مهدویت، درباره مفهوم رجعت، این چنین آمده است: « رجعت» از نظر لغوی، مصدر « مرّه» ۱ از ماده « رجوع» و به معنای « یک بار بازگشت» است. ۲ این واژه در علوم مختلفی همچون فقه، کلام، عرفان، نجوم، جامعه‏ شناسی به کار می‏ رود و در هر علمی، معنای خاص خود را دارد. ۳ در اصطلاح اهل کلام، رجعت به معنای بازگشت به دنیا پس از مرگ و پیش از رستاخیز است که این همان معنای مورد نظر ماست. شیخ مفید (ره) در تعریف این اصطلاح کلامی می‏ نویسد:

خداوند گروهی از مردگان را به همان صورتی که در گذشته بودند، به دنیا باز می‏ گرداند و گروهی را عزیز و گروهی را خوار می‏ کند و اهل حق را بر اهل باطل و ستم‏ دیدگان از اهل حق را بر ستمگران چیره می‏ گرداند. این رویداد در هنگام قیام مهدی آل محمد بر ایشان درود باد رخ خواهد داد. ۴

دیگر دانشمندان شیعه نیز در کتاب‏ های خود تعاریفی مشابه، از این واژه ارائه داده‏ اند. ۵ از تعریف یادشده چند نکته به دست می‏ آید:

۱. رجعت‏ کنندگان با همان بدن مادی و به همان صورتی که پیش از آن داشتند، به دنیا برمی‏ گردند؛

۲. رجعت، عمومی نیست و تنها گروهی از مردگان چه اهل حق و چه از اهل باطل، رجعت خواهند کرد؛

۳. رجعت در عصر ظهور امام مهدی (ع) رخ می دهد؛

۴. فلسفه رجعت، عزیز گردانیدن اهل حق و خوار کردن اهل باطل و چیره‏ ساختن ستم‏ دیدگان بر ستمگران است.

درباره این نکات در ادامه بیشتر سخن خواهیم گفت.

باید دانست که در متون روایات و ادعیه و زیارت، از رجعت با تعابیری چون « کرّه» و « ایاب» به معنای بازگشت

نیز یاد شده است.

چه کسانی جزو رجعت کنندگان هستند؟

در پایگاه تخصصی « پرسمان» وابسته به نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها هم در پاسخ به پرسشی درباره رجعت کنندگان، این چنین آمده است: « از مجموع روایات به دست مى‏ آید که مؤمنین محض و کافرین محض رجعت مى‏ کنند والبته روایات فراوانى به صورت ویژه، خبر از رجعت افراد خاصى داده است که به صورت اختصار مى‏ توان به برخى اشاره کرد:

- از امام حسین علیه‏ السلام به عنوان اولین رجعت کننده یادشده است. (ر. ک: محمد بن مسعود عیاشى، تفسیر العیاشى، چاپخانه علمیه، ج ۲، ص ۲۸۲؛ محمد بن یعقوب کلینى، الکافى، ج ۸، ص ۲۰۶)

- براى على‏ علیه‏ لسلام رجعت‏ هاى متعددى ذکر شده است. (علامه مجلسى، بحار الانوار، ج ۵۳، ص ۴۶و ۴۷؛ الکافى، ج ۱، ص ۱۹۷)

- ائمه معصومین علیهم‏ السلام به صورت خصوصى به برخى از یاران خود بشارت رجعت داده‏ اند. (. ر. ک: محمد بن جریر طبرسى، دلائل الامامه، ص ۲۸۴؛ محمد بن الحسن بن على الطوسى. اختیار معرفة الرجال، ص ۲۱۷؛ مصباح الشریعه، ص ۶۳)

- برخى روایات مى‏ گوید که انبیاى گذشته، رجعت خواهند کرد. (تفسیر قمى، ج ۱، ص ۱۰۶؛ تفسیرعیاشى، ج ۱، ص ۱۸۱)

- پیامبرصلى الله علیه و اله به همراه ائمه معصوم‏ علیهم‏ السلام رجعت مى‏ کنند. (بحار الانوار، ج ۵۳، ص ۱۵. )

- در روایاتى رجعت برخى از منافقان و کفار نیز ذکر شده است. (همان، ص‏ ۳۹. )

از روایاتى که به صورت پراکنده به زمان رجعت اشاره کرده‏ اند این نتیجه حاصل مى‏ شود که رجعت از هنگام ظهور حضرت مهدى (عج) آغاز شده تا قبل از قیامت و رستاخیز کبرى ادامه خواهد داشت.

در روایات حکمت‏ هایى براى رجعت ذکر شده که عبارتند از:

۱. لذت بردن منتظران راستین دولت حق از برپایى حکومت جهانى.

۲. رنج و عذاب بردن کافران و منافقان از دیدن آن دولت.