آمریکا به دنبال جایگزینی برای کرزای است

«سید حسن میرمجربیان» کارشناس برجسته حوزه شبه قاره معقتداست بااوج گرفتن مخالفت های علنی مقامات آمریکاو افغانستان، واشنگتن به دنبال جایگزینی برای حامد کرزای رییس جمهوری افغانستان است.
به گزارش پارس ، به نقل ازآمریکا؛نگاه نو، این اتفاق پس از آنکه روزنامه نیویورک تایمز نوشت سازمان سیا طی ده سال گذشته ده ها میلیون دلار در اختیار دفتر کرزای قرار داده، بیشتر شده است. رئیس جمهور افغانستان که از زمان فروپاشی طالبانپس از حمله هفتم اکتبر ۲۰۰۱، قدرت را در این کشور به دست گرفته این روزها بیش از هر زمان دیگری علیه آمریکا و مقاماتش سخنرانی می کند. « آمریکا نگاه نو» برای روشن شدن این مسئله با « سید حسن میرمجربیان» کارشناس برجسته حوزه شبه قاره گفت و گو کرده است که در ادامه می خوانید:
در ابتدا بفرمایید که علت حملات لفظی اخیر آقای حامد کرزای علیه مقامات آمریکا چیست؟
حامد کرزای در حال حاضر برای خود جایگاهی درافغانستاننمی بیند بنابراین برای اینکه در برابر آمریکایی ها نرخ خود را بالا ببرد چاره ای جز این نمی بیند که دست به چنین کاری بزند. مسئله دیگری که آقای کرزای به آن می اندیشد این است که او باید جایگاه خود را در میان مردم کشورش حفظ کند و به همین خاطر است که می خواهد خود را مخالف سیاست های کنونی واشنگتن نشان دهد.
موضوع ۹ پایگاهی که کرزای از آن سخن گفته و آمریکا در صدد است تا در افغانستان ایجاد کند، چیست؟
این مسئله تازه ای نیست. چون این پایگاه ها هم اکنون در افغانستان وجود دارند و کاملا فعال هستند. پایگاه هایی که از آنها صحبت می شود طی ۱۲ سال گذشته ساخته شده اند. به عنوان مثال پایگاه قندهار یا پایگاه بزرگ شیندید و… پیش از این ساخته شده و قرار هم نیست که به دولت افغانستان تحویل داده شود. آمریکایی ها به دنبال آن هستند که این پایگاه ها را حفظ کنند و به طور قطع یقین همین کار را هم خواهند کرد.
اگر اینگونه باشد پس بحث خروج نیروهای خارجی از افغانستان در سال ۲۰۱۴ چه خواهد شد؟
قرار است که نیروها از کشور خارج شوند نه مستشارها. از این رو این گروه و همچنین تعدادی نیروی نظامی در افغانستان باقی خواهند ماند. یعنی فقط تنها نیروهای رزمی و رزمنده خارج خواهند شد.
باتوجه به این اختلافات بحث پیمان امنیتی میان آمریکا و افغانستان به کدام سو خواهد رفت؟
مشکل اصلی پیمان امنیتی این است که نیروهای فرعی و داخلی با آن مخالفت می کنند. چون آمریکا با این پیمان به دنبال ایجاد یک کاپیتولاسیون برای نیروهایش است که درافغانستان با مخالفت هایی مواجه شده است اما
شواهد و قراین و همچنین تجربیات گذشته نشان می دهد که پیمان حفظ خواهد شد.
اگر چنین اتفاقی بیفتد موضع همسایگان افغانستان همچون ایران و پاکستان چه خواهد بود؟
به هر حال دیدگاه ایران با پاکستان متفاوت است. حضور آمریکا در افغانستان برای ایران تهدید محسوب می شود اما برای پاکستان هم تهدید است و هم فرصت. همین مسئله مواضع دو طرف را متفاوت می کند.
می توانید تفاوت های موجود را روشن تر کنید؟
مشخص است که دشمنی تهران و واشنگتن علنی است. اما پاکستان با آمریکا رابطه دارد و حتی پول های کلانی از آن دریافت می کند. بنابراین اسلام آباد حضور آمریکا در افغانستان را برای خود درآمد زا می بیند.
اما دیده می شود که اختلافات این دو کم نیست و هر روز با یکدیگر مشکل دارند.
بحث اختلاف بین پاکستان و آمریکا موضوع جدیدی نیست. با اینکه اختلافات سال هاست که وجود دارد باید ببینیم تا چقدر جدی است. در حال حاضر حضور دیپلمات های آمریکایی در پاکستان سرسام آور است. بنابراین نمی توان گفت که رابطه آنها خصمانه است. پاکستانی ها از همان ابتدای استقلال خود نشان داده اند که در مدیریت چندگانه تبحر بالایی دارند. آنها همزمان می توانند با آمریکایی ها، انگلیسی ها، طالبان، دولت افغانستان و… کار کنند. ب
ارسال نظر