به گزارش پارس به نقل از خراسان: اولین دور از برنامه ای که قرار بود مناظره گروهی میان ۸ کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری باشد دیروز در حالی برگزار شد که تعدادی از کاندیداها درباره نحوه برگزاری آن به صداو سیما انتقاد کردند. انتقادی که البته با توضیحات مجری همراه بود و سرانجام به این جا رسید که مجری برنامه از کاندیداها خواست نماینده های خود را امروز به صداو سیما بفرستند تادرباره شیوه مناظره دوم که ۱۵ خرداد برگزار می شود نظرات خود را اعلام کنند. اما دیروز پس از ورود کاندیداها به استودیو و استقرار آن ها در جایگاه هایی که با قرعه کشی تعیین شده بود، در این برنامه که با محوریت مواضع اقتصادی و نیز راهکارهای کاندیداها برای برطرف کردن مشکلات اقتصادی کشور برگزار شد، ۸ سوال توسط مرتضی حیدری، مجری برنامه طرح شد که هربار یکی از کاندیداها که براساس قرعه انتخاب می شد، ۳ دقیقه فرصت داشت تا درباره آن سوال نظرات خود را مطرح کرده و یا به تبیین برنامه های خود بپردازد. پس از این ۳ دقیقه سایر نامزدها هر کدام ۹۰ ثانیه فرصت داشتند که یا نظرات کاندیدای اول را نقد کنند و یا برنامه ها و نظرات خود درباره آن موضوع را مطرح کنند. درپایان این مرحله و پس از آن که هرکدام از کاندیدا ها به قید قرعه نظرات خود را بیان می کردند، کاندیدایی که ابتدا به بیان نظرات خود پرداخته بود، ۲ دقیقه فرصت داشت که از اظهارات خود دفاع کند و درباره انتقادات سایر کاندیداها توضیحاتی ارائه کند. این بخش از مناظره که حدود دو ساعت و نیم طول کشید شامل محورهایی مانند مسکن، سهم نفت در اقتصاد، هماهنگی با سایر قوا، تورم، گسترش عدالت اقتصادی و هدفمندی یارانه ها بود. در این بخش موضوع هدفمندی یارانه ها و نیز تورم بیشتر از سایر محورها مورد توجه کاندیداها قرار گرفت و بحث های چالشی تری انجام شد. در ادامه این مناظره ها هرچند در دور اول هم محسن رضایی نسبت به شیوه برگزاری مناظره گلایه ای را مطرح کرد و معتقد بود که فرصت کافی برای بیان نظرات وجود ندارد اما در بخش دوم وقتی مجری برنامه توضیح داد که سوالات کوتاهی پرسیده می شود و کاندیداها باید پاسخ های کوتاه و گاهی پاسخ های « بله» یا « خیر» بدهند، تعدادی از کاندیداها نسبت به این روند اعتراض کردند و معتقد بودند که شأن انتخابات ریاست جمهوری رعایت نشده است. در این باره حتی محمدرضا عارف به چندین سوال که معتقد بود تستی است پاسخ نداد و گفت نظری ندارم. محسن رضایی و حسن روحانی نیز از دیگر کاندیداهایی بودند که در این باره گلایه هایی مطرح کردند. گزارش این مناظره و نیز حواشی آن را در ادامه می خوانید. مناظره ای که البته به گفته جانشین رئیس پلیس راهور تهران شب گذشته ترافیک تهران را نسبت به روزهای جمعه دیگر سبک تر کرد.

سوال اول: مشکل اشتغال را چگونه و تا چه اندازه و در چه مدتی در دولت خود مهار خواهید کرد؟ غرضی: تا تورم حل نشود و کشور به تولید نرسد، اشتغال ایجاد نمی شود
به گزارش ایسنا، سیدمحمد غرضی در برابر این پرسش به مدت ۳ دقیقه پاسخ داد. وی گفت: ظرف ۱۰۰ سال گذشته و بیشتر، ملت ایران دچار دولت هایی بودند که همه تورم زا بودند. وی با اشاره به کاهش ارزش ریال از ابتدای نهضت مشروطه که معادل یک دلار بود تا کنون که به ۳۵۰۰ تومان رسیده است، گفت: ملت ما از ابتدای انقلاب دچار گرفتاری تورم هستند و تا تورم حل نشود و کشور به تولید نرسد، اشتغال ایجاد نمی شود، زیرا هزینه پول بالا و حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد است در حالی که در کشورهای دیگر هزینه پول یک یا دو درصد است. وی افزود: ما در ۱۰۰سال گذشته تولید نداشته ایم و اشتغال وقتی سامان می یابد که تولید سامان یابد، تولید هم وقتی سامان می یابد که هزینه پول به سمت نزولی شدن برود در غیر این صورت اشتغال مصنوعی است و بعد از اینکه ما توانستیم محکم جلوی تورم بایستیم، اشتغال ایجاد می شود.

سایر کاندیداها نیز بر اساس قرعه کشی که مجری انجام می داد، در پاسخ به سوال مطرح شده، در مدت ۹۰ ثانیه نقدهای خود به اظهارات غرضی و یا نظرات خود را درباره موضوع آن بیان کردند.

قالیباف: زمینه های اشتغال در برنامه های کوتاه مدت و میان مدت باید فراهم شود
محمدباقر قالیباف با بیان این که زمینه های اشتغال در برنامه های کوتاه مدت و میان مدت باید فراهم شود گفت: تامین منابع مالی، کاهش تورم به ویژه در شرایط فعلی در کارخانجات در واقع کارهایی است که در کوتاه مدت می توان آنها را در اولویت قرار داد. وی با بیان این که امروز با رکود مواجه هستیم تصریح کرد: باید نقدینگی را به سمت تولید هدایت کنیم تا آنها را کنترل کنیم.

حداد عادل: با ید از کارگاه ها و کارخانه های تعطیل شده حمایت کرد
غلامعلی حدادعادل نیز با بیان این که به مساله تورم بیش از اشتغال پرداخته شده است افزود: در حال حاضر تعدادی از کارگاه ها و کارخانه ها وجود دارند که تعطیل شده اند و باید با حمایت از آنها و استمهال دیون، دولت نیز کمک کند که این کارخانه ها احیا شود. اگر این اتفاق بیفتد باید طلب بسیاری از پیمانکاران پرداخته شود و در صورتی که دولت بدهی های خود به پیمانکاران را نپردازد اشتغال زمین می ماند.

ولایتی: تولید باید مردمی شود آن هم نه اینکه واگذاری به شکل دولت به دولت باشد
علی اکبر ولایتی هم با بیان این که سیاست دولت ها چه در قبل و چه بعد از انقلاب بیش از اینکه تولیدمحور باشد توزیع محور بوده است اظهارداشت: تولید باید مردمی شود آن هم نه اینکه واگذاری به شکل دولت به دولت باشد بلکه باید واگذاری دولت به ملت باشد. همچنین در کشاورزی نیز باید از این صنایع حمایت شود همانطور که در حوزه صنعت باید حمایت درستی از صنعت صورت گیرد. حمایت از کشاورزی می تواند شامل بیمه کردن محصولات و تضمین خرید محصولات کشاورزان باشد.

محسن رضایی: باید کارآفرینی در کشور تقویت شود
محسن رضایی نیز با بیان این که بیکاری و تورم دو موضوع جدا از هم هستند که بعضا ضد هم عمل می کنند تاکید کرد: پرداختن به هر یک از این دو عنصر برنامه ریزی خاصی می خواهد باید کارآفرینی در کشور تقویت شود و از آن طرف کسانی که می خواهند شغل به وجود آورند توانمندسازی شوند.

جلیلی: اشتغال باید در تولید باشد
سعید جلیلی هم بیکاری را یکی از مهمترین موضوعات کشور دانست و گفت: اشتغال باید در تولید باشد و این تولید مبتنی بر رقابت و کیفیت بیشتر باشد. در صنایع دستی هم مزیت هایی داریم که می توانند شغل ایجاد کنند تا بتوان برای سرمایه گذاری در اشتغال و تشویق به سرمایه گذاری از آنها استفاده کرد.

عارف: نقدینگی باید به سمت صنعت برود
در ادامه این مناظره عارف با بیان این که حداقل به یک میلیون فرصت شغلی نیاز داریم اظهارداشت: نقدینگی باید به سمت صنعت برود و با استفاده از شیوه های ساده و وام های دراز مدت انجام شود. جذب سرمایه بخصوص در بخشهای داخلی مهم است. ما سرمایه های جزئی و خردی داریم که وارد بازار طلا و ارز می شوند و به سمت واسطه ها می روند. این سرمایه ها باید به سمت اشتغال بروند. رتبه ما در کسب و کار متاسفانه رتبه ۴۵ در دنیاست. مشکل فضای کسب و کار نیاز به طرحهای ویژه ای دارد. ۲۰۰ هزار فرصت شغلی را هم می توان در بخش گردشگری ایجاد کرد.

روحانی: اشتغال و پایین آوردن نرخ بیکاری مهمترین دغدغه مردم است
حسن روحانی هم در ادامه اظهارداشت: اشتغال و پایین آوردن نرخ بیکاری مهمترین دغدغه مردم است وقتی در جامعه ایرانی بیش از ۳ میلیون نفر بیکار وجود دارد و بیش از ۸۰۰ هزار نفر نیروی متخصص فارغ التحصیل آماده کار هستند ولی کار و شغلی ندارند نشان می دهد این مهمترین موضوع است.

غرضی: هزینه پول برای تولید در ایران بیش از تورم است
پس از اظهارات سایر کاندیداها درباره اولین سوال، غرضی به عنوان پایان بندی نظرات خود گفت: در تمام دنیا هزینه پول برای تولید حدود یک درصد است، اما در ایران این مقدار بیش از تورم است و هزینه پول ۲۵ درصد و تورم ۲۰ درصد است. بنابراین هیچ سرمایه ای برای تولید باقی نمی ماند. دولتهای قبلی همه دولتهای صالحی بودند و سعی کردند جواب این مساله را بدهند اما همه شکست خوردند چون از یک موضوع غافل بودند و آن این بود که تورم را به عنوان ابزاری که می تواند کار را راه بیندازد به کار بردند و عکس آن عمل کردند.

سوال دوم: نگاه و برنامه شما برای نظام تصمیم گیری کشور و تعامل با سایر قوا و نهادهای نظارتی کشور چیست؟ عارف: اختلاف نظر ها و مشکلات نباید به سطح جامعه کشیده شود
به گزارش ایسنا محمدرضا عارف درپاسخ به این پرسش بااشاره به تجربه خود در ریاست سازمان مدیریت برنامه ریزی گفت: حاکمیت یکپارچه یک جریان سیاسی بر اقتصاد کشور در طول هشت سال گذشته یکی از مشکلات اقتصادی ما بوده است. وی افزود: حضور برخی از نظامیان و شرکت های وابسته به نهادهای نظامی در امور اقتصادی یکی دیگر از مشکلات بوده است و ما شاهد کمترین مشارکت بخش خصوصی در امور اقتصادی بوده ایم. وی اضافه کرد: مشکل دیگر را من در نوع تعامل با دیگر کشورها و دنیا می دانم. وی تصریح کرد: مشکلات نباید به سطح جامعه کشیده شود و اگر اختلاف نظری وجود دارد، باید در فضای صمیمی حل کنیم و اگر به موردی برخورد کردیم می توانیم با توجه به قانون و اصل ۱۱۰ و کمک رهبری مشکلات را حل کنیم.

روحانی: مهمترین مساله این است که از نگاه فردمحوری و استبداد رای فاصله بگیریم
درباره این پرسش، روحانی با بیان این که مهمترین مساله این است که از نگاه فردمحوری و استبداد رای فاصله بگیریم و از متخصصان بخش های خصوصی نیز استفاده کنیم افزود: نباید بگذاریم که صاحب نظران منزوی شوند. سازمان مدیریت و برنامه ریزی باید احیا شود. دولت باید به صورت فراجناحی اداره شود، جناح واحد به این معناست که نیمی از نیروهای متخصص را کنار بگذاریم که در این صورت کشور ضرر بزرگی را متحمل خواهد شد. باید آزادی بیان و امکان نقد آزاد وجود داشته باشد. اگر آزادی نباشد نظام تصمیم گیری ما تصحیح نمی شود.

ولایتی: باید از نیروهای متخصص با وجه مشترک استفاده کنیم
ولایتی هم گفت: ما باید از نیروهای متخصص استفاده کنیم که دولت از وجود آنها محروم نماند، اما نیروهای مختلف باید وجه مشترکی داشته باشند و آن اعتقاد به نظام، قانون اساسی و ولایت فقیه در قول و فعل است. کابینه باید متشکل از نیروهای متخصص باشد و هر وزیر اختیارات رییس جمهور را در حوزه خود داشته باشد. هر کابینه باید توسط وزرای باسابقه اداره شود.

رضایی: معیار من برای بکارگیری نیروهای توانمند، کارآمدی و قبول داشتن نظام است
رضایی هم درباره این پرسش گفت: معیار من برای بکارگیری نیروهای توانمند، کارآمدی و قبول داشتن نظام است. آقای عارف به سوال پاسخ ندادند که آیا اختیارات ریاست جمهوری را کافی می دانید که بحث لوایح دوقلو پیش نیاید؟ آیا در دوره خودشان نقصی نمی بینند؟ آیا شما می توانید با مجلس اصولگرا هماهنگ باشید یا نه؟

جلیلی: چرا بحث جناحی مطرح می شود؟
جلیلی نیز با ذکر این که چرا بحث جناحی مطرح می شود؟ ما ۷۵ میلیون جمعیت داریم و در تصمیم گیری ها مردم، کارشناسان و دولتی ها دخیل هستند افزود: این ظرفیت باید در دولت و شوراهایی که وجود دارد ایجاد شود. در حال حاضر ۴۰ شورا در بدنه دولت داریم اما باید اینها با یک آهنگ باشند و ساز جدایی نواخته نشود. همچنین در دولت و وزارتخانه ها هم نباید اختلافی باشد و در همه اینها قانون باید مبنا قرار گیرد.

حداد عادل: سعی می کنم که گرایش های سیاسی را از نیروهای کارشناس و متخصص جدا کنم
حدادعادل هم گفت: من موافقم که کشور نباید از نیروهای کارشناس و خدوم با آمدن هر دولتی خالی شود ولی اگر به فرض در دوران اصولگرایان چنین اتفاقی افتاده است، در دوران اصلاح طلبان نیز چنین اتفاقی رخ داد. آقای عارف فرمودند که از نیروهای اصلاح طلب در اداره کشور در طول چند سال گذشته استفاده نشده است. مگر در دوران اصلاح طلبان با اصولگرایان چنین برخوردی صورت نگرفت؟ بنده اگر اداره کشور را برعهده گرفتم سعی می کنم که گرایش های سیاسی را از نیروهای کارشناس و متخصص جدا کنم.

در ادامه حدادعادل با بیان این که مسکن مهر یک کار مفید بوده و دولت هم زحمت زیادی برای آن کشید و در نتیجه خیلی ها صاحب خانه شدند اظهارداشت: این کار سوداگری مسکن را هم کاهش داد اگرچه اشکالاتی هم داشت از جمله اینکه زیرساخت های لازم ایجاد نشد و از معماری اسلامی و ایرانی هم نشانی در ساخت انبوه مسکن نیست.

روحانی: تامین مسکن ارزان از برنامه های دولت تدبیر و امید است
روحانی هم تامین مسکن ارزان برای جامعه مخصوصا نسل جوان را از برنامه های دولت تدبیر و امید خود دانست و گفت: قیمت مسکن در سال های اخیر برای مسکن کلنگی رشد ۸۲ درصدی و برای آپارتمان رشد ۵۲ درصدی داشته است. طرح مسکن مهر هم با مشکلاتی مواجه شد اگرچه اصل آن کار پسندیده ای بود قرار بود ۲۰۰ هزار واحد در ۱۰ سال ساخته شود اما این میزان به یک و نیم میلیون واحد مسکونی افزایش یافت، با شتابزدگی بدون مطالعه مکان یابی صحیح و رعایت اصول فنی و مهندسی که در نتیجه عیوب فراوانی دارد.

ولایتی: باید عیوب مسکن مهر رفع شود
ولایتی هم با بیان این که مسکن مهر اقدام درستی بود اما اشکالاتی داشت اظهارداشت: باید امکانات دیگری با کمک بخش خصوصی در این بخش به وجود می آمد. بنابراین مسکنی که ساخته شده است باید عیوب آن از جهت تامین آب، برق، گاز و… رفع و نیازهای آن تامین شود. … از سوی دیگر در شهرها نیز می توان کاری کرد که بافت های فرسوده اصلاح شوند.

رضایی: در طرح من برای مسکن ۷۰ درصد وام را دولت اختصاص می دهد
پس از این اظهارنظرها رضایی در دفاع از سخنان خود گفت مشکل اصلی معماری ایران است، یعنی مسکن را تنها در رابطه با خانه سازی در نظر می گیرند در حالی که برآیندی است که باید نگاه درستی به معماری ایران شود. در واقع شهرها و روستاهای ما به هیچ وجه در چارچوب یک برنامه کلان معماری ساخته نشده اند که اقتصاد و درآمد مردم نیز در آنها دیده شود. در حالی که باید از ابتدا مشخص کنیم شهرها به چه صورت باید توسعه یابد و اقتصاد و اشتغال نیز در هر شهر در نظر گرفته شود و تا این کار را انجام ندهیم مساله مسکن حل نمی شود. وی ادامه داد در طرح من برای مسکن ۷۰ درصد وام را دولت به صورت تسهیلات اختصاص می دهد و مردم تنها ۳۰ درصد را می پردازند.

برنامه دولت شما برای گسترش و اندازه گیری عدالت اقتصادی چه خواهد بود؟
روحانی: باید بتوانیم تولید را در جایگاه خودش قرار بدهیم

به گزارش ایسنا در ادامه مناظره حجت الاسلام حسن روحانی با بیان این که عدالت اقتصادی به این معنا است که هر چیزی در جای خودش قرار بگیرد گفت: اولین مساله، تولید است و باید بتوانیم تولید را در جایگاه خودش قرار بدهیم اما امروز به جای اینکه تولید داخلی را بیشتر کنیم به واردات روی آورده ایم که این بزرگ ترین بی عدالتی است. وی ادامه داد: ما در شعار سیاسی، شعار مقاومت می دهیم اما در عمل در بخش اقتصادی مقاومتی در کار نیست. ما در اقتصاد با واردات و دست نیاز به سوی بیرون دراز کردن اعلام نیاز می کنیم اما در سیاست اعلام بی نیازی می کنیم این همه بیکاری در کشور یک شاخص برای بی عدالتی اقتصادی است.

جلیلی: باید عدالت را مقدم بر پیشرفت اصل بدانیم
در ادامه این بخش جلیلی با بیان این که باید عدالت را مقدم بر پیشرفت اصل بدانیم اضافه کرد: ما اگر توانستیم عدالت را محقق کنیم و به تمام ظرفیت های مردم و آحاد کشور فرصت بروز استعدادهایشان را بدهیم، به دنبال آن پیشرفت نیز ایجاد می شود. اول از همه عدالت باید در تخصیص منابع از جمله منابع اولیه، چه منابع ارزی و پولی و… صورت بگیرد.

غرضی: عدالت یعنی اینکه دولت دست خود را از جیب مردم بیرون بیاورد
غرضی نیز در تعریف عدالت گفت: عدالت یعنی اینکه دولت دست خود را از جیب مردم بیرون بیاورد. وقتی که در دولتی ارز کشور یک دفعه به ۳۵۰۰ تومان می رسد. این موجب می شود که جیب فقرا خالی شود و قدم اول در راستای عدالت این است که دست کسی که در جیب فقراست باید بیرون بیاید و این دست قطع شود.

ولایتی: ما شهروند درجه یک، دو و سه نداریم
ولایتی نیز در ادامه این بخش گفت: معنی لغوی عدالت همان بود که گفته شد، اما عدالت در عمل عبارت است از اینکه امکانات مختلف مانند امکان تحصیل، امکان شغل، امکان مسکن به طور یکسان در اختیار مردم قرار گیرد. ما شهروند درجه یک، دو و سه نداریم. هر ایرانی در داخل و خارج از ایران ایرانی است و باید از امکانات کشور بتواند استفاده کند. بدون پیشرفت، عدالت به معنای تقسیم عادلانه فقر است.

عارف: عدالت اجتماعی نباید به منزله تقسیم فقر تلقی شود
عارف نیز گفت: عدالت اجتماعی نباید به منزله تقسیم فقر تلقی شود. گسترش عدالت اقتصادی که از شعارهای ماست برای تحقق نیازمند تولید ثروت است. ما در دولت اصلاحات رشد اقتصادی شش درصد را در برنامه سوم داشتیم که در آن شرایط برای کاهش فاصله طبقاتی فراهم شده بود اما امروز به رشد اقتصادی هشت درصد نیاز داریم و ما رشد اقتصادی هشت درصد را در برنامه خود دنبال می کنیم.

قالیباف: عدالت نه گفتنی است نه شنیدنی؛ عدالت یک عمل و اقدامی است
قالیباف هم درباره این موضوع گفت: نباید فقط به مرکزیت حکومت برسیم و هرچه از مرکز دور شویم بقیه محروم تر شوند. هر حرفی که از عدالت بزنیم ولی رشد اقتصادی در آن نباشد یک شعار بیشتر نیست. وی ادامه داد: من در شهرداری تهران توفیق خدمت پیدا کردم و مناطق محروم را در اولویت قرار دادم. درآمد شهرداری را بالا بردیم و رشد شمال شهر را متوقف نکردیم بلکه درآمدهای شهر را چند برابر کردیم.

حدادعادل: عدالت و پیشرفت باید با هم باشد
حدادعادل هم با بیان این که ما در دهه ای قرار داریم که پیشرفت و عدالت نامیده شده است اضافه کرد: عدالت و پیشرفت باید با هم باشد نباید هیچ کدام به صورت فراموش شده در بیاید یکی از نمونه های تامین عدالت بحث هدفمند کردن یارانه هاست.

رضایی: با آرمان بزرگی که بیش از ۳۰ سال است از آن حرف می زنیم، فاصله داریم
رضایی در ادامه با بیان این که در طی شش ماه گذشته به بیش از ۲۵۰ شهرستان سفر کرده ام و در بازارها، مزارع و کارخانجات با تمام وجود احساس کردم با آرمان بزرگی که بیش از ۳۰ سال است از آن حرف می زنیم، فاصله داریم. تبعیض، پارتی بازی و رشوه در سیستم اداری کشور، قوه قضاییه و تمام ارکان نفوذ کرده و اجازه نمی دهد توضیح عادلانه ثروت اتفاق بیفتد، اما چرا این فاصله زیاد است. الان دوران شعار دادن تمام شده و اگر با شعار دادن این مساله حل می شد تاکنون باید حل می شد.

روحانی: نکته مهم در بحث عدالت، تمرکززدایی است
روحانی هم در دفاع از اظهارات اولیه خود گفت: در بحث عدالت باید به مساله رانت و فساد اشاره شود. عدالت هم فرصت برابر برای کل مردم، اتباع ایرانی و همه اقوام و مذاهب و زن و مرد است. وی ادامه داد: نکته مهم در بحث عدالت، تمرکززدایی است. امروز استان های کشور احساس می کنند این توان را دارند که برای اداره استان خود تصمیم گیری کنند اما این تصمیمات در تهران متمرکز شده.

برنامه دولت شما برای مواجهه با کاهش درآمدهای نفتی در اولین سال دولت آتی چیست؟ حدادعادل: باید در درجه اول به صادرات غیرنفتی توجه کنیم
به گزارش ایسنا در ادامه مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در شبکه اول سیما، غلامعلی حدادعادل گفت: برای مقابله با آثار ناشی از کاهش درآمدهای نفتی ما باید در درجه اول به صادرات غیرنفتی توجه کنیم. همچنین می توانیم از سایر امتیازات مانند کریدور ترانزیت شمال- جنوب استفاده کنیم که اینها می تواند در مقابل کاهش درآمد نفتی ما را مقاوم تر کند. وی ادامه داد: دولت باید انضباط مالی را افزایش دهد و از ریخت و پاش و مصرف زیاد که ما را به ارز به ویژه ارز نفتی محتاج تر می کند جلوگیری به عمل آید.

روحانی: باید نفت را به صورت فرآوری شده صادر کنیم
در ادامه روحانی دراین باره گفت: یکی از راه حل هایی که ضروریست در این زمینه اقدام کنیم، این است که دست از خام فروشی برداریم. امروز بسیاری از کالاها را به صورت خام صادر می کنیم حتی معادن سنگ های قیمتی و سنگ های ساختمانی به صورت خام صادر می شود و توسط چینی ها روی کشتی روی آنها کار و دوباره به ایران و سایر کشورها صادر می شود. در نفت هم می توانیم چنین کاری را انجام بدهیم.

عارف: جهت گیری کلی دولت ما اقتصاد بدون نفت است
عارف هم در این باره گفت: جهت گیری کلی دولت ما اقتصاد بدون نفت است. یعنی وابستگی بودجه به نفت باید به صفر برسد ما باید نفت را یک ثروت ملی بدانیم ثروتی که مولد و ماندگار باشد. اما در کوتاه مدت با راه حل هایی مثل انضباط مالی دولت، می توان هزینه های دولتی را کاهش داد.

جلیلی: هر چقدر وابستگی به نفت کاهش پیدا کند، این یک فرصت است
جلیلی هم با ذکر این که هر چقدر وابستگی به نفت کاهش پیدا کند، این یک فرصت است و به نسبت آن می توانیم از دیگر ظرفیت ها چه در حوزه نرم افزاری و چه سخت افزاری استفاده کنیم اضافه کرد: ما مزیت های نسبی در دیگر حوزه ها نیز داریم، از جمله بحث ترانزیت که ما باید از ظرفیت حداکثری در ارتباط با آن استفاده کنیم.

ولایتی: باید رابطه مان را با دیگر کشورها نیز اصلاح کنیم
ولایتی هم با بیان این باید از خام فروشی جلوگیری کنیم و محصولات فرآینده شده آن را تولید کرده و به فروش برسانیم اضافه کرد: باید رابطه مان را با دیگر کشورها نیز اصلاح کنیم. امروز نفت ما را تحریم کردند و کمتر می خرند. برای نقل و انتقال دلار مشکلاتی ایجاد کردند و فردا ممکن است جنس دیگری را تحریم کنند یا مشکلات ترانزیتی ایجاد کنند ما باید برنامه داشته باشیم.

قالیباف: کاهش فروش نفت برای ما یک تهدید است یا فرصت
قالیباف هم در این باره تصریح کرد: ما باید نگاه کنیم که کاهش فروش نفت برای ما یک تهدید است یا فرصت. اگر سوءتدبیر وجود نداشته باشد، یک فرصت است اما اگر سوءتدبیر باشد، تبدیل به یک تهدید می شود. ما باید هزینه هایمان را اولویت بندی کنیم. به طور مثال ببینیم که دارو برای ما مهم تر است یا خودرو. کاهش هزینه های دولت، تقویت بخش خصوصی و هدایت نقدینگی به سمت تولید از مسائلی است که باید مورد توجه قرار بگیرد. در شهرداری همیشه ۳۰ درصد درآمد از دولت تامین می شد اما امروز درآمد ما از دولت به کمتر از پنج درصد رسیده است و این یعنی درآمد ما بدون نفت تولید می شود.

غرضی: باید امروز تولید را محکم بچسبیم و آن را سامان دهیم
غرضی هم در این باره گفت: آمریکایی ها به این نتیجه رسیدند که هزینه کشور حدود ۱۰۰ میلیارد دلار است و اگر جلوی آن را بگیرند، کشور ساقط می شود. وی تاکید کرد: ما باید امروز تولید را محکم بچسبیم و آن را سامان دهیم.

رضایی: راه حل این تهدید این است که دولت را از اقتصاد بیرون بکشیم
رضایی در باره این موضوع گفت: راه حل این تهدید این است که دولت را از اقتصاد بیرون بکشیم و مردم را به طور واقعی درگیر این مسائل بکنیم. پروژه های عظیمی در سطح کشور وجود دارد که دولت به آن توجهی نمی کند. ما ظرفیت های بزرگی داریم. همانطور که به صادرات غیرنفتی و گردشگری اشاره کردم، ما یک میلیون بشکه نفت اضافی داریم که به فروش نمی رسد که بنا داریم با وارد کردن پالایشگاه های جابه جا شونده از خارج از کشور، آن را تبدیل به فرآورده کنیم و ظرفیت های بزرگی از فرآورده های غیرنفتی را به بهره برداری برسانیم.

حدادعادل: می توانیم بدون نفت زندگی کنیم اگر جلوی بلبشوی واردات را بگیریم
حدادعادل هم درپایان اظهارات سایر کاندیداها با انتقاد از واردات کالاهایی مانند خودروهای گران قیمت که دردی از مردم درمان نمی کند اما به اقتصاد کشور لطمه می زند، اظهارداشت: اگر ما این هشت میلیارد دلار را که صرف واردات خودرو شده است حذف کنیم و ۱۵ میلیارد دلار واردات مربوط به سایر کالاها را کاهش دهیم عدم موازنه هم کاهش می یابد و هم می توانیم آن را از سایر راه ها تامین کنیم. وی تاکید کرد: ما می توانیم بدون نفت زندگی کنیم، جلوی بلبشوی واردات را بگیریم و انضباط اقتصادی را تامین کنیم.

برنامه شما برای تقویت تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی چیست؟ قالیباف: برای رونق کار برنامه دو ساله داریم
محمدباقر قالیباف: برای رونق کار همانطور که در برنامه هایم به آن اشاره کردم، برنامه دو ساله داریم. در بحث مربوط به تولید بحث سهم تولید (هم صنعت و هم کشاورزی) را از یارانه در اولویت اول قرار می دهم. نقدینگی را که رهاست، هدایت می کنم و آن را به اولویت مدنظر می برم. سفته بازی را جمع می کنم، از درآمدهای بدون تولید مالیات اخذ می کنم و انضباط بودجه را در دولت مورد توجه قرار می دهم. در دولت من به بانک مرکزی استقلال می دهیم تا نقدینگی زیاد نشود و بانک مرکزی بتواند وظیفه اش را به درستی انجام دهد. ما نباید هر هفته و هر ماه تصمیمات را عوض کنیم تا برای عده ای رانت ایجاد کنیم و آنها یک شبه میلیاردر شوند که در نتیجه سرمایه فقرا هم تقلیل یابد. باید نوعی بازبینی در توزیع کالا و خدمات داشته باشیم، کاهش فشار تحریم را بر صنایع در اولویت قرار می دهیم، برای دهک های پایین سیاست جبرانی مثل بیمه و سلامت قرار می دهیم که اکنون دچار اشکال جدی در این زمینه هستیم. اگر بتوانیم شبکه توزیع را به ویژه در کالاهای اساسی در شرایط تحریم در اولویت قرار دهیم بسیار اهمیت دارد.

حدادعادل: می توانیم با اصلاحات ساختاری و سیاست گذاری به تولید کمک کنیم
حداد عادل: می توانیم با اصلاحات ساختاری و سیاست گذاری به تولید کمک کنیم. به عنوان نمونه، اقدامی که در مجلس هفتم زمانی که من رییس مجلس بودم انجام شد و آثار مناسب آن در اقتصاد ملی و کشور بر جای ماند، این بود که سهمیه بندی در مصرف بنزین انجام شد.

جلیلی: بحث من هم این است که ما تولید ملی را مهم بدانیم
جلیلی: بحث من هم این است که ما تولید ملی را مهم بدانیم. در دولت های قبلی این بحث مطرح می شد که زمانی به تولید توجه بکنیم که صرفه اقتصادی وجود داشته باشد، حتی اگر بیاییم از کالای خارجی که در رقابت با کالای داخلی وجود دارد، حمایت کنیم، امر صحیحی است و حتی در رسانه ملی نیز تبلیغ می تواند صورت گیرد. باید سعی کنیم تا جایی که امکان دارد از تولید داخلی حمایت کنیم.

عارف: مهمترین کاری که باید انجام شود ثبات اقتصادی است
عارف: مهمترین کاری که باید انجام شود ثبات اقتصادی است به همین منظور ثبات در تصمیمات دولتی نیز باید اجرا شود و از کارشناسان زبده استفاده شود. سهم تولید از هدفمند کردن یارانه ها باید پرداخت شود. اگر این سهم ۳۰ درصدی پرداخت شود، رونق در تولید به وجود می آید. در بخش کشاورزی هم مسائل زیادی داریم. تضمین خرید در سالهای اخیر مورد غفلت واقع شده است. ما در گندم خودکفا شدیم اما در سال ۹۱،۲. ۶ میلیارد دلار صرف واردات این محصول شد.

روحانی: در گام اول، باید از مصرف محوری به سمت تولید محوری حرکت کنیم
روحانی: برای تقویت تولید ملی در گام اول، باید از مصرف محوری به سمت تولید محوری حرکت کنیم در سا ل های اخیر مصرف محوری رشد کرده است. خصوصی سازی باید واقعی باشد. آنچه که انجام شد، فقط ۱۳ درصدش واقعی و بقیه آن شبه دولتی بود. رقابت ها باید واقعی باشد، اما الان قدرت هایی هستند که هم ثروت دارند و هم قدرت سیاسی. رقابت کردن با این قدرت ها برای تولید کنندگان سخت است. باید فضای رقابت را ایجاد کنیم به طوری که احساس امنیت اقتصادی وجود داشته باشد. در حال حاضر به احساس امنیت اقتصادی لطمه خورده ما باید کارآفرینان را تشویق کنیم و فضا و سرمایه برای آنها فراهم کنیم.

رضایی: باید ساختار دولت را به سمت تولید ملی سوق دهیم
رضایی: مساله اصلی اقتصاد ملی ما این است که صاحب ندارد و ما باید ساختار دولت را به سمت تولید ملی سوق دهیم و در کنار هر وزارتخانه ای، اتاق فکر ایجاد کنیم. من مجمع عالی اقتصاددانان را ایجاد می کنم و شوراهایی را در این زمینه ایجاد خواهم کرد و از نظرات اتاق بازرگانی، خانه صنعت و اتحادیه های اقتصادی و… استفاده می کنم و ایالت های اقتصادی نیز ایجاد می کنم. برای اقتصاد شهر و روستا برنامه ر یزی می کنم. در حال حاضر اقتصاد ملی ما مانند حاجی دودی است که خمپاره به ارتفاعات می زد و آتش می گرفت و دود بالا می آمد و بعد می گفت چه کار خوبی. معتقدم هزینه تصمیم گیری غلط ۱۰ برابر حیف و میل است.

غرضی: تا وقتی هزینه سرمایه بالاست، تولید شکل نمی گیرد
غرضی: تا وقتی هزینه سرمایه بالاست، تولید شکل نمی گیرد. وقتی هزینه سرمایه گذاری ۲۵ درصد باشد ما شاهد شکل گیری تولیدی نخواهیم بود، چراکه تولید در دنیا ۲۵ درصد سود نمی دهد بلکه بین پنج تا هفت درصد سود می دهد و وقتی این سود به هشت درصد برسد، رقیب پیدا می کند. موقعی تولید شکل می گیرد که هزینه سرمایه پایین بیاید و این امر در صورتی تحقق پیدا می کند که تورم کاهش پیدا کند.

ولایتی: تولید در بخش صنعت باید کاملا مردمی شود
ولایتی: تولید را باید در دو بخش مورد توجه قرار داد؛ یکی بخش صنعت و دیگری کشاورزی. تولید در بخش صنعت باید کاملا مردمی شود یعنی کارگاه ها و کارخانه ها به مردم واگذار شود. بخش های خصوصی برای واردات مواد اولیه خود با مشکل دیگری نیز روبه رو هستند. در بخش کشاورزی نیز مثلاما گندم را از کشاورزان خود ۷۰۰ تومان می خریم در حالی که برای واردات گندم از کشورهای دیگر بالای هزار تومان هزینه می کنیم. اگر همین مقدار به کشاورز داخلی داده شود، مطمئنا تولید کشاورزی نیز بالا خواهد رفت.

قالیباف: ۷۰ درصد سهم رشد اقتصادی در کشورهای دیگر مربوط به بخش خدمات است
قالیباف: ۷۰ درصد سهم رشد اقتصادی در کشورهای دیگر مربوط به بخش خدمات است و ۳۰ درصد باقیمانده به کشاورزی و صنعت تعلق دارد. اما متاسفانه سهم رشد اقتصادی از طریق خدمات برای کشور ما ۴۵ درصد است. ما می توانیم خدمات را به سرعت با توجه به نیروی جوان و نیروی متخصصی که داریم به ویژه در حوزه آی تی افزایش دهیم حمل و نقل، آموزش و پرورش و سلامت بخش های دیگری از مسائل خدماتی است که می تواند در رشد اقتصادی موثر واقع شود. امنیت سرمایه گذاری مساله مهم دیگری است که باید مورد توجه قرار گیرد. امروز در بخش سرمایه گذاری، امنیت نیست. نه درست بحث مبارزه با مفاسد دنبال شد و نه بحث سرمایه گذاری. رفتار بانک ها در مشارکت مدنی نیز باید تغییر کند. امروز از خصوصی سازی به عنوان « خصولتی» (! ) یاد می کنند. یعنی هنوز بخش عمده ای از امور در دست دولت قرار دارد.

گام دوم قانون هدفمندی یارانه ها را چگونه و با چه تدابیری اجرا می کنید؟ جلیلی: ساختار دولت باید به گونه ای تعریف شود که خودش برای مردم و اجرای طرح های خوب مانع نباشد
به گزارش ایسنا در ادامه مناظره هشت نامزد یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در شبکه اول سیما، سعید جلیلی در پاسخ به پرسش هفتم گفت: هدفمندی یارانه ها امروز یک قانون است و باید به خوبی اجرا شود. برخی موضوعاتی که ما مطرح می کنیم مثل حمایت از تولید و مبارزه با تورم در دولت های قبلی هم مطرح شده اما موفقیت نبوده است یا قانون هدفمندی یارانه ها موضوعی بوده که همه روی آن وفاق داشتند اما چرا در اجرا دچار مشکل شد. مهمترین بحث این است که ساختار دولت باید به گونه ای تعریف شود که اولا خودش برای مردم و اجرای طرح های خوب مانع نباشد بلکه تقویت کننده و مشوق باشد تا ظرفیت های دیگر به کار گرفته شود. در سیاست های مختلف و قوانین خوب مثل مبارزه با تورم، ایجاد اشتغال و هدفمندی اگر ماشین دولت متناسب تعریف نشود این قوانین هم به خوبی اجرا نمی شود. در هدفمندی یارانه ها بحث اساسی این بود که یارانه ها هدفمند شود و در جهت صحیحی مدیریت شود.

رضایی: در مرحله دوم باید به صورت درآمدی و تولیدی عمل کنیم
رضایی: من معتقدم که مرحله اول طرح هدفمندی یارانه ها به دلیل اینکه دولت تعهد داده است باید عملی شود ولی در مرحله دوم باید به صورت درآمدی و تولیدی عمل کنیم یعنی پولی را که صرف این کار می شود، وارد تولید کرده و سرمایه گذاری کنیم و سپس مشاهده خواهیم کرد که این پول در مصرف و تقاضا اثر خودش را می گذارد؛ بنابراین مرحله دوم هدفمند کردن یارانه ها را حتما انجام خواهیم داد. مساله دیگری که وجود دارد این است که ساختار دولت کافی نیست و کارکرد و رفتار دولت باید تغییر کند. دولتی باید روی کار بیاید که پول آور باشد و بتواند چرخ تولید و ثروت ملی را راه بیندازد در این صورت است که می توانیم از طرح های مختلف صحبت کنیم.

غرضی: امروز همه گمان می کنند که اگر به سمت پرداخت یارانه ها برویم باز این گرفتاری ها بیشتر می شود
غرضی: این بار اولی نیست که ما یارانه پرداخت می کنیم. زمانی که من وزیر نفت بودم نیز از امام اجازه گرفته شد که بنزین یارانه ای شود. همیشه در دولت های مختلف نیز مطرح بوده که یارانه ها باید به درستی هدفمند شود. بحث اینکه این شبه پول و تورم چگونه به کشور تزریق شود که زندگی مردم را ارتقا بدهد بحثی کارشناسی، اقتصادی و فنی است. وقتی بدون این کارشناسی ها وارد میدان شویم و می خواهیم که با پرداخت یارانه به کار سیاسی بپردازیم نتیجه ای جز این نخواهد داشت.

قالیباف: باید سیاست های دیگری برای دهک های پایین جامعه نیز در نظر گرفته بشود
قالیباف هم با بیان این که هدفمندی یارانه ها را ادامه می دهیم تصریح کرد: در واقع یارانه تولید را که دولت پیش بینی کرده، حتما ادامه می دهیم اما در کنار این باید سیاست های دیگری برای دهک های پایین جامعه نیز در نظر گرفته بشود تا قدرت خرید مردم افزایش یابد. همانطور که در مسکن نیز گفته شد، بیش از ۸۰ درصد درآمد خانوارها از این طریق مصرف می شود. زمانی که بنزین ۱۰۰ تومان بود، قیمت واقعی آن ۷۰۰ تومان بود و زمانی که بنزین ۷۰۰ تومان شد، قیمت واقعی آن ۲۸۰۰ تومان بود. در اینجا حقی از مردم ضایع شد، اما اگر بتوانیم کیفیت تولید را بالا ببریم، به همان میزان هزینه خانوارها کاهش می یابد.

حدادعادل: باید اشکالات مرحله اول برطرف شود
حدادعادل: ممکن است ۵ برابر پول فعلی را به مردم بدهیم اما باید نگاه کنیم که در مرحله اول چه اشکالاتی وجود داشته است و آنها را برطرف کنیم. قرار بود دولت یارانه ها را به تناسب دهک ها اجرایی کند که این کار انجام نشد که باید اصلاح شود. در مبلغی که قانون مشخص کرده بود، باید ۳۰ درصد درآمد حاصل از حامل های انرژی به تولید اختصاص داده شود اما این کار انجام نشده است. لذا هدفمندی یارانه ها باید به درستی اجرایی شود.

عارف: هدفمندی یارانه ها به صورت ناقص اجرا شد
عارف: هدفمندی یارانه ها در همه دولت ها کمابیش مطرح بود تا اینکه در دولت های نهم و دهم به صورت ناقص اجرا شد. متاسفانه به خاطر عملکردی که با آن مواجه هستیم با تورم ۳۰ درصدی روبروییم برای مثال یک خانواده ۵ نفره در ماه ۲۲۵ هزار تومان یارانه دریافت می کنند اما برای خرید ۹ قلم کالای اساسی باید چیزی حدود ۲۷۰ هزار تومان خرج کنند یعنی ۴۵ هزار تومان از جیبش باید اضافه بدهد ما باید فاز اول هدفمندی یارانه ها را کامل اجرا کنیم و سهم تولید از یارانه ها را هم که داده نشده بدهیم.

روحانی: یارانه ها در واقع هدفمند نشد
روحانی با این جمله که یارانه ها در واقع هدفمند نشد و باید هدفمند شود گفت: ۴۵ هزار تومان به مردم دادیم اما مردم بیشتر از آن را باید بپردازند. این اصل باید ادامه پیدا کند اما رویکرد اصلی این است که جلوی تورم گرفته شود و ترمز تورم متوقف شود. به اعتقاد من یارانه افرادی که دارای حقوق ثابت هستند مثل کارگران و کارمندان باید تقویت شود. پیشنهاد دولت من یارانه کالایی به مردم است و مردم نسبت به تامین کالاهای اساسی تضمین لازم را داشته باشند.

ولایتی: باید این روند اصلاح شود
ولایتی: ما شاید این حرف را در بین مردم شنیده ایم که می گویند یارانه ها را بگیرید ولی قیمت کالاها را سر جای خود برگردانید این اتفاق وقتی است که به صورت حساب نشده نقدینگی در جامعه بریزیم و کالا نیز متناسب با آن نباشد که در نتیجه تورم ایجاد می شود و باید این روند اصلاح شود.

جلیلی: از جمله نقدینگی هایی که درکشور جمع نشده اند معوقات بانکی است
پس از این اظهارات جلیلی در دفاع از خود با بیان این که ما باید ساختار اقتصادی کشور را درست کنیم و تا ساختار اداری درست نشود، این نقدینگی وجود خواهد داشت تصریح کرد: البته نقدینگی های زیادی مشابه هدفمند کردن یارانه ها در کشور وجود دارد که جمع نشده اند از جمله نقدینگی که از بابت معوقات بانکی که حدود ۷۰ هزار میلیارد تومان است وجود دارد که عمده این معوقات در دست تعداد معدودی است. وی ادامه داد: هدفمندی یارانه ها بر اساس منطق صحیح صورت گرفت و اکنون قانون شده است و نباید به آن دیدگاه سیاسی داشت و باید ادامه پیدا کند.

برنامه عملی دولت شما برای مهار گرانی و تورم چیست؟ ولایتی: باید به قواعد اقتصادی پایبند باشیم
به گزارش ایسنا در ادامه مناظره هشت نامزد یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری علی اکبر ولایتی که آخرین نامزدی بود که پشت تریبون می رفت، با بیان این که راه کنترل تورم این است که ما به قواعد اقتصادی پایبند باشیم تصریح کرد: قاعده اقتصاد می گوید که هرگاه نقدینگی در بازار افزایش یابد و متناسب با این افزایش نقدینگی کالا در کشور وجود نداشته باشد، یا تولید و واردات انجام نشود، عملا عرضه و تقاضا، تعادل ندارد. یعنی میزان رها کردن پول در جامعه متناسب با تولید کالا و خدمات نباشد، تورم ایجاد می شود. وی ادامه داد: اگر چنین فکری نشده باشد، تورم نیز وجود دارد و برای این کار باید فکرهای مختلفی کرد که یکی از آنها فکر عاجل است که دولت باید تنظیم بازار کند که اگر اجناسی که مورد نیاز مردم است و اگر این اجناس حیاتی و اضافی نیست، از تولید آنها حمایت شود، از قبیل آنچه که دولت انجام داده است. اما نکته دیگر این است که از اول سال ۸۵ تاکنون، نقدینگی ۹۰ هزار میلیارد تومان به ۵۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است اما میزان کالا و خدماتی که در داخل تولید و عرضه شده است متناسب نبوده و سبب افزایش تورم شده است.

جلیلی: مهم ترین بحث این است که به دنبال راه حل ساختاری باشیم نه مقطعی
جلیلی: مهم ترین بحث این است که به دنبال راه حل ساختاری باشیم نه مقطعی، زیرا تورمی که به شکل ساختاری بروز می کند، می تواند روی زندگی مردم تاثیر بگذارد. در بحث افزایش نقدینگی اگر به موقع مدیریت کنیم و نقدینگی را در مسیر درست قرار دهیم، نتیجه بسیار متفاوت است تا اینکه بگذاریم نقدینگی در بازار کاذب جولان دهد. نقدینگی در ساختار اداری هم موضوع قابل توجهی است. وقتی ما برای یک پروژه چند برابر پول قرار می دهیم در حالی که با یک پنجم می شود آن را اجرا کرد، همین یعنی افزایش نقدینگی و ایجاد تورم، لذا باید عدالت ساختاری داشته باشیم.

رضایی: ۴۵ هزار تومان امروز، برابر با ۱۵ هزار تومان سال گذشته است
رضایی: ۴۵ هزار تومان امروز، برابر با ۱۵ هزار تومان سال گذشته است و در این میان کارمندان، بازنشستگان، فرهنگیان و بسیاری از اقشار آسیب دیده اند. علت اینکه گرانی و تورم کنترل نشده، این است که در ۴۰ سال گذشته، تنها با یک سر این اژدهای پنج سر، مقابله شده و این اژدها خود را از ناحیه دیگر ترمیم کرده است. کسری بودجه دولت، حجم دولت، تحریم های اقتصادی، یارانه ها و مسکن مهر، ۵ مساله ای هستند که گرانی را به وجود آورده اند. باید فکر اساسی کرد. من با برنامه های خود این پنج عامل را کنترل می کنم؛ چراکه در غیر این صورت مساله حل نمی شود. ما باید نقدینگی را در اولین فرصت کنترل کنیم، وگرنه ارزش پول ملی ما که جزو ناموس ماست، کاهش می یابد.

قالیباف: اولین کار من ثبات ارز در بازار است
قالیباف هم با بیان این که تاکنون علت گرانی را همه توضیح دادیم ولی اکنون باید در مورد راهکارهای حل این علت با یکدیگر بحث کنیم تصریح کرد: اولین کار دولت من این خواهد بود که ثبات ارز را در بازار به وجود بیاورم. ما می گوییم که می خواهیم در معاملات کاری کنیم که دلار را از صحنه حذف کنیم ولی در واقعیت اینگونه است که اکنون دلار، ریال را کنار زده است. اولین کار دولت من این است که ارز را در بازار ثبات ببخشد. دومین کاری که در دولتم انجام می گیرد بازبینی در توزیع کالا و خدمات است و سومین کار نیز ثابت کردن قیمت های کالاهای اساسی به خصوص برای صنایع کشاورزی و دهک های پایین جامعه است.

غرضی: باید جلوی سفته بازی ها را بگیریم
غرضی: الان می گویند نقدینگی ۵۰۰ هزار میلیارد تومان است در حالیکه این نقدینگی ۷۰۰ هزار میلیارد تومان است و ۲۰۰ هزار میلیارد تومان دیگر توسط بانک های خصوصی است که در سالیان اخیر با سفته بازی ها به وجود آمده اند. قبل از انقلاب حدود سه هزار باجه بانک داشتیم ولی امروز بیش از ۲۰ هزار باجه بانک داریم. این درآمدها ناشی از شبه پول و سفته بازی و بورس های مصنوعی است.

عارف: در کنار اصلاحات ساختاری، انضباط مالی دولت بسیار مهم است
عارف، تورم را یک مشکل حل شده در دنیا خواند و گفت: ما در دولت اصلاحات دستاوردهای خوبی در مهار تورم داشته ایم. در سال ۷۶ تورم ۱۳.۳ درصد بود که در سال ۸۴ به ۱۰.۴ رسید. کار اصلی دولت اصلاحات، اصلاح ساختار بود. در اینجا هم باید همین باشد. در سال ۸۱ ارز را تک نرخی کردیم و ۵ - ۶ سال نرخ ارز یکی بود. در آن زمان فشارها و محدودیت های ارز چند نرخی را رها کرده بودیم. در کنار اصلاحات ساختاری، انضباط مالی دولت هم بسیار مهم است. اگر دولت می خواهد تورم را کنترل کند اول باید خودش را کنترل کند.

روحانی: تولید باید به حرکت در بیاید
روحانی نیز با بیان این که مردم دائما دچار نگرانی هستند که برای تامین کالاهای روزمره خود، که امروز یک قیمت دارد، در روزهای آینده چه قیمتی باید پرداخت کنند تصریح کرد: راه حل اصلی رفع موانع تولید است. تولید باید به حرکت در بیاید تا با آمدن کالاها به بازار و تعادل بین عرضه و تقاضا تورم کاهش پیدا کند. دولت در سال های گذشته اموالی را که جزو ثروت ملی بود، می فروخت و برای بودجه های جاری خرج می کرد. در سال ۹۱،۱۵۱ هزار و ۳۹۶ میلیارد از سهام برای مخارج روزمره دولت بر بودجه جاری هزینه شد. دولت از سرمایه های ملی برای هزینه های جاری صرف می کند و حجم دولت نیز مرتبا افزایش پیدا می کند. ما باید نقدینگی را کنترل کنیم تا بتوانیم با تورم مبارزه کنیم.

حدادعادل: برای مهار تورم دولت باید مهار شود
حدادعادل: به نظر می رسد که باید برای مهار تورم باید دولت در ابتدا مهار شود و سیاست ها اصلاح شود، انضباط مالی ایجاد شود و هزینه های دولت کنترل شود. دولت نباید با عطش کار بیش از حد درصدد جذب پول زیاد در داخل کشور بشود و این باعث ایجاد بیماری هلندی می شود آنچه که ما در مجلس هفتم به دولت تذکر دادیم. معتقدم باید برای تورم یک راهکار کوتاه مدت در نظر گرفت و آن تثبیت قیمت هاست و همچنین راهکارهای درازمدت و میان مدت که از جمله مهم ترین آن ها می تواند اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی باشد.

ولایتی: بازسازی اعتماد مردم در ارتباط با مسائل اقتصادی در حل مشکلات موثر است
ولایتی هم درپایان اظهارات کاندیداها باردیگر درباره موضوع تورم و رویکرد دولت احتمالی خود برای حل این معضل گفت: یکی از مشکلات مهم در این زمینه از بین رفتن پل اعتماد بین مردم و مسئولان در مسائل اقتصادی است و بازسازی اعتماد مردم در ارتباط با مسائل اقتصادی می تواند در حل مشکلات موثر باشد و ما باید کارهای کوتاه مدت و دراز مدتی در این ارتباط انجام دهیم. از طرف دیگر باید یک تنفس شش ماهه نیز به تولیدکنندگان بدهیم. اکنون بسیاری از کارخانه ها خوابیده اند و کمتر از میزان ظرفیت خود کار می کنند، تحت فشار مالیاتی و یا پرداخت اقساط بانک و تسهیلات خود هستند. باید به آنها فرصتی داد تا میزان تولید خود را متناسب با آنچه که مشخص می شود افزایش دهند. وقتی که تولید افزایش پیدا کند تورم نیز در کوتاه مدت مهار می شود. از طرف دیگر باید مشکلی که اکنون در گمرک وجود دارد را حل کنیم. در حال حاضر بسیاری از کالاها بخصوص کالاهای اساسی در گمرک مانده اند و به خاطر اختلاف محاسباتی ارزی که وجود دارد این کالاها ترخیص نمی شوند و باید با یک دستور اجازه داد که این کالاها ترخیص