سلبریتیها ، چهرههای روشنفکر یا پوپولیست؟
یک روزنامه اجارهای که در ایام انتخابات ریاست جمهوری از سلبریتیها به عنوان چهرههای روشنفکر و جریانساز اجتماعی بهرهبرداری میکرد، اکنون همانها را پوپولیست(عوامفریب و تودهگرا) میخواند!
به گزارش پارس نیوز، یک روزنامه اجارهای که در ایام انتخابات ریاست جمهوری از سلبریتیها به عنوان چهرههای روشنفکر و جریانساز اجتماعی بهرهبرداری میکرد، اکنون همانها را پوپولیست(عوامفریب و تودهگرا) میخواند!
در حالی که برخی هنرمندان و سلبریتیها طی هفتههای اخیر نسبت به رای دادن به روحانی ابراز پشیمانی کرده و در مهمانی او شرکت نکردند، روزنامه اعتماد در یادداشتی با عنوان «در مذمت پوپولیسم سلبریتی» نوشت: «این روزها شبکههای اجتماعی بیش از هر زمان دیگری صحنه نمایش نزاع بیفرجام میان برخی سلبریتیها و تعدادی از فعالان سیاسی و اجتماعی و تودههای مردم شده است.
از حیث جامعهشناختی اما از آنجا که نمیتوان در شرایط فعلی بسیاری از اقدامات این بخش از جامعه را به مثابه نوعی از کنشگری عقلانی، هدفمند و سیستماتیک در نظر گرفت، نمیتوان آینده خوبی نیز از منظر اصلاح اجتماعی و آگاهیبخشی به جامعه برای آن متصور شد.
چنین اقداماتی میتواند حتی در بلندمدت به کاهش اعتبار اعضای تاثیرگذار جامعه از جمله هنرمندان، ورزشکاران و دیگر سلبریتیهای معروف منجر شود.
به بیانی دیگر، ایجاد گسست میان تودههای مردم با برخی فعالان موثر جامعه و حتی منتقدین و روشنفکران معتبر میتواند نتایج نامطلوبی را به همراه داشته باشد که از جمله مهمترین آن، ایجاد حس بیاعتمادی و بیتفاوتی در شهروندان و به ویژه جوانان خواهد بود. متاسفانه آنچه امروز مشاهده میشود، به نوعی نشان میدهد که تعدادی از مشاهیر جامعه به دلایل مختلفی در دام سطحینگری و درگیرودار نزاعهای بینتیجه و بدفرجام گرفتار شدهاند! موضوعی که علاوه بر زوال سرمایههای اجتماعی میتواند به فرصتسوزی در استفاده موثر از ظرفیتها و منابع اجتماعی و سیاسی منجر شود.
اکنون بزرگترین نقد ممکن به عملکرد برخی سلبریتیهای جامعه، گرایش خواسته یا ناخواسته ایشان به پوپولیزم است. موضوعی که میتواند حتی در میانمدت زمینهساز بسیاری از بحرانهای فرهنگی و اجتماعی شود. درواقع کار ویژه اینگونه افراد در جامعه باید به آمادگی و حضور فعال و موثر در مراحل گذار و تحول نظام فکری شهروندان خلاصه شود. چرا که پوپولیزم آفتی است که میتواند در بازه زمانی کوتاهی همه دستاوردهای مربوط به اصلاحات اجتماعی را از میان ببرد. اسارت سلبریتیها در دام پوپولیزم و سطحینگری علاوه بر کاهش میزان اثربخشی ایشان، به افزایش نزاع و درگیری بیفرجام در جامعه نیز منجر میشود.
ذکر این نکته مهم است که سلبریتیها باید به این مسئله توجه داشته باشند که ایشان گروهی خودمرجع نیستند. از این رو اثرگذاری اجتماعی و سیاسی ایشان زمانی امکانپذیر خواهد بود که در خط روشنفکری اصیل و حقیقی جامعه فعالیت داشته باشند، در غیر اینصورت خطر گسترش پوپولیزم و اخلال در مسیر تحول در جامعه همچنان وجود خواهد داشت.»
یادآور میشود عملی نشدن وعدههای اقتصادی روحانی و دروغ از آب درآمدن برخی از این وعدهها مورد اعتراض شدید مردم شده و به تبع آن، اعلام برائت سلبریتیها را نیز به دنبال داشته است.
ارسال نظر