بعد از اعلام نتایج صلاحیتها چگونه رفتار کنیم؟
روز گذشته آخرین روز از زمان بررسی صلاحیت کاندیداهای انتخابات ریاستجمهوری بود. با نزدیک شدن به فضای انتخابات و پایان زمان تایید صلاحیتها، بحث لزوم تمکین به قانون از سوی همه افرادی که به صورت مستقیم و غیر مستقیم در انتخابات حضور دارند اهمیت دوچندان پیدا کرده است.
به گزارش پارس به نقل از جوان آنلاین، این مسئله نه تنها در سال های اخیر بلکه از ابتدای انقلاب مورد توجه بزرگان قرار گرفته و تذکراتی در این باره داده شده است. امام خمینی (ره) در بخشی از سخنان خود درباره انتخابات مجلس شورای اسلامی بیان می کنند: « … چنانچه مشاهده می شود پس از انتخابات مرحله اول از دوره دوم مجلس شورای اسلامی، افرادی که نظریه شورای محترم نگهبان در ابطال یا تایید بعضی حوزه ها موافق میل شان نبوده است دست به شایعه افکنی زده و اعضای محترم شورای نگهبان - ایدهم الله تعالی - را که حافظ مصالح اسلام و مسلمین هستند، تضعیف یا خدای ناکرده توهین می کنند و به پخش اعلامیه و خطابه در مطبوعات و محافل دست زده اند غافل از آنکه پیامد چنین اعمال و جوسازی ها آن هم در دوره دوم مجلس و نگذشتن سالی چند ازانقلاب چه خواهد بود. امید است چنین اعمالی، بی توجه به نتایج ناروا و اسفبار آن باشد. معلوم نیست در صدر مشروطیت در دوره اول با فقهای ناظر به قوانین این نحو عمل شده باشد. در آن زمان به تدریج فقها را از مجلس بیرون راندند و به سر این ملت آن آوردند که دیدیم. »
ایشان در بخش دیگری از سخنان خود درباره اهمیت شورای نگهبان عنوان می کنند: « من به این آقایان هشدار می دهم که تضعیف و توهین به فقهای شورای نگهبان امری خطرناک برای کشور و اسلام است. همیشه انحرافات به تدریج در یک رژیم واردمی شود و در آخر، رژیمی را ساقط می نمایدلازم است همه به طور اکید به مصالح اسلام و مسلمین توجه کنیم و به قوانین، هرچند مخالف نظر و سلیقه شخصی مان باشد احترام بگذاریم و به این جمهوری نوپا که مورد هجوم قدرت ها و ابرقدرت هاست، وفادار باشیم. »
لزوم توجه به قانون اساسی و نظر شورای نگهبان در انتخابات تا آنجا اهمیت دارد که در ابتدای سال جاری مقام معظم رهبری در جمع زائران و مجاوران حرم مطهر حضرت علی بن موسی الرضا (ع) درباره لزوم تمکین به قانون عنوان می کنند: « تمکین همه در برابر قانون لازم است. حوادث سال ۸۸ از آنجا آغاز شد که عده ای نخواستند به قانون و رای مردم تمکین کنند و در مقابل، مردم را به شورش های خیابانی دعوت کردند که یکی از خطاهای جبران ناپذیر بود. خوشبختانه سازوکارهای قانونی برای رفع هرگونه شبهه ای وجود دارد؛ بنابراین همه باید به انتخاب اکثریت مردم، تمکین کنند. »
در هر حال، آنچه مسلم است، برگزاری انتخابات آن هم در ابعاد ریاست جهموری همیشه حساسیت های خاص خود را داشته است، بر همین اساس نمایندگان دوره نهم مجلس شورای اسلامی برای کاهش حساسیت ها و کمک به انتخاب صحیح تر از سوی مردم، سال گذشته قانون انتخابات ریاست جمهوری را دست خوش تغییراتی قرار دادند.
بر اساس تغییرات اعمال شده در قانون انتخابات، مقرر شد تا افرادی تایید صلاحیت را از شورای نگهبان دریافت کنند که طبق ماده ۳۵ قانون اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری از رجال مذهبی، سیاسی باشد.
همچنین ایرانی الاصل بودن، داشتن تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران، مدیر و مدبر بودن، دارای حسن سابقه و امانت و تقوی و مومن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور از دیگر مواردی است که کاندیدای ریاست جمهوری باید برای احراز صلاحیت دارا باشد.
با این وجود عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان روز گذشته درباره وضعیت جسمی یا سن نامزد ریاست جمهوری، گفته است در قانون تصریح نشده که رئیس جمهوری چه توانایی هایی داشته باشد، یا اینکه اگر سلامت کامل جسمی دارد یا ندارد درباره آن اظهارنظر کنیم؛ اما شرایط مندرج در اصل ۱۱۵ کلی تلقی می شود خصوصا برای اشخاصی که از یک مرحله عبور کردند و در گردونه رجال مذهبی و سیاسی قرار گرفتند، این افراد طبیعتا اشخاصی هستند که باید توانایی های جسمی لازم را داشته باشند.
لازم به یادآوری است که نمایندگان مجلس شورای اسلامی در طرح اولیه برای اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری در ماده ۳۵ این طرح تاکید داشتند که فردی از سوی شورای نگهبان تایید صلاحیت شود که سنی بین ۴۵ تا ۷۵ سال را داشته باشد.
حالا باید منتظر ماند و دید نتیجه اعلام صلاحیت ها چه خواهد بود و در نهایت نامزدهای انتخاباتی چه واکنشی به آن نشان خواهند داد.
ارسال نظر