جلاییپور: ادعای تبانی در انتخابات را قبول ندارم
یک تحلیلگر مسایل سیاسی و عضو هیات علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، انتخابات ۹۲ و رای به حسن روحانی را ناشی از پتانسیل جامعه ایران برای حرکتهای جنبشی دانست.
به گزارش پارس به نقل از ایسنا، حمیدرضا جلایی پور در نشستی در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران که عصر امروز (یکشنبه) برگزار شد، در بررسی جامعه شناختی رفتار مردم در انتخابات ریاست جمهوری ۹۲، با طرح این پرسش که باید دید چرا روحانی در این انتخابات پیروزی قاطع و غیرمنتظره به دست آورد؟ گفت: از سال ۸۸ تاکنون تندروهای مخالف اصلاحات کوچک ترین امتیازی به اصلاح طلبان ندادند و به شرایط کنترلی جامعه افزودند و تا جایی که من می فهم، در تاریخ ۱۰۰ ساله ایران چنین رویکردی سابقه ندارد.
وی یادآور شد: از یک سال پیش تمام کسانی که به نحوی می خواستند در انتخابات ریاست جمهوری فعال شوند شروع به تهدید و ارعاب اصلاح طلبان کردند به طوری که وقتی اصلاح طلبان می خواستند برای انتخابات آماده شوند و از کاندیدای مورد اجماعشان یعنی آقای خاتمی حمایت کنند، نتوانستند و خاتمی اولین کسی بود که گفت باید سراغ هاشمی رفت.
این فعال سیاسی با اشاره به ردصلاحیت بسیاری از کاندیداهای اصلاح طلبان در انتخابات شورای شهر و نیز انتقاد از آنچه کند شدن مستمر شبکه های اجتماعی و پارازیت های وقت و بی وقت بر روی شبکه های ماهواره ای خواند، تصریح کرد: ما در چنین شرایطی به سمت انتخابات سال ۹۲ پیش رفتیم؛ شرایطی که در آن بخش وسیعی از طبقه متوسط با توجه به اتفاقات سال ۸۸ دیگر نمی توانستند شکوفایی شان را بروز دهند چراکه ناکام و ناامید بودند. همچنین تعدد کاندیداها شرایطی را فراهم کرده بود که هر کسی با هر سلیقه ای را می توانست پوشش دهد.
این عضو هیات علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران افزود: اصلاح طلبان پیش بینی ورود به مرحله دوم را می کردند اما اصولگرایان معتقد بودند در همان مرحله اول پیروزند و اگر به دور دوم بروند یا ترکیب قالیباف - جلیلی است یا جلیلی - روحانی.
وی با بیان اینکه" انتخابات ریاست جمهوری ۹۲ در نوع خود بی نظیر بود و حتی از این نوع انتخابات در سوئیس نیز شاهد نبوده ایم و در حالی این نتیجه به دست آمد که اتفاقات سال ۸۸ را پشت سر گذاشته ایم" ، افزود: معتقدم باید دلیل این رخداد را در پتانسیل جنبشی مردم ایران تحلیل کرد. البته موضوعاتی مثل گسترش نارضایتی اقتصادی یا نگرانی امنیتی از آینده کشور در تشدید این جنبش و گسترش آن دخالت داشتند اما دلیل اصلی آن نبود.
جلایی پور ادامه داد: برخلاف برخی، من معتقدم جامعه ایران جامعه ای توده ای نیست اما عوامل مستعدکننده وجود دارند. بیش از آنکه جامعه ایران انقلابی و شورشی داشته باشد و در خود آدم های سرخورده و مأیوس پرورش دهد، یک جامعه با پتانسیل جنبشی است. بعد از انتخابات همه شوکه شده بودند و حتی تحلیلگران آمریکایی کلاه از سر برداشتند.
این استاد جامعه شناسی با بیان اینکه" در بخش زیادی از جامعه ما فردیت شکل گرفته است" ، اظهار کرد: در جامعه شاهد یک نوع فردیت نهادینه شده هستیم. هرکدام از افراد مثل یک سازمان و تشکل عمل می کنند و این برای جنبش انتخاباتی سال ۹۲ امری تعیین کننده بود.
این عضو هیات علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران همچنین به هوشیاری جمعی اصلاح طلبان و هوادارانشان اشاره کرد و گفت: معتقدم اصلاح طلبان هم واقعیت ایران را شناختند و هم ساختند. آنها روند نارضایتی ها را تشدید کردند و فهمیدند که با وجود همه نارضایتی ها مردم در انتخابات شرکت خواهند کرد. آنها اعلام کردند که با وجود اینکه برخی مسائل سال ۸۸ پاسخ داده نشده است، در انتخابات شرکت می کنند اما با کاندیداهایی که" تبلیغات سرخود" هستند یعنی افرادی مثل خاتمی و هاشمی که برای مردم و عموم جامعه شناخته شده اند.
وی همچنین تصریح کرد: خاتمی برای نیامدنش به عرصه انتخابات دلایلش را گفت و هاشمی بر عرصه انتخابات پا گذاشت و معتقدم یکی از دلایل رخداد بزرگ انتخاباتی سال ۹۲، ثبت نام این روحانی ۷۹ ساله است. دو ساعت پس از ثبت نام هاشمی در تمام شهرهای ایران موضوع کاندیداتوری او مطرح شد و آثار جوانه های جنبش اجتماعی از ثبت نام هاشمی آغاز شد. اگر هاشمی در انتخابات می ماند ۳۰ میلیون رای می آورد و به گفته خودش اصلا در شورای نگهبان بحث سن و سال مطرح نبوده است.
این فعال نزدیک به اصلاح طلبان تاکید کرد: با ردصلاحیت هاشمی امید مردم تبدیل به یک نگرانی عمومی شد و فردی که تا آن موقع نماد اشرافیت بود مورد اقبال مردم قرار گرفت.
جلایی پور موضوع ائتلاف میان عارف و روحانی را از دلایل اثرگذار بر جنبش انتخاباتی دانست و گفت: معتقدم ائتلاف ابتدا کار جوانان شهرستان ها در ستادهای عارف و روحانی بود. آنها شعار ائتلاف دادند و پای آن ماندند و از طرفی خاتمی نیز بر این موضوع تمرکز داشت. انتقادی که در سال های گذشته به خاتمی وجود داشته این است که با وجود رهبریت اصلاح طلبان، رهبری نمی کند ولی ما دیدیم در این مقطع او این کار را کرد و ائتلاف عارف و روحانی را پذیرفت و به همین دلیل شاهد رای بالای مردم در روستاها و استانهای مختلف کشور مثل گیلان و سیستان و بلوچستان به آقای روحانی بودیم.
وی همچنین از مقام معظم رهبری به خاطر اینکه اجازه نداد در ساعات اولیه پایان رای گیری رای خوانی شود، تشکر کرد چراکه به گفته او این اقدام به آرامش در انتخابات و پس از آن کمک کرد.
این جامعه شناس و تحلیلگر مسایل سیاسی با طرح این مساله که برخی معقتدند در این انتخابات تبانی شده است، تصریح کرد: من این حرف را قبول ندارم. انتخابات سال ۹۲ و جنبش انتخاباتی که به راه افتاد در قلب گرفته جامعه سیاسی ایران یک فنر گذاشت. خوشبختانه جامعه ایران به عمل قلب باز احتیاج نداشت اما این را هم دقت کنیم که فنر خاصیت های خود را دارد.
این عضو هیات علمی دانشگاه در پایان خطاب به مسئولان و مدیران کشور تاکید کرد: باید اجازه داد تا پتانسیل جنبشی جامعه تخلیه شود. ما در سال های ۷۶،۸۸ و ۹۲ شاهد تخلیه پتانسیل جنبشی جامعه بوده ایم و عمیقا معتقدم جامعه ایران پتانسیل جنبشی دارد نه شورشی و انقلابی.
ارسال نظر