به گزارش پارس ، به نقل از فارس، محمدرضا عارف و حسن روحانی دو کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری، شب گذشته در دو برنامه ضبط شده تلویزیونی به بیان برخی نقطه نظرات خود پرداختند.

عارف در برنامه « پاسخ به پرسش های جوانان» که از شبکه سوم سیما پخش شد، گفت: بنده به دلیل شغل استادی، حشر و نشرم با جوانان بوده و از آنان انرژی می گرفتم و در طول سه دهه مدیریت اجرایی ام هیچگاه ارتباطتم با دانشجویان قطع نشده است.

وی در ادامه تصریح کرد: هیچکس نباید احساس مصونیت کند. اگر در جهت اجرای قانون عمل کنیم نیاز به مصونیت ویژه نیست. رئیس جمهور باید با تعامل با سایر بخش ها به وظایف خود عمل کند.

عارف با بیان اینکه در تمام عمر سه دهه مدیریتم به دنبال تعامل حداکثری هستم، اظهار داشت: بنده در موارد اختلافی، تعامل را مد نظر قرار داده ام و همین روش را ادامه می دهم.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه در بودجه سنواتی ۴۰-۵۰ آئین نامه باید در دولت به تصویب برسد، گفت: گاهی این آئین نامه ها به دلیل اختلافات سازمان ها دو سه ماه طول می کشد تا به دولت ارائه شود.

وی ادامه داد: اما بنده برای اولین و آخرین بار زمانی که رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی بودم در اسفند سال ۷۹ منتظر آئین نامه سازمان ها نشده و در سازمان مدیریت، آئین نامه های سال قبل را برای سال جاری نیز توسط کارشناسان آماده کردم.

عارف تأکید کرد: این آئین نامه ها را خدمت آقای حبیبی بردیم و با هماهنگی ایشان آئین نامه ها غیر از یکی دو مورد تا پایان سال به تصویب رسید و کشور از اول سال با آئین نامه های تصویب شده روبرو بود.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: ما به خاطر اختلاف ۱۰ درصدی سازمان ها، ۹۰ درصد کار را معطل نگذاشتیم. بنده از موضع حاکمیت تا آنجا که بتوانم کوتاه می آیم تا کارها به پیش برود.

عارف با بیان اینکه رفتن دانشجویان به خارج از کشور اشکالی ندارد، گفت: رفتن دانشجویان به خارج از کشور برای توان علمی است اما عدم بازگشت مجدد آنان یک اشکال است و در حال حاضر نیز ما با یک اتوبان یکطرفه مواجه هستیم چرا که نخبگان ما از کشور خارج می شوند و دیگر برنمی گردند.

وی ادامه داد: ما باید اتوبان رفتن دانشجویان به خارج از کشور را دو طرفه کنیم، یعنی اینکه دانشجویی که رفت برگردد. بنده خودم مدرکم را از دانشگاه آمریکا گرفتم، اما بلافاصله بعد از دریافت مدرک به ایران بازگشتم. بنابراین باید جوانان نخبه را تشویق به بازگشت کنیم.

کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری یکی از راه های ارتقای فناوری در کشور را استفاده از ایرانیان متخصص خارج از کشور دانست و خاطرنشان کرد: نیاز نیست حتما ایرانیان خارج از کشور به طور دائم در کشور ساکن باشند، حتی می توانند با سفر یکروزه در ماه و یا از طریق فضای مجازی به ما کمک کند.

عارف با تاکید بر اینکه طرح جدید مناطق آزاد علم و فناوری را به طور جد دنبال می کنیم، گفت: در این طرح نه تنها ایرانیان بلکه اساتید خارجی نیز می توانند مشارکت داشته باشند.

وی به بنیاد نخبگان اشاره و تصریح کرد: بنیاد نخبگان باید به مشکلات قشر نخبه کشور رسیدگی کند که البته ما امیدواریم با تقویت این بنیاد مشکلات نخبگان ایرانی خارج از کشور را بهتر حل کنیم.

معاون اول دولت خاتمی در مورد نهادهای نظارتی نیز گفت: نظارت در قانون اساسی جایگاه مشخصی دارد به عنوان مثال دیوان محاسبات مربوط به نهاد نظارتی قوه مقننه و سازمان بازرسی کل کشور و دیوان عالی اداری نیز متعلق به قوه قضائیه هستند و در دولت سازمان مدیریت برنامه و بودجه وجود داشت که متاسفانه منحل شد.

عارف افزود: بخشی از مشکلات امروز کشور ناشی از کنار گذاشتن سازمان مدیریت است چرا که این سازمان یکی نهاد نظارتی بر اجرای برنامه ها بود.

وی با تاکید بر اینکه باید در داخل قوه مجریه نهاد نظارتی قوی ای وجود داشته باشد، ادامه داد: اگر دولت دارای نهاد نظارتی قوی بود، اختلاس ۳ هزار میلیارد تومانی اتفاق نمی افتاد و کی از برنامه های بنده طرح مبارزه با فساد است.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، اضافه کرد: به نظارت خارج از قوه مجریه احترام و تمکین می کنیم و امیدواریم با تعامل بحث های حاشیه ای و سیاسی طرح نشود. چرا که یکی از گرفتاری های ما در گذشته با واحدهای نظارتی برخورد سیاسی بوده است.

عارف در پاسخ به این پرسش که اگر مدیری تخلف کند چه برخوردی با او خواهید داشت، اظهار کرد: گاهی یک مدیر قصوری می کند و باید با اغماض به وی تذکر داد اما متاسفانه بخش های امنیتی نگاه مچ گیری دارد یعنی می گذارند فرد مسیر خطا را طی کند و بعد مچش را بگیرند.

وی با تاکید بر اینکه در خصوص خطای مدیران روش بهداشت به جای درمان را دنبال خواهم کرد، گفت: اگر احساس کردم مدیری در مسیر خطایی حرکت می کند به وی تذکر می دهم.

این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه در کارهای مدیریتی سعی بر عدم استفاده از نزدیکانم دارم، تصریح کرد: من تا به حال از نزدیکانم و حتی فرزندانم در هیچ جا استفاده نکردم و اگر هم در آینده شغلی گرفتند نباید کسی احساس کند چون به من نزدیک بوده توانسته این شغل، پست و منصب را کسب کند.

عارف در پاسخ به پرسش یکی از بینندگان بر این اساس که اگر کاندیدایی به قول هایش عمل نکرد، چه باید کرد، گفت: این را دیگر باید واگذار کرد به خدا، اما بنده قطعا با صراحت بیشتر و به استناد عملکرد حرف خواهم زد. چرا که حرف های من الان در حد شعار است و باید در آینده محقق شود. ان شاءالله در آینده بهتر پاسخ دهم.

وی اظهار امیدواری کرد: ان شاءالله همه کاندیدا بر اساس توانایی و امکانات کشور قول بدهند.

عضو شورای انقلاب فرهنگی با تاکید بر اینکه تاکنون اگر تعهدی دادم، عمل کرده ام، یادآور شد: در طول این ۳۰ سال پست های اجرایی مختلفی از جمله معاون وزیر و رئیس دانشگاه برعهده داشتم، اما معتقدم در دهه چهارم انقلاب باید روی کارآمدی رئیس جمهور تاکید بیشتری بشود.

عارف ادامه داد: شاید در دهه اول انقلاب مبنا شعار بود، اما الان باید رئیس جمهور کسی باشد که سابقه و توانایی اجرایی اداره کشور را داشته باشد.

وی با تاکید بر اینکه اگر رئیس جمهور شوم، رئیس جمهور همه مردم ایران هستم، اظهار داشت: شعارم ایران برای همه و همه برای ایران است و اگر بخشی از جامعه به من رای ندادند حق اینها باید مثل بقیه رعایت شود.

کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: من مسلمانم اما رئیس جمهور کلیمیان، زرتشتیان، مسیحیان و یهودیان نیز هستم و امروز نیز که در تهران ساکن هستم رئیس جمهور مرزنشینان نیز خواهم بود و کسانی که از ما دورتر هستند، جزو اولویت ما به شمار می روند.

عارف در ادامه با بیان اینکه بنده در طول سه سال گذشته ترمی نبوده است که در دانشگاه درس ندهم، به حضور بدون محافظ خود در میان مردم اشاره کرد و افزود: برای بنده افتخار است که در جریان مشکلات مردم قرار بگیرم.

کاندیدای انتخابات یازدهم ریاست جمهوری ادامه داد: بنده سایتی را طراحی کرده ام و انتظارم این است که مردم و به ویژه جوانان از طریق آن مرا در جریان امور قرار دهند. بنابراین بنده بدون استفاده از دوربین و خبرنگار به میان مردم می روم و زمانی که وزیر هم بودم این کار را انجام می دادم.

وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه شما برای منتقدان خود چه جایگاهی را در نظر می گیرد، تصریح کرد: بنده انتقادپذیری ام بسیار بالاست و این به خاطر ارتباط همیشگی ام با جوانان بوده که شور و نشاط بالایی دارند. از این رو آستانه تحملم بالا رفته است.

عارف با بیان اینکه بنده در کنار شورای مشاوران، شورای منتقدان را تشکیل خواهم داد تا در تمام امور دولت نظر بدهد، یادآور شد: ما باید از همه پتانسیل کشور استفاده کنیم و بنده برای تحقق برنامه ها و قول هایی که به مردم داده ام از بهترین شیوه استفاده خواهم کرد.

کاندیدای انتخابات یازدهم ریاست جمهوری در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه آیا فقط از نیروهای هم فکر استفاده خواهید کرد، گفت: بنده به شایسته سالاری اعتقاد دارم چرا که نمی توان به شیوه آزمون و خطا کشور را اداره کرد.

وی با یادآوری این نکته که در زمان دانشگاه تهران و در دوران وزارت پست معاونان اصولگرایی داشته است، تصریح کرد: توانایی، لیاقت و همسویی با برنامه برای بنده مهم است.

عارف با تأکید بر اینکه اگر کسی تفکر سیاسی اش با ما متفاوت باشد نباید محروم شود، درباره اینکه در ۱۰ دوره گذشته چه کسی بر این مبنا عمل کرده است، گفت: من نمی خواهم قضاوت کنم اما در مجموع دولت اصلاحات و آقای خاتمی بر این مبنا عمل کرد و در کابینه اش از وزرایی استفاده کرد که رقیب انتخاباتی اش بودند.

کاندیدای انتخابات یازدهم ریاست جمهوری با تأکید بر اینکه بنده در سمت های مختلف که کار کرده ام به یاد ندارم وعده ای داده باشم که عمل نکرده باقی مانده باشد، افزود: بنده در تعهدی که به مردم می دهم حتماً به آن عمل می کنم چرا که ما بالاتر از آن را برنامه ریزی می کنیم.

وی با بیان اینکه من ۳۰ سال مسئولیت و مدیریت عالی داشتم اما بنا داشتم چهره ای رسانه ای نباشم و کم حرف بزنم، تصریح کرد: بند به مردم قول خواهم داد که به وعده هایم عمل کنم و این قول دو ماهه یا سه ماهه و حتی سال اول نیست چرا که بودجه آن در حال حاضر تصویب شده است.

عارف بر همین اساس افزود: ما بودجه ۹۳ را تا آذرماه تقدیم مجلس خواهیم کرد.

کاندیدای انتخابات یازدهم ریاست جمهوری در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا شما قائل به گزارش دهی هستید یا خیر گفت: قطعاً هستم و معتقدم که دولت بر طبق قانون موظف است عملکرد بودجه ای خود را به مجلس بدهد.

وی با بیان اینکه بنده هر سال دو تا سه گزارش به نمایندگان مردم خواهم داد و ماهی یک بار نیز با مردم گفت وگو می کنم چرا که باید اعتماد آنها را جلب کرد ادامه داد: اگر در این مسیر جلو برویم مردم در حل مشکل کمک خواهند کرد چرا که اگر آنها احساس بی ثباتی کنند نمی توانند با دولت همراهی داشته باشند. از این رو ما گزارشی از مشکلات کشور را به صورت ماهیانه به مردم ارائه خواهیم داد.

عارف در رابطه با کاهش سن اعتیاد در میان جوانان اظهار داشت: به عنوان یک پدر از وضعیت کنونی اعتیاد در کشور خجالت می کشم.

وی با ابراز تأسف در رابطه با وضعیت اعتیاد در کشور، اعتیاد را یکی از مهمترین ناهنجاری ها دانسته و گفت: سن اعتیاد به سطح دبیرستان رسیده است به طوریکه جوان ۱۵ ساله با مسئله اعتیاد روبرو است.

این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ریشه اعتیاد را در مسئله اقتصادی و بهم پاشیدگی خانواده ها دانست و عنوان کرد: عموم جوانانی که با اعتیاد روبرو هستند خانواده هایی از هم گسیخته دارند و علت این مسئله نیز اقتصادی است زیرا نان آور خانه ها بیکار و شرمنده خانواده است.

وی افزود: در حال حاضر نرخ طلاق از یک به ۱۶ به شرایط یک به شش رسیده است و حتی در برخی شهرها نرخ طلاق یک به سه است که این مسئله نیز ریشه در مسائل اقتصادی دارد و ما باید شغل را تولید کنیم.

عارف شغل و مسکن را از مشکلات عمده جوانان دانست و گفت: جوانان به آینده اعتماد ندارند و به همین علت به سمت اعتیاد کشیده می شوند، مسئله گرانی دامن تمام خانواده ها را گرفته است که باید حل شود تا نان آور خانواده ها بتواند معیشت خانواده را تأمین کند.

وی ادامه داد: باید سن ازدواج را کاهش دهیم تا دانشجویان به سمت مواد مخدر روی نیاورند.

عارف در رابطه با برنامه های اقتصادی دولت احتمالی آینده اش اظهار داشت: باید بتوانیم به خواسته مردم در رابطه با تأمین اقتصادی پاسخ دهیم که من رشد ۸درصدی را در برنامه اقتصادی هم در نظر گرفته ام.

این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: حاکمیت عقلانیت را در برنامه اقتصادی در نظر گرفته ام زیرا بیشتر مشکل برنامه ریزی این است که تصمیمات بر مبنای سلیقه است نه بر مبنای عقلانیت.

عارف احیای سازمان مدیریت را یکی دیگر از برنامه های خود برشمرد و عنوان کرد: سازمان مدیریت به عنوان قلب برنامه ریزی کشور باید احیا شود.

وی ادامه داد: صنعت نیز در حال حاضر وضعیت خوبی ندارد و من راه اندازی صنعت را هم دنبال می کنم.

عارف مسئله جذب سرمایه را یکی از راهکارهای تحقق رشد ۸ درصدی دانست و اظهار داشت: سرمایه های خرد وارد بازار واسطه ای شده است که باید با مکانیزم قابل اعتماد به بخش تولید وارد شود.

وی افزود: همچنین باید از سرمایه گزاران خارجی نیز برای تحقق رشد ۸درصدی استفاده کنیم.

عارف یکی از مهمترین دغدغه هایش را تحقق مطالبات دختران و زنان برشمرد و گفت: حدود ۵۵ درصد دانشجویان کشور را دختران تشکیل می دهند که این مسئله برای جامعه افتخار است ولی دختران چه سهمی در مدیریت کشور دارند؟ نرخ مشارکت زنان در حال حاضر تقریباً ۲۰درصد مردان است.

وی ادامه داد: در حال حاضر ۳درصد از مدیران میانی و عالی کشور از زنان هستند و در شوراهای شهر و روستا که نهادی مردمی هستند ۱.۵درصد زنان حضور دارند که انتظار داریم مردم با رأی های خود در دوره آینده شوراهای شهر و روستا این شاخص را اصلاح کنند زیرا حتی در کلان شهرها نیز تنها ۱۵ درصد کرسی های شورای شهر مربوط به زنان است.

عارف افزود: در بخش اقتصاد نیز ۱۲درصد سهم اقتصاد مربوط به زنان است و این مسائل به دلیل حاکمیت مردسالاری بر تصمیمات ما بر اساس ذهنیات سنتی است که تبعیض در همه بخش ها نسبت به زنان وجود دارد به طوریکه در بخش های خصوصی حقوق مرد و زن به هیچ وجه یکسان نیست.

وی با اشاره به حضور کمرنگ زنان در برخی رشته های دانشگاهی عنوان کرد: چه کسی گفته است که خانم ها برای برخی رشته های خاص صلاحیت ندارند؟ زمانی در رشته های کشاورزی خانم ها حق تحصیل نداشتند در حالیکه بار اصلی کشاورزی در کشور به دوش خانم ها است، چطور یک خانم می تواند کارگر کشاورزی باشد ولی نمی تواند مهندس کشاورزی باشد؟

کاندیدای انتخابات یازدهم ریاست جمهوری با اشاره به طرح تفکیک جنسیتی در دانشگاه ها گفت: با تفکیک جنسیتی دانشگاه ها چه چیزی عایدمان می شود؟ این مسائل به دلیل نگرش مردسالاری بر قوانین کشور است که اگر دیدگاه اسلام را مبنای حرکت و تصمیم گیری ها قرار دهیم حقوق زنان نیز رعایت می شود و زنان در جایگاه خود قرار می گیرند.

وی افزود: در حال حاضر ما کشور را از بخشی نخبگان محروم کردیم و حتی در مراکز علمی نیز سهم اساتید زن کمتر است ولی من برای افزایش نرخ مشارکت زنان در جامعه برنامه هایی دارم که با استقبال زنان کشور سهم آنها در مدیریت عالی و میانی کشور افزایش می یابد.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری مشکل بیمه زنان خانه دار را یکی دیگر از مشکلات عمده زنان دانست و گفت: باید زن خانه دار را به عنوان یک شاغل بپذیریم و جزو اولویت های من بیمه کردن ۱۸میلیون زن ایرانی خانه دار است.

عارف با اشاره به نقش جوانان در تحقق حماسه سیاسی، عدم حضور جوانان در انتخابات را رقیب اصلی خود برشمرد و گفت: مهمترین افتخارم خدمت به جوانان در پست معلمی است و انتظار دارم جوانان در تحقق حماسه سیاسی کمک کنند.

وی اضافه کرد: جوانان باید با مطالعه و بررسی نقش کلیدی در خلق حماسه سیاسی داشته باشند.

روحانی: مشکلی با اصلاح طلب و اصولگرا ندارم

حسن روحانی دیگر کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نیز با حضور در برنامه ضبط شده « شبکه خبر» ، در پاسخ به سوال مجری برنامه درباره قانون اساسی، ظرفیت های آن و اختیارات در نظر گرفته شده برای رئیس جمهور، اظهار داشت: قانون اساسی حدود وظایف و اختیارات رئیس جمهور را مشخص کرده و در واقع اساس این قانون تناسب را بین مسئولیت و اختیارات معین کرده است.

این نامزد ریاست جمهوری یازدهم، تصریح کرد: رئیس جمهور در این چارچوب فعالیت خود را آغاز و کار خود را انجام می دهد؛ البته خیلی از این امور وابسته به این است که تیم کارشناسی رئیس جمهور چه کار کند و توانمندی خود رئیس جمهور چه مقدار باشد تا بهتر بتواند با سایر قوا کار و فعالیت کند.

وی افزود: اگر رئیس جمهور در موردی مشکلی داشته باشد طبق قانون اساسی مقام معظم رهبری می تواند این هماهنگی را به وجود بیاورد؛ در برخی از موارد نیز رئیس جمهور می تواند از نظرات عمومی و افکار عمومی برای مسیری که مورد نظرش است، کمک بگیرد.

روحانی در پاسخ به این سوال که وظایفی که در قانون اساسی دیده شده، متناسب با اختیاراتی که به رئیس جمهور داده شده هست یا نه، افزود: متناسب با مسئولیت های رئیس جمهور اختیارات است اما این اختیارات گاهی مواقع باید با هماهنگی قوای دیگر اجرا شود و گاهی وقت ها نیز ممکن است در مواردی باشد که رئیس جمهور نیاز داشته باشد برای هماهنگی از مقام معظم رهبری استمداد کند.

این نامزد ریاست جمهوری یازدهم در پاسخ به این سوال که فکر می کنید کارایی رئیس جمهور بیشتر به توان مدیریتی او باز می گردد یا به اختیاراتی که قانون اساسی به او داده است، گفت: البته هر دوی اینها وجود دارد یعنی اختیاراتی که قانون اساسی به او داده چارچوب را مشخص کرده اما اینکه چگونه و به چه صورت بتواند از این اختیارات استفاده کند بستگی دارد.

وی در پاسخ به این سوال که شما نام دولت خود را تدبیر و امید گذاشته اید و این یک سری شاخص ها را مطرح می کند، در ذیل این شعار، شاخص مهم کابینه خود را چه می دانید، گفت: معیار برای اعضای کابینه راستگویی، درست کرداری، روشن اندیشی، واقع بینی و آینده نگری است که همه این موارد را می توان در کلمه درست کردار جمع کرد.

روحانی گفت: فردی که درست کردار است هم پاک دست است، هم مدیریت کافی دارد و هم دانش و تجربه کافی را دارد تا بتواند درست عمل کند باشد. بنابراین بینش درست، روش درست و کنش درست همه این موارد در کنار درستی و درست کرداری به وجود خواهد آمد.

کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به این پرسش مجری که آیا امکان دارد اعضای کابینه خود را معرفی کنید، گفت: من تا زمان انتخابات برخی از شخصیت ها و افرادی که علاقه مند هستند با من کار کنند را در ضمن سخنرانی ها و مصاحبه های خود اعلام خواهم کرد چرا که برخی از این افراد مشخص شده اند و درباره برخی دیگر نیز هنوز درحال فکر می کردن هستم که تا زمان انتخابات اعلام خواهد شد.

روحانی در پاسخ به سؤال دیگری بر این اساس که آیا از افراد تکنوکرات نیز استفاده خواهد کرد یا خیر، اظهار داشت: کلمه تکنوکرات بیشتر آنهایی هستند که تخصص ویژه دارند و در موضوعات ویژه باید از این افراد استفاده کنیم.

وی ادامه داد: تخصص به معنای این نیست که مسئولیت رده بالایی را بر دوش دارد بنابراین مطمئناً شما از یک متخصص برای امر خاصی بهره برداری خواهید کرد. به عنوان مثال در یک کارخانه امکان دارد از یک فرد خارجی که تخصص دارد استفاده شود. بنابراین مدیران میانی و بالادستی ویژگی ها و شرایط خاص خود را دارند.

رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به این سؤال که آیا از منتقدان و مخالفان نیز در کابینه خود استفاده می کنید، تأکید کرد: تیم کابینه با کارکردن مدیران سراسر کشور دو مقوله متفاوتی است چرا که معتقدم وقتی یک منتقد وارد کابینه می شود ابتدا باید با وی بحث شود و ایشان را قانع کرد.

روحانی اضافه کرد: اینکه شخصی در مورد موضوعی نظر دیگری مغایر نظر رئیس جمهور و یا انتقادی در خصوص موضوعی داشته باشد، امری طبیعی است چرا که در کابینه نظرات متفاوت وجود دارد اما اگر کسی به طور کلی براساس راه و روش انتقاد داشته باشد باید ابتدا با آن شخص گفت وگو و بحث شود و وی را قانع کرد.

وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه شما گفته اید شخصی فراجناحی هستید آیا از جریانات دیگر استفاده خواهید کرد یا خیر، یادآور شد: من عملاً اینگونه بودم و در طول ۳۰ و چند سال گذشته که در سمت های مختلف پست داشته ام از هر دو جناح استفاده کردم و من هیچ مشکلی با اصلاح طلب و اصولگرا ندارم.

کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با تأکید براینکه مشکل بنده با افراطیون است، گفت: بنده با آدم های تندرو و افراطی میانه ای ندارم و اساساً من آمده ام تا خط اعتدال را جایگزین افراط کنم چرا که همیشه مشکل آفریده اند.

روحانی در پاسخ به سؤال مجری که پرسید آیا دولت شما در ریل مجلس و همکاری با قوه مقننه عمل خواهد کرد یا خیر، گفت: من زیاد این کلمه ریل را نمی پسندم چرا که ریل دولت، قانون اساسی است و خود مجلس هم باید در ریل قانون اساسی حرکت کند. معتقدم وظیفه دیگر دولت تامین مصالح، منافع و امنیت ملی است و هر سه مقوله تنها در دست مجلس نیست.

وی اضافه کرد: دولت باید قانون گرا باشد و قانون گرایی یک اصل است چه این قانون، قانون اساسی باشد و یا قانون تصویب شده مجلس و یا شبه قانون باشد. بنابراین دولت مؤظف است به قانون و اسناد فرادستی عمل کند.

روحانی در پاسخ به این سوال که اولویت شما در سیاست خارجی در چه حوزه هایی است، گفت: کار با همسایگان یک اولویت ویژه دارد. هم بحث امنیت ملی، هم بحث منافع ملی و هم بحث روابط ملت هاست.

وی با بیان اینکه در بحث ارتباط با همسایگان هم موضوع اقتصادی، هم موضوع سیاسی مورد بحث است، اضافه کرد: برای مثال بازارچه های مرزی که می تواند هزینه تجارت را ارزان تر کند در حقیقت همسایگان اولویت اول در سیاست خارجی هستند. بعد از همسایگان، موضوعات و مسائل اولویت ها را تعیین می کنند. گاهی اوقات مسائل صنعتی است و گاهی اوقات هسته ای.

وی ادامه داد: البته کشورهای منطقه و دنیای اسلام نیز جایگاه خاص خودش را در سیاست خارجی دارد.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری پیرامون بحران سوریه خاطرنشان کرد: سوریه مسئله مهم منطقه است. سوریه جزء کشورهای خط مقدم در برابر رژیم صهیونیستی است. همچنین جمهوری اسلامی با این کشور روابط بسیار خوبی بعد از انقلاب داشته است.

وی ادامه داد: حفظ جان مردم و توقف کشتار و مبارزه با تروریست در سوریه برای ما اولویت دارد. ما با سلفی ها و افرادی که دست به اسلحه می برند، مخالفیم. همچنین کمک های بشر دوستانه برای سوریه از اهمیت بالایی نزد ما برخوردار است. تا سال ۲۰۱۴ که دولت فعلی در سوریه سر کار است و قانونی است ما از این دولت حمایت می کنیم و در سال ۲۰۱۴ به طور کامل از انتخابات آزاد در این کشور حمایت خواهیم کرد و به نتیجه انتخابات نیز متعهد می شویم.

روحانی پیرامون اقدامات قطر و ترکیه در رابطه با کشور سوریه، اظهار داشت: اجماع بین المللی برای حل بحران سوریه برای ما مهم است. کشورهای غربی و همچنین روسیه نیز در این زمینه فعال هستند. باید با یک اجماع بین المللی بتوانیم مسئله سوریه و کشتار در آن کشور را حل کنیم.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری، در پاسخ به این سوال که واکنش شما نسبت به مذاکره مستقیم با آمریکا چیست، تصریح کرد: برای ما آمریکا یا اروپا مسئله مهمی نیست. البته برای آمریکا که با ما خصومت کرده است حساب دیگری داریم البته ما ابتدا باید بسنجیم که آیا مذاکره واقعی و برای حل معضلات موجود است؟ هرجا احترام و تعامل متقابل وجود داشته باشد و ما را به امنیت ملی برساند، مذاکره اشکالی ندارد.

روحانی ادامه داد: البته دیپلماسی عمومی برای تقویت روابط کشورها از اهمیت بالایی برخوردار است. خود رسانه یک دیپلماسی عمومی است. در خیلی مکان ها یخ مذاکرات را دیپلماسی عمومی آب کرده است.

وی در پاسخ به این سوال که موضوع هسته ای در دولت شما به سرانجام خواهد رسید، خاطرنشان کرد: در موضوع هسته ای آنچه که اهمیت دارد این است که بدانیم هدف چیست ما که به دنبال بمب نیستیم. بالاترین مقام رسمی کشور ما نیز این را اعلام کرده است. قاعدتا در مسئله غنی سازی به دنبال توسعه هستیم. در حال حاضر بحث هسته ای به موضوع ملی تبدیل شده است، منتهی باید در این قضیه با کمترین هزینه و بیشترین فایده عمل کنیم.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری، با تاکید بر اینکه در موضوع هسته ای تصمیم سازی از اهمیت بالایی برخوردار است، خاطرنشان کرد: در روابط خارجی هر سناریویی جواب متفاوتی دارد و باید فواید و ابعاد موقعیت بررسی شود و من تلاش می کنم دقیق ترین سناریو را در تصمیم سازی به وجود بیاورم تا سران نظام به گونه ای تصمیم بگیرند که کمترین هزینه و بیشترین فایده را داشته باشد.

روحانی در ادامه سخنان خود، گفت: تصمیم گیری نهایی به عهده سران بود و در آن موقع ما توانستیم تمام اهدافی که سران نظام برای ما گذاشته بودند را محقق کنیم. ما توانستیم صلح آمیز بودن پرونده هسته ای را به اثبات برسانیم و جنگ و تحریم را از سر کشور عبور بدهیم.

روحانی درباره برنامه هایش برای مهار تورم گفت: گرانی و بیکاری که گاهاً به هم نزدیک هستند مهمترین موضوع در معیشت مردم محسوب می شوند.

وی با اشاره به افزایش قیمت دارو و مواد غذایی از بی ثباتی بازار انتقاد کرد و گفت که این بی ثباتی ها باعث شده که مردم ندانند که فردا قرار است چه اتفاقی بیفتد.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری کاهش ارزش پول ملی را عامل دیگری برای تورم و گرانی دانست و گفت: اکنون پولی که در جیب مردم وجود دارد، ارزشش نصف شده و این خود عاملی برای گرانی هاست.

وی کاهش خرج دولت و جلوگیری از بزرگ شدن آن و رونق اقتصادی را از جمله اقداماتی دانست که می توان با انجام آنها تورم را مهار کرد.

روحانی در همین زمینه گفت: اگر تولید رونق پیدا کند، مسلما کالاها در بازار افزایش پیدا کرده و عرضه و تقاضا هماهنگ می شود.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به مصوبه مجلس مبنی بر « بهبود مستمر محیط کسب و کار» اظهار داشت: به نظر می رسد تاکنون آیین نامه ای برای مصوبه نوشته نشده و اگر هم نوشته شده هنوز ابلاغ نشده است. به همین دلیل اولین قدم در این بحث تدوین و ابلاغ آیین نامه های مربوط به این قانون است.

وی افزود: دومین قدم این است که مردم اطمینان پیدا کنند که هر روز قوانین تغییر نمی کند و قوانین دارای ثبات است؛ تا ثبات نباشد بهبود کسب و کار معنا ندارد.

روحانی خطاب به مردم قول داد که دولت تدبیر و امید که ظرف نود روز آیین نامه مربوط به بهبود مستمر فضای کسب و کار را تدوین و ابلاغ کند.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری، همچنین درباره قانون هدفمندی یارانه ها گفت: این قانون توسط مجلس به تصویب رسیده و باید اجرا شود. البته این قانون تاکنون به درستی اجرا نشده است.

روحانی اجرای صحیح قانون هدفمندی یارانه ها را یکی از اولویت های دولتش برشمرد و از لزوم برطرف کردن اشکالات این قانون سخن گفت.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری همچنین با بیان اینکه یارانه کالایی را به مردم خواهد داد، گفت: مردم با این یارانه می توانند کالاهای اساسی خود را خریداری کنند.

وی در ادامه سخنان خود، در موضوعات اقتصادی با بیان اینکه اقتصاد بدون نفت جزء سیاست های کلی نظام است، اظهار داشت: اتکا بودجه جاری کشور باید قدم به قدم از نفت کاسته شود. زیرا پول نفت یکی از عوامل افزایش تورم است؛ راه دارا بودن اقتصاد بدون نفت افزایش صادرات غیرنفتی و ارائه تسهیلاتی برای صادرات غیرنفتی است.

وی همچنین بر لزوم تبدیل مواد خام به فرآورده ها تاکید کرد و این موضوع را یکی از اولویت های دولتش در این زمینه برشمرد.

روحانی با اشاره به اقتصاد مقاومتی این مسئله را با زندگی توام را ریاضت متفاوت دانست و گفت: اقتصاد مقاومتی به این معنی است که ما از اهداف دست نکشیم تا دشمنان نتوانند ما را منزوی کنند.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری، بخش دیگری از سخنان خود را به فرهنگ اختصاص داد و با بیان اینکه بایستی زمینه فعالیت های فرهنگی را آماده کنیم، تصریح کرد: باید طوری عمل کنیم که کالاهای فرهنگی با کمترین موانع تولید شود.

وی از لزوم شفافیت قانون در حوزه فرهنگ سخن گفت و تاکید کرد: به نظرم باید ابتدا اجازه دهند آثار تولید شود و پس از آن اشکالات را بگویند. امروز به دلیل اینکه قانون شفاف نیست، در این بخش مشکلاتی وجود دارد.

روحانی اضافه کرد: باید در این بخش کنترل ها را کم کرده و فضا را برای فعالیت فراهم کنیم. البته در بعضی مواقع دولت نیز باید کمک کند.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه باید به بودجه فرهنگی نگاه ویژ ه ای داشت، تصریح کرد: فرهنگ را باید با فرهنگ توسعه داد؛ نباید اگر کسی فکر کند توسعه فرهنگی با راه های دیگر مانند روش های پلیسی امکان پذیر است.

وی افزود: قبل از امر به معروف و نهی از منکر باید معروف و منکر را برای مردم مشخص کرد؛ امر به معروف و نهی از منکر وظیفه دینی ما است اما باید مرحله به مرحله این اقدام را انجام داد.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری سینما را نیز دارای اهمیت عنوان کرد و گفت: سینما بهترین زبان برای ترویج فرهنگ در زندگی است.

روحانی همچنین با بیان اینکه به ناتوی فرهنگی و بالاتر از آن معتقدم تصریح کرد: ناتو یک بخش معاونت فرهنگی دارد که آنها تلاش می کنند با فرهنگ اذهان عمومی را فتح کنند که بایستی با برنامه ریزی مناسب با آن مقابله کنیم که البته برنامه های ما بسیار ضعیف است.