کفه سنگین ترازوی کمک مالی اعراب به تروریستها
پیشدستی اعراب در کمک مالی و تسلیحاتی به شورشیان سوری برای سرنگون کردن بشار اسد هر چند شگفتآور است، اما به واسطه دشمنی دیرینه و همیشگی میان عربها، امری دور از انتظاری نبوده است.
به گزارش پارس به نقل از فارس، اعراب همیشه به خصومت و دشمنی با یکدیگر شهره بوده اند. در قبال بحران سوریه نیز، آنها غیر از این نبوده و به روشنی دیده می شود، برخی از آنها به نابودی نظام بشار اسد کمر بسته اند.
ظاهرا سرنگونی یکی از محورهای مقاومت به اندازه ای برای تعدادی از این کشورها حیاتی است که کمک مالی و تسلیحاتی خود را به، بر پا کردن اردوگاه های آموزشی برای شورشیان و گروههای تروریستی سوری گره زده اند تا از هیچ امکانی برای نیل به مقصود خود فروگذار نکرده باشند.
نکته قابل تامل اینکه، در این میان، قطر حتی گوی سبقت را از آمریکا و کشورهای اروپایی و همین طور از همسایگان خود ربوده است. طبق گزارشی که همین یک ماه پیش، روزنامه « فایننشال تایمز» به نقل از نزدیکان حکومت قطر منتشر کرد، این کشور طی دو سالی که از بحران سوریه می گذرد، حدود « سه میلیارد دلار» به شورشیان سوری، کمک مالی کرده است.
به نوشته این روزنامه انگلیسی، از این حیث، قطر بیش از هر کشور دیگری که در حمایت از معارضان و به ویژه معارضان مسلح دست دارند، کمک مالی پرداخت کرده است. اما، باوجود این کمک های مالی کلان، هر روز از نقش دوحه در پرونده سوریه کاسته و از تاثیرگذاری در روند این پرونده به عقب رانده می شود. علت آن نیز اعمال فشار آمریکا بر این کشور است.
در همین راستا بود که چند ماه پیش، منابع نزدیک به مخالفان سوری، به روزنامه « العرب» ، خبر دادند، دولت قطر به معاذ الخطیب، رئیس شورای ائتلاف ملی مخالفان اطلاع داده است که تحت فشار آمریکا از ابتدای ماه مارس، دیگر به او و دوستانش کمک مالی نمی کند.
وهابیون عربستان سعودی، اما، ایده جدیدی به خرج داده و فراخوانی برای جمع آوری کمک مالی برای مخالفان سوری داده اند و مساجدی را برای دریافت کمک های مردمی اعلام کرده اند تا این کمک ها را در اختیار سلفی های تندرو مخالف حکومت اسد قرار دهند.
« عبدالعزیز آل الشیخ» ، مفتی کل عربستان و از علمای وهابی سعودی نیز خواستار کمک مالی مردم از گروه های مسلح در سوریه شد. او حتی دعا برای گروه های مسلح و حمایت مالی از آنها را از بهترین کارها دانسته است.
هر چند بخشی از کمک های مالی عربستان نیز مخفیانه بوده و رقم دقیقی از آن در دست نیست، اما مرداد سال گذشته ملک عبدالله، پادشاه عربستان ۵.۳ میلیون دلار به جنبش حمایت از مردم سوریه کمک کرد.
شاهزاده « احمد بن عبدالعزیز» ، وزیر کشور عربستان نیز در همان برهه از جمع آوری ۷۲.۳۳ میلیون دلار برای کمک به جنبش حمایت از مردم سوریه خبر داد که ظاهرا ۲.۶ میلیون دلار از آن، متعلق به او بوده است.
رقم دیگری که از کمک مالی عربستان سعودی به شورشیان و گروههای تروریستی سوری در دست است، کمک یک صد میلیون دلاری است که آذر ماه سال گذشته، ریاض اعلام کرد، قصد دارد این مبلغ را برای یاری رساندن به مخالفان سوری در اختیار آنها قرار دهد.
علاوه بر این کمک های مالی، نشریه آلمانی « دویچه وله» ، مارس ۲۰۱۳ گزارش داد، عربستان سعودی با ایجاد پلی هوایی از طریق کرواسی، برای اپوزیسیون سوریه سلاح می فرستد. سازمان سیا نیز موظف شده که این تسلیحات به دست نیروهای سکولار مخالف اسد برسد و نه نیروهای القاعده. در واقع، این سلاح ها با ایجاد پلی هوایی در کرواسی و از طریق فرودگاه « اسن بوگا» به آنکارا ارسال شده و از آنجا با کامیون به سوریه برده می شوند.
نیویورک تایمز نیز در این رابطه نوشته، اردن، قطر و عربستان سعودی کمک های منظم خود را از ماه نوامبر ۲۰۱۲ با هواپیماهای باری به ترکیه رسانده اند که به گفته یک کارشناس نظامی، این کمک ها شامل دستکم ۳۵۰۰ تن جنگ افزار بوده است که مسئولیت و خرید تسلیحات برعهده عربستان سعودی و قطر است. ولی ترکیه، اردن و ایالات متحده انتقال آنها به سوریه را عهده دار شده اند.
هر چند اردن از زمان آغاز ناآرامی ها در سوریه، مواضع متناقضی در قبال تحولات این کشور گرفته بود، اما در نهایت به واسطه هم مرز بودن با سوریه، خاک این کشور به بهترین مکان برای آموزش شورشیان سوری و انتقال سلاح به سوریه تبدیل شده است. بنابراین هر چند اطلاعات دقیقی از میزان کمک مالی امان به گروه های مسلح سوری در دسترس نیست، اما به خاطر همین ویژگی، یکی از عوامل افزایش تنش در سوریه به شمار می آید.
فروردین ماه جاری بود که روزنامه گاردین در این رابطه گزارش داد، همزمان با انتقال بیش از یک میلیارد دلار از ریاض به امان، اردن پذیرفته است تا پیشگامی اقدامی به رهبری عربستان را برای مسلح ساختن گروه های شورشی سوری از طریق مرزهایش در جنوب سوریه به عهده بگیرد. این امر، تغییر بزرگی در موضع اردن به شمار می آید چراکه به این ترتیب، اردن از موضع تلاش برای مهار گسترش تهدیدهای جنگ داخلی سوریه در مرزهایش به موضع حمایت فعالانه از شورشیان سوری برای پایان دادن به بحران سوریه پیش از وارد شدن اردن به این بحران، روی آورده است.
علاوه بر این، چندی پیش شبکه خبری فاکس نیوز گزارش داد، منابع نظامی آمریکا با همکاری امان، تعلیم شبه نظامیان سوری در خاک اردن را برعهده گرفته است. این برنامه بخشی از تلاش کشورهای غربی و متحدان منطقه ای آنها در تقویت قوای شبه نظامیان معارض دولت بشار اسد به شمار می آید.
به این ترتیب، با یک حساب سرانگشتی مشخص می شود، کفه ترازوی کمک های مالی کشورهای عربی سنگین تر از میزان کمک های کشورهای اروپایی و آمریکاست و این موضوع بار دیگر ثابت می کند، مفهوم اتحاد میان عرب ها کماکان بی معناست و اعراب همچنان علیه یکدیگر به پا می خیزند.
ارسال نظر