دیوانی برای شکار آفریقاییها
اعضای اتحادیه آفریقا با اشاره به اینکه ۹۹درصد کیفرخواستهای صادره در دیوان بینالمللی کیفری علیه آفریقاییهاست، این دیوان را به نژادپرستی متهم کردند.
به گزارش پارس به نقل از واحد مرکزی خبر، آنها گفته اند که دیوان کیفری بین المللی نهادی برای شکار آفریقایی هاست. شرکت کنندگان در نشست سران این سازمان در آدیس آبابا خواستار آن شدند که این دیوان روند دادرسی علیه رئیس جمهور کنیا را که به جنایت علیه بشریت متهم است، متوقف کند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، هایله ماریام دسالگن نخست وزیر اتیوپی و رئیس نشست اتحادیه آفریقا گفت: رهبران آفریقا به این اجماع رسیده اند که رویه دیوان کیفری بین المللی که در آفریقا اجرا شده است، دارای نقص است.
وی که در اختتامیه این نشست دو روزه سخن می گفت، افزود: مقصود از کار دیوان، اجتناب از هرگونه مصونیت بود، اما این فرایند اکنون به نوعی شکار نژادی تقلیل یافته است. دیوان کیفری بین المللی مدتی پیش اوهورو کنیاتا رئیس جمهور کنیا را به جنایت علیه بشریت متهم کرد. دادگاه آقای کنیاتا برای تیر ماه تعیین شده است.
اتهام وی در ارتباط با انتخابات جنجالی سال ۲۰۰۷است که وی به برانگیختن خشونت در سطح کشور متهم شده است. ویلیام روتو معاون وی نیز با اتهام مشابهی روبه رو است. هر دو نفر این اتهام را رد کرده، اما برای همکاری با این دیوان اعلام آمادگی کرده اند. اتحادیه آفریقا در قطعنامه ای که تصویب کرد از دیوان کیفری بین المللی خواست محاکمه کنیاتا و روتو را متوقف کند و روند رسیدگی را به دادگاه های داخلی این کشور بسپارد. در مقابل، فادی عبدالله سخنگوی دیوان که مقر آن در لاهه است، با رد اتهام نژادپرستی گفت این دیوان واکنشی به قطعنامه های اتحادیه آفریقا نشان نمی دهد. وی تصریح کرد:
محاکمه مقامات کنیایی در کشورشان انجام نمی شود. عبدالله خاطرنشان کرد: از ۸موردی که در آفریقا به دیوان ارجاع شده است، ۴مورد را خود کشورها ارجاع داده اند. عمر البشیر رئیس جمهور سودان نیز با اتهام نسل کشی روبه رو است؛ هر چند که آن را ردکرده است. دیوان کیفری بین المللی در سال ۲۰۰۲برای بررسی جنایات هولناک در سراسر جهان تأسیس شد و ۴۳کشور آفریقایی اساسنامه آن را امضا و ۳۴کشور هم آن را تصویب کرده اند. سرعت کند دادرسی در این دادگاه از دیگر مسائلی است که اغلب باعث انتقاد از آن شده است. نخستین حکم این دادگاه پارسال برای توماس لوبانگا صادر شد. وی به جرم استفاده از سربازان کودک در ارتش شورشی خود در کنگو به ۱۴سال زندان محکوم شد.
پرونده مقامات کنیایی پس از آن به لاهه منتقل شد که دادگاه داخلی این کشور نتوانست در رسیدگی به آن پیشرفت کند. اما حالا اتحادیه آفریقا استدلال می کند اصلاحاتی که در این کشور انجام شده است، ازجمله تصویب قانون اساسی جدید و بازنگری در ساختار دستگاه قضایی زمینه را برای بازگشت این پرونده به رویه دادرسی داخلی فراهم کرده است. این نخستین باری است که اتحادیه آفریقا به دیوان اعتراض می کند. تمامی کشورهای حاضر در نشست آدیس آبابا با اجماع قطعنامه مربوط را تصویب کردند، به جز گامبیا و بوتسوانا که نسبت به آن اظهار تحفظ کردند.
در این حال، برخی سازمان های حقوق بشر بین المللی از اقدام اتحادیه آفریقا ابراز نگرانی کردند. عفو بین الملل تصویب این قطعنامه را اقدام نگران کننده مقامات کنیایی برای پرهیز کردن از عدالت خواند. نشست سران اتحادیه آفریقا که امسال پنجاهمین سالگرد تأسیس خود را جشن گرفت، روز دوشنبه پس از ۲روز بحث و مذاکره به پایان رسید. روز شنبه سران این سازمان در مراسمی با حضور برخی از مقامات بین المللی سالگرد تأسیس آن را جشن گرفتند. سران اتحادیه تصمیم گرفتند نیروی نظامی اضطراری برای فرونشاندن سریع جنگ ها در این قاره تشکیل دهند. این در حالی است که طرح ایجاد نیروی پاسدار صلح با شرکت نیروهای نظامی کشورهای این قاره پس از گذشت یک دهه هنوز به اجرا درنیامده است.
ارسال نظر