پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- «شاهد خاقان عباسی»، نخست‌وزیر پاکستان، تهدید و تحریم این کشور از سوی آمریکا را بی‌توجهی و سهل‌انگاری در مسیر مبارزه با تروریسم دانست و تأکید کرد هیچ کشوری مانند پاکستان در زمینه‌ی مبارزه با تروریسم جدیت به خرج نداده است.

دونالد ترامپ در ماه اوت سال جاری میلادی، پس از چند ماه تأخیر، راهبرد آمریکا در قبال افغانستان و آسیای جنوبی را اعلام کرد و در آن، پاکستان را به دلیل حمایت از تروریسم در افغانستان، مورد تهدید قرار داد.

کستان از بدو تشکیل، روابطی نسبتاً پایدار –هرچند همراه با فرازونشیب- با آمریکا داشته است. حمایت این کشور از طالبان، آن را در مسیری متفاوت با آمریکا در یک دهه و نیم گذشته قرار داده، تا جایی که از دو ماه پیش روابط دو کشور رو به تیرگی نهاده است.

ایالات‌متحده نه‌تنها هیچ‌گاه یک عامل امنیت آفرین در منطقه نبوده، بلکه حضور آن مایه‌ی ایجاد مشکلات و ناامنی‌های بسیاری بوده است. بدون شک تیرگی روابط آمریکا و پاکستان، ملاحظات و فرصت‌هایی را پیش روی جمهوری اسلامی ایران (به‌عنوان قدرت به‌چالش‌کشنده‌ی نقش تخریبی ایالات‌متحده در منطقه) قرار می‌دهد:

فرصت‌ها:

1- تیرگی روابط امریکا با پاکستان، می‌تواند این کشور را متوجه نقش مخرب آمریکا در افغانستان نماید و با دیپلماسی فعال جمهوری اسلامی، پاکستان را در راستای خروج آمریکا از افغانستان، با ایران هم موضع نماید.

2- نزدیکی مواضع دو کشور بر سر مسائل منطقه‌ای، می‌تواند روابط آن‌ها را در حوزه‌های اقتصادی نیز تقویت نماید. افزایش تبادلات اقتصادی و صادرات به پاکستان، ظرفیت‌های بزرگی را در اختیار ایران قرار می‌دهد. این موضوع همچنین -در صورت دیپلماسی فعالانه و هوشمندانه‌ی جمهوری اسلامی- می‌تواند پروژه‌ی صادرات گاز ایران به پاکستان را نیز احیا کند.

3- علاوه بر این، تیرگی روابط آمریکا و پاکستان می‌تواند ایران و پاکستان را در مبارزه با تروریسم در منطقه هم موضع کند.

ملاحظات:

1- مهم‌ترین ملاحظه‌ای که باید در این راستا مدنظر قرار داد، توجه به نقش مخرب ایالات‌متحده در روابط دوجانبه است؛ بی‌شک آمریکا در مقابل تلاش ایران برای تقویت روابط، بی‌کار نخواهد نشست.

2- توجه به نقش دولت‌های منطقه‌ای نیز در این راستا ضروری است. ارتقای روابط دو کشور، مطلوب برخی کشورهای عربی مانند عربستان نیست.

3- همچنین باید توجه داشت که این تیرگی روابط احتمالاً امری دائمی نخواهد بود و درصورتی‌که منافع پاکستان ایجاب نماید، این کشور مجدداً به آمریکا نزدیک خواهد شد.