اعتراضها در ترکیه؛ آزمونی برای روابط اردوغان- اوباما
" سرکوب معترضان در ترکیه آزمونی را در روابط این کشور به عنوان همپیمان مهم راهبردی آمریکا در یک منطقه پرتنش با باراک اوباما به وجود آورده است. "
به گزارش پارس به نقل از ایسنا، خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی عنوان کرد: " تظاهرات اعتراضی در ترکیه که اکنون در دومین هفته خود قرار دارد، پس از سفر ماه گذشته رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه به کاخ سفید بالا گرفت. این سفر متمرکز بر طیفی از مسائل بود که در آنها آمریکا نیازمند کمک به ترکیه است. از جمله این مسائل فرونشاندن خشونت ها در سوریه و با ثبات کردن عراق بود.
اردوغان که به شیوه رهبری لجبازانه و سرسختانه خود معروف است، در پاسخ به خشم عمومی علیه خود مشروعیت معترضان را زیر سوال برده است.
اردوغان به تظاهرکنندگان گفت که صبر وی در حال تمام شدن است و در خصوص اعتراضات گفت که ما هیچ شکیبایی در مقابل آنها نشان نمی دهیم.
وی در حالی این سخنان را ایراد کرد که نیروهای پلیس ضد شورش ترکیه با معترضان در میدان تقسیم در مرکز استانبول درگیر بوده، علیه آنها گازاشک آور و گلوله های پلاستیکی استفاده کرده و این باعث شد بسیاری از معترضان که میدان را اشغال کرده بودند، به پارک مجاور آن بروند.
برخی از گروه ها نیز در گوشه ای از میدان با استفاده از مواد محترقه بمب های آتش زا و سنگ پرانی با پلیس درگیر شدند. این درگیری بازتاب رویارویی های قبلی میان پلیس ترکیه و معترضان است که شامل گاز اشک آور و ماشین های آب پاش می شدند. "
در ادامه این گزارش آمده است: " مقامات ترکیه تلاش دارند تا اعتراضات را که دامنه آنها به حدود ۸۰ شهر دیگر در سراسر این کشور کشیده شده، متوقف کنند.
" جیمز جفری" ، سفیر سابق آمریکا در ترکیه اظهار کرد: مقامات آمریکایی در بحث های خصوصی خود از بابت اظهارات اردوغان ناراحت هستند اما کاخ سفید به طور علنی از انتقاد صریح و مستقیم از نخست وزیر ترکیه اجتناب کرده هرچند که آمریکا از مقامات ترکیه خواسته تا در مورد اعتراض ها در ترکیه خویشتنداری از خود نشان دهند.
همچنین از زمان آغاز اعتراضات تاکنون هیچ گونه مذاکراتی میان اوباما و همتای ترک خود انجام نشده است.
" جی کارنی" دبیر مطبوعاتی کاخ سفید گفت: ما همچنان نگرانی های جدی درباره گزارش های مربوط به استفاده افراطی از زور توسط پلیس ترکیه و مجروح شدن عده زیادی و آسیب دیدن اموال عمومی داریم و از درخواست ها برای تحقیقات در قبال این حوادث استقبال می کنیم.
وی افزود: ما همچنان از همه طرف ها می خواهیم تا از تحریک خشونت اجتناب کنند.
" بولنت علیرضا" یک تحلیل گر ترکیه در مرکز مطالعات بین المللی و راهبردی آمریکا گفت: دولت آمریکا همواره در قبال ترکیه سردرگم بوده است. هنگامی که شما تا این حد به یک هم پیمان نزدیک می شوید، در انتقاد از آنها بسیار محتاط خواهید شد.
این همان الگویی است که آمریکا در قبال حکومت حسنی مبارک دیکتاتورسابق مصر در پیش گرفت. در حالی که واشنگتن ابتدا به وی به دلیل حمایت از منافع آمریکا در خاورمیانه علاقه داشت اما آمریکا پس از آن شروع به مخالفت با حسنی مبارک کرد که مردم مصر در سال ۲۰۱۱ تظاهرات گسترده علیه دولت در راستای بهار عربی و جنبش های دموکراسی خواه خاورمیانه راه انداختند. "
خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت: " به رغم ناآرامی ها در ترکیه، اردوغان ظاهرا با خطر از دست دادن قدرت روبرو نیست اما اعتراضات باعث افشای خصومت های پنهان در میان بسیاری از ترک ها شده که نگران هستند اردوغان در حال عقب نشینی از سابقه اولیه خود در انجام اصلاحات دموکراتیک بوده و به دنبال تحمیل دیدگاه های مذهبی خود در کشور ترکیه است.
اما برای کاخ سفید چگونگی تعامل اردوغان با چالش ها علیه رهبری وی می تواند باعث پیچیده تر شدن روابط نزدیک اما پیچیده ترکیه با آمریکا شود. "
در انتهای این گزارش عنوان شد: " اردوغان برغم تقویت قدرتمند روابط آمریکا با ترکیه پیش از این دردسرهایی را برای اوباما به وجود آورده بود. برای نمونه اردوغان هنگامی که صهیونیسم را جرم علیه بشریت دانست، باعث افزایش تنش ها میان ترکیه و اسرائیل شد. همچنین جنگ داخلی به طول انجامیده در سوریه شاید باعث افشای شدیدترین اختلافات میان اردوغان و اوباما شد. با وجود آنکه هر دو طرف خواهان کنار رفتن بشاراسد از قدرت هستند، نخست وزیر ترکیه از امتناع دولت اوباما در استفاده از نیروی نظامی برای پایان دادن به خشونت ها در سوریه ناخرسند است.
" بولنت علیرضا" تاکید کرد: تنها یک نفر در دنیا وجود دارد که اردوغان حرف وی را گوش می کند و آن باراک اوباما است. "
ارسال نظر