یک اقتصاددان تشریح کرد
تاثیر خروج آمریکا از برجام بر اقتصاد ایران
یک اقتصاددان با پیشبینی رونق بخش مسکن و تاثیر آن بر استمرار رشد اقتصادی کشور، سناریوها و پیشبینی اقتصاد ایران در صورت خروج آمریکا از برجام را در سال ۹۷ تشریح کرد.
هادی حقشناس در گفتوگویی اظهار کرد: در سال 96 به نظر میرسید ادامه حرکت 5 سال گذشته دولت بوده است؛ به خاطر اینکه دولت در شرایطی اقتصاد را تحویل گرفت که دو سال پیاپی (91 و 92) اقتصاد ایران حدود 8 درصد کوچک شده بود.
وی ادامه داد: روند رو به جلو رشد اقتصادی در سال 96 ادامه یافت اما در سال 95 رشد اقتصادی دو رقمی و 12 درصدی داشتیم که در سال گذشته نتوانستیم آنرا تکرار کنیم.
وی توضیح داد: دلیل این بود که سال 95 بخش عمده رشد اقتصادی متاثر از نفت بود و در سال 96 ظرفیت خالی نفت قبلا استفاده شده بود؛ لذا به نظر میرسد رشد اقتصادی حدود 4 درصدی سال گذشته مربوط به بخش غیرنفتی بوده است.
کارشناس اقتصاد با بیان " به هر حال رشد اقتصادی نشان از عملکرد مثبتی دارد" اظهار کرد: از طرفی به نظر میرسد فاصله بین صادرات غیرنفتی و واردات نزدیک به هم بوده و تراز تجارت ما در یک عدد کوچک منفی بود.
حقشناس با یادآوری اینکه سالهای 94 و 95 که تزار بازرگانی مثبت بود، تاکید کرد: در نیمه دوم سال گذشته بخش ساختمان از رکود خارج شد و میتوان پیشبینی کرد این بخش در سال جاری به رونق میرسد و این رونق به استمرار رشد اقتصادی مثبت کمک خواهد کرد.
وی با بیان اینکه سال 97 را با دو پیش فرض میتوان تحلیل کرد،گفت: پیشفرض اول اینکه ترامپ رئیسجمهوری آمریکا از برجام خارج میشود؛ در این حالت طبیعی است که ممکن صادرات نفت و نقل و انتقالات ارزی دچار مشکل میشود. در این شرایط بخش عمده امید به رشد اقتصادی باید به رشد اقتصادی ساختمان و کشاورزی معطوف شود.
وی بیان کرد: اگر رئیسجمهوری آمریکا رفتار سال 96 با برجام را در سال 97 ادامه دهد به چند دلیل رشد اقتصادی بهتری در سال 97 نسبت به سال 96 خواهیم داشت. اول اینکه بخشی از سرمایهگذاریها و فاینانسهای خارجی در صنایع نفت، گاز و معادن که سال گذشته جذب اقتصاد ایران شد در سال 97 به ثمر مینشیند. دوم اینکه صادرات غیرنفتی به نظر میرسد افزایش مییابد؛ بخشی از پالایشگاه خلیجفارس و واحدهای فولادی و معدنی به بهرهبرداری میرسد و اشتغالی که در سال 96 ایجاد شد با توجه به جهتگیری بودجه در سال 97 اشتغال بهتری صورت خواهد گرفت.
وی ادامه داد: به نظر میر سد با پیشفرض اشاره شده امسال به لحاظ اقتصادی از سال گذشته بهتر باشد.
این اقتصاددان تاکید کرد:نقدینگی حدود 1500 هزار میلیارد تومان است که دولت باید فکر اساسی برای آن کند، البته بانک مرکزی با ساماندهی بازار غیرمتشکل غیررسمی کشور (موسسات غیرمجاز) گام بزرگی برای سالمسازی بازار پولی برداشته است. اما اگر بانک مرکزی بتواند تراز بانکهای بد را امسال اصلاح کند و این بانکها نه اینکه از بازار پول اخراج کند بلکه اصلاح کند حتما میتواند موتور موثری برای رشد اقتصادی با دوام و مستمر در سال 97 باشد.
ارسال نظر